Web Analytics Made Easy - Statcounter

در هفتمین روز جشنواره فیلم فجر، نوستالژی ضعیف "گیج‌گاه" در حصار سیاهی "خط فرضی" ماند و یک خودکشی و تلخی دیگری به تلخی‌های سینمای ایران اضافه شد. - اخبار فرهنگی -

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، جشنواره فیلم فجر بعد از اکران 14 فیلم به روز هفتم رسید. روزی که با نمایش "خط فرضی" ساخته فرنوش صمدی برای بار چندم، رسانه‌ای‌ها با خودکشی شخصیت اولِ داستان مواجه شدند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این اعتراض به نشست خبری هم کشیده شد و خبرنگاران علاوه بر خودکشی چند باره در جشنواره، نسبت به روایت‌های متناقضِ خانم کارگردان در نمایش یک زندگی مشترک سؤال جدی داشتند.

کارگردانی که فیلمی تقلیدی از دیگر فیلم‌های رایج ضدمرد ساخته تا ادای دِینی به نگاه فمینیستی کرده باشد. فیلمی با بازی‌های تکراری که حال مخاطب را به بهانه آسیب‌شناسی جامعه خراب می‌کند و با اعصاب خُرد از سینما خارج می‌‌شود.

اما توهین و حمله بی‌ربط به پژمان جمشیدی، نشست خبری را به جنجال و حاشیه کشاند. وقتی فردی به اصطلاح رسانه‌ای، دعوای شخصی خودش با این بازیگر را واردِ‌ جلسه کرد؛ گرچه دست زدن‌های ممتدِ خبرنگاران و دفاع آزیتا حاجیان، فضا را تغییر داد اما بغضِ جمشیدی، همه حاضرین در جلسه را ناراحت کرد.

برج میلاد در نوبت دوم، "گیج‌گاه" عادل تبریزی را به نمایش درآورد؛ فیلمی که در میان این همه خودکشی و خودسوزی، مخاطب را با فضای کمدی و نوستالژی روبرو می‌کرد. کارگردان جوان بازیگران قدیمی را روی پرده نقره‌ای آورد که چند سالی از آن‌ها خبری نبود.

بازیگرانی همچون حامد بهداد و باران کوثری در این فیلم نقش‌های اصلی را برعهده داشتند و البته حضور کوتاه اما مؤثر جمشید هاشم‌پور هم قابل توجه بود. نکته جالب دیگر بازی بهداد در نقش بدلِ جمشید هاشم‌پور بود که بسیار مورد توجه مخاطبین قرار گرفت.

البته برخی از منتقدین اعتقاد داشتند کارگردان تکلیفش را میان دو فضای کمدی و ملودرام روشن نکرد و معلوم نیست که می‌خواهد مخاطب را با کدام نگاه همراه کند.

نشست خبری این فیلم هم بی‌حاشیه نماند و حامد بهداد مورد سؤال جدی درباره ایفای نقش در سریال پرحاشیه "دل" قرار گرفت که البته به این انتقادها پاسخ نداد و به این نکته بسنده کرد که "برای خودم هم این سؤال وجود دارد و شاید بتوانم با فیلم‌های بعدی بهتر به این سؤال پاسخ بدهم."

روز هفتم هم به پایان رسید اما این سؤال کماکان از دست‌اندرکاران تصمیم‌گیرنده سینمای ایران وجود دارد که چرا به گونه‌ای ریل‌گذاری نکرده‌اند که سینمای ایران این‌قدر به سمتِ خودکشی‌ و فضای تلخِ اجتماعی نرود؟

طفره کارگردان "خط فرضی"‌ درباره مفهوم فیلم

دوربین تسنیم  در میان اهالی رسانه، منتقدین و هنرمندان رفت و درباره اتفاقات دو فیلم "خط فرضی" و "گیج‌گاه" با آن‌ها به گفت‌وگو نشست:

فرنوش صمدی کارگردان فیلم "خط فرضی" درباره مفهوم اصلی این فیلم طفره رفت و پاسخ مشخصی نداد؛ او چنین پاسخ داد: ترجیح می‌دهم هیچ نکته و مفهوم کلی فیلم نداشته باشم؛ در تمام تایمی که می‌نوشتم و می‌ساختم تلاشم این بود من به عنوان کسی که خالق آن اثر بودم هیچ قضاوتی درباره فیلم نداشته باشم. باید اجازه بدهیم بیننده خودش با ایدئولوژی، فرهنگ و نگرش خودش تصمیم بگیرد قصه راجع به چیست؟ چه کسی اشتباه کرده و یا چه کاری درست است؟ 

