Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «اقتصاد آنلاین»
2024-05-01@13:55:28 GMT

ایران آماده تجارت گازی با ترکمنستان است

تاریخ انتشار: ۲۸ بهمن ۱۳۹۹ | کد خبر: ۳۱۰۳۲۱۹۸

ایران آماده تجارت گازی با ترکمنستان است

به گزارش اقتصادآنلاین، صادرات گاز ایران به کشورهای همسایه امسال حواشی زیادی را پشت سر گذاشته است؛ از انفجار خط لوله صادرات گاز ایران به ترکیه و توقف سه ماهه آن، حواشی مربوط به تمدید قرارداد با این کشور تا اعلام رأی دیوان داوری اختلاف شرکت ملی گاز ایران و ترکمن گاز و کاهش صادرات گاز به عراق.

اما و اگرهای صادرات گاز به پاکستان و افغانستان هم در ماه‌های اخیر همواره مورد پرسش رسانه‌ها بوده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اکنون مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران تازه‌ترین تحولات صادرات گاز ایران را تشریح و تأکید کرده است که ایران با بررسی دقیق تغییرات بازار، دورنمای صادرات گاز به اروپا را هم دنبال می‌کند.

مشروح گفت‌وگوی با حسن منتظرتربتی، مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران را در ادامه بخوانید.

آقای تربتی! درباره وضع تمدید قرارداد گازی با ترکیه توضیح دهید. وزیر نفت در این باره گفتند دولت بعد برای تمدید آن وقت دارد. مذاکرات اکنون در چه شرایطی است؟

صحبت آقای زنگنه به این دلیل است که قراردادمان تا چند سال دیگر ادامه دارد و طبیعی است که بحث این موضوعات هرچه به انتهای قرارداد نزدیک می‌شود، داغ‌تر است، اما این موضوع کنار گذاشته نبوده و ما مطالب خود را مطرح کردیم و ترکیه هم مواردی را مطرح کرده است.

واقعیت این است که فضای تجارت گاز ترکیه نسبت به قرارداد پیشین تغییر کرده، یعنی بخش خصوصی آنها در حال ورود به حوزه توزیع گاز است که نقش دولتشان کمرنگ‌تر می‌شود، بنابراین باید الگوی قراردادمان را برای فضای آینده ترکیه متناسب با بازار آنها آماده کنیم. ممکن است بخشی از گازمان را به روش‌های کوتاه‌مدت یا به‌صورت فصلی عرضه کنیم، در حالی که بازار ترکیه هم بخش عمده‌ای از خریدهایش را تک‌محموله انجام می‌دهد و همه را در قالب قراردادهای بلندمدت دنبال نمی‌کند.

بنابراین در حالی که ما در قالب قرارداد کنونی موضوع را با ترکیه دنبال می‌کنیم و امیدواریم مذاکراتمان هم بیشتر شود، اما در کنار آن مطالعاتی را انجام می‌دهیم که برای فضای آینده کشور ترکیه نیز آماده باشیم و سهممان را در بازار این کشور چه از طریق دولت و چه از طریق بخش خصوصی یا حفظ کنیم یا افزایش دهیم.

با این تفاسیر ممکن است مواد قراردادی تغییراتی داشته باشد؟

ممکن است هم ما و هم بخش خصوصی با توجه به فضای آینده ترکیه انواع قراردادهای مختلف را داشته باشیم و در قالب یک قرارداد نباشد.

بنابراین تجارت گاز با ترکیه برقرار خواهد بود؟

ما باید تجارت گاز را به‌عنوان یکی از اصلی‌ترین موضوعات دنبال کنیم و ترکیه یکی از آن مسیرهای مناسب برای تجارت گاز است. چه در خود بازار ترکیه، زیرا این کشور می‌خواهد مبادی مختلفی برای تأمین گاز داشته باشد و خود را به یک کشور وابسته نخواهد کرد؛ طبیعتاً بخشی از آن بازار را هم از ایران تأمین می‌کند که هم به نفع ترکیه است هم به نفع ایران، از سویی مسیر ترکیه مسیر خوبی برای تجارت گازی با اروپا در آینده است.

یعنی شرکت ملی گاز ایران دورنمای تجارت گازی با اروپا را دنبال می‌کند؟

بله. شرایط تجارت گاز موضوعی متأثر از دیگر مسائل سیاسی و بین‌المللی است و به هر حال فضای آینده کشورها، نوع همکاری و اتفاقاتی که در روابط دیپلماسی کشور می‌افتد بر موضوع تجارت گاز مؤثر است.

