Web Analytics Made Easy - Statcounter

نسرین خنجری نویسنده و کارگردان نمایش «جایی برای آشغال‌ها نیست» که در بخش صحنه‌ای کودک و نوجوان هجدهمین جشنواره نمایش عروسکی تهران - مبارک، حضور دارد با اشاره به اینکه متن را آذرماه پارسال و قبل از همه‌گیری کرونا نوشته است، به خبرنگار مهر گفت: جالب است که نمایشنامه شبیه یک پیش‌گویی درآمده که وضعیت جهان و انسان‌ها را در آینده‌ای نه‌چندان دور به تصویر می‌کشد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

ماجرا از این قرار است که خانم «پوستر فیلم مچاله» و آقای «قوطی کنسرو قراضه» به نمایندگی باقی آشغال‌ها راه می‌افتند تا آدم‌ها را پیدا کنند و به آنها بگویند که بس است، دیگر زباله تولید نکنید، چون زمین زیر زباله‌ها دفن شده و دیگر جایی برای آشغال‌ها نیست! آن‌ها از جنگل، دریا و دشت می‌گذرند تا به شهر آدم‌ها برسند.

وی با بیان اینکه پس از پذیرفته شدن نمایشنامه در مرحله بازخوانی، تمرین‌ها با دورخوانی به‌صورت آنلاین با همراهی مسعود غزنچایی و شبنم فتاحی‌عارف آغاز شد، افزود: در ادامه جلسات تمرین حضوری را ترتیب دادیم و سعی کردیم به شخصیت‌ها و فضاها جان بدهیم. در این زمان عروسک‌ها در کارگاه نسیم یاقوتی در حال ساخته شدن بودند.

خنجری با این توضیح که نمایش «جایی برای آشغال‌ها نیست» ۱۰ شخصیت مختلف دارد، تصریح کرد: طبیعتاً موقع نوشتن در نظر داشتم از ۱۰ صداپیشه و عروسک‌گردان بخواهم تا برای ساخت کار با من همراهی کنند اما با اپیدمی کرونا و لزوم محدود کردن جمع‌ها، تصمیم گرفتم کار را تنها با ۲ نفر اجرا کنیم. یعنی فقط ۲ نفر به جای همه شخصیت‌ها صحبت می‌کنند و عروسک می‌گردانند. در بعضی صحنه‌ها کار واقعاً پیچیده می‌شد مثلاً چهار شخصیت با هم حضور دارند که لازم است هم حرکت کنند و هم حرف بزنند. اما تلاش کردیم در چنین موقعیت‌هایی دنبال راه‌حل‌های خلاقانه عروسکی باشیم که با پیشنهادهایی که دوستان داشتند به‌نظرم به خوبی از پس این ماجرا برآمدیم و یک نمایش مفصل با یک گروه جمع و جور آماده شد.

وی با بیان اینکه تکنیک نمایش تاپ تیبل است و همه صحنه‌های آن روی یک میز شکل می‌گیرد، ادامه داد: با وجود تاپ تیبل بودن تکنیک نمایش اما عروسک‌ها متنوع هستند و از عروسک‌های کاغذی، باتومی، اسفنجی، دستکشی، فک‌زن و در واقع ترکیب همه اینها با رویکردی خلاقانه استفاده شده است.

خنجری با این توضیح که نمایش برای گروه سنی نوجوان تهیه شده است، اظهار کرد: ساختار متن، سفر قهرمانی ۲ شخصیت اصلی، الهام از فضاهای سینمایی که بازتابی از فضای ذهنی کاراکتر «خانم پوستر فیلم» است و شوخی‌های کلامی و تصویری موجود در کار، به‌همراه پیام مهم محیط زیستی آن، تماشای آن را برای مخاطب نوجوان دلنشین می‌کند.

وی درباره شرکت در جشنواره نمایش عروسکی، توضیح داد: جشنواره امسال شرایط بسیار خاصی دارد. تنها دلیلی که می‌شد به‌خاطر آن در این شرایط و اوضاع کار کرد، عشق به تئاتر بود ولی حضور در تمرین‌ها را به حداقل رساندیم. رفت‌وآمدها تا جایی که امکان داشت کم شد ولی بالا بودن بی‌سابقه هزینه‌ها واقعاً تهیه و ساخت کار را سخت کرده بود همچنین کم بودن زمان این فشار را بیشتر هم می‌کرد. صادقانه، چند باری در شرایط سخت به انصراف فکر کردم اما نمی‌خواستم زحمت دوستانم بی‌نتیجه بماند. امیدوارم که ستاد برگزاری جشنواره با همدلی کردن با گروه‌ها و تصمیم به پرداخت حداکثری کمک هزینه‌ها، این خستگی را از تن هنرمندانی که در این شرایط واقعاً عاشقانه کار کرده‌اند در بیاورد.

