Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش گروه دیگر رسانه‌های خبرگزاری فارس، ادغام بانک‌های وابسته به نیروهای مسلح» پروژه پرحاشیه‌ای که به ابتکار آقای رئیس‌جمهور انجام شد. فرایندی که قرار بود ۵ بانک وابسته به نیروهای مسلح را پس از ارزش‌گذاری و تسویه با سهام‌داران در بانک سپه ادغام کنند؛ حکمت، کوثر، انصار، قوامین و مهر. اما حالا ده‌ها هزار سهام‌دار «مهر اقتصاد» معترض هستند؛ بانکی که مالک بیشترین اموال و مرغوب‌ترین دارایی‌ها بود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

ولی ماجرا چیست؟ چه کسی پاسخگوی هزاران میلیارد تومان زیان مردم است؟
 


ماجرای یک ادغام؛ مهم‌ترین گلایه‌های سهام‌داران مهر اقتصاد از چیست؟

ادغام بانک‌های نظامی از اواخر دولت یازدهم مطرح بود. ماجرا اما از سال ۹۷ و بعد از استقرار عبدالناصر همتی جدی‌تر شد. اسفند ۹۷ بانک مرکزی در قالب اطلاعیه‌ای ادغام بانک‌های وابسته به نیروهای مسلح را با هدف ارائه بهتر خدمات و متمرکز کردن توانمندی و ظرفیت‌ها کلید زد.

بدیهی‌ترین پیش‌نیاز فرایند ادغام، ارزش‌گذاری منصفانه و تسویه‌حساب با سهام‌داران آنها است. بانک‌هایی که هرکدام ده‌ها هزار سهام‌دار و میلیون‌ها مشتری دارند.

ستاد کل نیروهای مسلح برای ترسیم فرایند ادغام این بانک‌ها یک دستورالعمل ۳۱ بندی تنظیم کرد. ضرورت تسویه‌ حساب با سهام‌داران حقیقی و حقوقی از جمله مفاد آن بود. طبیعتاً تکمیل فرایند ادغام بدون اخذ رضایت ذی‌نفعان وفق قوانین مدنی امکان‌پذیر نیست. به‌علاوه این دستورالعمل تصریح می‌کرد میان زمان ارزش‌گذاری تا برگزاری مجمع هر یک از بانک‌ها نباید بیشتر از ۴ ماه فاصله باشد.

مهر اقتصاد ارزنده‌ترین بانک بود. بانکی که اواخر ۹۷ با بیش از ۷۰۰ شعبه سراسر کشور و بیش از ۱۰ میلیون مشتری فعالیت می‌کرد. ارزیابی اموال و دارایی‌های «مهر اقتصاد» در اسفند ۹۷ انجام شد. مجمع عمومی برای ادغام در بانک سپه اما تا خرداد ۹۹ یعنی ۱۵ ماه بعد طول کشید! فاصله زمانی که متأثر از تورم فزاینده ارزش املاک و دارایی‌ها چند برابر شد و بازار سرمایه قله‌های تاریخی را فتح کرد.

بانک مهر بالغ بر ۱۸۰ هزار سهام‌دار داشت؛ کسانی که با هزار امید و آرزو ریال‌ریال در یکی از خوشنام‌ترین مؤسسات کشور سرمایه‌گذاری کرده بودند. به ارزش‌گذاری اولیه هم اعتراضاتی بود. مثلاً این‌که چرا هیچ بهایی برای برند بانک دیده نشد؟ یا چرا مبلغ ۵۲۰۰ میلیارد به خاطر بدهی‌ مالیاتی کسر شده؟ آن‌هم در شرایطی که در اردیبهشت ۱۳۹۷ طی دادنامه شماره ۹۷۰۹۹۷۰۰۰۰۴۰۰۰۴۲ مبنی بر رد مالیات بر ارزش افزوده به نفع بانک، رأی گرفته است؟

