Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-07@02:58:46 GMT

آنچه از زمین‌لرزه سی‌سخت نمی‌دانیم!

تاریخ انتشار: ۵ اسفند ۱۳۹۹ | کد خبر: ۳۱۱۰۸۷۲۰

آنچه از زمین‌لرزه سی‌سخت نمی‌دانیم!

به گزارش ایرنا، برخی از شاهدان می گویند قبل از زلزله صدایی مانند انفجار شنیده اند و برخی هم مدعی هستند که در آن لحظاتی که زمین لرزه آمد در حالی که برق ها به صورت سراسری قطع شده بود آنها نورهایی در سمت کوه دنا دیده اند.

در این میان برخی دیگر این دیده ها و شنیده ها را ناشی از ترسهای مردم می دانند. به عقیده مردم زمین لرزه ۵.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

۶ ریشتری که شامگاه ۲۹ بهمن رخ داد متفاوت از همه حوادث طبیعی است که تجربه کرده اند. سال ۶۸ هم زمین لرزه ای با شدت ۵.۳ در مقیاس ریشتر رخ داده است که بر اساس گفته های مردم آن زمین لرزه هم خسارت جانی نداشت اما خانه ها در سطح وسیعی  تخریب شدند و بر همان اساس پس از آن مردم در ساخت خانه ها دقت زیادی کردند. زمین لرزه بعدی نیز مربوط به سال ۹۷ بود که خسارات آن در بویراحمد بیشتر از دنا بود. اما زمین لرزه بهمن ماه تفاوتی اساسی با زمین لرزه های سی سخت داشت و آن هم نوع و حجم خسارتی است که به بار آورد.

در این زمین لرزه گویی خانه ها به بالا پرتاب شده اند و دوباره به سر جای خود برگشته اند و همین هم باعث شده دیوارها ترک های عمیق برداشته و متلاشی شوند.برای بسیاری این سئوال به وجود آمده که زلزله ۵.۶ ریشتری شهر سی سخت چر این حجم از خسارت را به وجود آورده است؟ همه این سوالات ما را بر آن داشت تا گفتگویی با دکتر روح الله تقی زاده متخصص لرزه نگاری داشته باشیم.

چرا خسارت زلزله بالا بود؟

تقی زاده درباره چرایی بالا بودن حجم خسارت ها می گوید: عمق زلزله یکی از پارامترهای تاثیر گذار در میزان خسارت است.هر چقدر زمین لرزه در اعماق بیشتر رخ دهد، انرژی رسیده به سطح زمین در همان منطقه لرزه‌خیز، کمتر است و در نتیجه، خطر ناشی از بروز آن و خسارات ایجاد شده نیز کمتر خواهد بود. عمق بیشتر زلزله‌ها در ایران در اکثر موارد زیاد نیست و بیشتر زلزله‌های مهم و مخرب ایران در عمق‌هایی بین ۸ تا ۲۰ کیلومتر رخ داده‌اند. وقتی زلزله‌های بزرگ در عمق زیاد اتفاق می‌افتد، انرژی رسیده از آنها به سطح زمین خیلی کمتر می‌شود.

وی گریزی هم به دو زلزله منجیل و بم می زند و می افزاید: زلزله منجیل در عمق ۱۸-۱۹ کیلومتر و بزرگای ۷.۲ریشتر رخ داد. وقتی انرژی این زلزله به سطح زمین رسید، شتاب سه دهم G  ثبت شد. اما زلزله بم در عمق ۸.۵ کیلومتر با بزرگای ۶.۵ رخ داد و در سطح زمین شتاب هشت دهم G ایجاد کرد که به علت بالابودن مولفه عمودی شتاب  بعضی مردم به هوا پرتاب می‌شدند ولی در زلزله منجیل مولفه افقی شتاب زلزله بیشتر بود و افرادی بوده‌اند که توانستند در لرزش‌های اولیه حاصل از ثانیه‌های اولیه رسیدن موج در روستای پاکده، خود را از اتاق به در خانه برسانند؛ ولی با لرزه دریافتی بعدی، از آنجا به درون منزل پرتاب شدند.

