Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-04-30@12:05:52 GMT

مصادره جایگاه زعفران ایرانی

تاریخ انتشار: ۲۹ بهمن ۱۳۹۹ | کد خبر: ۳۱۰۴۴۰۱۳

ایسنا/خراسان شمالی ایران اولین و بزرگ‌ترین تولیدکننده و صادرکننده زعفران در دنیا محسوب می‌شود. تحت این شرایط و با توجه به اینکه زعفران ایرانی دارای خاستگاه منحصربه‌فردی در جهان است شاید تصور شود این محصول ارزشمند در حال حاضر بخش مهمی از صادرات غیرنفتی ما در راستای اقتصاد مقاومتی و چشم‌انداز تولید پایدار را شامل شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اما متاسفانه در سال‌های اخیر این رقبای ما هستند که تنها با اعمال نقش واسطه‌ای خود عملکرد بهتری در این زمینه داشته‌اند و سودآوری آنان از صادرات زعفران در حال پیشی گرفتن از ماست. در مطالعه‌ای از سوی اتحادیه اروپا که به‌منظور واکاوی مشکلات این صنعت در قاره سبز از بهبود کیفیت آن تا افزایش رقابت‌پذیری این محصول انجام شده است، استراتژی‌هایی ارائه شده که نشان می‌دهد رقیبان ما در حال طراحی استراتژی‌هایی به منظور بهبود فرآیند تجاری‌سازی و فروش این ماده ارزشمند در دنیا هستند.

حتی پیش‌بینی می‌شود تحقق این امر تولید زعفران در سطح کلان را محقق کرده و موجبات دسترسی آسان‌تر تولیدکنندگان و فعالان تجاری زعفران به بازارهای داخلی و خارجی این قاره را فراهم آورد.

اجازه ندهیم ذائقه دنیا نسبت به زعفران ایرانی تغییر کند

آزاد فتحی یکی از صادرکنندگان زعفران در خراسان شمالی در گفت و گو با ایسنا با اشاره به اینکه قسمت اعظم تولید زعفران در ایران در سه استان خراسان جنوبی، رضوی و شمالی اتفاق می افتد، گفت: در یک بازه زمانی حدود دو ماهه زمانی که زعفران به بار می نشیند و موقع برداشت آن فرا می رسد اشتغال خوبی را برای مردم منطقه از برداشت گل زعفران گرفته تا پاک کردن به همراه دارد.

وی افزود: در واقع در سال های اخیر شاهد آن بوده ایم که هنگام برداشت زعفران برای برداشت و پاک کردن آن با کمبود کارگر مواجه شده ایم و این مسئله حتی اعضای خانواده ها را نیز درگیر خود می کند.

فتحی به بسته بندی محصول زعفران نیز اشاره کرد و گفت: برای صادرات زعفران در بحث بسته بندی مشکلی وجود ندارد و این کار به خوبی انجام می شود و بسته بندی این محصول نیاز به تکنولوژی خاص نیز ندارد.

وی بیان کرد: اما مشکلی که برای محصول زعفران وجود دارد صادرات این محصول است و در واقع تعدادی از کشورها برای اینکه بتوانند جای محصول خود را در دنیا باز کنند و بازارهای جهانی را از آن خود کنند سیاست های تشویقی در نظر می گیرند اما این مسئله در کشور ما به صورت برعکس عمل می کند.

این صادرکننده محصولات کشاورزی در ادامه خاطرنشان کرد: در حال حاضر تعدادی از کشورها وارد عرصه تولید و صادرات زعفران شده اند و نباید این اجازه داده شود تا ذائقه دنیا که به زعفران ایرانی عادت کرده تغییر کند و نباید اجازه داده شود که سرنوشت زعفران ایرانی همانند سرنوشت محصولاتی همچون خاویار شود.

وی با بیان اینکه هزینه ارسال زعفران رقم بالایی است، گفت: هزینه حمل هوایی یک کیلوگرم زعفران به کشور کویت هفت میلیون و ۵۰۰ هزار تومان است که این رقم با افزایش وزن افزوده می شود.

فتحی همچنین با اشاره به اینکه در حال حاضر صادرات زعفران در کشور در دست حدود ۱۰ نفر است، گفت: اگر بخواهیم صادرات زعفران را انجام دهیم این شرکت ها می گویند باید از اهلیت ما استفاده کنید تا بتوانید امر صادرات را انجام دهید که این یک نقص است.

خراسان شمالی حتی یک بازرگان حرفه ای برای صادرات زعفران ندارد

حبیب الله مظهری مشاور مدیریت صادرات زعفران در کشور در ادامه در گفت و گو با ایسنا، اظهارکرد: مشکلی که در خراسان شمالی در حوزه زعفران وجود دارد موضوع بسته بندی و ... نیست بلکه مهترین معضل در این حوزه نبود انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان زعفران است.