بیشترین انتقاد این سهام‌داران اما از فاصله پانزده ماهه میان ارزش‌گذاری و برگزاری مجمع ادغام این بانک‌ها است. فاصله‌ای زمانی که صراحتاً خلاف مهلت ۴ماهه تعیین‌شده از جانب ستاد کل نیروهای مسلح و خلاف قطعی مصالح سرمایه‌گذاران این بانک بوده است. مهم‌ترین مطالبه آن‌ها تجدید ارزش‌گذاری و جبران حقوق ازدست‌رفته است. اما مهر اقتصاد زمان برگزاری مجمع یعنی خرداد ۹۹ چقدر می‌ارزید؟
 


بررسی اموال «مهر اقتصاد»؛ اعداد و ارقام سخن می‌گویند

سهام‌داران حسابی از ارزش‌گذاری اموالشان در مهر اقتصاد گلایه دارند؛ معتقدند نه‌تنها منصفانه نبوده، بلکه کاملاً در راستای تضییع حقوق آنها است. برای صحت‌سنجی مدعا چاره‌ای جز بررسی دارایی‌ها نیست. دارایی‌های یک بانک به ‌ غیر از تسهیلات اعطایی، منابع نزد بانک‌ها و بانک مرکزی و موجودی نقد، شامل املاک، سهام و اوراق می‌شود. دارایی سهام‌داران بانک و ارزش سهام بانک در همین چارچوب مورد ارزیابی قرار می‌گیرد.

بانک مالک سه شرکت سرمایه‌گذاری بود؛ یکی از آنها «سرمایه‌گذاری مهر ایرانیان» است. مجموعه‌ای که در زمان ادغام سهام‌دار ۱۳,۵ درصد از فولاد مبارکه، ۶۶.۸۳ درصد از تراکتورسازی، ۱۹.۶۱ درصد از ایرالکو، ۱۳.۵ درصد از بیمه ملت و ۱۰۰ درصد نیروگاه سیکل ترکیبی کازرون است. فقط محاسبه قیمت تابلوی همین نمادها در خرداد ۹۹ گذشته از دیگر دارایی‌ها می‌تواند نمودار ارزش واقعی «مهر اقتصاد» باشد.

ارزش سهام تراکتورسازی تبریز اسفند ۹۷ معادل ۴۰۶ تومان بود. این رقم در اسفند ۹۸ همزمان با رشد بازار سرمایه به ۱۱۵۳ تومان رسید. به عبارت دیگر ظرف یک سال سهام این شرکت تقریباً ۲,۸ برابر شده است. همچنین در ۱۲ خرداد امسال (روز برگزاری مجمع عمومی بانک مهر اقتصاد) ارزش سهام آن به ۲۰۶۰ تومان رسید. یعنی دست‌کم ۵ برابر بیشتر از ارزش‌گذاری‌های انجام‌شده قبلی!

نیروگاه سیکل ترکیبی ۱۴۷۰ مگاواتی کازرون در اسفند ۹۷، ۵۸۰۰ میلیارد تومان ارزش‌گذاری شده است. مقایسه وضعیت قیمت‌گذاری این مجموعه با نیروگاه ۱۴۴۴ مگاواتی سیکل ترکیبی جهرم روشن‌کننده موضوعات فراوانی است. جالب است بدانید ارزش نیروگاه جهرم همان سال دست‌کم ۱۲ هزار میلیارد تومان تعیین شده بود. مالک نیروگاه جهرم کیست؟ بانک سپه! هیئت ارزیاب دارایی مهر اقتصاد را نصف دارایی مشابه سپه ارزیابی کرد!

وضعیت فولاد مبارکه هم روشن است؛ اسفند ۹۷ ارزش هر سهم ۳۵۱ تومان؛ اسفند ۹۸ یعنی یک سال بعد به ۴۶۲ تومان و ۱۲ خرداد ۹۹ به ۹۱۹ تومان رسید! سهام این شرکت البته همزمان با رشد تاریخی شاخص بورس بیشتر از این‌ها هم شد. بعداً اما کمی کاهش یافت. به‌هرحال قیمت تابلوی فولاد مبارکه ۳۰ دی‌ماه ۹۹ هم‌چنان ۱۰۲۰ تومان است. هرطور محاسبه کنید ارزش اموال مهر اقتصاد بسیار بیشتر از اعداد و ارقام ادعایی دولت است.