این کارگردان تئاتر یادآور شد: همچنین امیدوارم تبلیغات و اطلاع‌رسانی به‌درستی صورت بگیرد تا نمایش‌ها در فضای مجازی دیده شوند. یک امکان خوبی که در شکل مجازی جشنواره ایجاد می‌شود، امکان تماشای آثار بدون در نظر گرفتن بُعد مکان و در هر نقطه ایران و احیاناً جهان است. امیدوارم زیرساخت‌های تماشای گسترده نمایش‌ها به خوبی فراهم شود و همه بتوانند کارهای موردعلاقه‌شان را تماشا کنند.

خنجری در پایان اضافه‌کرد: امیدوارم روان گلزار محمدی دوست‌داشتنی شاد و آسوده باشد و از اینکه مسئولیتی که به‌عهده گرفت زمین گذاشته نشد و به بهترین شکل توسط دوستانش در حال برگزاری است راضی و خوشنود باشد.

کد خبر 5153567 آروین موذن زاده

منبع: مهر

کلیدواژه: جشنواره بین المللی نمایش عروسکی تهران مبارک تئاتر عروسکی سی و ششمین جشنواره موسیقی فجر جشنواره موسیقی فجر فیلم کوتاه موسیقی ایرانی کنسرت آنلاین فیلم سینمایی تئاتر ایران ویروس کرونا حوزه هنری برنامه تلویزیونی جشنواره فیلم رضوی کنسرت اینترنتی جشنواره فیلم موج کیش شبکه دو سیما آشغال ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۱۰۴۵۸۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

وقتی «خانه خدا» سینماها را شلوغ کرد

همزمان با آغاز سفر عمره زائران ایرانی و در آستانه فرارسیدن موسم حج، از فیلم مستندی می‌توان یاد کرد که حدود ۶ دهه قبل، از خانه خدا و مناسک حج ساخته شد و تماشاگران زیادی را به سینماها کشاند.

به گزارش ایسنا،مستند «خانه‌ خدا» محصول ۱۳۴۵ است که به عنوان اولین مستند جدی ایران و به باور برخی، کامل‌ترین سند سینماییِ جهان درباره‌ مناسک حج - تا زمان ساخت فیلم - شناخته می‌شود.

«خانه خدا» فیلمی منحصر به فرد درباره مراسم و مناسک حج و از نخستین فیلم‌های مستند است که در سال ۱۳۴۵ در سینماهای تهران و چند شهر دیگر به نمایش عمومی درآمد و با اقبال گسترده مردم روبه‌رو شد. این مستند حتی توانست به بازارهای جهانی راه پیدا کند و در بخش گسترده‌ای از کشورهای مسلمان به نمایش درآید.

درباره‌ نحوه تولید «خانه‌ خدا» ابهامات زیادی وجود دارد. پژوهشگران مختلف در نوشته‌های خود، اطلاعاتی ضد و نقیض، درباره‌ عوامل این مستند ارائه داده‌اند. برخی مونتاژ فیلم را نتیجه کار ابراهیم گلستان دانسته‌اند و تعدادی نیز نام ابوالقاسم رضایی و جلال مقدم را به عنوان تدوین‌گر آورده‌اند. در برخی منابع پژوهشی گفتار فیلم را از آنِ ابراهیم گلستان می‌دانند حال آن که نظر محقّقانی دیگر بر آن است که روایت اولیه را محمود سعادت و حمزه رحمانی نوشته‌اند و گلستان تنها متن آن دو را بازنگری و ویرایش کرده‌ است.  حتی در مورد کارگردان فیلم هم اتفاق نظر وجود ندارد. در عنوان‌بندی نام کارگردان نیامده و شاید همین سبب شده برخی این عنوان را به جلال مقدم منتسب کنند.  

