Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرگزاری فارس از مشهد  به نقل از روابط عمومی اداره کل حفاظت محیط‌زیست خراسان رضوی، تورج همتی در اختتامیه رویداد ملی آب در مشهد و همایش ملی کم ‌آبیاری و استفاده از آب‌های نامتعارف در کشاورزی مناطق که با حضور مجازی جمعی از اساتید، متخصصان و صاحب‌نظران حوزه آب از سراسر کشور، در دانشگاه فردوسی مشهد برگزار شد، اظهار کرد: تغییرات اقلیمی گسترده در جهان به‌تدریج به یکی از عوامل مهاجرت اکولوژیک، در مقیاس جهانی تبدیل‌شده و از طرفی استفاده از منابع طبیعی و پارامترهای محیطی در مناطقی که از منظر اجتماعی ناپایدار و حساس و قابل‌تأمل است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مدیرکل حفاظت محیط‌زیست خراسان رضوی با اشاره به تمدن‌هایی که محصول پیدایش مشکلات زیست‌محیطی بودند همچون "مایاها"، "سومری‌ها" و"بابل" اشاره کرد و افزود: تحقیقات نشان‌دهنده ارتباط معناداری بین دسترسی به منابع محیطی و تنش‌های اقتصادی-اجتماعی وجود دارد.

وی با ابراز نگرانی از عبور ایران در حوزه منابع آبی از مرزهای تنش آبی گفت: بخشی از این مباحث به تغییرات اقلیمی برمی‌گردد و نگاهی به رابطه مثبت بین کاهش سرانه آب تجدید پذیر و تعداد تنش‌های اقتصادی- اجتماعی، به مدیریت نادرست و توسعه ناپایدار در حوزه منابع آبی اشاره دارد.

همتی گفت: سرانه منابع آب تجدیدشونده از ۶۰ سال گذشته که عددی معادل ۷هزار مترمکعب در سال را نشان داده بود تاکنون حدود ۱۰ برابر کاهش‌یافته است و به اعتقاد کارشناسان پیش‌بینی می‌شود این میزان تا سال ۱۴۰۰به حدود ۸۰۰ مترمکعب کاهش یابد که پایین‌تر از مرز کم‌آبی( هزار مترمکعب) است.

مدیرکل حفاظت محیط‌زیست خراسان رضوی این موضوع را تأکیدی بر مصرف بهینه منابع آب و لزوم سیاست‌گذاری و انجام تحقیقات درزمینهٔ مدیریت صحیح منابع آب دانست و عنوان کرد: برداشت از منابع آب تا سقف ۲۰درصد گواه بر شرایط ایمن است و چنانچه به مرز ۴۰درصد افزایش یابد، ورود به مرز هشدار را نشان می‌دهد و متأسفانه در ایران، در حال حاضر ۸۰درصد برداشت آب راداریم که در حوزه مدیریت آب قابل‌تأمل است.

وی ادامه داد: ایران کشوری خشک و نیمه‌خشک با متوسط بارندگی ۲۵۰ میلی‌متر در سال است. تغییرات اقلیمی باعث کاهش میزان بارش تا ۲۴۰ میلی‌متر در سال و در برخی نقاط کشور به‌ویژه غرب کشور به‌رغم وجود جنگل‌های زاگرس شده است، که این موضوع لزوم بازنگری الگوی کشت سنتی بر اساس تغییر پارامترهای محیطی را یادآور می‌شود.

همتی در ارتباط با کاهش روان آب سطحی به گزارش پنل بین‌المللی تغییرات اقلیمی اشاره کرد و افزود: بر اساس گزارش IPCC تا سال۲۰۳۰ میزان روان آب سطحی در ایران ۲۵ درصد کاهش می‌یابد که بااین‌وجود ۲۰ تا ۲۵ بیلیون مترمکعب میزان آب قابل‌برنامه‌ریزی کشور کاهش می‌یابد.

مدیرکل حفاظت محیط‌زیست خراسان رضوی به اهمیت آبیاری در سیستم کشاورزی کشور اشاره کرد و گفت:حدود ۷۵ درصد اراضی با الگوی رایج کشاورزی کشور، نیازمند آبیاری است درحالی‌که میزان بارش‌ها در کشور به‌شدت کاهش‌یافته و خشک‌سالی‌های بلندمدت، تولیدات دیم را مختل کرده است.

