Web Analytics Made Easy - Statcounter

همین دیروز|گروه تاریخ خبرگزاری فارس- امین رحیمی: فقط مورخان و علاقه‌مندان به تاریخ ممکن است از کسروی خوششان بیاید چون کتاب‌های «تاریخ مشروطه ایران» و «تاریخ هجده‌ساله آذربایجان» را نوشت که به‌دلیل کمبود منابع مکتوب از وضعیت سیاسی و اجتماعی آن دوره، جزو منابع مهم تاریخ مشروطه ایران محسوب می‌شوند. البته ایراد اصلی این کتاب‌ها هم این است که اصل بی‌طرفی را چندان رعایت نکرده و اگر از کسی بدش می‌آمده درباره او و کارهایش بد نوشته است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

دیگر این‌که در میان حدود ۷۰ کتاب و مقاله کسروی نیز بالاخره بخشی به تاریخ مربوط است یا برای پژوهش‌های تاریخی، مستند و شرح واقعه ارائه می‌کند. تا این‌جایش با اغماض و مسامحه کارهایش قابل قبول بود ولی مشکل اصلی کسروی این بود که چون خودش را «روشنفکر» می‌دانست درباره همه مسائل روز و غیر روز نظر می‌داد و همه‌جا سرک می‌کشید و عجایبی از او دیده می‌شد تاریخی!

کسروی درباره نظریات خودش بیش‌‌از‌اندازه متعصب بود و به‌قول «سعید نفیسی»، نویسنده و محقق معاصر، سرش بوی قرمه‌سبزی می‌داد؛ «در نخستین مکالمه‌ای که با او کردم بر من ثابت شد که مرد بسیار بی‌باکی است و حتی عقاید خاص خود را با بی‌پروایی خاص ادا می‌کند. از این‌که برخلاف عرف و برخلاف عقیده دیگران چیزی بگوید باک نداشت. این اصطلاح معروف درباره وی بسیار به‌جا بود که سرش بوی قرمه‌سبزی می‌دهد».

حافظ و سعدی ترویج تنبلی می‌کنند!

حالا برویم سروقت عجایب کسروی. در جوانی با مشروطه‌طلبان و ترقی‌خواهان رفیق شد و کمی معروف شد و از آن‌جا به بعد دیگر چشم فلک روز بد نبیند؛ چه کارهایی که نکرد. تا دوره قاجار بود کارمند عدلیه بود و برای خودش می‌چرخید تا این‌که در رشته حقوق امتحان داد و قبول شد و بعد هم رتبه شغلی گرفت و شد جزو مدیران بلندپایه عدلیه. در روزنامه‌ها و نشریات هم مقالاتی می‌نوشت تا این‌که پهلوی اول آمد و دور، دور کسروی‌ها شد؛ آتشی سوزاند که دودش همه را کور کرد! تیغ کشید بر همه‌چیز، روزنامه هم داشت و حرفش را می‌زد و حکومت پهلوی هم که نوگرا بود خوشش می‌آمد. کسروی از همه‌چیز ناراضی بود و درباره همه مسائل از سیاست و فلسفه و عرفان گرفته تا مسائل اجتماعی و مذهبی و فرهنگی و ادبی و اخلاقی نظرهای آن‌چنانی می‌داد. بعد هم گیر داد به سعدی و حافظ و مولوی و خیام که شعرهایشان تنبلی و بی‌خیالی و اندیشه‌های نادرست را ترویج می‌کند و باید کتاب‌های شعر را سوزاند. یک‌عده طرفدار یا در واقع مرید هم داشت که حرفش را گوش می‌کردند و جشن کتاب‌سوزان برپا می‌کردند. هر چه هم دیگران و باسوادترها خواستند به او توضیح بدهند که حرف‌هایش بی‌منطق و پرت‌و‌پلا است، قبول نکرد که نکرد.

