Web Analytics Made Easy - Statcounter

مدیر پایگاه جهانی تخت جمشید در خصوص فیلم منتشر شده از یک جوان در حال انجام حرکات نمایشی در این محوطه تاریخی، این موضوع را مربوط به تابستان امسال و دلیل عمده آن را وضعیت ناشی از شیوع کرونا و کاهش نیروهای یگان حفاظتی این مجموعه میراثی و نوعی ناآگاهی فرهنگی نسبت به ارزش‌های چنین آثاری دانست و از پیگیری دقیق موضوع برای مشخص شدن ابعاد آن خبر داد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

حمید فدایی در پاسخ به این پرسش که چگونه یک نفر طی یک زمان طولانی و علیرغم وجود نگهبانان متعدد و دوربین‌های مدار بسته موجود در محوطه تاریخی تخت جمشید، امکان انجام حرکات نمایشی و فیلمبرداری از این حرکات را داشته است؟ گفت: با توجه به اینکه این موضوع در تابستان اتفاق افتاده است من شخصا این را به پای مشکلات نشأت گرفته از شرایط کرونایی می‌گذارم که در مجموعه تخت جمشید هم حاکم بوده و اینها باعث شده است که شاید تعداد افراد مجموعه و یگان‌های حفاظت کمتر شود؛ البته باید همه مسائل بررسی شود زیرا به دنبال توجیه موضوع نیستیم.

او افزود: از یک منظر دیگر اگر این موضوع را بررسی کنیم بنده این را یک مشکل فرهنگی هم می‌بینم، این که در حوزه فرهنگی هم کم کاری شده است؛ یعنی در فرهنگ سازی و اطلاع رسانی در خصوص این موضوعات کمتر کار شده و این یک زنگ خطر محسوب می‌شود و باید در این ارتباط بتوانیم به این بخش از مسئولیت‌هایمان عمل کنیم؛ این مسئولیت هم حقیقتاً فقط به عهده میراث فرهنگی نیست و باید زیرساختی تر و در کشور کار کنیم.

فدایی با بیان اینکه در همین روزها مجموعه پایگاه جهانی تخت جمشید، درگیر پروژه‌هایی است که در بعد "وندالیسم" اتفاق افتاده و شاهد رنگ پاشی روی آثار سنگی برجای مانده هستیم، افزود: الان که من با شما صحبت می‌کنم در همین روزها آثاری داریم که در حریم تخت جمشید وجود دارد و همانجاها کمتر نگهبان و امکان حفاظت داریم و شرایط اینگونه نیست که برای تک تک این آثار نگهبان و گارد بگماریم، ما یک دستگاه فرهنگی هستیم و چنین ظرفیتی را در اختیار نداریم؛ اگر دقت کنید متوجه خواهید شد که روی آثار تاریخی یک عالمه یادگاری نوشته شده و دیوارنویسی کرده‌اند و ... می‌خواهم بگویم که این مسائل متاسفانه موضوعاتی جدیست که در کشور وجود دارد.

او با اشاره به اینکه به جز میراث فرهنگی و مجموعه جهانی تخت جمشید، سایر دستگاه‌ها هم در این زمینه باید به مسئولیت اجتماعی خود عمل و در بحث اطلاع‌رسانی، آموزش و فرهنگسازی ورود کنند، گفت: اگر همه چیز با هم هماهنگ پیش برود قطعاً اطلاع و شناخت ما نسبت به فرهنگ بالاتر می‌رود و افرادی در جامعه ما ضد فرهنگی برخورد نخواهند کرد و اینکه رسانه می‌تواند در این بخش بسیار اثرگذار باشد و من خواهشم از رسانه ها این‌ست که در بخش اطلاع رسانی بیشتر کمک کنند و فکر می‌کنم که ما باید در این بخش سرمایه گذاری بیشتری انجام بدهیم که انشاالله شاهد این چنین برخوردهایی در میراث فرهنگی و میراث جهانی خود نباشیم.

مدیر پایگاه جهانی تخت جمشید در پاسخ این پرسش که با توجه به فیلم منتشر شده و نبود دخالت و نظارت یگان حفاظت و با توجه به اینکه این اواخر نتایج کاوش های مهمی مشخص شده است و تعداد و وسعت آثاری که نیاز به حفاظت و مراقبت ویژه دارد بیشتر شده آیا این نگرانی وجود دارد که یگان حفاظت پایگاه جهانی تخت جمشید قادر به نگهداری و حراست از این آثار نباشد و آیا تعداد نیروهای یگان حفاظت کم است یاشیوه حراست و حفاظت در این مجموعه موثر نیست؟ گفت: واقعیت این است که حداقل بنده که در چند سال گذشته در اینجا حضور داشتم چیزی ندیدم و از گذشته هم دوستانی که قبل از بنده بودند چیزی به من اطلاع داده نشده که چنین موضوع و وضعیتی برای بار چندم اتفاق افتاده باشد.

