Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاری آریا- رئیس کل گمرک ایران گفت: ایجاد و بهره برداری از انبار‌ها و گمرکات اختصاصی نقش بسزایی در کاهش هزینه‌های تولید خواهد داشت.
به گزارش خبرگزاری آریا، مهدی میراشرفی دیروز در حاشیه مراسم بهره برداری از طرح توسعه گمرک اختصاصی ایران خودرو افزود: در جهت کاهش هزینه‌های تولید یکسری قابلیت‌ها در قانون امور گمرکی دیده شده که از جمله آن انبار‌ها و گمرکات اختصاصی برای تولیدکنندگان است که موجب می‌شود هزینه‌های دموراژ، قطع شود یا کاهش یابد و شرکت‌های تولیدی بدون اینکه بابت کانتینر‌ها دموراژی به خطوط دریایی پرداخت کنند کالا را به گمرکات اختصاصی حمل کنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


وی اضافه کرد: همچنین هزینه‌های تخلیه و بارگیری در انبار‌ها به صفر کاهش پیدا می‌کند ضمن اینکه در کاهش مدت زمان ترخیص و افزایش سرعت ترخیص کالا‌ها نیز نقش بسزایی دارد.
میراشرفی گفت: تا قبل از اینکه این گمرکات به سامانه‌های گمرک و پنجره واحد تجارت فرامرزی وصل شوند از آن‌ها بهره برداری نمی‌کنیم ضمن اینکه این امکان ایجاد شده است که همکاران ایران خودرو از محل دفاتر خود در تعامل با گمرک، خدمات الکترونیکی را دریافت کنند و مراجعه حضوری به گمرک تهران نداشته باشند یعنی همه فرآیند‌ها و تشریفات گمرکی در محل گمرک اختصاصی ایران خودرو انجام می‌شود.
وی با بیان اینکه به طور قطع فرآیند تجارت بدون اتصال به سامانه جامع تجارت پیش نمی‌رود، گفت:در نخستین مرحله، ثبت سفارش کالا از سامانه جامع تجارت استعلام می‌شود همچنین مباحث مربوط به تعیین و تخصیص ارز و سایر مجوز‌ها را از سامانه‌های مرتبط پیگیری می‌کنیم.

کاهش ماندگاری کالا در بنادر با بهره برداری از گمرکات اختصاصی
مدیرعامل سازمان بنادر و دریانوردی هم  از کاهش ماندگاری کالا در بنادر با بهره بردای از گمرکات اختصاصی خبر داد.
آقای محمد راستاد  افزود: یکی از اهداف مهم و راهبردی سازمان بنادر و دریانوردی به عنوان مرجع حاکمیتی دریایی کشور و متولی بنادر بازرگانی این است که بتوانیم زنجیره لجستیک کشور را از نظر کیفیت بهره برداری در فرایند بندری و دریایی ارتقا دهیم و ایده‌آل این است که میانگین زمان ماندگاری کالا در اماکن بندری به حداقل برسد.
وی اضافه کرد: با توسعه گمرک اختصاصی مجموعه ایران خودرو شرایطی فراهم می‌شود که کالا به صورت حمل یکسره برای ایران خودرو و سایر مجموعه‌های خودرو سازی وارد می‌شود که به این ترتیب در حداقل زمان ممکن می‌توانیم ترتیبات خروج و انتقال آن‌ها را به گمرکات اختصاصی فراهم کنیم.
راستاد گفت: این روش به زنجیره تولید و حداقل رساندن هزینه حمل و نقل و به حداقل رساندن سهم حمل و نقل در قیمت تمام شده کالا کمک می‌کند.
وی افزود: سازمان بنادر و دریانوردی از همه ابزار‌های خود کمک می‌گیرد تا این فرایند را با حداکثر سرعت ممکن به سرانجام برساند و امور کالا از زمان ورود به اماکن بندری تا رسیدن به گمرکات اختصاصی با حداکثر سرعت ممکن و حداقل هزینه انجام شود.
راستاد با بیان اینکه با توجه به مولفه‌هایی که برای کشتی‌های کانتینری و تجاری داریم هیچ هزینه‌ای دموراژی به کالا‌های تولیدی تحمیل نمی‌شود، گفت: باید تلاش کنیم که دموراژ ناشی از ماندگاری بیش از حد کانتینر‌ها به حداقل برسد که با استفاده از گمرکات اختصاصی این کار شدنی است و می‌تواند حتی به صفر برسد.

منبع: خبرگزاری آریا

کلیدواژه: بهره برداری گمرکات اختصاصی گمرکات اختصاصی ایران خودرو بهره برداری

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۹۴۳۱۷۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کدام دهک بیشترین تورم را تجربه کرد؟

طبق آمار‌های بانک مرکزی، خانوار‌های حاضر در دهک‌های هزینه‌ای بالاتر که ثروتمندان کشور را تشکیل می‌دهند، از دهک‌های پایین، که همان افراد با سطح درآمد و هزینه کمتر هستند، تورم بیشتری را تجربه کرده‌اند.

به گزارش تجارت نیوز، هفته گذشته بود که مرکز آمار ایران، با انتشار گزارش شاخص قیمت مصرف‌کننده، از آمار نرخ تورم در نخستین ماه سال جاری رونمایی کرد. در گزارش مرکز آمار، نرخ‌های تورم به تفکیک دهک‌های هزینه‌ای نیز محاسبه و ارائه شده‌اند.

