Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرنگار انتظامی خبرگزاری فارس،سیدکمال هادیانفر رئیس پلیس راهور ناجا در پانزدهمین همایش روسای پلیس راهور اظهار داشت: هفت هزار و ۶۰۰ دست‌افزار در اختیار همکاران در سطح جاده و راه‌ها قرار گرفته است و سالانه ۳۰ میلیارد تومان قبض کروکی صادر می‌شد که با سیستمی شدن کروکی‌ها در این زمینه صرفه اقتصادی انجام شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

هادیان فر ادامه داد: در ۲۳۶ هزار کیلومتر راه‌ها و ۴۷ هزار وهشت شهر کشور پلیس راهور حضور دارد و علاوه بر تسهیل ترددها، کاهش تصادفات از دیگر ماموریت‌های اصلی راهور است.

وی با بیان اینکه کرونا بالاخره تمام می‌شود اما تصادفات به حوزه ترافیک اتصال دارد، ادامه داد: کشورهای مختلف شاخص‌هایی برای تصادفات وجود دارد که یکی از این شاخص ها، جانباختگان است.

وی با بیان اینکه ۳۱ درصد کاهش در زمینه جانباختگان تصادفات را پیش بینی می‌کنیم، گفت: روند تصادفات و جانباختگان از سال ۸۵ با ۲۸ هزار کشته بود و به ازای هر کشته ۲۵ نفر مصدوم می‌شدند که با حمایت‌های صورت گرفته در چند سال اخیر جانباختگان کاهش یافته و سالانه ۲۷ هزار و ۳۵۵ هزار معلول رسیده است که ۱۵ درصد دچار قطع عضو می‌شوند.

هادیانفر با اشاره به زیان مادی و معنوی تصادفات تاکید کرد: اولویت ما تصادفات است تا در کنار آن به صورت سیستمی ترافیک را مدیریت کنیم آن هم با ۳۵ میلیون وسیله و ۴۴ میلیون راننده که در کشور وجود دارد و ۳۲ درصد خودروها در سن فرسودگی قرار دارند و خطر تصادفات آنها روز به روز افزایشی می‌شود.

وی با اشاره به مشکلات تحریم ها، افزود: با حمایت دولت یک هزار و ۷۶ دستگاه خودرو جدید به حوزه پلیس راه تزریق می‌شود.

رئیس پلیس راهور ناجا گفت: ۳۶ هزار نیرو در ۲۳۶ هزار راه کشور که ۴۵ کیلومتر راه اصلی سرو کار داریم ۱۲ درصد کشته‌ها در راه‌های روستای اتفاق می‌افتد، براین اساس ناگزیر هستیم از فناوری روز دنیا استفاده کنیم.

هادیانفر تصریح کرد: بعد از دو سال افزایش در آمار جانباختگان در سال ۹۸ یک و چهار دهم کاهش داشیم، اسفند امسال نیز نسبت به سال گذشته ۱۳ درصد افزایش تردد در جاده‌ها داشته ایم.

 رئیس پلیس راهور ناجا ادامه داد: براساس آمار پزشکی قانونی آمار کشته‌ها دو هزار و ۸۰۰ نفر کاهش یافته که نیاز است تا پایداری ایجاد شود. از سوی دیگر توانستیم به۵۲ درصد توان عملیاتی برسیم.

وی با اشاره به ارسال پیامک به متخلفان ادامه داد: امسال ۷۰ میلیون پیامک به کسانی که تخلف کردند، ارسال کردیم.

این مقام ارشد پلیس راهور تصریح کرد: توقیف وسائل نقلیه‌ای که یک میلیون تومان جریمه داشتند به سه میلیون افزایش یافت اما تاکید شده در نوروز امسال اعمال جریمه صورت نگیرد تا مردم راحت‌تر تردد کنند.

هادیان فر با اشاره به وضعیت شهرها درباره سفرهای نوروزی گفت: اکنون ۸۵ درصد شهرهای کشور در وضعیت زرد و آبی قرار دارند و بنا بر دستور ستادملی مقابله با کرونا تردد آزاد شده است.

وی خاطرنشان کرد: قرارگاه طرح نورزوی با ۱۰۷ هزار نیرو در بخش‌های مختلف، ۵ هزار و ۴۰۰ پایگاه ثابت و سیار، بیش از۲۸ واحد گشت و ۶۴ فروند بالگر برای طرح نوروزی آمادگی دارند.

انتهای پیام/

منبع: فارس

کلیدواژه: سردار هادیان فر رئیس پلیس راهور ناجا ناجا جریمه اعمال قانون پلیس راهور پلیس راهور پلیس راه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۳۱۰۳۲۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تاسیس مؤسسات خدمات هوشمند ترافیک/ برای واردات خودرو هیچ چیزی معطل پلیس نیست

رئیس پلیس راهور فراجا گفت: مترصد دریافت مجوز از مراجع قانونی هستیم تا به‌زودی موسسات خدمات هوشمند ترافیک را تاسیس و راه‌اندازی کنیم.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، سردار تیمور حسینی امروز _چهارشنبه دوازدهم اردیبهشت_ در نشست معاونان حمل‌ونقل شهرداری‌های کشور و پلیس راهور اظهار کرد: خروجی این جلسه می‌تواند مدیریت ترافیک باشد که مدرسه کاربران ترافیک است؛ شخصیت افرادی که در جاده‌ها حضور دارند، در شهرهای بزرگ شکل می‌گیرد، پس اگر بتوانیم در کلان‌شهرها قوانین منظمی را حاکم کنیم محصول این محیط منظم کاربرانی می‌شود که می‌توانند در هرجا رفتارهای درست بروز دهند، از این رو تصمیماتی که از این جلسه خارج می‌شود، در حمل‌ونقل و ایمنی کشور کاربردی است.

