Web Analytics Made Easy - Statcounter

سازمان دامپزشکی، ساعاتی پیش، با انتشار اطلاعیه‌ای، مانند سال گذشته، عامل تلفات پرندگان مهاجر در میانکاله را مسمومیت بوتولیسم ناشی از رشد باکتری کلوستریدیوم بوتولینوم در بوته‌های پوسیده و یا لاشه حیوانات آبزی اعلام کرد. عاملی که برای برخی دامپزشکان قابل قبول نیست.

خبرگزاری میزان- مرگ و میر پرندگان مهاجر در تالاب میانکاله که طبق آخرین آمار ارائه شده از سوی اداره کل حفاظت محیط زیست مازندران به ۲۵۲۵ پرنده رسیده همچنان ادامه دارد بی‌آنکه دلیلی قانع‌کننده برای آن اعلام شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مسئولان سازمان دامپزشکی امسال هم مانند سال گذشته عامل تلفات پرندگان مهاجر در تالاب میانکاله را "بوتولیسم" عنوان می‌کنند: مسمومیتی ناشی از سم بیوتوکسین که از رشد باکتری کلوستریدیوم بوتولینوم در بوته‌های پوسیده و یا لاشه حیوانات آبزی در آب‌های راکد و کم‌اکسیژن تولید می‌شود. این توضیحات اما برخی از دامپزشکان را اقناع نکرده و نزد افکار عمومی هم جایی برای خود باز نکرده است.

کامران مدانلو، دامپزشک متخصص بیماری‌های طیور سال گذشته درباره مشاهداتش هنگام کالبدگشایی لاشه‌های پرندگان میانکاله به رسانه‌ها گفته بود:

بررسی لاشه پرندگان تلف شده در میانکاله، فرضیه بوتولیسم را رد می‌کند چرا که بوتولیسم علائم کالبدگشایی ندارد اما لاشه‌هایی که ما باز کردیم دارای ضایعات پاتولوژیک بودند. وجود نکروز (بافت‌مردگی) کبدی و خونریزی که در محوطه بطنی لاشه‌ها مشهود بود، بیانگر وجود بیماری است نه مسمومیت بوتولیسم! این ضایعات، ما را به بیماری‌های مختلفی مشکوک کردند که نوع آنها را در آزمایشگاه می‌توان تعیین کرد.

این در حالی است که امسال بر خلاف سال گذشته، حتی برای بررسی لاشه‌ها هم از دامپزشکان مستقل کمک گرفته نشده است.

بهرنگ اکرامی، یکی از دامپزشکانی که سال گذشته در بررسی و کالبدگشایی لاشه‌ها با مسئولان دامپزشکی همکاری داشت درباره علت تلفات گسترده پرندگان در میانکاله در سال گذشته و سال جاری به میزان گفت: عامل بوتولیسم سم بیوتوکسین است که توسط یک باکتری بی‌هوازی به نام کلوستریدیوم بوتولینوم در محیط‌های بی‌هوازی و در لاشه‌های در حال فساد رشد می‌کند. خوردن میازهای روی این لاشه‌ها و یا خوردن لاشه‌هایی که عامل بیوتوکسین در آنها فعال است می‌تواند در پرندگان و پستانداران ایجاد فلجی و مرگ‌های ثانویه کند.

وی افزود: علائم بوتولیسم، ایجاد فلجی عضلانی از نوع شل‌شدگی از جمله افتادگی گردن یا بال‌ها و ناتوانی در حرکت پاهاست که در پرندگان آب‌زی می‌تواند به غرق شدن منجر شود. در حالی که در لاشه‌های پرندگان میانکاله فلجی از نوع انقباضی مشهود است که باعث چرخش سر و حرکات دورانی در حین شنا می‌شود.

این دامپزشک با بیان اینکه در بررسی لاشه‌های دچار بوتولیسم، اثرات پاتولوژیک مشاهده نمی‌شود گفت: یک پروسه پاتولوژیک نیازمند وجود یک عامل پاتوژن یا باکتری یا ویروس است که روی اندام‌های حیاتی مانند قلب و کبد فعالیت و ایجاد عارضه پاتولوژیک بکند که ما سال گذشته در لاشه‌ها اثرات پاتولوژیک از جمله نکروز‌های نقطه‌ای (بافت‌مردگی) روی کبد، پرخونی در بخش مننژ ودرگیری‌هایی در بخش روده را مشاهده کردیم که باکتری‌هایی مثل پاستورلا (عامل بیماری پاستورلوز یا وبای پرندگان) می‌توانند عامل آن باشد اما تعیین قطعی نوع باکتری، مستلزم کار آزمایشگاهی است.

