Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «قدس آنلاین»
2024-04-30@08:21:05 GMT

فقه در زمره دانش‌های اقتدارآفرین است

تاریخ انتشار: ۲۸ بهمن ۱۳۹۹ | کد خبر: ۳۱۰۲۷۹۴۹

فقه در زمره دانش‌های اقتدارآفرین است

سلسله نشست‌های علمی «انقلاب اسلامی در گام دوم انقلاب» که به همت بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی برگزار می‌شود در نخستین بحث به «مبانی نظری اندیشه تمدنی انقلاب اسلامی» می‌پردازد.

آنچه در ادامه می‌خوانید سخنرانی حجت‌الاسلام دکتر نجف لکزایی، رئیس پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی در هشتمین نشست از این سلسله نشست‌ها با موضوع «ظرفیت‌های تمدنی فقه سیاسی امام خمینی(ره)» است که یکشنبه ۲۶ بهمن ماه ارائه شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 

تمدن، تجلی عینی دین است

به عنوان مقدمه لازم است بحثی مفهومی در چیستی «تمدن» و چیستی «فقه» داشته باشیم و درپی آن به نسبت‌سنجی میان فقه و تمدن بپردازیم؛ بعد ببینیم ظرفیت‌های تمدنی فقه سیاسی حضرت امام خمینی(ره) چیست. به لحاظ مفهوم‌شناسی، بایدتمدن را تجلی عینی دین تعریف کنیم که دلایل آن را بیان خواهم کرد.

قرآن کریم گاهی از تعبیر «دین» و گاه «ملت» استفاده کرده است. در خلاصه بحث‌ها درخصوص مفهوم‌شناسی دین، گفته شده عنصر مرکزی در مفهوم دین، فرمانبری است؛ بنابراین خدای متعال می‌فرماید: دین در نزد خدا اسلام است. به تعبیری اگر تسلیم خداوند باشید، این همان دین می‌شود. در تعابیر مختلف نیز که قرآن از ملت استفاده می‌کند برای نمونه می‌گوید: «لن ترضی عنک الیهود و لانصاری حتی تتبع ملتهم» که این ملت همان نظامات حاکم است. وقتی فرهنگ، دین و مکتبی تجلی عینی پیدا می‌کند در نگاه قرآن، به ملت بدل می‌شود، از این رو وقتی دین مورد عمل قرار گیرد در تمامیت خودش ملت تحقق پیدا می‌کند، یعنی تجسم عینی پیدا می‌کند که ما امروزه به این تجسم عینی، تمدن می‌گوییم. به همین واسطه چون منبع قدرت، ما را آفریده و حمایت می‌کند، اگر او را نپرستیم چون «مالک یوم الدین» است در روز قیامت ما را مجازات خواهد کرد، به همین خاطر اطاعت می‌کنیم تا ظرفیت‌های وجودی خودمان تکمیل شود. به نظر من تمدن، تجلی عینی دین است و ما تمدن را با ریشه‌یابی از واژه دین و مدینه و مدنیت معنا می‌کنیم. وقتی انسان از طبیعت خودش فاصله می‌گیرد اگر تربیت دینی به معنای تربیت اسلامی پیدا کرد، تمدن اسلامی شکل می‌گیرد اما اگر تربیت غیر اسلامی پیدا کرد، تمدنش غیر اسلامی خواهد بود. با نگاه به تعبیر «لکم دینکم ولی دین» قرآن مشخص می‌شود غیرمسلمان‌ها و مشرکان نیز دین دارند که ممکن است دینشان اعتقادی باشد یا توحیدی و الهی نباشد. بنابراین ما تمدن را تجلی عینی دین در همه ساحات خودش می‌دانیم. 

فقه در زمره دانش‌های اقتدارآفرین است

حال نوبت به این پرسش است که «فقه» چیست؟ ما فقه را در زمره دانش‌های راهبردی و اقتدارآفرین تعریف می‌کنیم. علوم را از منظر ارتباطشان با قدرت می‌توان به چند دسته تقسیم کرد: علوم اقتدارآفرین، راهبردی و علومی که این‌گونه نیستند و چنین نقشی ندارند، یعنی نسبت به قدرت و اقتدار و عرصه مباحث راهبردی خنثی هستند و چه بسا که مضر نیز باشند؛ علومی که ممکن است گاه برای یک جامعه تولید ضعف کنند. به عبارتی چه بسا برای جامعه‌ای تولید قدرت نکنند بلکه آسیب‌های آن جامعه را بیشتر کنند. فقه با توجه به نقشی که در اسلام و در میان مسلمانان دارد از جایگاه راهبردی برخوردار است و در زمره دانش‌های اقتدارآفرین تعریف می‌شود. چرا؟ چون فقه کمک می‌کند اسلام تجلی عینی پیدا کند. 

