Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «آفتاب»
2024-05-01@05:51:39 GMT

نقد قانون مدیریت بحران کشور

تاریخ انتشار: ۲۳ بهمن ۱۳۹۹ | کد خبر: ۳۰۹۸۰۸۳۱

آفتاب‌‌نیوز :

سند قانون مدیریت بحران کشور (مدون سال ۱۳۹۸) با کلیاتی شروع می‌شود که شامل ماده‌های مختلفی است. برای مثال در مادۀ ۳ تعاریفی از مفاهیم مختلف مرتبط با بحران ارئه شده که به نظر می‌رسد تعاریف دقیق و کاملی هستند. این سند هم‌چون اسناد راهبردی دیگر در ایده و تدوین قانون، تقریباً کامل و دقیق به نظر می‌آید و ایراد خاصی نمی‌توان به آن وارد کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

چراکه به همۀ ابعاد حتی بعد آموزشی در سنین مختلف هم پرداخته شده است. حال چند نکته در نسبت بحران با ارتباطات هست که می‌توان به آن‌ها پرداخت.

برای مثال در بعد آموزش رسمیِ خارج از نهاد‌های آموزشی، پرداخت خوب و درستی به اهمیت تبلیغات شده است. اما هیچ اشاره‌ای به آموزش غیررسمی نشده است. یعنی تبلیغات همه با واسطۀ نهادی دولتی تعریف شده‌اند و بحثی از وظیفه و تکالیف عمومی شهروندان نیست. هم‌چنین همان قالب آموزشی هم بیشتر در «حین بحران» تعریف شده است؛ درحالی‌که قبل و بعد بحران به همان میزان اهمیت دارند.

یکی از موارد مهمی که در این سند قابل توجه است این است که به مدیریت «بعد از بحران» خیلی توجهی نشده است. در برخی حوادث علی الخصوص سوانح طبیعی (مثل سیل، خشکسالی و...) پیش‌بینی و پیشگیری می‌تواند اهمیت بیشتری از خود زمان بحران داشته باشد. خود شرایط بحرانی هم که بالقوه مهم است؛ بنابراین به تفصیل این دو شرایط توضیح داده شده‌اند. اما برای بعد از بحران راهکار‌های کاملی تعریف نشده است. البته به بازسازی‌های عمرانی اشاره شده است که این مربوط به بعد از بحران است، اما هیچ سخنی از بازسازی‌های روانی افراد آسیب‌دیده از بحران به میان نیامده است که این شاید به مراتب از سایر بازسازی‌ها مهم‌تر باشد. مثلاً در وظایف وزارت بهداشت هم به ابعاد جسمی انسان توجه شده و سخنی از ابعاد روانی که می‌تواند توسط افراد متخصص حوزه‌های روانی مثل روان‌درمانگر، روان‌شناس، روان‌پزشک و... بررسی شوند، به میان نیامده است.

در رابطه با رسانه‌ها هم همه چیز در سازمان صداوسیما محدود شده است و در آن سازمان هم به ابعاد اطلاع‌رسانی و آگاهی‌بخشی محدود شده است. به علاوه برای تمامی نهاد‌ها و وزارت‌خانه‌های دولتی وظایفی تعیین شده است که این نشان می‌دهد کنترل و مدیریت بحران محدودیتی ندارد و برای گذر از بحران‌های ملی نیاز به ارتباط و تلاش جمعی و همه‌جانبۀ ارکان و ارگان‌های مختلف داریم. فقط اشکالش این است که، چون سند حالت ابلاغیه و دستوری دارد، نقش جامعۀ عمومی در آن خیلی کمرنگ است (در آیین‌نامۀ اجرایی نام تشکل‌های مردمی و رسانه‌های گروهی آمده، اما فقط در حد ذکر اسم و نه بیشتر). از طرفی ذکر وظیفۀ هر نهاد کار مثبت و درستی است و از طرفی دیگر، در اجرا اگر هر کدام از این نهاد‌ها کار خود را به‌درستی انجام ندهند کل سیستم، چون وابستۀ به هم است می‌تواند مختل شود و چرخه به هم بریزد؛ بنابراین خوب است که انعطافی در برخی روند‌های سلسله‌مراتبی وجود داشته باشد. چون مدیریت بحران کمی متفاوت از سایر مدیریت‌هاست و اگر فرصت از دست برود ممکن است خسارات غیرقابل جبرانی به همراه داشته باشد. همینطور که در مادۀ ۶ آیین‌نامۀ اجرایی هم آورده شده است.

به طور کلی در این سند ابعاد کلان و ایده‌های کلی به خوبی مطرح شده‌اند، اما چگونگی پردازش‌ها می‌تواند مبهم باشد. همینطور به افراد انسانی کم‌ترین اهمیت داده شده است که این می‌تواند کل سیستم مدیریتی را تحت تأثیر قرار دهد و چه‌بسا مختل کند.

