Web Analytics Made Easy - Statcounter

با وجود اینکه بایدن منتظر مانده تا ایران به تعهدات برجامی بازگردد تا ایالات متحده هم تحریم ها را لغو کند اما ناظران می گویند که ایالات متحده بهتر از بدون شرط و شروط به توافقی که رهایش کرده بازگردد.دولت تازه ایالات متحده هنوز راه طولانی برای بازگشت به برجام دارد. بایدن دست از شرط گذاشتن برای تهران نمی کشد و ایران هم به شروط امریکایی ها پاسخ منفی داده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به نظر می رسد که هر یک از طرفین منتظر اقدام دیگری هستند. از سوی دیگر رییس جمهور امریکا در داخل این کشور با مخالفان برجام هم رو به روست که مایل نیستند واشنگتن یک بار دیگر زیر بار تعهدات برجامی برود. 

 با نوذر شفیعی کارشناس مسائل بین الملل و نماینده اسبق مجلس در کمیسیون سیاست خارجی به گفتگو نشسته ایم:

تصمیم بایدن برای لغو تحریم ها فعلا این است که منتظر بماند تا ایران به تعهدات اولیه برجام برگردد. این در حالیست که ایران بر اساس توافق هسته ای برخی از تعهدات خود را لغو کرده و می گوید تنها زمانی به آنها بر می گردد که بایدن تمامی تحریم ها را لغو کند. این تصمیم دولت آمریکا را چطور ارزیابی می کنید؟

در کل برای امریکایی ها بسیار روشن است که باید بازی برجام از آنجایی دوباره شروع شود که قطع شده بود. یعنی امریکایی ها یک جای برجام را دچار مشکل کرده و از آن خارج شدند و حالا احیای برجام کاملا به این بستگی دارد که ایالات متحده به آن بر گردد و از همان جایی که خارج شده بود، به انجام تعهداتش برگردد و آنها را اجرایی کند. این امری بدیهی برای ایران و امریکا و هر ناظر بی طرفی است. حالا اگر بایدن بخواهد برای بازگشت به برجام شرط و شروطی قائل شود، بدیهی است که این شروط از سوی تهران پدیرفته نمی شود.

توافق هسته ای از سوی ایالات متحده نقض شده و جبران این کار فقط با بازگشت آنها به برجام قابل قبول است. حالا اینکه دولت بایدن بگوید ایران باید دوباره به اجرای برجام برگردد و تعهداتش را که کاهش داده بود مجددا از سر بگیرد، خیلی معقول به نظر نمی رسد. چون اقدام ایران واکنشی است به اقدام واشنگتن. با خروج از برجام بود که ایران ناچار به کاهش تعهدات شد. اگر انها تعهدات خود را اجرایی می کردند، ایران هم به کارش در چارچوب برجام ادامه می داد.الان هم تنها راه این است که بایدن به توافق برگردد.

ایا می توانیم بگوییم هر دو کشور منتظر این هستند که طرف مقابل قدم اول را بردارد؟ این معطل کردن ها دو طرف را به کدام سو می برد؟

برای تحلیل گران قابل پیشبینی است که هر کدام از طرفین برای اینکه گام های خود را بردارند نیازمند مقداری سبک و سنگین کردن هستند. این برای دیپلمات ها رفتاری اشناست. اما اگر قرار باشد اراده طرفین بر حل مسائل نباشد و حسن نیت هم به خرج ندهند، نمی شود نسبت به آینده چندان امیدوار بود. هر گونه امیدواری به اینده روابط تهران و واشنگتن منوط به برجام است و به اینکه ایالات متحده به توافق هسته ای به ایران برگردد و این بازگشت هم بی قید و شرط باشد. در غیر این صورت نه در پیشبرد برجام تغییر و تحولی حاصل می شود و نه در روابط بین دو کشور اتفاق خاصی می افتد.

یک موضوعی که در مورد آن صحبت می شود این است که جو بایدن در داخل کشورش هم با موانعی برای بازگشت به برجام روبه روست. لابی های صهیونیستی و... در داخل امریکا فعالند که به هیچ وجه مایل به بازگشت ایالات متحده به توافق و برداشته شدن تحریم ها علیه ایران نیستند. به همین خاطر برخی معتقدند که بایدن بهتر است با دادن فرمان اجرایی یا لغو برخی از تحریم ها، مسیرخود را راحت تر کند. شما در مورد این موضوع چه فکر می کنید؟

بحث تحریم هایی که در نتیجه فرمان های اجرایی رییس جمهور پیشین وضع شده، به راحتی از سوی بایدن قابل تعلیق یا اجرا نکردن است. البته این نیازمند یک فرایند بروکراتیک است. اما چیزی خاصی نیست. به طور کلی لغو تحریم هایی که با فرامین اجرایی وضع شده اند، راحت تر از تحریم های کنگره است. بنابراین اقای بایدن می تواند آنها را اجرا نکند و... . اینکه بایدن در داخل با مشکلاتی چون لابی های صهیونیستی و عربستانی مواجه است، تردیدی وجود ندارد. اما او باید در این وسط دست به یک انتخاب بزند. 