او همچنین به دو نقد برخی از رسانه‌ای‌ها درباره اینکه چرا این‌قدر تلخی و خودکشی کاراکتر اصلی فیلم را شاهدیم؟ این چنین پاسخ داد: "فیلم من پایان این شکلی داشته است، به این معنی نیست کار درستی است یا کار غلطی است و هیچ قضاوتی نمی‌کنم. ترجیحم این است به عنوان فیلمساز این کار را نکنم.

انتقاد کارگردان " تک‌تیرانداز" از قهرمان‌کُشی در جشنواره

علی غفاری کارگردان فیلم "تک‌تیرانداز" درباره "گیج‌گاه" اشاره کرد:  این فیلم بانشاط و مفرح بود و من این فیلم را دوست داشتم، به هر حال تنوعی در ژانرهای مختلف در ایام جشنواره وجود دارد. اما در کل تقریباً همه فیلم‌ها را دیدم خیلی باعث تأسف است از این 16 فیلم، حدود 4 فیلم در پایان به خودکشی ختم می‌شود و این غم‌انگیز است. احساس می‌کنم سینمای ما باید مقداری به سمت امیدوار کردن و نشاط برود. منظورم فیلم کمدی نیست؛ فیلم سالم و امیدوارکننده منظورم است.

وی در پاسخ به این سؤال که آیا این فضا و اتفاقات خودکشی یا خودسوزی ربطی به دولت تدبیر و امید دارد یا دلایل دیگر دارد، مگر نباید سینما گام رو به جلو بردارد و راهکار ارائه دهد، خاطرنشان کرد:  سینما باید در دل تاریکی، چراغ روشن کند. یعنی اگر فضا ناامیدکننده است و اگر حالمان خوب نیست در واقع سینما می‌تواند در این ماجرا مؤثر باشد و امید را برگرداند. فکر می‌کنم مخاطب باید شخصیت مورد علاقه‌اش را روی پرده سینما بببیند نه اینکه روی پرده سینما فیلم‌هایی را ببیند از این هم ناامیدتر شود.

غفاری ادامه داد: منظورم از ناامیدی،  ناامیدی کاذب نیست. در واقع در این کشور بحمدالله جای امیدواری باقی است و می‌توانیم اتفاقات خوبی را ایجاد کنیم و باید آن بخش را به عنوان تصویری از آینده این کشور به مخاطبمان ارائه بدهیم که حالش خوب و امیدوار به آینده باشد. می‌توانستیم در کلیت این جشنواره تنوع بیشتری بدهیم و فیلم‌های امیدبخش بیشتری داشته باشیم؛ فیلم‌هایی که راهکار بدهند نه اینکه ما را به سمت تاریکی ببرند. بالأخره کارکرد سینما همین است که بتواند روی مخاطب تأثیر مثبت و سالم بگذارد. 

کارگردان "تک‌تیرانداز" در پاسخ به این سؤال که چرا قهرمان‌هایی مثل کار شما و شخصیت‌های برجسته معرفی نمی‌شوند و ما این‌قدر شاهد ضدقهرمان‌هایی هستیم که هیچ بازدهی برای مخاطب ما ندارند، توضیح داد: این موضوع دلایل زیادی دارد که می‌تواند به خاطر موضوع و همینطور محدودیت‌هایی در تأمین ادوات مورد نیاز برای اینگونه فیلم‌ها باشد. نکته دوم عدم همکاری بخشی از مسئولین فرهنگی ما است. یعنی در واقع این نوع کارها را به عنوان کارهای ملی نمی‌بینند. لزوماً قرار نیست قهرمانان دفاع مقدس در سینما به تصویر کشیده شود و می‌تواند در بخش‌ها و عرصه‌های دیگر همچون علمی، اقتصادی و ورزشی و حتی اسطوره‌های تاریخ معاصر که جایشان در سینما خالی است به تصویر کشیده شود. 

