Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسکانیوز»
2024-05-05@19:51:57 GMT

سرنخ ناکارآمدی آموزش عالی هم به اقتصاد می‌رسد

تاریخ انتشار: ۹ اسفند ۱۳۹۹ | کد خبر: ۳۱۱۴۲۶۴۰

سرنخ ناکارآمدی آموزش عالی هم به اقتصاد می‌رسد

به گزارش خبرنگار گروه دانشگاه ایسکانیوز، ناکارآمدی آموزش عالی ایران نیاز به اثبات ندارد. تنها کافی است به فارغ‌التحصیلان بیکار در اطرافیان خودمان نگاه کنیم که مدرک کارشناسی ارشد و دکتری‌شان هیچ کمکی به یافتن شغل یا ارتقا سطح علمی کشور نداشته است.

برخی مقصر بیکاری فارغ‌التصیلان را دانشگاه و سیاستگذاری‌های نامناسب برای پذیرش دانشجو بر اساس نیاز جامعه می‌دانند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

بدون شک وقتی پذیرش دانشجو بر اساس تعداد واحدهای دانشگاهی و استادان انجام شود، نتیجه چیزی جز خیل جوانان مدرک به دست نیست که هیچ کاری برای انجام دادن ندارند.

اما شاید لازم باشد برای بررسی مشکلات آموزش عالی به لایه‌های عمیق‌ و کلان‌تری سرک بکشیم، جایی که منابع مالی دولت و دانشگاه تامین می‌شود. کارشناسان معتقدند ساختار اقتصادی ایران به دانشگاه لطمه می‌زند. نخست اقتصاد مبتنی بر فروش منابع خام و دوم دانشگاه دولت‌ساخته، سبب وابستگی نهاد علم به دولت می‌شود در حالی که دولت توانایی سیاست‌گذاری برای علم را ندارد و دانشگاه باید نهادی مستقل باشد.

علم در ایران از صنعت و اقتصاد جداست

آرش موسوی در گفت‌وگو با ایسکانیوز با بیان این که ریشه اصلی ناکارآمدی آموزش عالی، اقتصاد است، اظهار کرد: اقتصاد ایران برای آکادمی نیاز و تقاضا ایجاد نمی‌کند و به همین دلیل علم موجودیتی جدای از صنعت و اقتصاد پیدا می‌کند.

 عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات سیاست علمی کشور با اشاره به این که سازنده دانشگاه‌ها در ایران و تامین‌کننده هزینه‌های آن همیشه دولت‌ها بوده‌اند، افزود: به همین دلیل همیشه نهاد علم به دولت وابستگی بوده است اما ارتباطی با صنعت ندارد.

وی با تصریح بر این که روشن شدن این نکته بسیار مهم است که ساختارهای اقتصادی در ایران چطور بر عملکرد نهاد علم تاثیر می‌گذارند، گفت: در پاسخ به سوال ناکارآمدی آموزش عالی ایران می‌توان داستانی منسجم از عوامل اقتصادی و سیاسی تا نهادی و فرهنگی ارائه داد.

موسوی، اقتصاد ایران را اقتصادی رانتی دانست و خاطرنشان کرد: اقتصاد رانتی به اقتصادی گفته می‌شود که عمده درآمد یک کشور از محل فروش منابع خام باشد و این درآمد مستقیم به خزانه دولت واریز شود.

عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات سیاست علمی کشور ادامه داد: وقتی این درآمد به حساب دولت واریز می‌شود، توسعه کشور به سمت مونتاژگرایی حرکت می‌کند. یعنی پول‌هایی از فروش منابع خام به دست می‌آید صرف خرید ماشین‌آلات حاضر و آماده می‌شود و هر موقع هم خراب شود، از همانجایی که خریداری شده تعمیر می‌شود یا جدیدش خریده می‌شود.

وی با بیان این که سیستم اقتصادی رانتی و در نتیجه مونتاژگرایی سبب می‌شود که صنعت کشور به نهاد علم و دانشگاه وابسته نباشد، افزود: در این شرایط رابطه صنعت و دانشگاه به آیین‌نامه‌ها محدود می‌شود. آیین‌نامه‌هایی که دستور می‌دهند صنعت باید از دانشگاه کمک بگیرد و دانشگاه هم باید به صنعت کمک کند.

سیستم اقتصادی رانتی سبب می‌شود صنعت کشور به نهاد علم وابسته نباشد

عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات سیاست علمی کشور در پایان ابلاغ آیین‌نامه‌ها تلاش ناموفق دولت برای پیشرفت علم دانست و اظهار کرد: آیین‌نامه‌ها استادان را مجبور می‌کنند که برای ارتقا با صنعت همکاری کنند بدون این که زمینه کار فراهم باشد.

