Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «مهر»
2024-04-30@01:19:04 GMT

چهار دلیل بستری شدن بیماران کرونایی شناسایی شد

تاریخ انتشار: ۱۰ اسفند ۱۳۹۹ | کد خبر: ۳۱۱۵۵۱۶۲

چهار دلیل بستری شدن بیماران کرونایی شناسایی شد

به گزارش خبرنگار مهر به نقل از ساینس دیلی، مطالعه محققان دانشگاه تافتس آمریکا نشان می‌دهد که اکثر موارد بستری در بزرگسالان مبتلا به کووید ۱۹ حداقل به یکی از چهار بیماری زمینه‌ای مربوط می‌شود: چاقی، فشارخون بالا، دیابت و نارسایی قلبی.

دکتر «داریوش مظفریان»، سرپرست تیم تحقیق، در این باره می‌گوید: «در حالی که واکسن‌های تازه مجاز سرانجام عفونت‌های ناشی از کروناویروس را کاهش می‌دهند، ما برای رسیدن به آن نقطه راه طولانی داریم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

ما می‌دانیم که صرفاً تغییر در کیفیت رژیم غذایی، حتی بدون کاهش وزن، فقط در مدت شش تا هشت هفته به سرعت سلامت متابولیسم را بهبود می بخشد. بررسی چنین رویکردهای مربوط به سبک زندگی برای کاهش عفونت‌های شدید کرونایی بسیار مهم است.»

این مطالعه نشان داد که افراد ممکن است آلوده به کروناویروس باشند اما بیماری شأن آنقدر شدید نباشد که نیاز به بستری شدن داشته باشند.

این مدل تخمین زده است که سن و نژاد / قومیت به دلیل وجود چهار شرایط، منجر به تفاوت‌های در بستری شدن در بیمارستان به خاطر کووید ۱۹ می‌شود. به عنوان مثال، حدود ۸ درصد از بستری شده‌ها در بیمارستان در میان بزرگسالان زیر ۵۰ سال به دلیل دیابت بوده است، درحالیکه در حدود ۲۹ درصد از افراد بستری شده کرونایی در سنین ۶۵ سال و بالاتر مبتلا به دیابت بوده اند.

کد خبر 5157706

منبع: مهر

کلیدواژه: ویروس کرونا کووید 19 دیابت ویروس کرونا آمار کرونا واکسن کرونا سیما سادات لاری وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی آزمایشگاه مددکار اجتماعی تخت بیمارستانی تست کرونا پرستار بیماری آسم سازمان بیمه سلامت روانشناسی افسردگی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۱۵۵۱۶۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

لکه های پرخطر و حادثه خیز، شناسایی شود

ایسنا/گیلان معاون سازمان راهداری، خواستار تحلیل تصادفات در سطح استان ها شد و بیان کرد: متولیان حوزه ایمنی راه ها، لکه های حادثه خیز را شناسایی کنند و محور به محور به تحلیل آمارهای سه ساله تصادفات بپردازند.

رضا اکبری امروز، ۸ اردیبهشت ماه در جلسه ایمنی راه های استان گیلان، با اشاره به نقش موثر مدیران و راهداران در کاهش سوانح جاده ای، اظهار کرد: متولیان حوزه ایمنی راه ها اقدام به بررسی آمارهای سه ساله سوانح و تصادفات جاده ای در استان مربوطه کنند.

وی با تاکید بر لزوم ارائه راهکارهای جدید برای کاهش تلفات در تصادفات جاده ای، افزود: استان های گردشگری مانند گیلان نیازمند ایمنی راه ها هستند.

معاون راهداری سازمان راهداری و حمل و نقل جاده ای کشور با اشاره به گزارش های بین المللی، سهم جاده در تصادفات را زیر ۱۰ درصد دانست و تصریح کرد: جاده در سوانح ترکیبی سهم بالایی دارند و سهم عامل انسانی را تشدید می کند.