بر نظر اشتباه پافشاری می‌کرد

کسروی به عقاید دینی و سنت‌ها و رسوم اجتماعی و فرهنگی هم می‌تاخت و زبان فارسی را هم قبول نداشت و می‌گفت کلماتش اشتباه هستند. نفیسی درباره‌اش می‌نویسد:«گاهی در آن‌چه می‌گفت و می‌کرد کاملاً حق داشت اما گاهی سخت در اشتباه بود و چون مرد افراطی و مستبد‌به‌رأی بود و در این اشتباه پافشاری می‌کرد و مطلقاً برای پی‌بردن به دلیل مخالف آماده نبود... کم‌کم پای مبالغه را بالا گذاشت. در فارسی‌نویسی کار را به جایی رساند که زبانی می‌نوشت که کسی نمی‌فهمید و بعدها مجبور شدند برای زبان فارسی او فرهنگ مخصوصی ترتیب بدهند. در جعل لغات بی‌باک بود و چیزهایی می‌ساخت که سابقه نداشت و مطابق موازین علمی زبان فارسی نبود... آن‌چه درباره سعدی و حافظ و تصوف و دین شیعه گفت نه‌تنها به نفع ایران نبود بلکه صریحاً می‌گویم مغرضانه بود. بالاتر از همه به کسانی پرخاش کرد که اصلاً درباره آن‌ها اطلاع نداشت. تولستوی و آناتول فرانس را نخوانده بود و بدیشان خرده‌های نادرست می‌گرفت... یگانه تفاوتی که در میان دانشمندان و نادانان هست این است که دانشمند می‌تواند هوی و هوس خود را لگام نهد و خود را محدود کند و بیراهه نرود اما نادان را همیشه سرازیری برمی‌دارد... این مرد اگر خود را بدین سرکشی‌ها آلوده نکرده بود حتما یکی از بزرگترین دانشمندان کشور ما می‌شد».

یک کار کذایی

کسروی که شهوت شهرت داشت بعد از زبان فارسی رفت در کار مذهب و بدون این‌که آگاهی و دانش داشته باشد علیه اصول و فروع نظر داد. کتاب‌هایی هم ازجمله کتاب «شیعی‌گری» را منتشر کرد که باعث شد علیه او به دادگستری شکایت شود که بیاید و توضیح بدهد که این تهمت‌ها و افتراها چیست. یک کار کذایی کسروی این بود که یک فرقه و آیین جدید درست کرد و اسمش را گذاشت «پاک‌دینی» و برای این آیین جدید کتاب هم نوشت!

بله، این از زندگی جناب کسروی اما این‌که گفتیم کسروی «درگذشت» در واقع خودش درنگذشت؛ همان‌موقع که می‌رفت دادگاه که بگوید از کجا آورده تهمت‌ها و افتراهایش علیه مذهب را و بگوید که اصلاً چه مرگش است که این حرف‌ها را می‌زند توسط گروه «فداییان اسلام» رفت آن دنیا.

امروز در تاریخ مناسبت‌های دیگری هم هست

امروز ۲۰ اسفند مصادف با ۱۰ مارس میلادی و ۲۶ رجب هجری قمری در تقویم تاریخ، مناسبت‌های دیگری هم دارد.

ـ وفات حضرت ابوطالب(ع) عموی گرامی پیامبر اسلام(ص) به روایتی در سال ۱۰ بعثت
ـ وفات «ابن خلکان» مورخ مشهور در سال ۶۸۱ قمری
ـ رحلت عالم بزرگ «میرزا محمد باقر فشارکی» در سال ۱۳۱۴ قمری
ـ درگذشت «جوزپه ماتسینی» فیلسوف معروف ایتالیایی در سال ۱۸۷۲ میلادی
ـ زادروز «قاسم سلیمانی» فرمانده نامدار ایرانی در سال ۱۳۳۵ شمسی

انتهای پیام/

منبع: فارس

کلیدواژه: دوره پهلوی احمد کسروی سعید نفیسی فداییان اسلام تاریخ مشروطه ایران سلبریتی زبان فارسی کتاب ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۲۶۸۸۵۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

رئیس شورای شهر: سال آینده نمایشگاه کتاب به «شهر آفتاب» منتقل می‌شود

به گزارش گروه فرهنگ و جامعه خبرگزاری علم و فناوری آنا، مهدی چمران امروز پیش از آغاز دویست و سی‌ویکمین جلسه شورای شهر تهران در جمع خبرنگاران در پاسخ به این سؤال که با توجه به اینکه یک سال بیشتر به اتمام دوره پنجم مدیریت شهری نمانده و اگر بخواهید وعده‌ای به شهروندان در خصوص نیاز شهر تهران و تحقق آن بدهد، اظهار کرد: ابتدا روز شوراها را به شورایی‌ها تبریک می‌گویم، ان‌شاءالله همه شورائیان در سراسر کشور بتوانند خدمتگزاران و خادمین خوبی برای مردم خودشان باشند.

وی با تاکید بر اینکه بنده هیچ وقت وعده‌ای نمی‌دهم و بنابراین این بار هم وعده‌ای نخواهم داد، افزود: آنچه که در مسیر اجراست پروژه‌های عمرانی ما هستند. پروژه‌های بزرگی در شهر تهران وجود دارد که به سرعت جلو می‌روند و امیدواریم به سرعت آماده و تحویل شوند و مردم از آنها استفاده کنند.