وی افزود: ایجاد این گونه انجمن ها باید با تلاش و پیگیری اتاق بازرگانی صورت گیرد و در این حوزه باید اتاق بازرگانی حضور پیدا کند.

مظفری تصریح کرد: از سوی دیگر در خراسان شمالی در حوزه فروش زعفران، بازرگان های حرفه ای وجود ندارد این آسیب بزرگی برای این محصول باارزش است.

وی خاطرنشان کرد: نداشتن حتی یک بازرگان حرفه ای در حوزه صادرات زعفران یکی از ضعف های این استان است.

مظفری تاکیدکرد: به طور حتم زعفران به عنوان یک کالای استراتژیک مثل سیب و انگور در خراسان شمالی انتخاب شود.

وی گفـت: از سوی دیگر باید تشکل های خصوصی در ارتباط با این محصول در استان شکل گیرد و صادرات زعفران تعاونی صورت گیرد که در این صورت منافع به کل بازمی گردد.

پنج کشور موی دماغ زعفران ایران شده اند

مشاور مدیریت صادرات زعفران در کشور با اشاره به مشکلات زعفران در سطح ملی افزود: در سطح ملی، زعفران ایران در بحث بسته بندی با مشکل مواجه نیست و مشکلی که وجود دارد امر فرآوری این محصول است.

وی با بیان اینکه  ۹۵ درصد از زعفران دنیا را ایران تامین می کند، ادامه داد: حدود ۳۰۰ تن زعفران از ایران به بازارهای خارجی ارسال می شود که فقط سه میلیون دلار از گردش مالی آن به ایران بازمی گردد و هشت میلیارد دیگر به خاطر وجود مشکلاتی همچون تحریم، فرآوری و ... به ایران برگشته نمی شود.

مظفری خاطرنشان کرد: در حال حاضر پنج کشور اسپانیا، امارات، افغانستان، چین، هنگ کنگ به صورت فعال وارد عرصه زعفران شده اند که کشورهای چین و افغانستان در بحث تولید موی دماغ زعفران ایران شده و کشورهای اسپانیا، امارات و هنگ کنگ در رابطه با بحث فروش و بازاریابی موی دماغ هستند.

به گفته مظفری برندینگ و تحریم ها از دیگر مشکلاتی است که این محصول با آن دست و پنجه نرم می کند.

صادرات ۹۰ درصد زعفران ایران توسط ۱۰ نفر

وی در ادامه بیان کرد: از ایران ۳۰۰ تن زعفران صادر می شود که ۹۰ درصد از این مقدار توسط ۱۰ نفر صادر می شوند و ۱۰ باقی مانده زعفران توسط هزاران نفر به خارج کشور ارسال می شود.

مشاور مدیریت صادرات زعفران در کشور گفت: از آنجاییکه ورود به عرصه صادرات زعفران امری هزینه بر است ۱۰ نفر مذکور در این بابت خوب هزینه می کنند و می توانند امر صادرات را انجام دهند و این طور نیست که آن ها اجازه ندهند هیچ کس دیگری وارد عرصه شوند اما تعداد خیلی زیادی دیگری که امر ۱۰ درصد صادرات زعفران را به دوش می کشند یا هزینه ای که می کنند بسیار اندک است و یا اینکه کار را به خوبی بلد نیستند.

وی با اشاره به اینکه هزینه های انجام شده باید در حوزه تحقیقات بازار، تحلیل بازار، بازارسازی و بازاریابی صورت گیرد، افزود: به عنوان مثال در حوزه بازاریابی و بازار سازی باید تبلیغات گسترده صورت گیرد، حضور فعال در نمایشگاه ها وجود داشته باشد و در ارتباط با تحقیقات بازار نیز اموری مانند انجام سفرهای مختلف به سایر کشورها صورت گیرد.

وی ادامه داد: در کشور زعفران ارگانیک نداریم اگر خراسان شمالی با همکاری انجمن ارگانیک کشور به سوی تولید زعفران ارگانیک و کسب گواهی نامه های لازم پیش رود می تواند زعفران خود را به چند برابر قیمت واقعی خود به فروش برساند.

تشکیل تشکل مهم ترین اقدامی است که باید در حوزه زعفران انجام داد

تشکری معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی همچنین در گفت و گو با ایسنا، بیان کرد: میزان تولید زعفران در کشور حدود ۴۰۰ تن است و از آنجاییکه این محصول بیشتر جنبه گیاهی دارد در داخل کشور مصرف زیادی نداشته و قسمت اعظم آن صادر می شود.

