Web Analytics Made Easy - Statcounter

قاسم منصور آل کثیر

دوستداران میراث فرهنگی پایان سال را با یک خبر شوکه کننده به پایان می‌رسانند. شنیدیم که سه فرد مسلح به موزه هفت‌تپه از توابع شهرستان شوش تعرض کرده و این افراد با قنداق اسلحه یکی از شیشه‌های ورودی موزه را شکستند.

خبر و اتفاقی که در نوع خود در کشور و جهان بسیار نادر است!

درخبرها با تیترِ "سرقت نافرجام از موزه هفت تپه" مواجه شدم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

درست است، گویا افراد مسلح فقط شیشه‌های ورودی موزه را شکستند و به تعبیری "نافرجام" بودند.

اما قبل از اینکه این سارقان به نافرجامی برسند. قبل‌تر از آن، مجموعه‌ی مدیریتِ میراث فرهنگی و پایگاه‌های شوش و زیگورات چغازنبیل در بخشی از مدیریتشان که معطوف به موزه‌ها است نافرجامی سختی را در کارنامه‌ی خود داشتند که ناظران نیز گویا یا چشم‌پوشی کردند یا بی‌دقتی و بی‌توجهی.

اینکه تلاش‌های جدی برای ایجاد ارتباط یا تسهیلگریِ رابطه‌ی موزه با انسان‌ها را در برنامه‌های این مدیران نمی‌بینیم جای سوال و افسوس دارد.

خانم رشنو، رئیس پایگاه زیگورات چغازنبیل در لایو اینستگرامی اخیرش تاکید کرده بود که "ما در اینجا امکان و ظرفیتی داریم که در بسیاری از نقاط جهان ندارند‌ و هر محقق و پژوهشگر بجای ماکت می‌تواند اینجا مستقیم آثار اصلی و ناب را ببیند و پژوهش خود را تکمیل کند."

گفته‌ی ایشان بسیار دقیق و مهم است اما ایشان درباره‌ی تسهیلِ این مسیر و روش‌های جذبِ مخاطب و پژوهشگران را توضیحی نداد. برای نمونه در سالهای گذشته گروهی از دانش آموزان مدارس شوش به درخواستِ ما و همکاری ریاست آموزش و پرورش به بازدیدِ زیگورات آمدند. طی صحبتی که با رئیس وقتِ آموزش و پرورش داشتم ایشان نیز اشاره کرد که در دوره‌ی ریاستش هیچ نامه و مکاتبه‌ای از سوی ریاست پایگاه زیگورات چغازنبیل با آموزش و پرورش نشده است.

البته که این رابطه‌ باید دوسویه باشه اما ما فعالانِ میراث فرهنگی بیشتر، از پایگاه‌ها و حتی اداره میراث فرهنگی این انتظار را داریم که تعاملات خود با دیگر سازمان‌ها را مستحکم کنند.

اما درباره‌ی ایمنیِ موزه‌ی هفت تپه لازم است به این نکته توجه کرد که موزه هفت تپه با آثار بسیار مهم و شاخصی که دارد هنوز دارای حصار نیست و هر گونه اتفاق این‌چنینی ممکن است بار دیگر رخ دهد.

تعرض‌کنندگان نتوانستند آسیب دیگری به موزه وارد کنند اما این اتفاق شدیداً باعث نگرانی ما دوستداران میراث فرهنگی شده و از هر گونه اتفاقات آینده هراس داریم و نسبت به چنین مواردی هشدار می‌دهیم.

آثار این موزه به طور عمده مربوط به دوره‌های عیلامی است؛ همچنین آرامگاه تپتی آهار از آرامگاه‌های دوره عیلام میانه نیز جنب این موزه قرار دارد که نیاز به حفاظت دارد.

درنهایت انتظار می‌رود مسئولان مربوطه، درباره‌ی رابطه‌ی انسان‌ها و اشیاء به صورت مستقیم و غیر مستقیم و فرهنگ این روابط تمرکز و توجه بیشتری داشته باشند و فاصله‌ی بین انسان خصوصا انسان‌های محلی با موزه و اشیاء را کمتر و خودآگاهی مردم را با انجام روش‌های نوین بالا ببرند تا دیگر شاهد چنین خودزنی‌هایی نباشیم.