نویسنده: نرگس حمیدی‌پور

منبع: آفتاب

کلیدواژه: قانون مدیریت بحران مدیریت بحران

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت aftabnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «آفتاب» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۹۸۰۸۳۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ایجاد بخش مدیریت بحران در دستگاه‌های اجرایی ضروری است

معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری خراسان جنوبی گفت: ضرورت دارد در هر یک از دستگاه‌های اجرای استان بخش مدیریت بحران ایجاد شود.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از خراسان‌جنوبی، علیرضا عباس‌زاده امروز _یکشنبه نهم اردیبهشت _در ستاد مدیریت بحران استان اظهار کرد: در هر دستگاه اجرایی باید بخشی برای مدیریت بحران وجود داشته باشد تا در زمان وقوع بحران با هماهنگی بین دستگاه‌های اجرایی و بسیج امکانات در کوتاه مدت بتوانیم اقدامات لازم را انجام دهیم و بحران را مهار کنیم.

وی با اشاره به تخلیه به‌موقع روستای نوده شهرستان زیرکوه و انتقال اهالی به دلیل شکسته شدن سد، افزود: با توجه به اینکه خسارت وارده از سیل به بخش کشاورزی شهرستان زیرکوه زیاد است، باید با تشکیل تیم‌های تخصصی و بررسی‌های لازم در این خصوص، میزان خسارات وارده مشخص شود.

معاون استاندار خراسان‌جنوبی گفت: با توجه به احتمال بارش باران در روزهای آینده، لازم است با هدف جلوگیری از بحران، نسبت به تخلیه سدهای خاکی که پر آب شده‌اند، اقدام شود.

وی با اشاره به خسارت‌های وارده به راه‌های عشایری تأکید کرد: ایل راه‌ها باید به شکل ویژه دیده شوند.

علی آخوندی، مدیرکل مدیریت بحران استان خراسان جنوبی هم در ادامه گفت: با توجه به خسارت‌های وارده به قنوات شهرستان زیرکوه باید آب مورد نیاز مردم از طریق لوله‌کشی از مادر چاه‌ها تأمین شود.

وی افزود: ۱۸۹ سد خاکی بدون متولی در استان داریم که تاکنون برای مدیریت آنها اعتبار مورد نیاز اختصاص پیدا نکرده است.

نیاز به تداوم کمک‌رسانی دستگاه‌ها برای رفع مشکلات مناطق تحت تأثیر سیل

محمدرضا غیرتی، فرماندار زیرکوه هم در این جلسه گفت: در شروع کار همه دستگاه‌های اجرایی برای تأمین ماشین‌آلات مورد نیاز اعلام آمادگی کردند که جای تقدیر دارد.

وی ادامه داد: با توجه به شرایط اضطراری شهرستان، نیاز است تا زمان اعلام وضعیت سفید همه دستگاه‌ها پای کار باشند و امدادرسانی‌ها تداوم داشته باشد.

فرماندار شهرستان زیرکوه افزود: ارتش با تجهیزات به کمک مردم آمد و ماشین‌آلات راهداری هم در شهرستان زیرکوه مستقر هستند.

وی متذکر شد: با توجه به حجم خسارت‌های وارده به دو حوزه راه و کشاورزی، بیشترین نیاز تأمین تجهیزات برای بازسازی هم مربوط به همین دو حوزه است.

غیرتی با اشاره به وجود چند بند خاکی خطرساز در شهرستان گفت: انتظار می‌رود برای ترمیم این بندهای خاکی اقدام فوری انجام شود تا در بارندگی‌های بعدی روستاهای پایین دست دچار مشکل نشوند.

وی تأکید کرد: با عزیمت تیم ارزیابی مشترک آب منطقه‌ای و منابع طبیعی به شهرستان، وضعیت بندهای خاکی بررسیو نسبت به مقاوم سازی آنها اقدام شود.

کد خبر 748737

دیگر خبرها

  • آماده باش مدیریت بحران در چند استان | خطر سیل و طوفان در کمین مردم | از کوه و دشت دوری کنید!
  • آماده باش مدیریت بحران در پی هشدار هواشناسی
  • آماده باش سازمان مدیریت بحران در مناطق درگیر مداخلات جوی
  • اعلام آماده‌باش در اصفهان در پی صدور هشدار نارنجی
  • فردا مدارس خوزستان تعطیل شد
  • اتمام عملیات بازسازی و تعویض خط لوله در خیابان علامه مجلسی
  • وقتی ستاد مدیریت بحران خود دچار بحران می‌شود
  • ۷۰ درصد پسماند‌ها در کشور به صورت غیر اصولی دفن می‌شود
  • دستگاه های حمایتی از خسارت دیدگان سیل اخیر زرند حمایت کنند
  • ایجاد بخش مدیریت بحران در دستگاه‌های اجرایی ضروری است