Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «الف»
2024-04-29@19:37:50 GMT

آن‌سوی شفافیت پنهان‌کاری است؟

تاریخ انتشار: ۱۹ بهمن ۱۳۹۹ | کد خبر: ۳۰۹۳۴۱۲۷

آن‌سوی شفافیت پنهان‌کاری است؟

محسن مهدیان فعال رسانه‌ای در روزنامه رسالت نوشت:

اگر عده‌ای برای اجرای شفافیت آرا تردید دارند علتش همین دوقطبی‌های کاذب است. گوئی چماق جدیدی یافتیم تا عده‌ای را غیرانقلابی کنیم.

حیثیتی کردن امور ده‌ها عارضه دارد و یکی‌اش هم تردید برای اجرا نشدن شفافیت آراست. آن‌سوی شفافیت، پنهان‌کاری نیست. پنهان‌کاری یعنی رانت و فساد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

حال‌آنکه مخالفان شفافیت آرا نگران کارآمدی مجلس‌اند. حق هم دارند. یک نمونه روشن اش همین روزها و ماجرای طرح شفافیت آرا. چنان فضا را دوقطبی کرده‌ایم که مخالفان جرئت بیان نظر کارشناسی‌شان را هم ندارند.

پس فرق این مجلس با مجلس قبل چیست؟

اول مختصری درباره تفاوت این دو.

دقت کنیم که نباید در ظاهر ماند. دو نفر ممکن است هم‌زمان بگویند مصلحت، اما یکی از سر عافیت اندیشی باشد و دیگری از سر مقتضیات زمان و مکان. و اما چرا این دو ظاهرا شبیه و اما درواقع متفاوت‌اند؟

یکم. طرح شفافیت آرا در مجلس قبل با ۱۷۰ امضای اولیه، ۵۰ رأی هم نیاورد.این یعنی تظاهر، اما در مجلس یازدهم اکثریت نماینده‌ها موافق شفافیت هستند و چون دوسوم آرا برای تغییر آئین‌نامه لازم بود ۳ رأی کم آورد. این تفاوت مهم نیست؟

دوم. نگاهی به استدلال مخالفان مجلس دهم داشته باشید. مطهری می‌گفت شفافیت آرا برای نظارت استصوابی است. جلودار زاده گفت آن‌قدر مشکلات داریم که شفافیت در آن گم است. رحیمی گفت شفافیت موضوعی سیاسی است. پارسایی گفت خلاف دموکراسی است. حسین زاده گفت این طرح برای رد صلاحیت است. پزشکیان گفت این طرح برای تفتیش عقاید است. وکیلی گفت خوبه ولی از خبرگان و مجمع تشخیص و غیره شروع شود. این اظهارنظر نماینده‌های اصلاح‌طلب.

سوم. دست‌آخر۹۰ نفر نماینده مجلس دهم رد صلاحیت شدند. شورای نگهبان علت عمده رد صلاحیت‌ها را مالی دانست. به نظر شما منطقی است که مخالفت با شفافیت را از مجلس دهم با حسن ظن ببینیم؟

اما در مجلس یازدهم عده‌ای مخالف‌اند. در میان مخالفان نادران و عباسی و روح‌الامین و غیره‌اند. سابقه این افراد روشن نیست؟ به غیر نماینده‌ها بسیاری از کارشناسان انقلابی و دلسوز هستند که این طرح را موجب ناکارآمدی مجلس می‌دانند.

استدلال مخالفان چیست؟

استدلال هم دارند. می‌گویند ادعای این طرح ترجیح منافع جمع بر فرد است،اما با اجرای این طرح منافع گروه‌های فشار جای منافع فرد را می‌گیرد که چه‌بسا خطرناک‌تر باشد. معتقدند تا زمانی که همه امور در رسانه‌ها حیثیتی است امکان بحث‌های کارشناسی نیست. معتقدند کارشناسی طرح‌ها یک کار است و مدیریت افکار عمومی کار دیگری و نماینده ضرورت ندارد مدیریت رسانه بلد باشد. معتقدند حتی دولت می‌تواند از این طریق با لابی‌های رسانه‌ای تصمیم مجلس را منحرف سازد.

در نهایت معتقدند پوپولیسم باعث می‌شود تصمیمات مهم مجلس تسلیم هیجانات رسانه‌ای شود. می‌گویند مکانیسمی برای فهم نظر مردم وجود ندارد و چه‌بسا هرکس صدایش بلندتر بود به‌غلط صدای مردم تلقی شود.

آیا استدلالشان غلط است؟

حرف دقیق‌تر این است که مرز میان پوپولیسم و مردم‌سالاری یک موی باریک است. پوپولیسم روی هیجان سوار می‌شود و مردم‌سالاری روی عقلانیت مردم. شفافیت آرا باید منتهی به مردم‌سالاری شود نه پوپولیسم.

آیا این شبهات یعنی طرفداری از رانت و فساد و پنهان‌کاری؟ یعنی غیرانقلابی گری؟

آیا این حرف هاغلط است؟ خیر . اتفاقا دقیق و درست است. همه این عوارض وجود دارد. نگرانی‌ها نیز  وارد است.

