Web Analytics Made Easy - Statcounter

مهدی چمران گفت: بخش خصوصی در بخش‌هایی مثل فروش بلیط مترو و اتوبوس مشارکت نمی‌کند. چون دنبال سودآوری هستند و می‌خواهند درآمد به دست بیاورند. پس وقتی دنبال کسب درآمد هستند قیمت بلیط مترو گران خواهد شد. به خاطر گران شدن بهای بلیط مترو برای شهرداری هم به صرفه نیست که اداره این بخش را به بخش خصوصی بدهد. مهدی چمران رئیس پیشین شورای اسلامی شهر تهران درباره چرایی عدم موفقیت مدیریت شهری در جذب مشارکت بخش خصوصی در حوزه حمل و نقل عمومی به میزان گفت: پرسش اصلی در این باره این است که بخش خصوصی در این حیطه چه کاری می‌تواند بکند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

آیا بخش خصوصی با سرمایه گذاری هایش می‌تواند برای اداره شهر قدم موثری بردارد؟ آیا ما باید انتظار داشته باشیم سرمایه گذار بخش خصوصی مثلا برای ما مترو بکشد؟ بخش خصوصی که نمی‌تواند با این هزینه‌ها مترو بسازد.   وی ادامه داد: زمانی یکی از مقامات ارشد دولتی در سفری به ترکیه رفته بود و در آنجا شنیده بود که مترو در دست بخش خصوصی است. اما قیمت بلیط مترو در آنجا ده برابر گران‌تر از بلیط مترو تهران است. آن آقا از متروی آنکارا بازدید می‌کند و می‌بیند که ایستگاه مترو خیلی هم خلوت است. وقتی علت را جویا می‌شود به ایشان پاسخ می‌دهند به خاطر گرانی بلیط مردم کمتر از مترو استفاده می‌کنند. اگر ما هم بخواهیم مترو را دست بخش خصوصی بدهیم مانند ترکیه قیمت بلیط بالا خواهد رفت.   چمران افزود: درجامعه ما برای اینکه مردم به خصوص اقشار کم درآمد و ضعیف برای استفاده از مترو مجاب شوند باید به مترو یارانه اختصاص داد. بخش خصوصی اگر بخواهد در حوزه شهری سرمایه گذاری کند می‌تواند مثلا برای ساخت آپارتمان با شهرداری همراهی کند. یکی از کار‌هایی که در دوره‌ای که ما در شورای شهر حضور داشتیم تثبیت شد و نتایج مثبتی هم به بار آورد این بود که ایستگاه‌های مترو را شهرداری با بخش خصوصی سهیم شد. ساختمان‌هایی مثل ایستگاه مترو خیابان شریعتی که با مشارکت بخش خصوصی ساخته شد جزو این موارد است. چنین اقداماتی به توسعه مترو کمک می‌کند تا ایستگاه‌های جدیدی ساخته شود.   رئیس سابق شورای شهر تهران اظهار داشت: اما برای ساخت تونل و امثال آن مدیریت شهری باید از بلیط مترو و اتوبوس برداشت کند که با این وضعی که ما می‌خواهیم بهای بلیط ارزان بماند برای بخش خصوصی صرف نمی‌کند. امروز می‌بینیم وقتی بخش خصوصی در ساختن بزرگراه‌های کشور مشارکت می‌کند چه رقم‌های بالایی از هر اتوموبیل گرفته می‌شود. دلیل این گرانی عوارض بزرگراهی این است که بخش خصوصی می‌خواهد در این چند سال هزینه‌های این ساخت و ساز‌ها را مستهلک کند.   بیشتر بخوانید: نباید همه دستور‌ها از خیابان بهشت صادر شود
وی با بیان اینکه بخش خصوصی در بخش‌هایی مثل فروش بلیط مترو و اتوبوس مشارکت نمی‌کند گفت: چون اگر بخواهند سرمایه گذاری کنند نمی‌توانند قیمت یک دهم بدهند. چون دنبال سودآوری هستند و می‌خواهند درآمد به دست بیاورند. پس وقتی دنبال کسب درآمد هستند قیمت بلیط مترو گران خواهد شد. به خاطر گران شدن بهای بلیط مترو برای شهرداری هم به صرفه نیست که اداره این بخش را به بخش خصوصی بدهد.   چمران خاطرنشان کرد: بر اساس ضوابط هشتاد و دو و نیم درصد هزینه اتوبوس را دولت باید بدهد و هفده و نیم درصدش مربوط به شهرداری یا بخش خصوصی است. اگر دولت بخواهد مشارکت بخش خصوصی را جلب کند باید یارانه پرداخت کند تا صرفه اقتصادی به وجود بیاید. اما اینکه امروز بخش خصوصی بخواهد با قیمت بالا اتوبوس بخرد و به ناوگان حمل و نقل عمومی اضافه کند و مثلا بهای بلیط را چیزی حدود هزار یا هزار و دویست تومان تعیین کند هیچ وقت نخواهد توانست با چنین بهایی به درآمدزایی برسد.   وی تصریح کرد: از یاد نبریم امروز قیمت اتوبوس به بالای یک میلیارد تومان رسیده است. کابین‌هایی که در دوره گذشته مدیریت شهری با قیمتی در حدود هشتصد و پنجاه میلیون تومان خریداری شده امروز اگر بخواهند بخرند از دو میلیارد تومان هم بالاتر خواهد بود. در این حوزه برای جبران هزینه‌ها درآمد کافی وجود ندارد، چون قیمت بلیط باید ارزان بماند که مردم بتوانند از حمل و نقل عمومی استفاده کنند.   انتهای پیام/ برچسب ها: مهدی چمران مدیریت شهری

