Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «دانا»
2024-05-02@07:15:58 GMT

ضرورت تبیین گفتمان قراباغ 17 ربیع

تاریخ انتشار: ۹ اسفند ۱۳۹۹ | کد خبر: ۳۱۱۵۳۲۰۶

ضرورت تبیین گفتمان قراباغ 17 ربیع

به جرأت می توان گفت که تنها موضع ثابت و مستحکمی که از ابتدای بحران قراباغ درباره هویت و سرنوشت این منطقه و شیوه حل این بحران اتخاذ شده و پس از گذشت حدود سه دهه همچنان ثابت و مستحکم باقی مانده است، دیدگاه حضرت آیت الله امام خامنه ای است.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ برهان حشمتی کارشناس و پژوهشگر مسائل قفقاز در یادداشتی نوشت: به جرأت می توان گفت که تنها موضع ثابت و مستحکمی که از ابتدای بحران قراباغ درباره هویت و سرنوشت  این منطقه و شیوه حل این بحران اتخاذ شده و پس از گذشت حدود سه دهه همچنان ثابت و مستحکم باقی مانده است، دیدگاه حضرت آیت الله امام خامنه ای است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

ایشان در همان ابتدای شروع جنگ قراباغ در سخنرانی برای مردم تبریز تاکید کردند قراباغ خاک اسلام است و باید به اشغال این منطقه پایان داده شود. پس از نزدیک به 30 سال از شروع جنگ قراباغ نیز حضرت آیت الله خامنه ای در سخنرانی 17 ربیع الاول 1442 ، ایشان بر ضرورت رفع اشغال از این منطقه و بازگرداندن آن به جمهوری آذربایجان و بر ضرورت پایان جنگی که ایشان آن را "حادثه تلخ" و "تهدید کننده امنیت منطقه" توصیف کردند، تاکید نمودند.


چنین موضع ثابت و استوار و مستدل و منطقی و بااستحکامی را درباره قراباغ  از هیچ منبع و مرجع دیگری سراغ نداریم. چرا که در مقاطعی از تاریخ بحران قراباغ، حتی جمهوری آذربایجان نیز به پذیرش راه حل هایی که متضمن انواعی از سازش بوده ، متمایل شده یا تن داده است. گرچه، به دلایل سیاسی و دخالت عوامل مختلف، تفاهم ها و سازش های قبلی در خصوص قراباغ عملیاتی نشده است. اکنون نیز که جمهوری آذربایجان توانسته است با استفاده از عوامل مختلف ، نواحی اطراف قراباغ را بازپس بگیرد، هنوز روشن نیست که در آینده چه تصمیمی درباره قراباغ اتخاذ خواهد کرد؟ تا قبل از تثبت اوضاع پس از جنگ 44 روزه قراباغ، این باور تقریبا عمومی در جمهوری آذربایجان ایجاد شده بود که این کشور توانسته است حاکمیت خود را بر اراضی از دست رفته اش احیاء کند و در ادامه فرایند توافق 10 نوامبر مسکو، پس از پنج سال همانند نواحی آق دام و کلبجر و بخشی از لاچین که بطور مسالمت آمیز  و با موافقت ارمنستان به جمهوری آذربایجان باز پس داده شدند، قراباغ کوهستانی نز به این کشور بازپس داده خواهد شد. اما، تحولات ماه های اخیر در قراباغ کوهستانی که همگی بر عزم ارامنه ساکن در این منطقه بر قطعی کردن جدایی خود از جمهوری آذربایجان با حمایت روسیه و آمریکا و اروپا تاکید دارند، موضع رسمی جمهوری آذربایجان را در این باره در هاله ای از ابهام قرار داده است. البته، مردم این کشور همچنان بر ضرورت باز گرداندن قراباغ به جمهوری آذربایجان اصرار دارند. اما، تجربه سه دهه گذشته نشان داده است که همانطور که در پایان جنگ 44 روزه قراباغ به ناگاه مردم جمهوری آذربایجان از توافق شبانه ای در مسکو باخبر شدند، در آینده نیز ممکن است توافق های سیاسی دیگری درباره قراباغ حاصل شود که هیچ مطابقتی با خواسته مردم جمهوری آذربایجان نداشته باشد.