در داخل ایران هم ما با مشکلات جدی مواجهیم. مخالفینی که در ایران هستند هم کمتر از مخالفین برجام در ایالات متحده نیستند. اما اگر یک سیاستمدار اراده انجام کاری را دارد باید آن اراده قوی باشد و بعد هم با حسن نیت به سمت اجرایی شدن آن حرکت کند. اما اگر بخواهند در اما و اگر ها و مخالفت های این و آن باقی بمانند، سیاست خارجی چندان پیشرفتی نخواهد داشت و دیپلماسی که بتواند مشکل برجام را حل کند هم کار نخواهد کرد.

یک گزارشی در رسانه های امریکایی منتشر شده بود که می گفت بایدن قصد دارد به بهانه کرونا بخشی از تحریم های ایران را کاهش دهد. یعنی آن مواردی که به دسترسی دارو و ... مرتبط بود را کاهش دهد و در عین حال تحریم های نفتی و... را تا زمانی که ایران به تعهداتش برگردد ادامه دهد.  ایا این می تواند باعث شود که تهران آن را یک قدم از سوی واشنگتن بداند؟

در تمامی موضوعات اعم از جنگ و تحریم و .... مساله انسانیت همیشه مستثنی بوده است. جایی که انسان در معرض تهدید است باید شرایط را به نفع آن تغییر داد. در ارتباط با کرونا هم هر تحریمی که بتواند مسائل ایران را کاهش دهد، اقدامی انسانی است و در عین حال می تواند اقدامی نمادین باشد که باعث تعدیل نظارات ایران موثر باشد. یعنی تهران می تواند آن را نشانه حسن نیت ببیندد. این گام لازم هست اما کافی نیست.

سیاستمداران دو کشور اگر بخواهند می توانند یک شبه موضوعات را حل کنند. اما در عالم واقع چالش های مختلفی وجود دارد که حرکت ها را کند می کند. به ویژه اینکه روابط میان تهران و واشنگتن چهل و دو سال است که تیره و تار شده و حل کردن معضل ها زمانبر خواهد بود.

منبع: خبرآنلاین

منبع: ساعت24

کلیدواژه: ایالات متحده تحریم ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.saat24.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ساعت24» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۰۱۳۵۵۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تحریم ۱۳ فرد و شرکت آمریکایی توسط ایران

وزارت امور خارجه ایران در بیانیه اعلام کرد که ۱۳ فرد و شرکت آمریکایی به دلیل به دلیل حمایت و تامین مالی رژیم صهیونیستی در ارتکاب اقدامات تروریستی و ترویج و حمایت از تروریسیم و نقض فاحش حقوق بشر توسط ایران تحریم شدند. - اخبار بین الملل -

به گزارش گروه سیاست خارجی خبرگزاری تسنیم، وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در راستای اجرای قانون «مقابله با نقض حقوق بشر و اقدامات ماجراجویانه و تروریستی ایالات متحده آمریکا در منطقه»، به ویژه به استناد مواد 4 و 5 قانون فوق الذکر، اشخاص و نهادهای آمریکایی زیر را به دلیل حمایت و تامین مالی رژیم صهیونیستی در ارتکاب اقدامات تروریستی و ترویج و حمایت از تروریسیم و نقض فاحش حقوق بشری در جنگ علیه مردم فلسطین به ویژه مردم نوار غزه، تحت تحریم قرار می‌دهد: 

اشخاص حقوقی زیر به دلیل حمایت و همدستی با رژیم صهیونیستی در ارتکاب اقدامات شنیع علیه مردم فلسطین به ویژه مردم نوار غزه تحت تحریم قرار می‌گیرند: 

1. شرکت تسلیحاتی لاکهید مارتین (The Lockheed Martin Corporation) به دلیل تهیه و تامین تجهیزات نظامی برای رژیم اسرائیل در طول جنگ غزه؛ 

2. شرکت جنرال داینامیک (General Dynamics Corporation) به دلیل تهیه گلوله های 155 میلی متری برای رژیم اسرائیل در جنگ علیه غزه؛ 