وی با بیان اینکه پلیس راهور در سال ۱۴۰۳ اولین دستگاهی خواهد بود که به شعار سال، جهش تولید با مشارکت مردم جامه عمل می‌پوشاند، افزود: مترصد دریافت مجوز از مراجع قانونی هستیم تا به زودی مؤسسات خدمات هوشمند ترافیک را تأسیس و راه‌اندازی کنیم، این مؤسسات می‌تواند توسط تمام کارشناسان اعم از همکارانم که سال‌ها در این سنگرتلاش کردند و همکارانمان در معاونت‌های حمل‌ونقل کشور و شرکت‌های دانش‌بنیان اداره شود.

رئیس پلیس راهور فراجا با بیان اینکه این مؤسسات راه‌اندازی و در تمام معابر کشور جاده‌ها و معابر شهری یک بخش‌های جعرافیایی را به آن‌ها واگذار می‌کنیم، گفت: یکی از اقدامات این مؤسسات است که در اجرای مقررات و کنترل تخلفات به ما با ابزار هوشمند کمک می‌کنند.

از این پس حق بیمه باید بر اساس نمره منفی و تعداد جریمه‌ها باشد

حسینی با بیان اینکه امروز به دلیل محدویت‌های بسیار زیاد در کشور امکان گستردگی امکانات به هیچ عنوان وجود ندارد، تصریح کرد: در تمام ۲۴۰ هزار کیلومتر جاده‌های کشور، حتی در هر ۱۵۰ کیلومتر هم یک دوربین برای کنترل سرعت و ثبت تخلف وجود ندارد، علاوه بر کنترل تخلفات این مؤسسات می‌توانند با جذب کارشناسان بازنشسته راهور و با تجهیز آن‌ها به تبلت کروکی الکترونیکی در جمع‌آوری تصادفات به ما کمک کنند.

وی با بیان اینکه از این پس حق بیمه نباید براساس یک تصادف باشد، بلکه باید بر اساس نمره منفی و تعداد جریمه‌ها باشد، گفت: تا پایان خرداد این مورد ابلاغ و فراخوان داده می‌شود و انتظار داریم در مراکز بزرگ و کلان‌شهرها، شهرداری‌ها این اتفاق را رقم بزنند، چاره‌ای نداریم جز اینکه در یک نظام دقیق تشویق و تنبیه تلاش کنیم تا به اصلاح رفتار کاربران دست پیدا کنیم.

رئیس پلیس راهور فراجا با تاکید بر اینکه رتبه‌بندی رانندگان به‌طور جد دنبال می‌شود، که اگر به سر منزل مقصود برسد با برنامه‌ریزی دقیق و اعمال نکات، یک انقلاب در موضوع اصلاح رفتارهای ترافیک خواهد بود، ادامه داد: با این اقدام می‌توانیم به راحتی در بازه دو تا سه ساله حداقل به میزان ۵۰ درصد تصادفات و جانباختگان را کاهش دهیم و کشته‌ها را به زیر ۱۰ هزار نفر برسانیم.

تیموری با اشاره به اینکه شهرداری تهران یک همت برای راهور در برنامه بودجه در نظر گرفته است، اظهار کرد: در برخی شهرها این عدد به مقداری کم است که اگر تعلق نگیرد بهتر است، توقع دارم تمام کلان‌شهرها بر اساس یک آنالیز دقیق مشخص کنند چه چیزهایی تکلیف شهرداری است و عدد واقعی را مشخص کنند، تنها شهری که عدد واقعی را دارد شهرداری تهران است.

وی گفت: برای واردات خودرو هیچ چیزی معطل پلیس نیست، هرکجا نیاز به همراهی ما باشد بدون تأخیر حتی یک ساعته کار انجام خواهد شد؛ پلیس در ارائه آمار هیچ خساستی ندارد.

رئیس پلیس راهور فراجا با اشاره به آخرین وضعیت کروکی الکترونیک خاطرنشان کرد: در ۱۹ استان، ۱۰۰ درصد تجهیزات تکمیل شده و کروکی کاغذی کامل جمع‌آوری شده است، در پنج استان فقط به مرکز استان تعلق گرفته و باقی‌مانده ۷۰ درصد استان تبلت را دریافت کردند، البته در اردیبهشت کسری تبلت‌ها تأمین و از حیث تجهیزات کامل می‌شوند که این اقدام اتفاق ارزشمندی از حیث خدماتی است که مردم دریافت می‌کنند و اطلاعاتی که ما از این طریق دریافت می‌کنیم.

کد خبر 749678

دیگر خبرها

  • آخرین وضعیت معابر پایتخت در روز پنجشنبه
  • تصادفات نیازمند کروکی/ آنچه رانندگان باید بدانند
  • تصادف مرگبار رونیز و پژو ۲۰۶ در این بزرگراه تهران/ برخورد خونین کامیونت‌ها
  • تصادف مرگبار رونیز و پژو ۲۰۶ در بزرگراه شیخ‌فضل‌الله/ برخورد خونین کامیونت‌ها
  • مشکل کمبود نیروهای پلیس راهور در شهرها را با برون‌سپاری رفع می‌کنیم
  • تاسیس مؤسسات خدمات هوشمند ترافیک/ برای واردات خودرو هیچ چیزی معطل پلیس نیست
  • ضرورت نظارت بر دوربین‌های راهنمایی و رانندگی
  • استفاده از تلفن همراه با ۴۶ درصد بالاترین علت بروز تصادف است
  • مقصر جریمه شدن اشتباهی رانندگان کیست؟
  • برخورد با تخلف ساکن رانندگان هوشمند می‌شود