تقی زاده تاکید می کند: انرژی آزاد شده  زلزله ۶ ریشتری ۳۲ برابر انرژی آزاد شده زلزله ۵ ریشتری است و به همین دلیل زلزله های که شدت بالای ۵ ریشتر دارند آثار بسیار مخربی می توانند داشته باشند.

وی می گوید: انرژی آزاد شده یک زلزله پنج ریشتری معادل انرژی آزاد شده ناشی از سی هزار تن ماده منفجره تی ان تی است در صورتی که انرژی آزاد  شده ناشی از زلزله ۶ ریشتری معادل انرژی ناشی از انفجار ۵ میلیون تن ماده منفجره تی ان تی است.

زمان عنصر مهم در حجم خسارت

وی ادامه می دهد: مدت زمان وقوع زمین لرزه نیز در میزان خسارتی که به جود می آید تاثیر گذار است که مدت زمین وقوع این زمین لرزه به نسبت گذشته بیشتر بود و همین هم می تواند عاملی باشد که خسارت ها را افزایش داده باشد.

این کارشناس، شتاب را از پارامترهای موثر در زلزله عنوان می کند و می گوید: شتاب زمین لرزه شهر سی سخت ۴۵ صدم شتاب جاذبه بود که شتاب قابل توجهی محسوب می شود.

مبنای علمی شنیدن صدا در هنگام زلزله

وی درباره صداهایی که مردم شنیده اند نیز می گوید: معمولا حرکت سنگ‌ها و لایه‌ها و برخورد شدید آنها به همدیگر و شکستگی ناگهانی انها باعث می‌شود هنگام زلزله صدایی شنیده شود.

این که گذشتگان می گویند قبل از  وقوع زلزله حیوانات رم و فرار می کند دقیقا مبنای علمی دارد و ناشی از همین صداهای وقوع  زلزله است که چون حس شنوایی حیوانات قوی تر از انسانها است بنابراین حیوانات با شنیدن کمترین صدای ناشی از وقوع زلزله دچار ترس می شوند.

تقی زاده ادامه می دهد: این صداها ، غیر از صداهای ناشی از آثار زلزله مثل تخریب ساختمانها و نظایر آنها است. صداهای زلزله در بعضی موارد شبیه رعد و گاهی نیز نظیر صدای وزش باد ، انفجار گلوله‌های بزرگ توپ و مانند آن است. تولید این صداها به خاطر ایجاد امواج ارتعاشی است که در اثر زلزله به وجود می‌آیند ولی فقط در بعضی موارد فرکانس آنها در حد شنوایی گوش انسان و حیوانات است. اینها عواملی است که  اساسا هم جزو راه‌های پیش‌بینی زلزله است . صداهای شکسته شدن سنگ ها، شبیه انفجار است و به ویژه در شب هنگام موجب هراس و نگرانی مردم شده است.

آیا هنگام زلزله نور تولید می شود؟

وی درباره ادعای دیدن نور هم می گوید:  در هنگام وقوع زلزله آثار نور مثل نور افشانی در آسمان ، برق ، جرقه‌های نورانی و نظایر آن نیز مشاهده می شود . در هنگام زلزله،به سنگ ها تنش وارد می شود و در نتیجه بارهای الکتریکی ایجاد می شود. سنگ های "آذرین بازالت" و "گابرو" نیز با رسیدن موج زلزله، بارهای الکتریکی موجود در خود را آزاد می کنند این سنگ ها از طریق دایک ها (مذابی که در راستای گسل های عمودی سرد شده) بار الکتریکی را در مسیر خود هدایت می کنند. این بارهای الکتریکی با تولید ماده ای که با سرعت های بسیار بالا حرکت می کند، بر روی زمین ممکن است منفجر و شعله ور شود.

به گفته تقی زاده  نتیجه این فرآیند، تخلیه بار الکتریکی در هوا است که موجب مشاهده نورهای رنگارنگ در هنگام زلزله می شود.