در چنین شرایطی، تبیین گفتمان موسوم به 17 ربیع درباره مساله قراباغ، ضرورتی انکار ناپذیر است. زیرا، لاینحل باقی ماندن مساله قراباغ همانطور که برهه جنگ اخیر قراباغ به وضوح نشان داد، مخاطرات بزرگی را متوجه جمهوری آذربایجان و ارمنستان و جمهوری اسلامی ایران می کند. در برهه جنگ 44 روزه قراباغ، مخاطراتی نظیر چشم طمع دوختن تروریست های خون آشام داعشی و حامیان منطقه ای آنها به این منطقه، تیزتر شدن دندان طمع پان ترکیسم و صهیونیسم در منطقه که اکنون نیز متاسفانه خود را برنده این جنگ قلمداد و سهم خواهی می کنند، حرکت لائیسم و سکولاریسم برای فریب جریان اسلام خواهی و به خدمت گرفتن آن بدون اینکه هیچ حق و حقوقی برای این جریان در جمهوی آذربایجان به رسمیت شناخته شود، تلاش برای برهم زدن نظم ژئوپلتیک منطقه به ضرر جمهوری اسلامی ایران و برهم زدن مرزهای جغرافیایی بین المللی کشورهای منطقه، تلاش برای ایجاد بافت جمعیتی و مذهبی نامتجانس با پیشینه مناطق خالی از سکنه اطراف قراباغ کوهستانی به نحوی که احساس قرابت تاریخی و فرهنگی و مذهبی با ایران اسلامی نداشته باشد و سایر مخاطرات خودنمایی کرد.


موضع گیری 17 ربیع حضرت آیت الله امام خامنه ای در خصوص جنگ قراباغ و تبیین صریح حق و باطل در این جنگ، بسیاری از دسیسه ها و مخاطرات گریبانگیر منطقه قراباغ را تقریبا در نطفه خفه کرد و درباره بسیاری دیگر از این مخاطرات و دسیسه ها چنان هشیاری و آگاهی عمومی در میان طبقات آگاه مردم و سیاسیون و دانشگاهیان در ایران و جمهوری آذربایجان و ارمنستان ایجاد کرد که امید طراحان را در پیگیری آن طرح ها و دسیسه ها به یاس تبدیل کرده است.

گرچه، طراحان تغییر هویتی منطقه قراباغ همچنان در پوشش های دیگری به دنبال ایجاد دالان ها و تغییرات ژئوپلتیک و فرهنگی و مذهبی در این منطقه و بخصوص دستکاری در  نمادهای تاریخی و فرهنگی همچون شهر شوشا  هستند.

اما، با جرأت می توان گفت که آنچه حق را در قراباغ برپا خواهد کرد و مانع پیشرفت طرح های باطل در این منطقه خواهد شد، گفتمان عادلانه و مبتنی بر حقوق اسلامی و اصول انسانی و حقوق بین المللی است که در سخنان 17 ربیع حضرت آیت الله امام خامنه ای به صورت کوتاه و گویا تبیین شده است؛ "سرزمین های آذربایجان باید آزاد شود" ، "امنیت ارامنه آن سرزمین باید محفوظ بماند" ،  "دو طرف به مرزهای بین المللی کشورها تجاوز نکنند" و " اگر تروریست ها نزدیک مرز ایران بیایند، برخورد قاطع می کنیم"، محورهای بسیار مهمی است که اگر با منطق و استدلال و با پایمردی و استواری پیگیری شوند، مساله قراباغ می تواند به حل ریشه ای و همیشگی خود نایل آید و در غیر این صورت، این استخوان لای زخم همچنان منطقه و ایران اسلامی را عذاب خواهد داد. گفتمان 17 ربیع قراباغ این نوید را می دهد که همچنان که پس از سه دهه، گره اشغال نواحی اطراف قراباغ بخشی با جنگ و درگیری و بخشی نیز با تفاهم میان جمهوری آذربایجان و ارمنستان گشوده شد، گره اصلی در قراباغ کوهستانی نیز در صورت رعایت اصول تبیین شده توسط  حضرت آیت الله خامنه ای، قابل گشوده شدن است و اگر این گره سی ساله گشوده می شود و ناامیدی های سی ساله به امیدواری تبدیل می شود، امیدواری به حل مساله اشغال در بخش مهمتری از جهان اسلام یعنی قدس شریف نیز محقق خواهد شد و این نیز از نویدهای قطعی امام خامنه ای به مسلمانان است که بارها تاکید کرده اند  مسلمانان سرانجام به آزادی قدس دست خواهند یافت.