اضافه ارزش دارایی‌های ثابت مشهود بانک که عمدتا ً شعب بانک بودند هم طبق گزارش کارشناسان رسمی دادگستری ۴۱۰۰ میلیارد تومان در سال ۹۷ بود.

سوال اینجاست آیا از زمان ارزش‌گذاری تا برگزاری مجمع ارزش ملک مطلقاً افزایش نیافت؟ مقایسه همین دو سه قلم نشان می‌دهد اموال و دارایی‌های مهر اقتصاد حتماً باید مورد تجدید ارزیابی قرار می‌گرفت. خلاصه همه مطالب در جدول زیر ملاحظه کنید:

در جدول فوق البته به ‌ خاطر عضویت در هیئت مدیره، به ارزش سهام فولاد مبارکه ۲۰ درصد، تراکتورسازی تبریز ۶۰ درصد، بیمه ملت ۲۰ درصد و آلومینیوم ایران ۲۰ درصد اضافه شده است.

حالا برای محاسبه ارزش واقعی بهای مهر اقتصاد در خرداد ۹۹ کافی است بهای حدودی املاک و مستغلات، نیروگاه سیکل ترکیبی کازرون و بهای شرکت «تدبیرگران آتی ایرانیان» را اضافه کرد:

موضوع کاملاً روشن است؛ ادعای سهام‌داران مبنی بر مفت‌فروشی مهر اقتصاد پُر بی‌راه نیست. بانک سپه مجموعه‌ای را که دست‌کم ۷۰ هزار میلیارد تومان ارزش داشت، با ۱۵ هزار میلیارد تومان ناقابل تصاحب کرد! البته که این موضوع خلاف بدیهی‌ترین حقوق مدنی است. چه کسی پاسخگوی ۱۸۰ هزار سهام‌دار زیان‌دیده است؟ به‌نظر می‌رسد ضروری است مسئولان و بانک مرکزی با ورود به موضوع نسبت به تجدید ارزیابی‌ها و جبران مافات اقدام کنند.

منبع: خبرگزاری آنا

انتهای پیام/

منبع: فارس

کلیدواژه: بانک مهر اقتصاد ادغام بانک ها سهامداران بانک های نظامی میلیارد تومان هزار سهام دار نیروهای مسلح فولاد مبارکه برگزاری مجمع سیکل ترکیبی سهام داران ارزش گذاری مهر اقتصاد ارزش سهام دارایی ها بانک سپه خرداد ۹۹ اسفند ۹۷ بانک ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۰۴۳۲۳۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کسب‌وکارهای دانش‌بنیان را نباید تعطیل کرد، باید به جریان‌های انقلابی، بسیج دانشجویی و مانند آن‌ها فرصت رقابت داد

به گزارش خبرآنلاین و به نقل از زومیت، در چند ماه اخیر موضوع واگذاری سهام بعضی کسب‌وکارهای مطرح حوزه اقتصاد دیجیتال، موجی از نگرانی را بین فعالان اقتصاد دانش‌بنیان به راه انداخت؛ گلرنگ سهام تپسی را خرید و در هفته‌های اخیر هم خبرهایی از احتمال واگذاری عمده سهام دیجی‌کالا به همراه اول مطرح شد. این مسئله در کنار صحبت‌های چندماه پیش مدیرمسؤول روزنامه کیهان، تصوری ایجاد کرد مبنی بر این‌که فشارهایی برای واگذاری سهام استارتاپ‌های بزرگ وجود دارد.

معاون علمی و فناوری ریاست‌جمهوری با تکذیت این مسئله توضیح داد: «چون پیش‌ازاین، یک عده صحبت‌های نادرستی را بدون دلیل و مدرک درباره واگذاری بعضی کسب‌وکارهای حوزه اقتصاد دیجیتال به نیروهای انقلابی مطرح می‌کردند، این حساسیت به وجود آمد؛ اما در اصل چنین هدفی وجود ندارد».