3. شرکت اسکایدیو (Skydio) به دلیل ارسال پهپاد به رژیم اسرائیل در جنگ غزه؛ 

4. شرکت شورون (Chevron Corporation) به دلیل همکاری با اسرائیل در استخراج چاه های گاز واقع در شرق مدیترانه و بهره برداری رژیم اسرائیل از منابع مالی حاصل از آن در حمله به غزه؛ 

5. شرکت اطلاعاتی خارون (Kharon Company) به دلیل نقش آن در تحریم وزارت خزانه داری آمریکا علیه حماس، کوشش جهت قطع دسترسی حماس و جهاد اسلامی به شبکه انتقال ارز کریپتو به بهانه پولشویی؛ 

اشخاص حقیقی زیر به دلیل حمایت و همدستی با رژیم صهیونیستی در ارتکاب اقدامات شنیع علیه مردم فلسطین به ویژه مردم نوار  غزه تحت تحریم قرار می گیرند:

1. جیسون گرینبلات (Jason Greenblatt): مشاور ارشد دونالد ترامپ رئیس جمهور پیشین آمریکا به دلیل حمایت از نابودی حماس و اولویت دادن حذف این گروه به هر گونه اقدام اصلاحی در فلسطین؛

2. مایکل روبین (Michael Rubin): از اندیشکده امریکن اینترپرایز به دلیل حمایت از تداوم حمله به حماس تا نابودی کامل این گروه و حذف آن در نوار غزه؛

3. جیسون برادسکی :(Jason Brodsky) مدیر اجرایی گروه اتحاد علیه ایران هسته ای به دلیل طرح ایده های ضد فلسطینی و انتشار گزارش غیر واقعی در مورد جمهوری اسلامی ایران در عملیات طوفان الاقصی؛

4. کلیفورد می (Clifford D. May): رئیس بنیاد دفاع از دموکراسی به دلیل حمایت از اقدامات ضد حقوق بشری در جنگ غزه؛

5. ژنرال برایان فنتون (Bryan P. Fenton): فرمانده نیروهای عملیات ویژه ارتش آمریکا به دلیل کمک اطلاعاتی و امنیتی به رژیم صهیونیستی اسراییل؛

6. براد کوپر(Brad Cooper) : فرمانده ناوگان پنجم نیروی دریایی آمریکا به دلیل حمایت از اقدامات ضد حقوق بشری در جنگ غزه؛

7. گرگ هایز (Gregory J. Hayes) :مدیرعامل شرکت تسلیحاتی RTX به دلیل حمایت از اقدامات ضد حقوق بشری در جنگ غزه؛ 

جمهوری اسلامی ایران در راستای تعهدات بین المللی خود در حوزه حقوق بشر و نیز در مبارزه با تروریسم و تامین مالی تروریسم، به ویژه مبارزه با تروریسم دولتی ایالات متحده آمریکا ، تحریم های یادشده را علیه اشخاص و نهادهای فوق اعمال می‌نماید.

کلیه نهادهای جمهوری اسلامی ایران طبق مصوبات مراجع مربوطه، اقدامات لازم را جهت اجرای این تحریم ها معمول خواهند داشت.

درخواست کمیته وزرای کشورهای عربی و اسلامی برای تحریم اسرائیلکنعانی: توسل به ابزار تحریم خللی در عزم ایران ایجاد نمی‌کند

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • (ویدیو) نظر وزیر اسبق بهداشت درباره برجام و ظریف
  • تحریم ۱۳ فرد و شرکت آمریکایی توسط ایران
  • ببینید| نظر وزیر اسبق بهداشت درباره برجام و محمدجواد ظریف/ «هر روز که از خواب بیدار می‌شویم وضعیت عوض شده»
  • ویدیوی لو رفته جو بایدن؛ توافق قریب الوقوع با ایران؟!
  • فیلم لو رفته از بایدن درباره احتمال توافق با ایران؛ پای ترامپ وسط است؟
  • کاپیتان یونایتد: باید بخواهند تا اینجا بمانم!
  • پیگیر لایحه امنیت شغلی کارگران هستیم | با تهدید‌ها و تحریم‌ها نمی‌توانند ملت را متوقف کنند
  • انتشارات جمکران با ۵۰۰ عنوان به نمایشگاه کتاب می‌آید
  • کودکان هم در اصفهان فهمیدند شهر در خطر فرونشست است/ مسوولان هنوز نفهمیدند یا نمی‌توانند جلوی برداشت‌های بی‌رویه آب را بگیرند (فیلم)
  • بایدن هم مثل ترامپ عربستان را قربانی می‌کند؟