این کارشناس لرزه نگاری یادآوری می کند معمولا صدا و نور در تکانها و زلزله های با شدت بسیار زیاد مثلا بالای ۶ ریشتر ممکن است قابل مشاهده باشد ولی در زلزله سی سخت نمی توان گفت مردم الزاما نور و یا صدا مشاهده یا شنیده اند. ضمن اینکه اگر مردم محلی این احساس را داشته اند می تواند طبیعی و حتی وقوع هم داده باشد.

وی در پاسخ به این سوال که  آیا امکان وقوع زمین لرزه های بزرگتری هم وجود دارد می گوید: نمی توان با قطعیت زمان و مکان وقوع یک زمین لرزه را پیش بینی کرد اما مطالعه زلزله هایی که در صد سال اخیر به وقوع پیوسته نشان می دهد هر زلزله اصلی شامل پیش لرزه  با شدت کم، زلزله اصلی قوی و پس لرزه های کم است.

وی ادامه می دهد: در زمین لرزه روز ۲۹ بهمن شهر سی سخت نیز همین الگو وجود داشت یعنی عصر روز ۲۹ بهمن زمین لرزه ۲.۸ ریشتری ثبت شده و بعد زمین لرزه اصلی ۵.۶ ریشتری و پس از آن نیز زمین لرزه ها کمتر از ۳.۶ ریشتر بود.

تقی زاده می گوید: بررسی این زمین لرزه ها نشان می دهد که پس از زمین لرزه اصلی شاهد سیر نزولی بوده ایم که به احتمال زیاد زمین لرزه بزرگتر از ۵.۶ نخواهیم داشت.

تقی زاده جهت وقوع زلزله و ساعت وقوع را نیز در خسارت بار بودن زلزله مهم می داند و گفت:هنوز جهت وقوع زلزله سی سخت تحلیل نشده است که باید بر اساس تخریب های رخ داده آن را بررسی کرد.

ساعت ۲۲:۰۵ روز ۲۹ بهمن ماه، زمین لرزه ای با قدرت ۵.۶ ریشتر در عمق هشت کیلومتری زمین، شهر سی‌سخت در استان کهگیلویه و بویراحمد را لرزاند که در این حادثه ۶۳ نفر از هموطنان مصدوم شدند.

این زمین لرزه در شهرهای یاسوج، گچساران و دهدشت هم احساس شد.

۱۲ اردیبهشت سال ۹۷ نیز زمین لرزه ای به بزرگی ۵.۶ ریشتر در شهرهای یاسوج و دنا اتفاق افتاد و خساراتی به هر دو شهرستان وارد شد.

سی سخت با ۷ هزار نفر جمعیت در ۳۵ کیلومتری غرب یاسوج قرار دارد. بر اساس گزارشها ۷۸ روستای شهرستان دنا در زلزله خسارت جدی دیده اند.

برچسب‌ها سی سخت کهگیلویه و بویراحمد یاسوج زلزله در سی سخت پروندهٔ خبری زلزله در سی‌سخت

منبع: ایرنا

کلیدواژه: سی سخت کهگیلویه و بویراحمد یاسوج سی سخت کهگیلویه و بویراحمد یاسوج زلزله در سی سخت اخبار کنکور انرژی آزاد شده زمین لرزه زمین لرزه ها هنگام زلزله وقوع زلزله ۵ ۶ ریشتر تقی زاده سطح زمین زلزله ها ۶ ریشتری ۲۹ بهمن سنگ ها سی سخت

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۱۰۸۷۲۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

هرآنچه درباره نسل ششم آیپد ایر می‌دانیم

ایتنا - انتظار می‌رود که غول فناوری آمریکایی «اپل» در جریان رویداد «Let Loose» که به زودی برگزار می‌شود، از نسل ششم «آیپد ایر» رونمایی کند.
انتظار می‌رود که غول فناوری آمریکایی «اپل» در جریان رویداد «Let Loose» که به زودی برگزار می‌شود، از نسل ششم «آیپد ایر» رونمایی کند.
  اندازه به گزارش ایتنا، براساس شایعات، احتمالا اپل نسل ششم آیپد ایر را در دو اندازه، مدل معمولی 11 اینچی و مدل بزرگ 12.9 اینچی عرضه می‌کند.