روایت بدمنِ قدیمی سینمای ایران از فقدان قهرمان

به سراغ رضا صفایی‌پور بدمنِ قدیمی سینمای ایران رفتیم که به خاطر بیماری خیلی سخت می‌توانست صحبت کند؛ از اینکه با "گیج‌گاه" به سینما برگشته، از دست‌اندرکاران فیلم تشکر کرد. ابراز امیدواری کرد که این سینما به قهرمانانِ ایرانی برگردد، کارهایی که در گذشته اتفاق می‌افتد. او درباره اینکه چرا قهرمان نداریم در مقابل دوربین تسنیم  گفت: "قهرمان نداریم چون فیلم‌هایمان فیلم‌هایی نیست که قهرمان داشته باشد".

مفهوم اصلی "گیج‌گاه"

عادل تبریزی کارگردان "گیج‌گاه" درباره فقدان قهرمان در سینمای ایران، تأکید کرد: ما می‌خواستیم در فیلم‌مان همین تلنگر را بزنیم که قبلاً سینمای ایران به قهرمان تعظیم می‌کرد اما الان خبری نیست. چون حالی است که دیگر نیست! ما در "گیج‌گاه" از همه ظرفیت‌ها استفاده کرده‌ایم که انسانیت را مطرح کنیم. راهکار انسانی بدهیم و آشتی میان مخاطب و سینما ایجاد کنیم. 

وی افزود: سینما قهرمان ندارد، واقعاً حالی است که دیگر نیست. یادم می‌آید حتی "افعی" هم قهرمان داشت و اتحاد جمعی انسانی را فریاد می‌زد اما از همین نوع کارها هم دیگر خبری نیست. 

مشکل از تلویزیون است

محمد الهی دیگر بازیگر این فیلم در مقابل دوربین تسنیم قرار گرفت و گفت:  سرنخِ فقدان قهرمان و نبود صمیمیت خانوادگی در فیلم‌های ایرانی را می‌توانیم در تلویزیون پیدا کنیم. کارهایی که تثبیت می‌کنند و اصلاً موفق نیستند.  جای این کارها در سینمای ایران خالی است چون دیگر به لبخند و نشاط و شادابی توجه نمی‌شود و همه زندگی‌ها را سیاه و سفید می‌بینند. 

نشست خبری فیلم «گیج‌گاه»| پاسخِ معنادار حامد بهداد به انتقاد از سریال "دل" / روزی که جمشید هاشم‌پور نیامد و آقای بازیگر پیشنهاد جایزه به علی انصاریان دادنشست خبری فیلم «خط فرضی»|عصبانیت رسانه‌ای‌ها از تناقض و روایت‌ دروغینی از یک زندگی واقعی!/ حمله به پژمان جمشیدی و دفاع آزیتا حاجیانگزارش دوربین تسنیم از ششمین روز جشنواره فیلم فجر| امیدآفرینی «منصور» در روز خودکشی چندباره جشنواره + فیلمگزارش دوربین تسنیم از پنجمین روز جشنواره فیلم فجر| رقابت تلخ تنابنده و عطاران/ آقای بازیگر در قامت کارگردان به خاطر آبادان + فیلم

انتهای پیام/

منبع: تسنیم

کلیدواژه: فیلم سینمای ایران سی و نهمین جشنواره فیلم فجر جشنواره فیلم فجر فیلم سینمای ایران سی و نهمین جشنواره فیلم فجر جشنواره فیلم فجر روز جشنواره فیلم فجر سینمای ایران دوربین تسنیم تک تیرانداز نشست خبری رسانه ای فیلم ها خط فرضی گیج گاه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۹۳۶۱۱۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تعیین تکلیف حق پخش ورزش