لینک کوتاه: asriran.com/003FWE

منبع: عصر ایران

کلیدواژه: میراث فرهنگی موزه هفت تپه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.asriran.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «عصر ایران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۲۶۸۴۷۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

موزه پبده از بی نظیرترین موزه‌های کتب و نسخ خطی قرآن کریم

 رییس دفتر قرآن و عترت اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان اصفهان گفت: این موزه از مجتمع‌های بزرگ فرهنگی و به عنوان یکی از پتانسیل‌های فرهنگی استان اصفهان محسوب می‌شود.

 علی حاجی زکی  با بیان اینکه همگی وظیفه داریم در حفظ و نگهداری اسناد موجود در این موزه تلاش کنیم، افزود: بیش از سه هزار نسخه ثبت شده در موزه وجود دارد که قدیمی‌ترین آن مربوط به حدود ۷۰۰ سال پیش می‌شود.

او گفت: تعداد زیادی قرآن‌های خطی و طلاکوب همچنین قرآن‌هایی با خط مرحوم احمد نیریزی، کتاب روضه شیخ کلینی و کتاب سوال و جواب شیخ مرتضی انصاری در این موزه نگهداری می‌شوند.

حاجی زکی افزود: نوشته‌های سید العراقین، کتاب اسفار اربعه ملاصدرا، کتاب‌های نجومی از دوره ایلخانی، شاهنامه به پنج زبان دنیا، طومار تقسیم آب و حق‌آبه محله دستگرد و جرقویه اصفهان، اسناد دوره ظل السلطان و مظفرالدین شاه از دیگر آثار موزه پیده محسوب می‌شوند که مورد استفاده دانشجویان دانشگاه‌های سراسر کشور جهت فعالیت‌های پژوهشی است.

رییس دفتر قرآن و عترت اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان اصفهان تاکید کرد: وجود اسناد و مدارک فرهنگی در این موزه ارزش و اهمیت این مجموعه نفیس را صدچندان کرده است و امیدواریم مسوولین استان با کمک‌های مادی و معنوی نسبت به معرفی و حفظ این گنجینه ارزشمند اقدام کنند.

موزه پبده در فولادشهر از توابع شهرستان لنجان، در سال ۱۳۸۹ توسط بخش خصوصی تاسیس شده و پیشتر یکبار توسط نمایندگی کمیته بین‌المللی موزه‌ها (ایکوم) در ایران بعنوان یکی از موزه‌های برتر کشور در زمینه‌های مختلف مانند حفاظت، مرمت و جذب گردشگران خارجی معرفی شده است.

حدود سه هزار نُسخه خطی در موزه پبده فولادشهر در معرض دید علاقه‌مندان قرار دارد که یکی از قدیمی‌ترین آثار آن قرآنی با حدود ۷۰۰ سال قدمت است.

حدود ۵۰ موزه وابسته به میراث فرهنگی، بخش خصوصی و سایر نهاد‌ها در استان اصفهان وجود دارد.

منبع: ایرنا

باشگاه خبرنگاران جوان اصفهان اصفهان

دیگر خبرها

  • انتقال اشیای تاریخی موزه ایران باستان به موزه آذربایجان تبریز
  • موزه پبده از بی نظیرترین موزه‌های کتب و نسخ خطی قرآن کریم
  • پورخاقان: ۱۳ موشک سپاه به دو پایگاه مهم اسرائیل اثابت کرد
  • تخفیف موزه‌ها و اماکن تاریخی یزد به مناسبت روز معلم
  • دستور امام جمعه تهران به وزیر کار دولت رئیسی /نیروهای مسلح اجازه کمترین تعرض به کشور را نمی دهند
  • هفتاد اثر موزه شوش، مرمت شد
  • یادواره شهدای مدافع حرم و امنیت بزرگترین رویداد فرهنگی مردمی است
  • بازدید رایگان از موزه های سنندج در روز سنه
  • سربازان از این طریق امریه بگیرند
  • کنفرانس بین‌المللی موزه‌ها در اردبیل برگزار شد+فیلم