شأن راهبردی و اقتدارآفرین دانش فقه

اگر بخواهیم برای تمدن نامی انتخاب کنیم می‌توانیم از تعبیر تمدن فقهی استفاده کنیم، چرا که مثلاً اگر فقه را از اسلام بگیریم، تمدن اسلامی نیز زوال پیدا می‌کند و از بین می‌رود، ولی اگر بخواهیم تمدنی را که از دست رفته دوباره با اقتضائات و شرایط جدید برقرار کنیم، فقه می‌تواند اینجا نقش راهبردی و مهمی داشته باشد. ما اگر فقه اسلام را داشته باشیم، به نظر امام می‌توانیم بخش‌های دیگر اسلام علوم دیگر اسلامی را نیز احیا کنیم، اما اگر خدای نکرده فقه و فقاهت از دست برود، علوم دیگر نمی‌توانند چنین نقشی را ایفا کنند. یعنی شرط لازم برای اداره جامعه اسلامی و تمدن‌سازی اسلامی وجود فقه است. با وجود فقه می‌شود دانش‌های دیگر را نیز احیا کرد. به همین خاطر است که مسلمان‌ها زیاد لازم نبود علم مدیریت استراتژیک یا رشته‌های راهبردی را تأسیس کنند و عمدتاً از فقه استفاده می‌کردند و فقها، متفکران و مدیران و رهبران راهبردی جامعه اسلامی بودند. این فقیه جامع الشرایط بود که می‌توانست فتوای جهاد بدهد یا در شرایط مختلف پاسخگوی مسائل مستحدثه باشد. این نیز رویکردی است که نسبت به فقه داریم. اینکه می‌گوییم فقه می‌آید و تکالیف شهروندان و مسلمانان را مشخص می‌کند یا در بحث احکام وضعی می‌بینیم وضعیت‌های مختلف را تعیین تکلیف می‌کند یا در احکام حکومتی می‌گوییم بن بست‌های مربوط به حکومت را می‌شکند همه به شأن راهبردی و اقتدارآفرین دانش فقه برمی‌گردد.

۵ نهاد اساسی برای تمدن‌سازی که با دین اشراب می‌شود

پس به طور خلاصه نسبت فقه و تمدن، همان نسبتی است که میان دین و تمدن برقرار است. فقه، اسلام را متجلی می‌کند و گفتیم تمدن اسلامی تجلی عینی دین اسلام است. در بحث نظری، موضوع را با این پرسش جلو می‌برم که نهادهای ضروری برای تمدن‌سازی و جایگاه این نهادها در فقه چیست. پاسخ به شکل خلاصه این است که براساس گفته جامعه شناسان، بشر برای هرگونه اقدام نیاز به پنج نهاد دارد. یعنی نهادهای ضروری برای هر گونه اقدام توسط انسان و بلکه برای بقای وی، پنج نهاد است که همین‌ها نهادهای بنیادی و اساسی در هرگونه تمدن‌سازی تأثیر دارند. در واقع یک تمدن وقتی شکل می‌گیرد که انسان‌ها در منطقه‌ای که زندگی می‌کنند بتوانند به پنج نهاد شکل، سازماندهی و نظم ببخشند. نخستین نهاد، خانواده است که ضامن و عهده دار بقای نسل است. دوم، نهاد اقتصاد است که عهده‌دار معیشت انسان‌ها اعم از غذا، لباس و مسکن و دیگر مایحتاج مادی است که به طور عمومی از آن به عنوان معاش و معیشت یاد می‌شود. سومین نهاد، بهداشت و طبابت است که عهده‌دار بهداشت و سلامت انسان‌هاست. چهارمین، تعلیم و تربیت است که موظف به انتقال فرهنگ به نسل جدید است و آخرین نهاد، نهاد حکومت است که عهده‌دار تأمین امنیت در سطوح مختلف است.