وی همچنین با اشاره به اینکه میانگین میزان بارندگی در ایران یک‌سوم جهان و میزان سرانه مصرف آب حدود دو برابر جهان است، گفت: در موضوع سینرژی تغییرات اقلیمی و چالش‌های آب بر روی تولیدات کشاورزی می‌توان گفت کاهش عملکرد برخی محصولات کشاورزی در خراسان رضوی نظیر محصولات جالیزی، یونجه و جو نشان می‌دهد که تغییرات اقلیمی بیش‌ازحد انتظار است و بر اساس پیش‌بینی‌ها با افزایش یک تا دو و نیم درجه دمای متوسط کشوری تا افق‌های دوردست، کاهش رطوبت سطح خاک، تغییر میکرو المنت‌ها و جمعیت میکروبی خاک، دور از انتظار نیست که درنهایت بر روی عملکرد گونه‌های کشاورزی تأثیر خواهد گذاشت و لازم است تحقیقات لازم در خصوص نحوه واکنش انواع محصولات کشاورزی به این شیفت دمایی به دست آمده و الگوی کشت کشور بر اساس تغییرات اقلیمی بازتعریف شود.

همتی در ادامه خشک‌سالی حاکم بر حوزه سرزمینی را از نوع «خشک‌سالی انسانی» یا «خشک‌سالی اقتصادی-اجتماعی» تعریف کرد که به خاطر بیشتر شدن تقاضای آب از توان و عرضه منابع آبی کشور رخ‌داده است و از سایر انواع خشک‌سالی به این دلیل که با افزایش بارش از بین نمی‌رود جدی‌تر عنوان کرد.

مدیرکل حفاظت محیط‌زیست خراسان رضوی در ادامه به دیگر دلایل بروز مشکل آب در کشور پرداخت و گفت: خشک‌سالی‌های طولانی‌مدت؛ نافی سیاست‌های کشاورزی، محدودیت منابع آبی و توزیع نامتناسب آن نیست.

وی همچنین به ظرفیت زیستی کشور در پارامترهای محیطی و ردپای اکولوژیک هر ایرانی اشاره کرد و گفت: بر اساس برآوردها در حال حاضر ۳ برابر ظرفیت زیستی کشور، منابع پایه در حال مصرف است که ردپای بزرگی را نشان می‌دهد و این موضوع بیش‌ازپیش باعث ناپایداری در توسعه آتی کشور خواهد شد.

انتهای پیام/ ۷۰۰۶۸

منبع: فارس

کلیدواژه: مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان رضوی رویداد ملی آب تغییرات اقلیمی مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان رضوی تغییرات اقلیمی منابع آبی منابع آب خشک سالی بر اساس

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۰۶۰۸۵۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

لزوم تسریع در استقرار ساختار جدید نظام صنفی کشاورزی و منابع طبیعی

به گزارش گروه اقتصاد خبرگزاری علم و فناوری آنا از وزارت جهاد کشاورزی، ایوب فصاحت در نخستین نشست منطقه‌ای روسای سازمان جهاد کشاورزی استان‌ها، تقویت همگرایی و مشارکت در سرعت‌بخشی به استقرار ساختار جدید نظام صنفی کشاورزی را ضروری دانست و افزود: موضوع نظام صنفی کشاورزی مورد تاکید وزیر جهاد کشاورزی است.

وی ساماندهی، توانمندسازی و حمایت از تشکل‌های صنفی تخصصی و محصولی را یکی از برنامه‌های راهبردی سازمان مرکزی طی سال جاری برشمرد و اظهارداشت: در این خصوص استقرار ساختار جدید نظام صنفی کشاورزی و منابع طبیعی باید با اهتمام جمعی و پیگیری بیشتر صورت گیرد تا این راهبرد به نتیجه منتهی شود.

سرپرست سازمان مرکزی تعاون روستایی ایران، تقویت همگرایی، تعامل و مشارکت امور، وفق قوانین و مقررات میان تمامی ارکان مرتبط در خصوص استقرار ساختار جدید نظام صنفی کشاورزی در سطح مجموعه وزارتخانه و پرهیز از پرداختن به مسایل واگرا کننده را خواستار شد.

فصاحت بیان کرد: دبیرخانه هیات عالی نظارت بر اصناف کشاورزی ایران مستقر در سازمان مرکزی تعاون روستایی، نهایت تلاش خود را معطوف به سرعت بخشیدن به موضوع استقرار ساختار جدید خواهد کرد و مجموعه سازمان مرکزی نیز پشتیبانی‌های لازم را در این راستا خواهد داشت و از خرداد ماه امسال نیز این موضوع یکی از موارد مورد پیگیری سازمان در سفر‌های استانی است.