او در همین خصوص به فروش سهام تپسی اشاره کرد و گفت: «آقای منشی‌پور از ما خواست کمک کنیم که انتقال سهام تپسی حتماً انجام شود. این درخواست ابتدا با مخالفت معاونت علمی روبه‌رو شد اما با اصرار تپسی درنهایت با این موضوع موافقت کردیم».

او چنین واگذاری‌هایی را نه به معنی واگذاری کسب‌وکارها به حاکمیت، بلکه نشان‌دهندهٔ بلوغ این حوزه دانست: «واگذاری سهام این کسب‌وکارها بلوغ آن‌ها را نشان می‌دهد. این یعنی کسب‌وکارهای اقتصاد دیجیتال سرمایه‌های بزرگ از سایر شرکت‌ها جذب می‌کنند که درنهایت به بزرگ شدن جدی این کسب‌وکارها منجر می‌شود. یکی از این کسب‌وکارها با سرمایه یک واحدی وارد شده و الان سرمایهٔ ۳۰۰ واحدی دارد. این یعنی هم فرصت رشد در این حوزه وجود داشت و هم سرمایه کلانی به این حوزه بازگشته است».

دهقانی فیروزآبادی در موضع‌گیری نسبت به مسئلهٔ فروش سهام کسب‌وکارهای اقتصاد دیجیتال، حمایت خود از این موضوع را اعلام کرد و تنها شرط معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان رئیس‌جمهور برای موافقت با فروش و واگذاری این سهام را بازگشت سرمایه به حوزه اقتصاد دیجیتال دانست.

بااین‌حال، سال گذشته با بعضی چالش‌ها و مشکلاتی که برای کسب‌وکارهای فعال در حوزه اقتصاد دیجیتال به وجود آمد، چنین تصور می‌شود که اراده‌ای وجود دارد که مایل است در مدل مدیریتی کسب‌وکارهای این حوزه تغییراتی ایجاد کند.

دهقانی فیروزآبادی وجود چنین موضوعی را کذب دانست و توضیح داد: «هم من هم آقای زارع‌پور دفاع و حمایت همه‌جانبه از کسب‌وکارها داشتیم. وقتی وارد حوزهٔ اقتصاد دیجیتال می‌شویم محیط این فضاها با سایر صنایع متفاوت است و دلیلش این است که بخش عمده‌ای از این اقتصاد از محیط خارجی آمده است؛ اما ما به‌هیچ‌عنوان موافق تعطیلی کسب‌وکارها نیستیم. حرف من این بود که اگر می‌خواهیم کاری در این زمینه انجام بدهیم، باید این باشد که به جریان‌های اصیل و انقلابی فرصت رقابت بدهیم؛ اما اینکه این کسب‌وکارها به نیروهای انقلابی و حاکمیت واگذار شود کاملاً غلط است. حرف ما این است که کسب‌وکارها را نبندیم و به‌جای آن از جریان‌های انقلابی، بسیج دانشجویی و مانند آن‌ها استفاده کنیم».

۵۴۵۴

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1900257 ذوالفقار دانشی

دیگر خبرها

  • کسب‌وکارهای دانش‌بنیان را نباید تعطیل کرد، باید به جریان‌های انقلابی، بسیج دانشجویی و مانند آن‌ها فرصت رقابت داد
  • واکنش معاون علمی به واگذاری سهام برخی کسب و کارهای دیجیتال
  • ارزش بازار آلفابت از ۲ تریلیون دلار گذشت
  • آلفابت به کلوب ۲ تریلیون دلاری‌ها پیوست
  • مدیر کنسرسیوم بانک‌ها: دیگر ما پرسپولیسی هستیم
  • بدهی کلان استقلال به بانک سهام‌دار پرسپولیس!
  • فیلم|بررسی شرایط واگذاری سهام باشگاه پرسپولیس به کنسرسیوم بانکی
  • بررسی شرایط واگذاری سهام باشگاه پرسپولیس به کنسرسیوم بانکی
  • ترکیب جدید هیئت مدیره پرسپولیس: صددرصد بانکی
  • درویش مدیرعامل پرسپولیس پس از خصوصی‌سازی