رئیس شورای شهر تهران گفت: برنامه‌هایی در ارتباط با خریدها به‌ویژه در حوزه حمل و نقل عمومی داریم که آنها هم با شدت و حدت هر چه تمام‌تر به‌رغم همه کارشکنی‌ها و کم‌کاری‌هایی که در بعضی‌ جاها ممکن است وجود داشته باشد انجام می‌شود.

چمران در پاسخ به این سؤال که آیا مشکل واگن‌ها حل شده است، گفت: هنوز این مسئله حل نشده است البته دوستان وزارت کشور لطف کردند و گام‌هایی در این خصوص برداشته شده است. دوستان نامه دیگری دادند تا مبلغ تامین و به اعتبار سازنده واریز شود و آنها شروع به ساختن کنند، البته طبق قولی که از سازنده گرفتیم آنها کار ساخت را شروع کردند و این مایه امیدواری است. ان‌شاءالله بتوانند حدود 14 ماهی که قول دادند این کار را به سرانجام برسانند.

وی ادامه داد: دیدگاهی که من دارم جهادی است. چون همیشه در چنین مسیری حرکت می‌کردم. اینکه این پروژه‌ها و خریدها یک ساعت زودتر به نتیجه برسد به نفع مردم و برای من واقعا مهم است. تلاش از سوی اعضای شورا صورت می‌گیرد هر کس به میزان توانش تلاش می‌کند که بتواند این مشکلات را حل بکند البته  مشکلات هم فراوان است.

رئیس شورای شهر تهران تاخیر در این مسیر باعث از دست رفتن زمان می‌شود، تصریح کرد: سعی می‌کنیم این مسائل را انجام بدهیم. نه این دوره دوره‌های قبل هم اینچنین بوده. مثلا در دوره‌های قبل برای تاسیس بانک شهر نیاز به 200،300 امضا بود شبانه کسانی را مامور کردیم که از افراد امضاهایشان را بگیرند. با چنین حرکات جهادی باید کارها را انجام داد. اگر غیر از این باشد به نتیجه نمی‌رسیم.

چمران درباره مافیای خودروهای برقی انتقاد کرده است، گفت: چون در این باره اطلاعاتم دقیق و صددرصدی نیست نمی‌توانم اظهارنظر بکنم.

وی در پاسخ به این سؤال که نمایشگاه کتاب باز هم در بین‌المللی برگزار خواهد شد، گفت: خوشخبختانه تعدادی از رسانه‌ها به این موضوع اشاره کرده بودند. برگزاری چنین نمایشگاه‌های رفت و آمد را مختل می‌کند البته مسئولان اعلام کرده‌اند سال آینده نمایشگاه کتاب به «شهر آفتاب» منتقل می‌شود.

رئیس شورای شهر تهران در پاسخ به این سؤال که اخیراً در سکوهای مترو تبلیغاتی در ارتباط با برگزاری نمایشگاه صنعت، حمل و نقل ریلی در محل نمایشگاه بین‌المللی تهران مشاهده می‌شود، گفت: اگر این تبلیغات را شرکت‌هایی که اجاره کرده باشند انجام داده باشند آنها هر تبلیغی که مجاز باشد می‌گذارند اما اگر این تبلیغ را خود مترو گذاشته باشد قطعاً ما برخورد می‌کنیم. اگر شرکت‌هایی که اجاره کرده باشند دیگر دست مترو نبوده است.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • «فلسطین و توطئه صهیونیستی انگلیسی» به کتابفروشی‌ها آمد
  • رئیس شورای شهر: سال آینده نمایشگاه کتاب به «شهر آفتاب» منتقل می‌شود
  • «تاریخ تحلیلی پوستر انقلاب» بر اساس کتاب شهید آوینی بررسی شد
  • شمه‌ای از بی‌کفایتی پهلوی
  • پناه عجیب اریک تن هاخ به تاریخ؛ وقتی تیم‌سازی مفهومش را از دست می‌دهد
  • جلد سوم تاریخ شفاهی دفاع مقدس به زودی چاپ می‌شود
  • تاریخ برده‌داری به زبان طنز
  • میدان شهرت در ایران
  • زندگی با آل‌احمد در شیوه نگارش سیمین دانشور تاثیر نداشت
  • ادعای عجیب - رامین در این بازی قفل شده بود