پس چرا از شفافیت آرا دفاع می‌کنیم؟

مسئله مهم‌تری وجود دارد که باید این عوارض را پذیرفت و عبور کرد؛ آن‌هم تغییر سبک حکمرانی در کشور است. مدل بهینه حکمرانی در کشور و منطبق با مردم‌سالاری دینی باید به سمت اقناع عمومی و اجماع کارشناسی پیش رود. تصمیمات در بالاترین سطح کارشناسی و کارآمدی بدون اعتماد مردم محکوم‌به شکست است. مردم باید ابتدا اقناع و بعد هم ترغیب شوند. سخت است اما باید تمرین کرد. اساسا مردم‌سالاری و رشد تربیتی جامعه در همین فراز و نشیب‌هاست.

با این روش فقط کارآمدی بالا نمی‌رود بلکه ساختار منطبق بر مشارکت مردم ارتقا می‌یابد و جامعه رشد می‌کند. پس باید عوارض آن را تحمل کرد.  

لذا نه‌تنها مجلس که همه نهادها ازجمله شورای نگهبان و مجمع تشخیص مصلحت و دیگر شوراهای عالی هم باید شفاف شوند و البته گام اول مجلس است.  

حالا چرا حیثیتی نیست؟

دقت کنیم که شفافیت آرا هدف نیست، وسیله است. وسیله رسیدن به کارآمدی؟ بله و بالاتر. رسیدن به مردم‌سالاری.

اما بین مردم‌سالاری با پوپولیسم فرق است. پوپولیسم بر جهل سوار است و مردم‌سالاری بر علم. شفافیت آرا را حیثیتی کنیم، نه به کارآمدی می‌رسیم و نه به مردم‌سالاری. 

منبع: الف

کلیدواژه: مردم سالاری پنهان کاری شفافیت آرا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.alef.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «الف» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۹۳۴۱۲۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

شوراها به‌عنوان نماد مردم سالاری تقویت شوند

ایسنا/بوشهر استاندار بوشهر گفت: شوراها نماد مردم سالاری در جمهوری اسلامی ایران به شمار می‌روند و تقویت شوراها امری ضروری است.

احمد محمدی زاده استاندار بوشهر با صدور پیامی ضمن تبریک فرا رسیدن نهم اردیبهشت روز شوراها، مشارکت مردم در اداره امور جامعه را از برکات ارزشمند تاسیس شوراها برشمرد.

استاندار بوشهر در بخشی از این پیام تاکید کرد: نهم اردیبهشت سالروز تاسیس شوراها در واقع نقطه عطفی در تاریخ انقلاب اسلامی است که سبب شد، مشارکت مردم در اداره امور جامعه بیشتر شود.

محمدی زاده تصریح کرد: شوراها نماد مردم سالاری در جمهوری اسلامی ایران به شمار می روند و تقویت شوراها امری لازم و ضروری است.

استاندار بوشهر گفت: شوراهای اسلامی شهر و روستا در عمران و آبادانی مناطق مختلف کشور تاثیرگذار هستند و روز به روز شاهد نقش آفرینی بیشتر شوراها هستیم.

محمدی زاده ابراز داشت: با گذشت بیش از ربع قرن از فعالیت شوراها در کشور، نقش و جایگاه این نهاد در تصمیم گیری و تصمیم سازی در مدیریت شهری و روستایی، تثبیت شده و امیدوارم با شناسایی نقاط ضعف و آسیب‌شناسی دقیق، شاهد ارتقای سطح کیفی فعالیت‌های شوراها باشیم.

استاندار بوشهر بیان کرد: اینجانب فرا رسیدن روز شوراها را به اعضای شوراهای اسلامی شهر و روستا در استان بوشهر تبریک می‌گویم و آرزوی موفقیت و سربلندی بیش از پیش شوراهای استان را دارم.

انتهای پیام 

دیگر خبرها

  • شوراها رکن مردم سالاری و از برکات نظام اسلامی هستند
  • ابهامات مستثنی شدن قوه قضاییه، وزرا و هیات رئیسه مجلس از «شفافیت» قوای سه گانه
  • ابهامات بر سر مستثنی شدن قوه قضاییه، وزرا و هیات رئیسه مجلس از «شفافیت» قوای سه گانه
  • نوری قزلجه: ریاست قالیباف از بیرون مجلس حمایت می‌شود /طرح‌های «صیانت» و «شفافیت» سفارش شده بودند /نگران رادیکال‌های مجلس آینده نیستم
  • داستان شفافیت (۲)؛ بیم و امید یازدهمین مجلس برای شفاف شدن
  • شوراها به‌عنوان نماد مردم سالاری تقویت شوند
  • مجلس باید در قانون شوراها نسبت به احراز صلاحیت‌ها تجدید نظر کند
  • داستان شفافیت؛ قسمت اول
  • پیدا و پنهان پول پاشی آمریکا برای مثلث نیابتی
  • مبنای انتصابات در دستگاه‌ها شایسته سالاری است