در یک جامعه دینی این نهادهای پنج گانه به لحاظ ارزش‌ها، تکالیف و حدودی که متوجه آن‌ها می‌شود با دین اشراب و در جامعه غیردینی با مباحث غیردینی اشراب می‌شوند. برای نمونه ما می‌توانیم از دو خانواده سخن بگوییم، خانواده‌ای که بر اساس دین تشکیل یا منحل می‌شود. اینکه حقوق و تکالیف متقابل زوجین چیست، این‌ها در یک خانواده دینی بر اساس فقه و دین تعیین می‌شود و در خانواده‌ای غیر دینی بر اساسی دیگر. در مورد حکومت نیز همین‌طور است؛ یعنی جایی که حکومت شکل می‌گیرد، می‌توانیم بگوییم ارزش‌ها، حقوق، تکالیف و دیگر مباحث هنجاری که بر حکومت و عرصه سیاست حاکم است، چه مقدار توسط دین تنظیم می‌شود که حکومت دینی می‌شود و اگر توسط مکاتب بشری تعیین شود، متصف به آن مؤلفه‌ها می‌شود. نسبت فقه با این نهادها را که بررسی می‌کنیم، می‌بینیم فقه اسلامی به همه این نهادها می‌پردازد. 

امام(ره) در کتاب بیع می‌فرمایند اسلام برای تأسیس حکومت عادل اقامه شده است

با توجه به این بحث نظری و نسبت فقه با این نهادهای اساسی برای ما روشن می‌شود با رویکردی که امام دارد هم اسلام و هم فقه اساساً برای تمدن‌سازی از ظرفیت بسیاری بالایی برخوردار هستند و نیازهای مربوط به تمدن‌سازی از جهات مختلف در این ظرفیت وجود دارد. امام می‌فرمایند: «این فقها هستند که حفوظ اسلام هستند. حفظ کردند اسلام را» در جای دیگری می‌فرمایند: «حوزه‌ها توجه‌شان به فقه و فقاهت از همه چیز بیشتر باشد». منتها این شرطی دارد و آن شرط این است که ما هم اسلام و هم فقه اسلامی را کامل معرفی کنیم. در آغاز بحث ولایت فقیه در کتاب البیع جلد دوم که بحث ولایت فقیه مطرح شده است نخستین تیتری که امام دارند «ضرورت الحکومه الاسلامیه» است. اما در ذیل بحثی از شیخ اعظم که در بهمن ۴۷ درباره ولایت فقیه مطرح کردند، فرمودند: « من نظر إجمالاً إلی أحکام الإسلام....لرأی أنّ‌ الإسلام لیس عبارة عن الأحکام العبادیّة و الأخلاقیّة فحسب» یعنی کسی که اجمالاً به احکام اسلام نگاه کند خواهید فهمید اسلام عبارت از احکام عبادی و اخلاقی صرف نخواهد بود. بعد از آسیب‌شناسی می‌گویند: «فعلی المسلمین و فی طلیعتهم الروحانیّون و طلّاب العلوم الدینیّة القیام بوجه تبلیغات أعداء الإسلام بأیّة وسیلة ممکنة، حتّی یظهر أنّ الإسلام قام لتأسیس حکومة عادلة» باید طلبه‌های جوان و روحانیون در مقابل تبلیغات دشمنان به هر وسیله ممکن قیام کنند که اسلام برای تأسیس حکومت عادل اقامه شده است. حکومت عادل ابزار تمدن‌سازی است چنان‌که ابزار جامعه‌سازی نیز هست؛ همان‌طور که رسول الله در مدینه با تأسیس دولت، اقدام به جامعه‌سازی و تمدن‌سازی را نیز آغاز کرد امروز نیز ابزار تمدن‌سازی، حکومت عادل است. امام در ادامه نوع حکومت اسلامی را نیز مشخص فرمودند و گفته‌اند : «فالإسلام أسّس حکومة لا علی نهج الاستبداد المحکّم فیه رأی الفرد و میوله النفسانیّة فی المجتمع، و لا علی نهج المشروطة أو الجمهوریّة المؤسّسة علی القوانین البشریّة، التی تفرض تحکیم آراء جماعة من البشر علی المجتمع» یعنی حکومت اسلامی نه استبدادی است، نه مشروطه است و نه جمهوری صرف است «بل حکومة تستوحی و تستمدّ فی جمیع مجالاتها من القانون الإلهیّ » بلکه حکومتی است که در تمام فرصت‌ها از قانون الهی استفاده می‌کند. در ادامه نیز در ادله ضرورت تأسیس حکومت اسلامی مواردی را مطرح کرده‌اند که منتهی به یک تمدن می‌شود.