به‌تازگی اعلام کردید که طرح صادرات گاز به افغانستان آماده است. این طرح اکنون در چه مرحله‌ای قرار دارد؟ چه مذاکراتی برای آن انجام شده است؟

تاکنون نشست‌هایی در این باره برگزار شده است، سه هفته پیش هم نشستی با مقام‌های افغان داشتیم و دنبال این هستیم که بتوانیم هم تضامین دولتی را برای این کار از دولت افغانستان بگیریم و هم تا جایی که می‌توانیم بخش خصوصی را به این کار وارد کنیم، زیرا ورود بخش خصوصی به این کار برای توسعه کار در افغانستان هم بهتر است، کار در مسیر مطلوبی دنبال می‌شود و فکر می‌کنم مقدمات آن به‌خوبی انجام شده است، نگرانی در این باره وجود ندارد.

مجموعه‌هایی که کار را دنبال می‌کنند این قول را دادند که بتوانیم در چند ماه آینده به یک توافق‌نامه و تفاهم‌نامه اولیه برسیم. هرچند در کشور افغانستان هیچ بستری برای این کار وجود ندارد؛ تفاوت آن با کشورهای دیگر این است که بازاری برای مصرف گاز وجود ندارد و ما باید به‌موازات قراردادهایی که می‌بندیم بازار را هم آنجا ایجاد کنیم و به این دلیل کار مقداری متفاوت‌تر از صادرات گاز به کشورهای دیگر است.

 اکنون هرکس می‌خواهد برای کار به افغانستان برود و این توسعه را انجام دهد باید تضامینی داشته باشد تا کار را آغاز کند. زمان‌بری آن هم از این منظر است که به موازات امضای تفاهم‌نامه و موضوع قرارداد، توسعه بازار هم باید در آنجا انجام شود. پیش‌بینی ما این است که عرضه گاز طبیعی فشرده (سی‌ان‌جی) را هم در افغانستان دنبال کنیم. این موارد زمینه‌های مختلفی هستند که چون اکنون این کشور مصرف‌کننده گاز نیست باید هر دو طرف با همکاری کار را پیش ببرند، ایران خطوط لوله گاز را تا مرز توسعه دهد و به موازات آن باید بتوانیم مصرف گاز را در بازار افغانستان ایجاد کنیم.

پس اجرای این طرح یک برنامه بلندمدت است.

بله. هرچند مقدار صادرات در ابتدا اندک خواهد بود، اما این بازار به مرور رو به رشد می‌شود.

وزارت نفت به‌تازگی اعلام کرده است که ایران طبق قرارداد می‌توانست از پاکستان شکایت کند، اما به‌دلیل حسن همجواری از این کار خودداری کرد و تلاش برای حل مسئله از طریق گفت‌وگو است. در روند صادرات گاز به پاکستان تغییری ایجاد شده است؟

ما همچنان امیدواریم و به نظر من نباید بازار پاکستان را به این زودی از دست بدهیم و ناامید شویم. پاکستان به گاز نیاز دارد و ایران هم زیرساخت‌های آن را آماده کرده است، بنابراین بهترین کار این است که همچنان این موضوع را دنبال کنیم.

ان‌شاءالله پاکستان به‌زودی بتواند شرایط دریافت گاز را در داخل کشور فراهم کند، زیرا در بلندمدت هم برای اقتصاد این کشور مفید است، اما به دلیل اینکه در کوتاه‌مدت به سرمایه اولیه نیاز دارد این کار برایشان مشکل شده است. به نظر من بهترین کار این است که ما این قرارداد را در همین شرایط نگه داریم و منتظر باشیم این کار آغاز شود.

صادرات گاز به عراق اکنون در چه شرایطی است؟ این کشور مطالبات ایران را پرداخت کرده است؟

با توجه به توافق‌هایی که بانک مرکزی در نشست‌هایی با طرف عراقی انجام داده، ما هم مقدار انتقال گاز به این کشور را کمی افزایش دادیم، زیرا امیدواری‌هایی برای پرداخت مطالبات ایران ایجاد شده و اکنون روزانه حدود ۱۵ تا ۲۰ میلیون مترمکعب صادرات گاز به عراق برقرار است.