گزارش‌های اخیر نشان می‌دهد که مدل‌های آیپد ایر همچنان یک پنل LED معمولی را نمایش می‌دهند که اپل آن را نمایشگر Liquid Retina می‌نامد، اگرچه گران‌تر است.

به نظر می‌رسد که اپل ممکن است به پنل‌های LED معمولی پایبند باشد تا هزینه‌های تولید را تحت کنترل نگه دارد. نرخ تازه‌سازی احتمالاً فقط به 60 هرتز محدود می‌شود و لبه‌ها در مدل‌های آینده مشابه نسل پنجم آیپد ایر خواهند بود.

    رنگ‌ها
اپل به دلیل استفاده از رنگ‌های متنوع برای آیپد ایر معروف است و احتمالاً همین روند نیز ادامه خواهد داشت. همچنین انتظار می‌رود مدل‌های آیپد ایر آینده با طراحی فلزی متمایز، دکمه پاور با تاچ آی‌دی داخلی و یک پورت USB -C و چهار بلندگو عرضه شود.
  دوربین سلفی 
اپل احتمالاً دوربین سلفی را از حالت عمودی به حالت افقی منتقل می‌کند تا تجربه تماس ویدیویی آسان‌تر را فراهم کند.

با وجود تغییر در محل دوربین سلفی، مشخصات دوربین احتمالاً ثابت باقی می‌ماند و ممکن است آیپد ایر یک سنسور 12 مگاپیکسلی و همچنین یک دوربین 12 مگاپیکسلی در پشت داشته باشد.
  ذخیره سازی
در حال حاضر، آیپد ایر فعلی با تراشه M1 قدرتمند است و  اپل احتمالا در مدل بعدی آیپد ایر، تراشه را به M2 ارتقا خواهد داد و عملکرد قابل توجهی را در بخش CPU، GPU و هوش مصنوعی ارائه خواهد کرد.

همچنین، اپل احتمالا در آیپد ایر آینده ۱۲۸ گیگابایت فضای ذخیره‌سازی را در مدل پایه به اضافه حداقل ۸ گیگابایت رم، ارائه دهد. مقدار اضافی فضای ذخیره سازی و RAM قرار است به دستگاه کمک کند تا با ویژگی‌های هوش مصنوعی آینده که در رویداد WWDC امسال معرفی می‌شود، مقابله کند.

اپل به دلیل استفاده از انواع ذخیره سازی سریع PCIe شناخته شده است و نسل ششم آیپد ایر هیچ تفاوتی با مدل قبلی ندارد. در مدل قبلی آیپد ایر،  فضای ذخیره سازی تنها به 256 گیگابایت محدود شده است اما مدل بعدی ممکن است تا 1 ترابایت فضای ذخیره سازی افزایش یابد.
    باتری
انتظار می‌رود هر دو مدل آیپد ایر باتری بزرگتری داشته باشند و مانند آیفون با پشتیبانی از شارژ سریع‌تر و تراشه کارآمدتر از باتری جدید استفاده کند.

دیگر خبرها

  • از افراطی ترین یگان رژیم صهیونیستی چه می دانیم؟
  • از رکوردشکنی فیزیکدانان تا از آب باتری ساختن چینی‌ها
  • وقوع سیل در افغانستان تلفات جانی برجای گذاشت
  • وقوع سیل در افغانستان ۱۴ کشته برجای گذاشت
  • وقوع سیل در افغانستان ۱۰ کشته برجای گذاشت
  • بندرچارک لرزید
  • نکونام: می دانیم کجای کار هستیم و چه می خواهیم
  • خوزستان لرزید
  • زلزله خوزستان را لرزاند
  • هرآنچه درباره نسل ششم آیپد ایر می‌دانیم