    رئیس رسانه‌ملی در این آیین با اشاره به این‌که پیشرفت در همه عرصه‌ها و به‌ویژه در ورزش موجب تقویت هویت ملی ما می‌شود، گفت: یکی از سرفصل‌های مهم تحولی رسانه‌ملی، «پیشرفت» است و این جشنواره‌ با برجسته‌کردن افتخارات فرزندان ایران، هویت ملی را تقویت می‌کند و یکی از مصادیق فتوحات فرزندان ایران است.جبلی ادامه داد: جوانان ما، دانشمندان ما و قهرمانان ما در نیروهای مسلح که با اقتدارآفرینی در عرصه بین‌الملل، عملیاتی چون «وعده صادق» را رقم زدند، مصداق عینی این قهرمانی‌ هستند‌.وی ورزشکاران را از جمله عناصر هویت ملی کشوردانست وگفت:ورزشکاران باید به‌طورمستمر درقاب رسانه‌ملی حضور داشته باشند، این وظیفه ذاتی ماست که در رسانه‌ملی خدمتگزار این قهرمانان باشیم.رئیس رسانه‌ملی این جشنواره را مصداق روشنی از رویکرد و سازوکار تحول در رسانه‌ملی دانست و گفت: در کنار رویکرد تحولی رسانه‌ملی، انتخاب نهایی با ملت ایران که صاحبان اصلی رسانه و صاحبان اصلی کشورند، بوده است.جبلی افزود: حدود پنج میلیون نفر از هموطنان عزیزمان قهرمانان ملی را انتخاب کردند و این افتخاری برای ورزشکاران ماست که مورد توجه مردم هستند.وی با اشاره به این‌که رسانه‌ملی همواره مورد توجه قهرمانان ملی و مردم ایران بوده است، متذکر شد: هرچند نتیجه طبیعی قهرمان‌شدن ستاره‌بودن است اما در ورزش، ستاره‌بودن کافی نیست. قهرمانان ملی که در این جشنواره برگزیده شدند، محبوب دل مردمند و این نشان می‌دهد مردم قدردان ورزشکاران‌شان هستند و در کنار آنها می‌مانند.وی با بیان این که  قهرمانان ملی را رسانه گویای هویت ملی خواند که نماد اخلاق و جوانمردی را در رسانه نمایان می‌کنند، گفت: مردم هنوز یاد جهان‌پهلوان تختی را گرامی می‌دارند؛ چراکه او نماد جوانمردی بود و جوانمردی لازمه قهرمانی است.رئیس رسانه‌ملی با یادآوری نام شهید ابراهیم هادی و توصیه به مطالعه کتاب «جوانمرد » (روایت زندگی و خاطرات شهید ابراهیم هادی) گفت: قهرمانانی مانند ابراهیم هادی همواره در تاریخ می‌مانند و این نقش صداوسیما را در معرفی این قهرمانان سنگین‌تر می‌کند.جبلی با اشاره به این‌که رسانه‌ملی قدردان ورزشکارانی است که عنصر ایرانی و جوانمردی را برجسته می‌کنند، عنوان کرد: از مردمی‌که با وسواس قهرمانان ملی‌شان را انتخاب کردند، قدردانی می‌کنم. این انتخاب نشان داد که مردم عناصر هویتی ملی‌شان را می‌شناسند و ما نیز قدردان این قهرمانان در رسانه‌ملی هستیم.
 
مژده رئیس رسانه‌ملی پیرامون حق پخش فوتبال
پیمان جبلی، رئیس رسانه‌ملی درحاشیه اختتامیه جشنواره قهرمان ایران درجمع خبرنگاران گفت: با افتخار رسانه‌ملی میزبان سومین دوره جشنواره قهرمان ایران بود و امسال این جشنواره با گستردگی و استقبال بیشتری مواجه شد.وی ادامه داد: حدود پنج میلیون نفر از مردم در جشنواره قهرمان ایران شرکت کردند و امیدواریم درسال آینده هم باهمین شکوه وانضباط و تنوعی که در رشته‌های مختلفی وجود داشت شاهدجشنواره باشکوه‌تر باشیم.جبلی عنوان کرد:امسال به‌دلیل این‌که درآستانه المپیک پاریس هم هستیم امیدواریم این جشنواره و رویداد‌های مشابه که برای قدردانی و حمایت از ورزشکاران و قهرمانان ورزشی توسط رسانه‌ملی یا در عرصه‌های دیگر اتفاق می‌افتد بتواند تقویت‌کننده روحیه ورزشکاران عزیزمان برای شرکت در رقابت‌های سنگین المپیک پاریس باشد.وی افزود: ما به‌عنوان رسانه‌ملی همیشه افتخارمی‌کنیم درکنار جامعه ورزشی وقهرمانان و فرزندان عزیزمان درهمه عرصه‌ها هستیم. رئیس رسانه‌ملی درباره حق پخش تلویزیونی عنوان کرد:وظیفه خود می‌دانم که تبریک صمیمانه به طرفداران دو تیم بزرگ استقلال و پرسپولیس بگویم. آرزویی که بعد از سال‌ها محقق شد و اتفاق خوبی امروز افتاد.وی افزود: این مژده را به همه طرفداران ورزش به‌ویژه ورزش‌های بزرگی مثل فوتبال بدهم که ما و وزارت ورزش در حال تدوین آیین‌نامه‌ای برای حق پخش‌ فوتبال هستیم که تقدیم هیأت وزیران خواهد شد.جبلی خاطرنشان کرد:براساس برنامه هفتم ماحداکثر شش ماه بعد ازتصویب برنامه هفتم موظف هستیم با وزارت ورزش آیین‌نامه‌ای را برای تعیین تکلیف حق پخش تقدیم هیأت دولت کنیم. روی پیشنهاد مشترک با وزارت ورزش توافق داریم و فکر می‌کنم در آینده نزدیک این اتفاق بیفتد و تکلیف حق پخش ورزش مشخص شود.