فدایی ادامه داد: من این اتفاق را ناشی از یک وضعیت خاص می دانم که به تعبیر من ناشی از شرایط ویژه کرونایی بوده است، همانطور که در ارگانهای دیگر کاهش نیرو را داشتیم، اینجا هم به دلیل تعطیل بودن با همان کاهش روبرو بودیم و فشار بیشتری روی نیروهای ما بوده است اما در هر حال این برای ما یک پیامی دارد و یک زنگ خطری‌ست.

مدیر پایگاه جهانی تخت جمشید با بیان اینکه طی چند ماه گذشته شبانه‌روز در تخت جمشید حضور داشته و به محوطه سرکشی می‌کند، گفت: شاهد فعالیت یگان حفاظت و فعال بودن سیستم دوربینهای مدار بسته در این مدت بوده ام.

فدایی در عین حال از انجام پیگیری لازم برای رسیدگی به رویداد یاد شده خبر داد و گفت: امیدواریم که دیگر شاهد چنید اتفاهایی نباشیم ما البته از این موضوع به راحتی عبور نخواهیم کرد و قول میدهیم که به مسائلی که دغدغه مردم است، رسیدگی جدی داشته باشیم؛ از طرف دیگر هم به بحث آسیب شناسی فرهنگی نیز باید جدی تر نگاه کرد و انشالله که شاهد چنین اتفاق‌هایی دیگر نباشیم.

طی روزهای پایانی هفته گذشته فیلمی در شبکه‌های اجتماعی دست به دست می‌شد که در آن یک جوان در محوطه جهانی تخت جمشید و بدون توجه به ممنوعیت حرکت روی آثار تاریخی موجود در این محوطه، به انجام حرکات نمایشی و فیلمبرداری دقیق از آن پرداخته است./ ایسنا

 

 

منبع: ایران آنلاین

کلیدواژه: پایگاه جهانی تخت جمشید حرکات نمایشی یگان حفاظت

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ion.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۹۹۲۶۲۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

محوطه جهانی نقش‌رستم به‌دلیل فرونشست تعطیل شد | مدیر پایگاه میراث جهانی تخت‌جمشید: فرونشست نقش رستم بحرانی تر از تخت جمشید است

همشهری آنلاین - محمد باریکانی: فرونشست‌های متعدد رخ داده در محوطه باستانی ثبت جهانی شده نقش‌رستم، این مجموعه را در ۲ روز گذشته به تعطیلی کشاند تا تیم پایش، حفاظت و مرمت در آن مستقر شوند و گزارش علمی خسارات وارد شده به نقش رستم را ارائه کنند تا ساماندهی این میراث جهانی ایران آغاز شود.

علیرضا عسگری‌چاوردی به وزارت میراث‌فرهنگی گفته است که بخشی از فرونشست‌های رخ داده در نقش رستم به‌دلیل فرونشست عمومی دشت مرودشت رخ داده و بخش دیگر آن به آوار گسترده باروهای خشتی نقش رستم بازمی‌گردد که در بارندگی‌های چند روز اخیر دچار رانش شده است.

به گزارش همشهری، فرونشست عمومی دشت مرودشت به‌دلیل برداشت بی‌رویه آب‌های زیرزمینی رخ داده و هزاران چاه غیرمجاز واقع در اطراف این محوطه باستانی که کارکرد کشاورزی داشتند با برداشت میلیاردها مترمکعب آب به پایین رفتن سطح سفره‌های آب زیرزمینی این منطقه و خشکیدگی آبخوان‌های زیر سطح خاک منجر شده‌اند که به ایجاد ترک‌ها و شیارهای عمیق و طولانی در این منطقه و درست در نزدیکی نقش رستم، تخت جمشید، آرامگاه کورش و دشت پارسه انجامیده است.