اکرامی ادامه داد: این باکتری‌ها می‌توانند از طریق کشتارگاه‌ها، تخلیه لاشه‌ها در مسیر رودخانه یا پرندگان آلوده‌ای که از نقاط دیگر این آمده‌اند منتشر شود.

وی تصریح کرد: به عنوان یک دامپزشک احتمال اینکه عامل تلفات پرندگان در میانکاله، بوتولیسم باشد را بسیار بعید می‌دانم. اما در صورتی که تشخیص سازمان دامپزشکی، به عنوان متولی مدیریت بیماری‌های جانوران را بپذیریم این سوال مطرح می‌شود که چرا لاشه‌ها در کنار خلیج دفن شده‌اند؟

اکرامی افزود: می‌دانیم که باکتری کلوستریدیوم بوتولینوم (عامل بوتولیسم) در خاک سالیان سال زندگی کرده و پایداری دارد بنابراین هر زمان که آب خلیج به گودال‌هایی که پرندگان در آنها دفن شده‌اند نشت کند به راحتی به خلیج منتقل می‌شود. اگر علت این تلفات را بوتولیسم در نظر بگیریم با دفن لاشه‌ها در کنار خلیج عملا یک سیکل بیماری ایجاد کرده‌ایم و باید هر سال شاهد چنین تلفاتی باشیم.

 

به گزارش میزان، روابط عمومی سازمان دامپزشکی کشور در اطلاعیه‌ای، به صورت رسمی علت تلفات پرندگان مهاجر در تالاب میانکاله را بیماری «بوتولیسم» اعلام کرد:

"با توجه به بررسی‌های همه‌جانبه به عمل آمده و تجزیه و تحلیل داده‌های جمع‌آوری شده از این بررسی و نتایج آزمایشگاهی نمونه‌های اخذ شده در شش محور مختلف، عامل اصلی رخداد مرگ و‌ میر بالای پرندگان در تالاب بین‌المللی میانکاله، بوتولیسم (مسمومیت ناشی از سم باکتری کلستریدیا بوتولینوم) بوده است و نتایج آزمایشگاهی حاکی از آن است که آلودگی با فلزات سنگین، سموم ارگانوفسفره، سموم ارگانوکلره، بیماری‌های ویروسی و باکتریایی نقشی در این رخداد نداشته‌اند .
سازمان دامپزشکی کشور با همکاری سازمان حفاظت محیط‌ زیست با حضور فعال در محل تالاب، نسبت به رصد و پایش وضعیت پرندگان و انجام تمهیدات لازم برای مدیریت رخداد اقدام می‌نماید."

انتهای پیام/

برچسب ها: پرندگان مهاجر میانکاله حیات وحش بوتولیسم

منبع: خبرگزاری میزان

کلیدواژه: پرندگان مهاجر میانکاله حیات وحش بوتولیسم پرندگان مهاجر سازمان دامپزشکی تالاب میانکاله تلفات پرندگان سال گذشته لاشه ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mizan.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری میزان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۹۴۹۶۸۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

درگیری دو سازمان دولتی در میانکاله

 به گزارش تابناک، اجرای طرح گردشگری و طبیعت‌گردی در میانکاله و شبه‌جزیره آشوراده از ۲۵سال گذشته مطرح شد، اما اجرای این طرح بار‌ها با مخالفت کارشناسان و حامیان محیط‌زیست به تعویق افتاد. در سال ۱۳۹۷دولت وقت این طرح را آغاز کرد، اما کش و قوس میان حامیان محیط‌زیست و مدیران اجرایی استان باز هم سبب توقف این طرح شد.

با روی کار آمدن دولت سیزدهم و پس از سفر استانی رئیس‌جمهور به استان گلستان و بازدید از منطقه، رئیس‌جمهور بر ضرورت رفع مشکلات پیش روی اجرای طرح طبیعت گردی آشوراده تأکید کرد و بلافاصله جلسات مستمری توسط سازمان حفاظت محیط‌زیست و با همکاری دستگاه‌های مربوطه ازجمله استانداری گلستان برگزار و قرار شد اجرای هرگونه طرح گردشگری در این ذخیره‌گاه مهم زیست‌کره با هماهنگی سازمان حفاظت محیط‌زیست انجام شود.