وی تاکیدکرد: نکته ای که برای صادرات زعفران خیلی مهم است، کیفیت آن می باشد که باید کیفیت این محصول را حفظ و افزایش داد و از سوی دیگر باید به سوی اخذ گواهی نامه های وارگانیک پیش برویم .

تشکری خاطرنشان کرد: برای ادامه صادرات این محصول در سایر کشورها باید متناسب با استانداردهای کشورهای هدف پیش برویم. در حقیقت اتحادیه اروپا برای زعفران استانداردهای سخت گیرانه ای گذاشته است که بخشی از آن اهداف سیاسی دارد و بخشی نیز به دلیل خواص دارویی این محصول است و از آنجاییکه قرار بر این است که زعفران صادر شود باید طبق سلیقه و ذائقه آن ها پیش برویم.

وی افزود: از زمانیکه زعفران برداشت می شود تا زمانیکه پاک، خشک و بسته بندی می شود باید طبق استانداردها پیش رفت تا کیفیت حفظ شود.

این مقام مسئول در ارتباط با خرده فروشی زعفران بیان کرد: خرده فروشی موجب می شود تا قیمت از دست ما خارج شود و در واقع ما باید مرجع قیمت گذاری در دنیا باشیم چراکه شاید خرده فروشی موجب کاهش قیمت این محصول نیز شود.

وی تاکیدکرد: نکته مهمی که در خراسان شمالی باید مورد توجه تجار صورت گیرد آن است که تجار به یکدیگر نزدیک شوند تشکل هایی را تشکیل داده و در قالب آن تشکل و انجمن فعالیت خود را انجام دهند.

تشکری توضیح داد: در قالب این تشکل ها می توان کشت قراردادی زعفران را انجام داد و سپس محصول را باکیفیت مشخص از کشاورز تحویل گرفت.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: استانی اقتصادی زعفران خراسان شمالي صادرات زعفران صادرات زعفران در کشور خراسان شمالی زعفران ایرانی زعفران ایران تولید زعفران حال حاضر صورت گیرد بسته بندی ۱۰ نفر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۰۴۴۰۱۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

خبرگزاری کره شمالی جلوتر از مسئولان ایران

با وجود اینکه خبرگزاری رسمی دولت کره شمالی چهارشنبه گذشته از سفر وزیر تجارت بین المللی این کشور به ایران خبر داد اما تاکنون هیچ مقام مسوول ایرانی هیچ توضیحی درباره این سفر نداده است.

به گزارش عصرایران، خبرگزاری رسمی دولت کره شمالی روز چهارشنبه گذشته (۵ اردیبهشت) خبر داد هیات اقتصادی به ریاست یک وزیر این کشور (وزیر تجارت بین المللی) پیونگ یانگ را به مقصد تهران ترک کرد. این اتفاق نادری بود که در عرصه اطلاع‌رسانی کره شمالی رخ می‌داد.

خبرگزاری دولت کره شمالی، اولین رسانه‌ای بود که خبر سفر وزیر را اعلام کرد. بعد از آن هم خبرگزاری رویترز آن را در قالب گزارش خبری، منتشر کرد. در گام بعدی هم خبرگزاری‌ها و رسانه‌های جهان و ایران آن را بازنشر کردند. این خبر با ارزشی بود. کره شمالی کشور منزوی است و با همسایگان و کشورهای جهان، رفت و آمد سطح بالا و گسترده‌ای ندارد.

روابط نزدیک تجاری و اقتصادی کره شمالی به چین و روسیه محدود می‌شود. در جهان هم دوستان کره شمالی علاوه بر روسیه و چین محدود می‌شود به بلاروس، کوبا و ایران و احتمالا چند کشور دیگر.

سفر مقامات کره شمالی به ایران هم اتفاقی کم‌رخداد است. بعد از انقلاب ۵۷ تاکنون، هیچ کدام از رهبران کره شمالی به ایران سفر نکرده اند. تنها یک بار نخست وزیر کره شمالی به ایران آمد (سال ۹۱ نشست سران کشورهای عضوعدم تعهد).

آخرین باری که یک وزیر کره شمالی به ایران آمد مربوط به ۵ سال یعنی سال ۹۷ قبل است. وزیر خارجه کره شمالی در سفر به تهران با روحانی رئیس جمهوری و ظریف وزیر خارجه وقت دیدار و گفتگو داشت. در سه دهه اخیر هیچ وزیر خارجه‌ای از ایران، به کره شمالی سفر نکرده است.