درباره این مستند محمد تهامی‌نژاد گفته است:  «از زمان تولید «خانه‌ خدا» تا کنون همواره این پرسش مطرح شده که کارگردان این فیلم چه کسی بوده؛ این در حالی است که در تیتراژ فیلم، از اشاره‌ مستقیم به این عنوان پرهیز شده و تهیه‌کننده (استودیو ایران‌فیلم که محل فعلی خانه سینماست) ترجیح داده هیچ اسمی از کارگردان نباشد.

سال‌ها قبل، جلال مقدم در گفت‌وگویی با مجله‌ «نگین» گفته بود این فیلم کارگردان مشخصی نداشته و به همین دلیل نام کسی در تیتراژ قید نشده است اما نکته این‌جاست که در نسخه‌ ویدیویی این فیلم و در تیتراژ انگلیسی آن که سال‌ها قبل در آمریکا توزیع شد، نام ابوالقاسم رضایی به عنوان کارگردان و جلال مقدم به عنوان مشاور تهیه‌کننده قید شده است. همچنین در نامه‌ای که در حاشیه‌ یکی از نمایش‌های محدود این فیلم (درخانه‌ شهریاران جوان) توسط زنده‌یاد نعمت حقیقی فرستاده شد به صراحت به این نکته تاکید و اشاره شده بود که فیلم «خانه‌ خدا» متعلق به ابوالقاسم رضایی و ساخته‌ اوست.»

در این زمینه بخوانید:

بالاخره «خانه خدا» را چه کسی ساخته است؟

گفته شده است که ابوالقاسم رضایی چهار فیلم‌بردار (احمد شیرازی، محمود ایثاری، عباس دستمالچی و نعمت حقیقی) را با تجهیزات کامل به عربستان سعودی برد و هر یک از آن‌ها جدا از هم صحنه‌هایی را روی نوار سلولویید ضبط کردند؛ بدون آن که سهم هر یک پس از تدوین فیلم مشخص باشد. در تیتراژ این فیلم که ابتدا با آوازی از علی بهاری آغاز می‌شود اسامی همه عوامل با عنوان "حاجی" ذکر شده است.

از مستند «خانه خدا»، نگاتیوی باقی نمانده و چند سال قبل از روی پزیتیوهای به‌جامانده از آن، نسخه‌ای به سفارش فیلمخانه ملی ایران در «شرکت پیشگامان سینمای آریا» ترمیم و بازسازی شد که در بهار سال ۱۳۹۶ در جشنواره جهانی فیلم فجر به نمایش درآمد و دو سال بعد هم کانون فیلمِ خانه سینما با برگزاری یک نشست تخصصی آن را دوباره نمایش داد.

در طول این سال‌ها چنین فیلمی با این ویژگی‌ها و با تغییرات ایجاد شده در مکان‌های برپایی مناسک حج ساخته نشده، در صورتی که براساس برخی منابع مستند «خانه خدا» گویا به ۸۲ کشور فروخته شده بود و تولیدی بسیار سودآور محسوب می‌شده است.

در ادامه بخشی از مراحل بازسازی مستند «خانه خدا» را که در فیلمخانه ملی ایران انجام شده و نسخه کامل‌ آن در فضای مجازی موجود است، مشاهده می‌کنید:

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • برگزیدگان جشنواره عروسک خونه معرفی شدند
  • انتقاد بازیگر قدیمی به جیغ و دست و هورا در شب آخر عروسک‌خونه
  • دومین جشنواره «عروسک خونه» پایان یافت
  • جشنواره «عروسکخونه» برگزیدگان خود را شناخت/ تجلیل از حسن دادشکر و عادل بزدوده
  • اختتامیه دومین جشنواره نمایش عروسکی تلویزیونی «عروسک‌خونه»
  • اختتامیه دومین دوره جشنواره عروسک‌خونه
  • وقتی «خانه خدا» سینماها را شلوغ کرد
  • برگزیدگان جشنواره تلویزیونی «عروسک‌خونه» معرفی شدند/ انتقاد پیشکسوت نمایش عروسکی از وفور جیغ، دست و هورا در تلویزیون!
  • برگزیدگان جشنواره تلویزیونی «عروسک‌خونه» معرفی شدند/ انتقاد پیشکسوت نمایش عروسکی از وفور جیغ و دست هورا در تلویزیون!
  • برگزیدگان جشنواره تلویزیونی «عروسک‌خونه» معرفی شدند