علت تفاوت تورم دهک‌ها به شیوه هزینه‌کرد آن‌ها برمی‌گردد؛ خانوار‌های ایرانی با هر سطح درآمد و هزینه، سبد مصرفی متفاوتی دارند و از برخی کالا‌ها و خدمات بیشتر و از برخی از آنها، کمتر مصرف می‌کنند. از سوی دیگر، میزان افزایش قیمت‌ها در دسته‌بندی‌های گوناگون این کالا‌ها و خدمات متفاوت است و همین تفاوت سبب اختلاف تورم‌های ثبت شده برای دهک‌های هزینه‌ای است.

طبق آمار‌های بانک مرکزی، خانوار‌های حاضر در دهک‌های هزینه‌ای بالاتر که ثروتمندان کشور را تشکیل می‌دهند، از دهک‌های پایین، که همان افراد با سطح درآمد و هزینه کمتر هستند، تورم بیشتری را تجربه کرده‌اند.

بررسی‌ها حاکی از آن هستند که در حالی نرخ تورم ۱۲ ماهه منتهی به فروردین ۱۴۰۳ در کل کشور معادل ۳۸.۸ درصد بوده، دهک اول کمترین نرخ تورم سالانه، معادل ۳۴.۷ درصد را ثبت کرده و این رقم در بالاترین دهک هزینه‌ای در سطح ۴۰.۱ درصدی قرار گرفته است. به این ترتیب، اختلاف بیشترین و کمترین نرخ تورم سالانه دهک‌های هزینه‌ای برابر با ۵.۶ واحد درصد بوده که در مقایسه با اسفند ماه سال گذشته ۰.۲ واحد درصد افزایش پیدا کرده است.

افزایش نرخ تورم با بالا رفتن در دهک‌های هزینه‌ای، در بررسی نرخ‌های تورم ماهانه و نقطه به نقطه فروردین ماه نیز دیده می‌شود.

نرخ تورم ماهانه در فروردین ۱۴۰۳ برای دهک هزینه‌ای اول برابر با ۲.۴۴ درصد بوده و این رقم با افزایش تدریجی در دهک‌های بالاتر، به ۲.۷۷ درصد در دهک هزینه‌ای دهم رسیده است.

نرخ تورم نقطه به نقطه نیز در دهک اول کمترین میزان خود یعنی ۲۸.۱ درصد را ثبت کرده است. با این وجود، این بار دهک نهم شاهد بیشترین تورم نقطه به نقطه به میزان ۳۱.۶ درصد بوده است.

چرا نرخ تورم دهک‌های بالاتر بیشتر است؟

مهم‌ترین علت اختلاف نرخ تورم در بین دهک‌ها، ضریب اهمیت کالا‌های و خدمات در سبد مصرفی این خانوارهاست. طبق داده‌های مرکز آمار، کالا‌های خوراکی، آشامیدنی و دخانیات، اهمیت بیشتری در سبد مصرفی خانواده‌های دهک‌های پایین‌تر دارد، اما در دهک‌های بالاتر، اهمیت کالا‌های غیرخوراکی بیشتر می‌شود.

آمار‌ها نشان می‌دهند که ضریب اهمیت خوراکی‌ها، آشامیدنی‌ها و دخانیات در دهک اول ۴۲.۴ درصد بوده و این رقم در دهک دهم به ۲۱.۶ درصد کاهش یافته است. در مقابل، دهک اول ۵۷.۶ درصد از هزینه‌های خود را به کالا‌های غیرخوراکی و خدمات و اختصاص داده و این میزان در دهک دهم برابر ۷۸.۴ درصد بوده است.

از آنجا که در فروردین ماه امسال، نرخ تورم نقطه به نقطه و سالانه کالا‌های غیرخوراکی و خدمات، بالاتر از کالا‌های خوراکی بوده، دهک‌های بالاتر که هزینه بیشتری برای این کالا‌ها می‌کنند، شاهد نرخ تورم بیشتری بوده‌اند.

دیگر خبرها

  • دردسرهای افزایش بیش‌ از حد انرژی‌های تجدیدپذیر برای آینده
  • دردسرهای افزایش بیش‌ازحد انرژی‌های تجدیدپذیر برای آینده
  • کدام دهک بیشترین تورم را تجربه کرد؟
  • افزایش ۴۱ درصدی ارزش صادرات کالا از خراسان جنوبی
  • گمرک به جای بانک مرکزی، شفاف سازی کرد/ ۲۴ میلیارد دلار برای ۱۰۰ واردکننده/ لیست دقیق دریافت کنندگان دلار ۲۸۵۰۰ تومانی را منتشر کنید
  • گمرک به جای بانک مرکزی، شفاف سازی کرد/ ۶۶ میلیارد دلار برای ۱۰۰ واردکننده/ لیست دقیق دریافت کنندگان دلار ۲۸۵۰۰ تومانی را منتشر کنید
  • رشد ۶۵ درصدی ترانزیت مبدأ در مرز باشماق
  • کاهش ترافیک بزرگراه آزادگان با بهره‌برداری از ۲ طرح عمرانی
  • افزایش ۴۶ درصدی ارزش دلاری صادارت غیرنفتی از گمرکات استان گلستان
  • افزایش ۴۷ درصدی صادرات و ترانزیت گمرک سرخس در فروردین