انتهای پیام/



 

منبع: دانا

کلیدواژه: حضرت آیت الله امام خامنه ای جمهوری آذربایجان سه دهه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.dana.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «دانا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۱۵۳۲۰۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ضرورت مبارزه ایران و افغانستان با داعش به عنوان تهدید مشترک

حمله ناجوانمردانه به نمازگزاران در شهرستان «گذره» هرات که باعث شهادت شش تن از جمله امام جماعت این مسجد شد، بار دیگر خطر حضور و فعالیت تروریست‌های داعش و گروهک‌های تروریستی را یادآوری کرد. - اخبار بین الملل -

به گزارش دفتر منطقه‌ای خبرگزاری تسنیم، اگرچه در دو سال اخیر موج حملات تروریستی در افغانستان کاهش یافته و هیئت حاکمه افغانستان در تامین امنیت نسبت به حکومت قبلی موفق‌تر عمل کرده‌‌ اما با این حال خطر حملات تروریستی همواره به عنوان تهدیدی علیه مردم ایران و افغانستان وجود داشته است.

ایران و افغانستان دو کشوری هستند که اهداف بالقوه حملات تروریستی گروه‌های افراطی و تکفیری هستند. طی بیش از دو سال اخیر موج حملات تروریستی در افغانستان و ایران صورت گرفته است. کارشناسان معتقدند تروریست‌ها با نام و نشان‌های مختلف به دنبال ایجاد رعب و وحشت و تخریب در این دو کشور هستند.

تشریک مساعی افغانستان و ایران در مبارزه علیه تروریسم می‌تواند یکی از اهداف قابل توجه سیاستگذاران دو کشور باشد‌.

با توجه به اینکه گروه تروریستی تکفیری داعش مسئولیت حمله اخیر به نمازگزاران در شهرستان گذره هرات را به عهده گرفته‌ است، اهمیت مبارزه دو کشور علیه این گروه تروریستی بیش از پیش ضروری به نظر می‌رسد چرا که تبانی گروه‌های مختلف که حمایت برخی سران خارج‌نشین را نیز همراه دارد، سرآغاز فتنه‌انگیزی و برافروختن جنگ منطقه‌ای است.

سخنان اخیر حسن کاظمی قمی، سفیر و نماینده ویژه ریاست جمهوری ایران در کابل مبنی بر اینکه افغانستان شریک ایران در مبارزه مشترک با تروریسم و بخصوص داعش است؛ نشان‌دهنده اهمیت مبارزه دو کشور علیه تروریسم بین‌المللی می‌باشد.

کاظمی قمی در واکنش به حمله تروریستی به نمازگزاران در شهرستان گذره هرات در شبکه ایکس نوشته است: تروریسم و مشخصا داعش خراسان یک تهدید مشترک برون پایه برای ایران، افغانستان و کشورهای منطقه است؛ ما افغانستان را شریک خود در مبارزه با این تهدید مشترک می دانیم و همکاری در این حوزه از اولویت‌ها خواهد بود.

این سخنان نشان‌دهنده لزوم مبارزه مشترک ایران و افغانستان در زمینه تهدیدات تروریستی است.

گروه تروریستی داعش که به گفته کارشناسان یک پروژه آمریکایی است و برخی از مقامات آمریکایی همچون ترامپ نیز بر آمریکایی‌بودن آن اعتراف کرده‌اند، در یکی دو سال اخیر عملیات‌هایی در خاک‌ افغانستان و ایران انجام داده که این حملات منجر به شهادت چندین تن از شهروندان دو کشور شده است.

سیدحسن مرتضوی معاون سفارت ایران در افغانستان نیز با بیان اینکه ایران و افغانستان در زمینه مبارزه با تروریسم اهداف مشترکی دارند، معتقد است که سیاستمداران دو کشور می‌بایست در زمینه مبارزه با تروریسم بین‌المللی هم‌افزایی داشته باشند.