نظام صنفی مهمترین رکن بخش غیردولتی حوزه کشاورزی است

جانعلی بهزادنسب مشاور عالی و دستیار وزیر جهاد کشاورزی در این نشست گفت: پروژه نظام صنفی کشاورزی از منظر وزارتخانه و شخص وزیر جهادکشاورزی به عنوان مهمترین رکن بخش غیردولتی حوزه کشاورزی تلقی می‌شود.

وی با اشاره به تاکید وزیر جهاد کشاورزی مبنی بر تسریع در استقرار ساختار جدید نظام صنفی کشاورزی؛ اهتمام در استقرار این ساختار جدید و تسریع در نهایی شدن روند انتخابات اتحادیه‌های صنفی کشاورزی و اتاق‌های اصناف در شهرستان‌ها، انتخابات اتاق‌های شهرستان و انتخاب هیات مدیره اتاق اصناف کشاورزی ایران را ضروری دانست.

وفق قوانین و مقررات مسئولیت اصلی اجرای استقرار ساختار جدید نظام صنفی است

مسعود عدل‌طلب دبیر هیئت عالی نظارت بر اصناف کشاورزی ایران و مدیرکل دفتر ساماندهی صنوف و تشکل‌های مردم‌نهاد به تشریح و تبیین فرآیند اجرای آیین‌نامه و استقرار ساختار جدید نظام صنفی کشاورزی پرداخت و گفت: وفق قوانین و مقررات، مسوولیت اصلی اجرای استقرار ساختار جدید نظام صنفی کشاورزی در سطح استان با شخص رئیس سازمان جهادکشاورزی استان به عنوان رئیس کمیسیون نظارت بر اصناف کشاورزی شهرستان مرکز استان است و مدیران تعاون روستایی استان‌ها به عنوان دبیر کمیسیون نظارت بر اصناف کشاورزی شهرستان مرکز استان در روند استقرار وظیفه‌مندی دارند.

بنابر این گزارش، در این نشست پس از بررسی موردی عملکرد و تعهد استان‌ها، روسای سازمان جهادکشاورزی و نمایندگان اتاق‌های اصناف و نظام‌های صنفی کشاورزی استان‌های حاضر، به طرح چالش‌های اجرایی در روند تشکیل اتحادیه‌ها و اتاق‌های اصناف و مسایل حد نصاب‌ها در برگزاری انتخابات اتحادیه‌ها و صدور پروانه‌های کسب کشاورزی پرداختند و در ادامه پیشنهاد‌های بهبود امور مورد بحث و بررسی قرار گرفت.

همچنین مقرر شد، براساس برنامه‌ریزی انجام شده جلسات هماهنگی منطقه‌ای به منظور تسریع و تسهیل در روند استقرار ساختار جدید نظام صنفی کشاورزی با روسای سازمان جهادکشاورزی سایر استان‌های کشور طی ماه جاری برگزار شود.

نخستین جلسه وبیناری منطقه‌ای تسریع در فرآیند استقرار ساختار جدید نظام صنفی کشاورزی بنا به دعوت و هماهنگی دفتر هماهنگی امور استان‌های وزارت جهاد کشاورزی با حضور سرپرست سازمان مرکزی تعاون روستایی ایران، مشاور عالی و دستیار وزیر جهاد کشاورزی، نماینده حوزه وزارتی وزارت جهاد کشاورزی، رئیس اتاق اصناف کشاورزی ایران، دبیر هیات عالی نظارت بر اصناف کشاورزی ایران، روسای سازمان جهاد کشاورزی استان‌ها، مدیران سازمان تعاون روستایی و نمایندگان نظام‌های صنفی کشاورزی استان‌های تهران، مازندران، گلستان، سمنان، قم، البرز و گیلان و همچنین روسا و کارشناسان ادارات دفتر ساماندهی صنوف و تشکل‌های مردم‌نهاد برگزار شد.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • لزوم تسریع در استقرار ساختار جدید نظام صنفی کشاورزی و منابع طبیعی
  • ایران میزبان ۲۲۰۰ مهمان در نمایشگاه اکسپو ۲۰۲۴ است
  • رژیم میوه ۳ روزه ؛ بگیریم یا نه؟
  • اظهارات جدید وزیر کشور درباره دیوار کشی در استان سیستان و بلوچستان
  • راهکار مدیریت منابع آبی استان‌های کم بارش چیست؟
  • ظرفیت‌های استان تهران برای تعامل اقتصادی با «واسط» عراق مهیا است
  • با کمبود منابع آبی در استان‌های کم بارش چه کنیم؟
  • صادرات محصولات کشاورزی از مرز ۶ میلیارد دلار عبور کرد
  • نگرانی از هجوم گردوغبار به ۴ استان
  • فارس رتبه نخست کشور در تولید هسته‌های اولیه بذری کشور