این مقدار پیش از این چقدر بود؟

تابستان تا حدود ۴۰ تا ۴۵ میلیون مترمکعب در روز به عراق صادر می‌شد.

به‌تازگی تأکید کردید که تجارت گازی با ترکمنستان همچنان در دستور کار ایران است؛ این امکان وجود دارد که تا پایان دولت دوازدهم قرارداد تجاری تازه‌ای با این کشور امضا شود؟

این موضوع منوط به این دولت یا دولت بعدی نیست، زیرا سیاست کل کشور این است که با ترکمنستان روابط تجاری داشته باشیم و این اتفاق هم افتاده است. قرارداد گازی ایران با ترکمنستان به یک داوری رفته که آن داوری به نتایجی هم رسیده و حکم آن صادر شده است. اکنون باید ببینیم برنامه ترکمنستان برای توسعه روابط تجارت گازی با ایران چه خواهد بود.

بنابراین ایران آماده تجارت گازی با ترکمنستان است.

بله، ما آمادگی داریم. هرچند وابستگی داخلی به ترکمنستان را برطرف کردیم اما به‌شدت دنبال این هستیم که تجارت گازی با این کشور برقرار باشد، زیرا هم به نفع ایران است و هم به نفع ترکمنستان. ما دو کشور همجوار هستیم که امکانات مطلوبی برای توسعه روابط تجاری داریم.

پربیننده ترین وسایل خاموشی که برق مصرف می‌کند! خطر پشت گوش صنعت نفت ایران واکنش جالب وزیر نفت به استخدام سفارشی ! صنایع پتروشیمی خلیج فارس برترین شرکت کشور شد رکورد جدید قیمت نفت/ برنت ۶۳دلاری شد

منبع: اقتصاد آنلاین

کلیدواژه: اقتصادآنلاین صادرات گاز ایران شرکت ملی گاز ایران صادرات گاز تجارت گازی فضای آینده بخش خصوصی تجارت گاز هم به نفع

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.eghtesadonline.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اقتصاد آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۰۳۲۱۹۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

با دیپلماسی فعال منطقه‌ای ایران خط لوله صلح با وجود کارشکنی آمریکا در حال ساخته شدن است

به زعم کارشناسان فروش نفت و گاز در شرایط تحریم اقتضاهای خاص خودش را دارد. البته به طور کلی بازاریابی برای فروش نفت و گاز کشور تخصص خاصی می طلبد، اما این امر در شرایط تحریم اهمیت بیشتری پیدا می کند.

واقعیت این است که طی سال های اخیر صادرات نفت و گاز کشور با محدودیت هایی روبرو شد. دولت سیزدهم و وزارت نفت تلاش خود را در راستای به اجرا گذاشتن یک دیپلماسی انرژی فعال در منطقه به منظور فروش گاز به همسایگان در دستور کار قرار دادند.

یکی از مهم ترین تلاش های دولت که اخیراً به اجرا گذاشته شده است، تلاش در راستای احیای خط لوله گاز ایران-پاکستان-هند است. اخیراً اخباری مبنی بر از سرگیری ساخت خط لوله در بخش پاکستانی منتشر شد. این خبر بسیار خوش حال کننده است، زیرا موفقیت کشورمان را در این حوزه نشان می دهد. در صورتی که این خط لوله با موفقیت تکمیل شود و بتوانیم اسلام آباد را متقاعد کنیم که از ایران گاز مورد نیاز خود را تأمین کند، اتفاقات خوبی به لحاظ صادرات گاز برای کشورمان رخ می دهد.

 محمدصادق مهرجو، کارشناس ارشد انرژی در ارتباط با دیپلماسی انرژی به اجرا گذاشته شده در دولت سیزدهم تصریح کرد: از ابتدای شروع به کار این دولت اقدامات خوبی در زمینه روابط ما با کشورهای همسایه در حوزه انرژی اعم از نفت، گاز و فرآورده شروع شد.

وی ادامه داد: در سال 1400 بدهی های کشور به ترکمنستان انجام شد. این موضوع از اهمیت بسیار بالایی برخوردار بود. طی سال های قبل از آن به بهانه عدم پرداخت بدهی ها، جریان گاز ترکمنستان به کشور ما قطع شد.