نقش رستم رکورددار فرونشست در دشت پارسه

دکتر علیرضا عسگری‌چاوردی، مدیر پایگاه میراث‌جهانی تخت جمشید: آب قابل شرب تا ۱۰ سال آینده در تخت‌جمشید، پارسه و دشت مرودشت وجود ندارد و تمامی چاه‌های آب این منطقه به‌دلیل شوری زیاد غیرقابل استفاده خواهند شد. موضوع فرونشست در تخت‌جمشید و دشت پارسه پیچیده شده است. اقدام لازم در وهله نخست برای مقابله با این پدیده، بستن چاه‌های آب بود که بسیاری از چاه‌ها پر شدند، اما مقابله با فرونشست زمین در دشت مرودشت و تخت‌جمشید نیاز به‌کار علمی دقیق و تحقیقات جدی دارد. برای ما مشخص است که حریم درجه یک تخت‌جمشید تا ۱۰سال آینده با بی‌آبی مطلق مواجه می‌شود. دشت پارسه اکنون تبدیل به محدوده کشاورزی در تخت‌جمشید شده و کشاورزی در این شهر وسیع باستانی که ویرانه‌های زیادی از تمدن‌های مختلف را در خود جای داده است در حال انجام است. خشکسالی حوضه آبریز رودخانه سیوند و خشکیدگی چشمه‌ها و قنات‌های بسیاری که در دشت مرودشت، تخت‌جمشید و پارسه قرار داشتند، موجب شد که دشت پارسه از یک باغشهر دوره هخامنشی به پهنه‌ خشک با ویرانه‌های متعدد تبدیل شود. بحران فرونشست البته در دشت پارسه شدیدتر از تختگاه تخت‌جمشید است؛ چون تخت‌جمشید در کوهپایه بنا شده و فرونشست آن با فرونشست‌هایی که در باروی خشتی نقش‌رستم وجود دارد، متفاوت است. کوه رحمت و کوه حسین در تخت‌جمشید از نظر گسل و زمین‌شناسی تفاوت دارند و به همین دلیل میزان تأثیرگذاری فرونشست در این دو بخش متفاوت است. در نقش‌رستم به‌دلیل وجود گسل‌های زمین‌شناسی، حجم فرونشست بیشتر است؛ ضمن آنکه مسئله فرونشست و زلزله مسئله دائمی دشت مرودشت بوده که در دوره هخامنشیان و دوره‌های بعد هم اتفاق افتاده است. تخت‌جمشید در دامنه یک کوه‌سنگی و صخره‌ بنا شده و فونداسیون پیرامونی آن از بلوک‌های سنگی است که از دامنه همان کوه برداشت شده است؛ بنابراین در سطح تختگاه تخت‌جمشید، تأثیرات فرونشست چندان زیاد نیست، اما اگر ادامه پیدا کند، خطرناک است. در محدوده حریم درجه یک تخت‌جمشید و دشت پارسه، فرونشست‌ها عمدتا در نقاطی هستند که زمین‌ رسوبی است. به‌دلیل سست‌بودن بافت خاک در لایه‌های سطحی و زیرین، دشت پارسه تأثیر بیشتری از فرونشست‌ گرفته است. هم‌اکنون برنامه ۱۰ساله پایان کشاورزی در دشت پارسه برای تغییر کاربری کشاورزی به پهنه گردشگری در دروازه پردیس پارسه و تل آجری در حال انجام است تا جامعه محلی متوجه شود می‌توان از کشاورزی به گردشگری در پهنه تاریخی مهم‌ترین شهر تاریخی ایران باستان، یعنی پارسه به رفاه بیشتر رسید و نرخ فرونشست را نیز کاهش داد.

کد خبر 849192 منبع: روزنامه همشهری برچسب‌ها تخت جمشید فرونشست زمین تاریخ - باستان‌ شناسی فرهنگ - میراث فرهنگی مجله آثار باستانی ایران

دیگر خبرها

  • محوطه جهانی نقش‌رستم به‌دلیل فرونشست تعطیل شد | مدیر پایگاه میراث جهانی تخت‌جمشید: فرونشست نقش رستم بحرانی تر از تخت جمشید است
  • استقرار گروه‌ پایش و مرمت در مجموعه باستانی نقش رستم
  • محوطه باستانی نقش رستم دچار آبگرفتگی شد
  • استقرار گروه‌های مرمتی و باستان شناسی در نقش رستم
  • استقرار گروه‌های مرمتی و باستان شناسی در نقش ستم
  • مدیر پایگاه تخت جمشید: آب‌گرفتگی و فرونشست‌های متعدد در محوطه باستانی نقش رستم
  • آب‌گرفتگی و فرونشست‌های متعدد در نقش رستم
  • استقرار گروه‌های پایش، حفاظت، مرمت و باستان شناسی در نقش ستم
  • آب‌گرفتگی و فرونشست‌های متعددی در محوطه باستانی نقش رستم
  • استقرار گروه‌های پایش و مرمت در نقش رستم