اکبری، هزینه کرد در حوزه زیرساخت های راه را موجب افزایش ایمنی دانست و عنوان کرد: جاده های استاندارد راننده استاندارد می سازد و لذا متولیان حوزه راهداری باید بیشترین مسئولیت پذیری را داشته باشند تا شاهد کاهش تصادفات و تلفات ناشی از آن باشیم.

وی ماموریت سازمان راهداری و حمل و نقل جاده ای و پلیس راه و دستگاه های حوزه حمل و نقلی را خطرشناسی و نجات بخشی دانست و یادآور شد: باید اعتبارات را به سمت رفع نقاط پر خطر ببریم.

معاون سازمان راهداری، خواستار تحلیل تصادفات در سطح استان ها شد و بیان کرد: متولیان حوزه ایمنی راه ها، لکه های حادثه خیز را شناسایی کنند و محور به محور به تحلیل آمارهای سه ساله تصادفات بپردازند؛ روسای ادارات راهداری و حمل و نقل جاده ای باید این آمارها را در شهرستان خود استخراج و بهترین و موثرترین راهکار برای کاهش تصادفات را اعلام کنند.

وی یکی از مشکلات حوزه ایمنی راه در استان گیلان را کمبود علائم راهنمایی و رانندگی و یا جانمایی غیر اصولی آنها دانست و خاطرنشان کرد: تابلوهای راهنمایی و رانندگی به کاربران جاده کمک می کند و لذا نباید در بین تابلوهای تبلیغاتی کنار جاده محو شود.

غلامعلی نیک فهم، مدیرکل راهداری و حمل و نقل جاده ای گیلان نیز، این استان را دارای بالغ بر ۱۳ هزار کیلومتر راه همسنگ دانست و اظهار کرد: ۹۲۰۰ کیلومتر راه روستایی داریم و مابقی راه اصلی و بزرگراه و فرعی است.

وی با اشاره به کوهستانی بودن گیلان، هزینه های راهداری را بسیار بالا دانست و گفت: افتتاح هشت کیلومتر باقی مانده آزادراه قزوین - رشت کمک بسیار بزرگی به ورودی های استان کرد و شاهد کاهش ترافیک در پیک سفرها هستیم.

مدیرکل راهداری گیلان همچنین به افتتاح تقاطع میدان گیل لاهیجان اشاره کرد و یادآور شد: محور سنگر به سیاهکل نیز دارای پیشرفت ۹۰ درصدی بوده و به زودی تکمیل می شود.

نیک فهم از رفع هفت نقطه پر حادثه استان در قالب آشکارسازی و نصب روشنایی و ایمن سازی طی سال گذشته خبر داد و بیان کرد: در طرح نوروزی امسال یک میلیون و ۷۳۴ هزار و ۹۱۸ دستگاه خودرو وارد استان شد، اما شاهد کاهش تصادفات بودیم.

وی بالغ بر ۵۰ درصد تلفات در حوادث جاده ای را مربوط به عابران پیاده و موتورسواران دانست و اضافه کرد: از فردا آموزش ایمنی تردد این دو قشر را از شهرستان شفت آغاز می کنیم و این روند ادامه خواهد داشت.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • تامین اعتبار ویژه برای تکمیل پتروشیمی دهدشت
  • کمبود انسولین در بریتانیا بحرانی شد
  • لکه های پرخطر و حادثه خیز، شناسایی شود
  • کیفیت هوای سلماس ناسالم برای گروه‌های حساس 
  • مکمل‌های پروبیوتیک شدت صرع را در کودکان کاهش می‌دهد
  • زخم‌های دیابت، کشنده‌تر از سرطان
  • شناسایی مهم ترین عامل تصادفات درون‌شهری در کردستان
  • مرکز جامع پیشگیری ، کنترل و بیماریهای غیر واگیر  در مرکز خدمات جامع سلامت گلها راه اندازی شد
  • توسعه نیروگاه های تجدیدپذیر برای کاهش مصرف سوخت
  • ۷میلیون ایرانی مبتلا به دیابت؛ زخم‌های دیابت، از سرطان کشنده‌تر است