مردادماه سال گذشته، سیزدهمین نشست کمیته ملی طبیعت‌گردی که با حضور علی‌اصغر شالبافیان، معاون گردشگری وزارت میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی، معاون محیط طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط‌زیست و معاون حفاظت و امور اراضی سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری به‌عنوان اعضای کمیته ملی طبیعت‌گردی برگزار شد، موضوع پروژه طبیعت‌گردی جزیره آشوراده منطبق با معیار‌های محیط‌زیستی در محدوده ۲۲ هکتاری به‌عنوان یکی از موضوعات مهم و دارای اولویت از سوی شخص رئیس‌جمهور در سفر استانی گلستان، مطرح شد و مورد تأیید نهایی اعضا قرار گرفت. سفر رئیس قوه قضاییه استان گلستان هم دستور ویژه حجت‌الاسلام محسنی اژه‌ای را برای رفع جنبه‌های حقوقی و قضایی مسائل و مشکلات استان ازجمله مسئله «طرح گردشگری جزیره آشوراده» را در پی داشت و طرح گردشگری آشوراده ضمن توجه به جوانب و ملاحظات زیست‌محیطی، به لحاظ حقوقی و قضایی هم تعیین تکلیف شد.

ماجرا از چه قرار است؟
فرمانده یگان حفاظت محیط‌زیست کشور در این باره گفت: «اداره میراث فرهنگی با مصالح ساختمانی بدون انجام هماهنگی، قصد ورود به منطقه حفاظت شده میانکاله را داشت که با ممانعت محیط‌بانان میانکاله از ورود مصالح ساختمانی به این منطقه جلوگیری و قرار شد اداره میراث فرهنگی استان گلستان پس از اخذ مجوز نسبت به ورود به میانکاله اقدام کند.»

سرهنگ جمشید محبت‌خانی افزود: «یک اثر تاریخی در منطقه حفاظت شده میانکاله قرار دارد که وظیفه حفظ و نگهداری آن برعهده میراث فرهنگی است، اما نیاز است از قبل، مجوزی برای ورود به منطقه گرفته شود؛ محیط‌بانان نیز وظیفه کنترل مجوز را دارند. دستگاه دولتی برای انجام هرگونه فعالیت عمرانی در منطقه حفاظت شده باید مجوز داشته باشد. با توجه به اینکه مسئولان میراث فرهنگی مجوز ارائه نداده بودند، محیط‌بانان میانکاله از ورود مصالح به منطقه ممانعت به عمل آوردند و با احترام از آنان خواستند که پس از اخذ مجوز نسبت به ورود مصالح به منطقه اقدام کنند.»

او ادامه داد: «برخلاف برخی مباحث مطرح شده، وقوع درگیری بین محیط‌بانان و کارکنان میراث فرهنگی به هیچ عنوان رخ نداده است بلکه بحث جزئی بین طرفین به‌وجود آمده بود که درنهایت آقای تقی‌پور، مسئول پناهگاه حیات وحش میانکاله برای بررسی بیشتر موضوع به پاسگاه دریابانی محل رفت و بعد از نیم ساعت حضور در پاسگاه، موضوع با صحبت حل و فصل و قرار شد مجوز لازم از محیط‌زیست استان گرفته و سپس وارد منطقه شوند. تأکید می‌کنم که بحث شفاهی بوده و بازداشت و درگیری رخ نداده است.»

آذرماه سال گذشته نیز انتشار تصاویر درگیری لفظی محمدجوادساروی، مدیرکل میراث فرهنگی و گردشگری استان گلستان با یک محیط‌بان در جزیره آشوراده خبر ساز شده بود که واکنش مدیران سازمان حفاظت محیط زیست را به دنبال داشت.

منبع: همشهری آنلاین

دیگر خبرها

  • با عوارض ناشی از گازگرفتگی حیوانات چه باید کرد؟
  • پایان زمستان‌گذرانی ۲۰۰هزار پرنده مهاجر مازندران
  • پرنده هواتزین (Hoatzin) یا مرغ بدبو آمریکایی (+عکس)
  • ارتباط ویتامین B12 با جوش و آکنه صورت
  • این دو عامل احتمال پارکینسون را افزایش می دهد
  • درگیری دو سازمان دولتی در میانکاله
  • وضعیت مطلوب تالابهای نقده
  • تالاب های نقده، فرصتی برای رونق اکوتوریسم
  • خریداری پرندگان برای بازگردان آن‌ها به طبیعت + فیلم
  • بازگردان پرندگان به طبیعت به همت دوستدار محیط زیست