این کارشناس انرژی خاطرنشان کرد: شمال شرق کشور در قسمت انتهایی خطوط لوله گاز در کشور قرار دارند و با افت فشار در این بخش روبرو هستیم. در زمستان 1401 به خاطر برداشت زیاد از خطوط لوله در مسیر گازرسانی و افت فشار در بخش های پایانی، دچار قطع گاز در مناطق شمال شرق کشور شدیم.

مهرجو گفت: در این شرایط، به دلیل سرمای زیاد، جریان گاز ترکمنستان به کشور ما نیز قطع بود و با مشکلات عدیده ای همچون تعطیلی پایتخت و مسائل دیگر روبرو شدیم.

وی ادامه داد: بعد از اتفاقاتی که در سال 1401 رخ داد، دولت به دنبال انعقاد یک قرارداد پایدار انتقال گاز به کشورمان از ترکمنستان برآمد. همچنین قرارداد سوآپ با آذربایجان امضا کردیم. بعد از شیطنت های سیاسی که آذربایجان انجام داد، تحرکات خوبی انجام دادیم. از یک طرف پیام قدرت کشور را به آذربایجان مخابره کردیم و از طرف دیگر توسعه روابط تجاری از طریق مبادلات انرژی را پیگیری کردیم.

این کارشناس انرژی خاطرنشان کرد: آذربایجان صادرکننده گاز است اما به دلیل قراردادهایی که در زمینه ال ان جی با دیگر کشورها دارد، واردکننده گاز نیز محسوب می شود. وزارت نفت با دیپلماسی فعال انرژی که به اجرا گذاشت، توانست به سوآپ گاز از ترکمنستان به آذربایجان بپردازد. به نحوی که روزانه به واردات 7 میلیون متر مکعب گاز از ترکمنستان پرداختیم و 1 میلیون متر مکعب از آن را به آذربایجان صادر کردیم.

مهرجو خاطرنشان کرد: قرارداد قدیمی ای در زمینه سوآپ گاز و برق با ارمنستان داشتیم. به جمهوری نخجوان هم گاز صادر می کنیم که رقمش بالا نیست و زیر 1 میلیون متر مکعب است. عمده ترین شرکای کشور در زمینه صادرات گاز ترکیه و عراق محسوب می شوند که تعهد صادراتی روزانه بین 70 تا 80 میلیون متر مکعبی گاز با آن ها داریم.

وی ادامه داد: خط لوله صلح مبنی بر صادرات گاز از ایران به پاکستان که تا هندوستان نیز کشیده می شود، در دستور کار قرار گرفت. تحت تأثیر فشارهای سیاسی آمریکا و رقبای ما در منطقه این خط لوله به نتیجه نرسید. اما در جریان قرار گرفته ایم که قرار است با پیگیری های صورت گرفته از طرف کشورمان، پاکستان بخش مربوط به خودش را از این خط لوله تکمیل کند. به این ترتیب، با پیگیری مستمر دیپلماسی فعال منطقه ای در حوزه انرژی توانستیم که به تمدید قرارداد گازی عراق برسیم، سوآپ گاز از ترکمنستان را از سر بگیریم و خط لوله صلح با وجود کارشکنی آمریکا، در حال ساخته شدن است و با این اقدامات بستری برای تبدیل شدن کشورمان به هاب گازی منطقه فراهم خواهد شد.  

زهرا طوسی

دیگر خبرها

  • تجارت ایران و ترکیه به ۱.۳۶۴ میلیارد دلار رسید
  • تجارت ۱.۳ میلیارد دلاری ایران و ترکیه در ۳ ماهه ۲۰۲۴
  • تجارت ۱.۳۶۴میلیارد دلاری ایران و ترکیه/ رشد ۱۶درصدی صادرات ترکیه به ایران
  • صادرات ۸۰۰ میلیون دلاری ترکیه به ایران در ۳ ماه
  • تجارت ایران و چین می تواند به ۵۰ میلیارد دلار برسد
  • ظرفیت ۵۰ میلیارد دلاری تجارت ایران و چین
  • مدرسه صادرات ایران افتتاح شد
  • با دیپلماسی فعال منطقه‌ای ایران خط لوله صلح با وجود کارشکنی آمریکا در حال ساخته شدن است
  • افغانستان در راه رسیدن به خودکفایی
  • توسعه تجارت و مراودات مرزی از سیاست‌های دولت سیزدهم است