منبع: قدس آنلاین

کلیدواژه: انقلاب اسلامی آستان قدس رضوی زمره دانش حکومت عادل برای تمدن تمدن سازی عهده دار

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.qudsonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «قدس آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۰۲۷۹۴۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

برگزاری ۱۴ دوره جشنواره شعر رضوی در خوزستان

به گزارش خبرنگار مهر، مجید منادی صبح امروز شنبه در اولین محفل شعر ارادت رضوی که در هویزه برگزار شد، بیان کرد: در استان خوزستان ۱۴ دوره جشنواره شعر رضوی برگزار شده و جشنواره امروز پا گرفته و به جشنواره نامدار و شناسنامه داری تبدیل شده که در سراسر کشور اهالی شعر، فرهنگ و ادب در وزارت ارشاد و دیگر وزارت‌ها و دستگاه‌ها همه آن را به این نام می‌شناسند.

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی خوزستان با بیان اینکه این استان دروازه ورود تشیع به کشور و قدمگاه آقا امام رضا (ع) است، عنوان کرد: همه شهرهای خوزستان معطر به عطر آقا امام رضا (ع) است به همین دلیل سال گذشته این موضوع را مطرح کردیم که با توجه به ظرفیت عظیم و بزرگی که در شعر و ادب استان خوزستان به ویژه در بخش شعر عربی وجود دارد، چرا صرفاً یک یا دو شهر میزبان باشند.

منادی ادامه داد: اگر در استان خوزستان بتوانیم موضوع شعر عربی، ادب و فرهنگ شیعی و ولایی را با زبان عربی منتقل و مطرح کنیم و آنطور که باید خدمتگزاری و شکوفایی انجام شود، آنگاه می‌تواند دریچه‌ای برای ارتباط با کل جهان اسلام و دنیای اسلام باشد.

وی افزود: امروز شاهد هستیم در دوره‌ای که ایران اسلامی به دلیل فرهنگ حسینی و رضوی که در میان مردمش وجود دارد، مقابل رژیم غاصب صهیونیست می‌ایستد و به او سیلی تاریخی می‌زند، لذا این مساله یک مساله هویتی است که باید سر دست گرفته و آن را مطرح کنیم تا جوان‌های ما دچار خودکم بینی یا اندیشه‌های انحرافی نشوند.

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی خوزستان اظهار کرد: جوان‌های ما باید متوجه باشند که قدرت، هویت و آن فرهنگی که آنها را در دنیا سربلند و عزتمند می‌کند کدام فرهنگ، تاریخ و هویت است و این هویت ولایی را داشته باشیم که اگر رشد پیدا کرد و شکوفا شد، دریچه‌ای ارزشمند برای گفت‌وگو با جهان اسلام خواهد بود.

منادی گفت: نگاه ملت‌ها و مردم مسلمان در سراسر کشورهای اسلامی قبل و بعد از عملیات وعده صادق را که بررسی کنید، مشاهده می‌کنید که ایستادگی در مقابل ظلم و فساد مربوط به فرهنگ حسینی و رضوی است که ما مردم خوزستان افتخار داریم بگوییم این استان قدمگاه آقا امام رضا (ع) است.

وی بیان کرد: امسال همچو سال گذشته، روند جدید جشنواره شعر رضوی در حال اجرا است به این صورت که اغلب شهرستان‌های خوزستان به نوعی میزبان جشنواره بین‌المللی شعر رضوی باشند تا بتوانیم فضایی را ایجاد کنیم که از ادب، فرهنگ، شعر، محصولات فرهنگی و هویتی در شهرهای و برنامه‌های مختلفی را استفاده کنیم.

کد خبر 6089944

دیگر خبرها

  • خمس و زکات در عین وجوب یک امر داوطلبانه است
  • مطهری امام
  • حجت الاسلام خسروپناه: علم حکمی؛ لازمه دستیابی به تمدن نوین اسلامی
  • دهه هشتادی‌ها نسل پیشران تمدن‌ساز هستند
  • شهید «مطهری» طراح اندیشه تمدن نوین اسلامی است
  • تدوین سند هوش مصنوعی باید مبتنی‌بر تمدن نوین اسلامی باشد/ پیش بینی بودجه ۵ همتی برای هزینه در هوش مصنوعی
  • برگزاری ۱۴ دوره جشنواره شعر رضوی در خوزستان
  • امام رضا، محل وفاق تمام مسلمانان جهان است
  • امام رضا (ع) محل وفاق تمام مسلمانان جهان است
  • تمدن نوین اسلامی با وحدت محقق می‌شود/ عینت‌بخشی به وحدت اسلامی در دستور کارم بود