«قهرمان ایران» مشخص شد

برترین‌های ورزش درسال۱۴۰۲دراختتامیه جشنواره«قهرمان ایران»مشخص شدند.شبکه ورزش سیما با مشارکت بیش از پنج میلیون رای مردمی سرانجام در مراسم اختتامیه این جشنواره که با حضوررئیس سازمان صداوسیما ووزیرورزش وجوانان برگزار شد از برگزیدگان قهرمان ایران رونمایی کرد.«نشان حاج‌قاسم سلیمانی» در بخش داخلی به الناز دارابیان ودربخش خارجی به هواداران تیم سلتیک اسکاتلند رسید.

نشان «یار ایرانی جبهه مقاومت» به تیم ملی فوتبال ایران تعلق گرفت
جایزه «زیباترین گل» به سید‌مهدی میرجلیلی از تیم ملی فوتبال ساحلی رسید
جایزه «زیباترین صحنه ورزشی» برای پیروزی تیم ملی فوتبال در مقابل ژاپن اهدا شد
دیپلم افتخار زیباترین صحنه ورزشی به ساره جوانمردی و دیپلم افتخار «برترین تیم ملی» به تیم هاکی بانوان رسید
جایزه برترین تیم ملی برای تیم ملی فوتبال ساحلی وجایزه«افتخار تاریخی» برای کاروان فرزندان ایران (ورزشکاران پارالمپیک ایران)اهدا شد
جایزه قهرمان فردا به امیررضا معصومی تعلق گرفت
لوح تقدیر «برترین مربی» به انتخاب مردم ایران به حسین عبدی رسید
جایزه برترین مربی ورزش به علی نادری، سرمربی تیم فوتبال ساحلی رسید
جایزه «بانوی ورزش ایران» به ناهید کیانی و جایزه «آقای ورزش ایران» به امین میرزازاده رسید
جایزه «برترین ورزشکار پارالمپیک» به رزا ابراهیمی و دیپلم افتخار «قهرمان فردا» به محمد بیرانوند رسید

گفتنی است برندگان جوایز آقای ورزش ایران، بانوی ورزش ایران، برترین مربی، قهرمان فردا، برترین ورزشکار پارالمپیک، برترین تیم ملی، زیباترین صحنه ورزشی و زیباترین گل با آرای مردمی انتخاب شدند و سایر عناوین منتخب جشنواره بودند.

دیگر خبرها

  • از آمار فروش هفته گذشته چه می‌دانید؟/ پرفروش‌ترین اثر غیرکمدی
  • رابطه این فیلم با ماجرای قتل بابک خرمدین | اسم فیلم را عوض کردم تا...
  • عاشقانه شمس و مولانا رکورد کمدی‌ها را زد/تغییر ناگهانی دبیر اقوام
  • رکورد فروش روزانه سینما شکسته شد
  • بدترین فیلم‌های ترسناک تاریخ سینما!
  • ۳ جایزه و یک تقدیر از سینمای ایران در جشنواره مسکو
  • از سینمای متفکر به فیلم های کمدی رسیدیم
  • تعیین تکلیف حق پخش ورزش
  • نگاه به سینما جدی نیست/ بررسی پیدایش هالیوود در مستند «پشت صحنه»
  • فیلمساز برجسته و برنده نخل طلای کن درگذشت