انتهای پیام/

عاطفه نظارتی‌زاده کد خبر: 1089896 برچسب‌ها اقتصاد ایران اقتصاد نفت خام ارتباط دانشگاه و صنعت

منبع: ایسکانیوز

کلیدواژه: اقتصاد ایران اقتصاد نفت خام ارتباط دانشگاه و صنعت آیین نامه ها علمی کشور نهاد علم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.iscanews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسکانیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۱۴۲۶۴۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

زندان‌های مازاد مولدسازی می شوند

رئیس دیوان عالی کشور با اشاره به همکاری قوه قضائیه با دولت برای تحقق مطالبه رهبری انقلاب و مردم در خصوص رشد تولید گفت: املاک معرفی شده از سوی سازمان زندان ها در هیأت عالی مولدسازی پذیرفته شده اند.

به گزارش مشرق، حجت الاسلام محمدجعفر منتظری رئیس دیوان عالی کشور درباره همکاری قوه قضائیه با دولت اظهار کرد: هر پرونده‌ای که مربوط به موضوع تولید باشد در اولویت قرار می دهیم و به موجب اختیاری که قانون به رئیس دیوان داده، خارج از نوبت رسیدگی می شود که در امر تولید و مسائل اقتصادی کشور مؤثر و مفید باشد.

وی افزود: یک سری مسائل وجود دارد که در حوزه اختیارات قوه قضائیه نیست اما مساعدت و کمک به دولت می کند؛ مصادیق زیادی درباره فعال کردن کارخانجات و مراکز تولیدی و احیانا ترخیص برخی کالاها از گمرکات به این موضوع اختصاص دارد؛ تا جایی که در این زمینه ها قوه قضائیه در توانش بوده، اقدامات لازم را انجام داده است؛ الان هم قوه قضائیه در راستای تحقق آنچه مطالبه مقام معظم رهبری و مردم است، به دولت کمک می کند.

حجت الاسلام منتظری بیان کرد: چه مسائلی که مستقیما مرتبط به قوه قضائیه هگاست و چه مسائلی که مستقیما مربوط به این قوه نیست اما می تواند برای کمک به دولت در تحقق امر جهش تولید مؤثر و مفید باشد، در اولویت قرار خواهد گرفت.

رئیس دیوان عالی کشور در پاسخ به پرسشی درباره برگزاری جلسات هیأت عالی مولدسازی اظهار کرد: آنچه من شاهدم، این است که این هیأت به صورت جدی وارد شده و مازاد بودن ها را تشخیص می دهد اما کاری است که زمان می برد؛ همین چهارشنبه گذشته نیز در جلسه هیأت عالی مولدسازی مطرح شد که باید خروجی ملموس و محسوس داشته باشد.

وی خاطرنشان کرد: اعضای هیأت عالی مولدسازی دنبال آن هستند که این مسائل زودتر محقق شود تا مردم آثار آن را شاهد باشند.

نماینده قوه قضائیه در هیأت عالی مولدسازی گفت: این قوه هم در سازمان زندان ها موارد عدیده دارد که در هیأت مولدسازی مورد بحث قرار گرفته اند و مازاد بودن آنها تشخیص داده شده است که در حال طی کردن مراحل بعدی برای مولدسازی هستند.

منبع: ایرنا

دیگر خبرها

  • وزیر اقتصاد: رشد اقتصادی سال ۱۴۰۲ یکی از باکیفیت‌ترین رشدهای اخیر ایران است
  • رشد اقتصادی سال ۱۴۰۲ یکی از باکیفیت‌ترین رشدهای اخیر ایران است
  • انتقاد یک نماینده مجلس از ناکارآمدی وزرای رئیسی /جا داشت وزرای بیشتری استیضاح می شدند / در مجلس با دولت رودربایستی‌هایی داشتیم
  • رویداد«ایده بازار» برای مشارکت مردم در اقتصاد برگزار شود
  • مصوبه شورای عالی انرژی درباره ممنوعیت تبلیغ کولرهای پرمصرف
  • مسیر تحقق واقعی مشارکت مهم ترین بخش مردمی اقتصاد در جهش تولید و صادرات کشور
  • زندان‌های مازاد مولدسازی می شوند
  • کسب رتبه ۱۴ دانشگاه مازندران در بخش آموزش در میان دانشگاه‌های کشور
  • صالحی عمران: نیازمند نظر کارفرمایان صنایع در تدوین برنامه‌های درسی هستیم
  • وضعیت لایحه بودجه حوزه آموزش عالی، تحقیقات و فناوری