از روز انتشار اولین خبر درباره سفر وزیر کره شمالی به ایران بیش از ۵ روز می‌گذرد اما هیچ خبرگزاری در ایران هیچ خبری دیگری درباره این سفر و این وزیر کره شمالی منتشر نکرده است. اینکه سرنوشت این هیات و این وزیر کره شمالی چه شد؟ به ایران آمد یا نیامد؟ اگر آمد با چه کسی در ایران دیدار داشت؟ هدف از سفر چه بود؟ درباره چه موضوعاتی با مقامات ایران گفتگو کرد؟

اگر نیامد یعنی سفرش لغو شد؟ اگر بله چرا سفر لغو شد؟

به ویژه که وزیر تجارت بین الملل کره شمالی است. قرار است دو کشور تحت تحریم چه چیزی باهم مبادله و خرید و فروش کنند؟ ما قرار است چه چیزی بخریم و چه چیزی می‌توانیم بفروشیم؟ کلا داستان جذاب و مهمی است.

«یون جونگ هو» وزیر روابط اقتصادی خارجی کره شمالی (سمت راست) در عکس آرشیوی در پیونگ یانگ در کنار سفیر روسیه در کره شمالی

هیچ خبرگزاری در ایران از هیچ مقام ایرانی درباره سرنوشت این هیات سوال نکرد. هیچ خبرگزاری در ایران نتوانست از منابع آگاه خود سوال کند و خبری اختصاصی در این باره منتشر کند که این هیات کره شمالی چه شد؟

هیچ مقام مسوولی هم در ایران، در این مدت، احساس مسوولیت نکرد تا به افکار عمومی توضیح دهد آیا این وزیر آمده یا نیامده؟ اگر آمده…

این است وضعیت اطلاع‌رسانی در ایران. خبرگزاری کره شمالی به عنوان بسته‌ترین کشور جهان، خبر سفر وزیرشان به ایران را منتشر می‌کند اما در ایران خودمان، خبری از سرنوشت این سفر و این وزیر نیست. انگار نه انگار. خلاصه اینکه هیچ ارزشی برای مخاطب ایرانی قائل نشدند.

نکته دیگر اینکه، سکوت در برابر اتفاقات با ارزش خبری، آن اتفاق را از بین نمی‌برد بلکه به ابهامات و گمانه زنی‌های اطراف آن رنگ واقعیت می‌دهد.

سکوت در ایران و کره شمالی بعد از انتشار خبر اول سفر وزیر کره شمالی به تهران، به ایران آسیب می‌زند. بزرگترین آسیب این است که گمانه زنی‌ها و احتمالات رسانه‌ها را درباره روابط دو کشور تایید می‌کند.

خبر را اولین بار خبرگزاری کره شمالی اعلام و بعد از آن، رویترز این خبر را در قالب گزارش خبری منتشر کرد. خبر رویترز به صورت گسترده در همه رسانه‌های جهان و ایران بازنشر شد. خبر رویترز احتمالات و گمانه زنی‌هایی را درباره روابط و همکای‌های نظامی مطرح می‌کند که به لحاظ چارچوب افکارعمومی، سکوت دربرابر آن‌ها، یعنی تایید غیرمستقیم و ضمنی.

این رفتارها نه تنها به اعتبار رسانه‌ها و مسوولان ایرانی آسیب می‌زند بلکه ابهام‌ها را تقویت و راه رای برای تولید و تقویت شایعه‌ها و گمانه زنی‌ها باز می‌کند.

بعد از متن

بعد از انتشار متن مشخص شد وزیر تجارت بین المللی کره شمالی دیروز در نمایشگاه صادراتی اکسپو تهران حاضر بوده و از جمله از غرفه سایپا هم بازدید داشته است. این خبر را هم روابط عمومی سایپا اعلام کرده است.

دیگر خبرها

  • خودرو‌های سایپا، چشم «کره شمالی» را گرفت
  • کاهش ۸۳۰ میلیون دلاری ارزبری برنج طی یکسال گذشته/ برنج ایرانی ۹ درصد ارزان شد
  • خبرگزاری کره شمالی جلوتر از مسئولان ایران
  • توجه به صادرات ارزش افزوده گوهرسنگ‌های خراسان جنوبی را افزایش می‌دهد
  • جمهوری آذربایجان قصد دارد املاک دولتی ایران در باکو را مصادره کند
  • ۸۰۳ میلیون دلار محصولات شیلاتی از مازندران صادر شد
  • پتروشیمی و فولاد ارزآورترین شرکتها در ۱۴۰۲/صادرات گاز نصف شد
  • عرضه بادام به سرمایه‌گذاران در نمایشگاه اکسپو
  • خبرگزاری کره شمالی جلوتر از خبرگزاری های ایران
  • ۲۵ درصد زعفران تولیدی در داخل مصرف می‌شود