گروه تروریستی تکفیری داعش که ابتدا در سوریه فعالیت خود را آغاز کرده بود، پس از شکست این پروژه در سوریه، با حمایت آمریکایی‌ها به شمال افغانستان منتقل شدند و پس از آن حملاتی را در نقاط مختلف افغانستان و ایران انجام دادند.

اگرچه بسیاری از کارشناسان این حملات را به عنوان حملات کور (بدون هدف و سازماندهی) تلقی می‌کنند؛ با این حال شواهد نشان می‌دهد که بخشی از اعضای این گروه تروریستی ماموریت دارند تا به ناامنی در منطقه دامن بزنند و از این طریق سدی بر تعاملات اقتصادی شرکای منطقه‌ای افغانستان از جمله چین، روسیه و ایران شوند.

سخنان سفیر ایران در افغانستان مبنی بر لزوم مبارزه دو کشور علیه داعش‌، نشان‌دهنده اهمیت این موضوع در امنیت افغانستان، ایران و منطقه است.

شایان ذکر است که مسئولان در افغانستان همواره به نبود پایگاه مشخص گروه تروریستی داعش در افغانستان تاکید کرده‌اند اما هر از گاهی این گروه تروریستی مسئولیت حملات در خاک‌ دو کشور افغانستان و ایران را به عهده می‌گیرد.

در اینکه داعش یک پروژه آمریکایی‌ است شکی نیست و بسیاری از کارشناسان معتقدند هدف اصلی این حملات ایجاد حس ناامنی در کشورهای منطقه و در نتیجه تحت تاثیر قرار دادن روابط منطقه‌ای افغانستان است.

نکته قابل توجه در حملات تروریستی اخیر این است که تروریست‌ها با هدف قرار دادن شیعیان افغانستان، بدنبال اهداف مشخصی در منطقه هستند، این اقدامات در ادامه خط نفاق افکنانه دشمنان دو کشور قابل تامل است.

ناامنی و ایجاد حس رعب و وحشت در میان مردم منطقه از اهداف گروه‌ تروریستی تکفیری داعش به شمار می‌رود.

مجاهد: از تهدید داعش در افغانستان بزرگنمایی می‌شودرصد داعش در افغانستان با چشمان چینیحقانی: تهدید داعش در افغانستان، نگران‌کننده نیست

با توجه به آنچه گفته شد لزوم مبارزه توامان افغانستان و ایران و تشریک مساعی علیه تروریسم بین‌المللی می‌تواند به عنوان یک اصل اجتناب‌ناپذیر در روابط دو کشور مفروض باشد.

افغانستان، ایران و کشورهای منطقه به خوبی درک کرده‌‌اند که امنیت منطقه متکی به روابط حسنه میان کشورهای همسایه است.

آمریکا با این که در ظاهر افغانستان را ترک کرده، اما از بازی بیرون نرفته است و با کارت داعش بازی می‌کند. می‌توان نتیجه گرفت که داعش تنها کارت باقیمانده در دستان آمریکاست که با آن بدنبال ناامن‌سازی افغانستان و تنگ کردن فضا برای شرکای جدید اقتصادی افغانستان از جمله کشورهای همسایه است.

کشورهای منطقه باید هوشیار باشند و برای تهدیدات مشترک، تصمیمات مشترک و مبارزه مشترک را سرلوحه سیاست خارجی خود قرار دهند.

انتهای پیام/.

دیگر خبرها

  • نهادینه‌شدن باشگاه شهراندیشان در شهرداری و شهر اصفهان پیگیری می‌شود
  • مذاکرات دوجانبه صلح جمهوری آذربایجان و ارمنستان در آلماتی
  • ضرورت اجرای ۱۵۰ هزار هکتار طرح‌های آبخیزداری در شهرضا
  • ضرورت مبارزه ایران و افغانستان با داعش به عنوان تهدید مشترک
  • مسئولان عملیات فرهنگی و جهاد تبیین را جدی بگیرند
  • لزوم تبیین گفتمان وعده صادق توسط اساتید دانشگاه 
  • بلینکن با سران جمهوری آذربایجان و ارمنستان گفت‌وگو کرد
  • باکو، میزبان ششمین مجمع جهانی گفت‌وگوی فرهنگ‌ها
  • ضرورت تعامل صنعتگران با رسانه ها برای جهش تولید
  • جمهوری آذربایجان قصد دارد املاک دولتی ایران در باکو را مصادره کند