منبع: خبرگزاری میزان

کلیدواژه: مهدی چمران مدیریت شهری حمل و نقل عمومی بخش خصوصی مدیریت شهری قیمت بلیط بهای بلیط بلیط مترو

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mizan.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری میزان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۲۴۵۱۱۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تلاش برای ایجاد، احیاء، انسجام‌بخشی و توانمندسازی واحدهای روابط عمومی بخش خصوصی

جام جم آنلاین آذربایجان شرقی: ساسان نیک‌رفتار خیابانی، در این سمینار که در اتاق بازرگانی تبریز برگزار شد، گفت: امروز شاهد برگزاری نخستین سلسله نشست‌های تخصصی روابط عمومی توسط اتاق بازرگانی تبریز هستیم و تصمیم داریم امسال در راستای ایجاد، احیاء، انسجام‌بخشی و توانمندسازی واحدهای روابط عمومی بخش خصوصی گام‌هایی برداشته و نقش خود را در این مسیر ایفا کنیم و این سمینار، آغاز راهی است برای رسیدن به این هدف.

مدیر روابط عمومی اتاق بازرگانی تبریز تصریح کرد: یکی از پاشنه‌های آشیل مدیریت کسب و کار در ایران، غفلت در قبال ایجاد واحد روابط عمومی در چارت سازمانی است و اگر این سلسله‌نشست‌ها در طول امسال بتواند موجب ایجاد حتی یک واحد روابط عمومی در ساختار شرکت‌های بخش خصوصی شود، ما به هدف خود دست یافته‌ایم.

نیک‌رفتار خیابانی یادآور شد: طبق اطلاعاتی که از واحدهای عضو اتاق کسب کرده‌ایم، متاسفانه بیش از سه چهارم واحدها، واحد روابط عمومی مستقل ندارند و تعداد قلیلی از این واحدهای بخش خصوصی و کسب و کارها از شبکه‌های اجتماعی برخوردارند.

وی در پایان با اشاره به اینکه متاسفانه متصدیان امر روابط عمومی در بخش‌های خصوصی و دولتی از تحصیلات مرتبط و تخصصی با این امر، برخوردار نیستند، یادآور شد: اتاق تبریز قصد دارد در راه احصاء نیازهای روابط‌عمومی‌های بخش خصوصی، به طور مستمر دوره‌های تخصصی و آموزشی برگزار کند.

 

 

دیگر خبرها

  • تشکیل شوراها به منزله مشارکت مستقیم مردم در اداره امور شهرها است
  • بلیط سینما بی‌سروصدا گران شد
  • دولتی‌ها به جای رقابت، نظارت کنند
  • لزوم جذب مشارکت بخش خصوصی برای اتمام طرح‌های نیمه تمام استان
  • چگونگی مردمی‌سازی توسعه بالادست صنعت نفت و گاز با توان بخش خصوصی و سرمایه‌های خرد مردمی
  • ‌ویزیت پزشکان‌ در کرمانشاه چند؟
  • اجرای ۳۱ پروژه با مشارکت سرمایه‌گذاران/ پیشرفت ۵۵ درصدی پروژه مشارکتی میخک
  • کارآفرینان با مشارکت اتاق بازرگانی مشارکت فعالانه مردم در اقتصاد را زمینه سازی کنند
  • تلاش برای ایجاد، احیاء، انسجام‌بخشی و توانمندسازی واحدهای روابط عمومی بخش خصوصی
  • توسعه کشور و مردمی سازی صنعت نفت و گاز بدون نیاز به مدیریت و بودجه دولت