Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از بیرجند، ایران با وجود تولید ۹۵ درصد زعفران در دنیا، مشکلات بسیاری را برای رونق تجارت در این حوزه پیش روی خود دارد که خام فروشی و فله فروشی از جمله این موانع است.

با اینکه بسیاری از کشور‌ها از جمله اسپانیا تولید کننده زعفران نیستند، اما با استفاده از محصول استراتژیک ایران و خراسان جنوبی برای خودشان دکانی باز کرده اند و سود می‌ برند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

چین، افغانستان و حتی کشور‌های حوزه خلیج فارس با فرآوری و تولید محصول از زعفران ایران، تجارت پر رونقی دارند در حالی که ایران در این بازار از قافله سودآوری عقب مانده است.

صادرکنندگان زعفران ایران ارزش طلای سرخ صادراتی ایران را یک هفتم ارزش جهانی می‌دانند و از نبود توجه به این حوزه جهت به دست آوردن سود بیشتر، گله‌مند هستند.

زعفران از ما، قیمت از دیگران

احتشام رئیس شورای ملی زعفران ایران گفت: با وجود اینکه تقریبا تمام زعفران دنیا در ایران تولید می‌شود، اما قیمت گذاری از دست ایران خارج است و خارجی‌ها برای این محصول ارزش تعیین می‌کنند.

او افزود: مدتی است طرح جامع جهش تولید و صادرات زعفران را به دولت ارائه کرده ایم، اما هنوز پاسخ و ابلاغیه اجرایی برای این طرح به شورای زعفران ارسال نشده است.

احتشام با اشاره به اینکه در این طرح به سودآوری و جذب ارز برای کشور توجه ویژه‌ای شده است، تصریح کرد: با اجرایی شدن طرح جامع جهش تولید و صادرات زعفران، اختیارات صادرکنندگان ایرانی در این حوزه افزایش می یابد.

رئیس شورای ملی زعفران با ابراز نگرانی از وضع نابسامان صادرات زعفران ایران، عنوان کرد: کشور افغانستان در تلاش است تا با برنامه ریزی در حوزه طلای سرخ، انحصار این محصول را از دست ایران خارج کند.

بیشتر بخوانید

تسویه مطالبات زعفران کاران خراسان جنوبی چرا قیمت طلای سرخ را بیگانگان تعیین می کنند؟ + فیلم سرما و داغ خسارت گل‌ های یخ زده زعفران بر دل کشاورزان خراسان جنوبی

خراسان جنوبی به عنوان یکی از قطب‌های تولید زعفران در ایران ۷۰ تن از محصول زعفران کشور را در سال تولید می‌کند، اما عواید آن نصیب افغانستانی‌ها می‌شود.

پارسال ۲۸۰ تن زعفران از ایران به مناطق مختلف جهان صادر شده است که تنها ۱۰ درصد از این میزان به صورت فرآوری شده از کشور خارج شده است.

صادرات فله‌ای معضلی برای فروشندگان و صادرکنندگان ایرانی شده است و آن ها مجبورند زعفران خود را در بسته‌های بالای نیم کیلوگرم به فروش برسانند.

خراسان جنوبی، دارای مرغوب‌ترین زعفران در دنیاست، اما این محصول ارزشمند فقط به صورت خام در بازار‌ها عرضه می‌شود. 

کیلویی می‌برند، گرمی می‌فروشند!

حسینی زعفران کار و صادرکننده زعفران خراسان جنوبی  گفت: محصول ما مرغوب‌ترین زعفران در دنیاست و هم اکنون نیز آماده صادرات است.

او افزود: در حال حاضر، خرید زعفران به صورت کیلویی و با قیمتی پایین‌تر از حد معمول انجام می‌شود و این امر سبب ضرر و زیان کشاورز می‌شود.

حسینی عنوان کرد: بسته‌های کیلویی زعفران خراسان جنوبی، در بسته بندی‌های بسیار کوچک‌تر در سایر کشور‌ها با قیمت بالاتری به فروش می‌رسد.

این فعال حوزه زعفران بیان کرد: اگر این وضعیت همچنان ادامه داشته باشد، تا چند سال آینده انحصار زعفران از دست ایران خارج خواهد شد.

کارخانه فرآوری زعفران، خاک سوغات می‌دهد

رئیس سازمان توسعه تجارت ایران در شهریور ماه امسال گفته بود طبق هماهنگی با شورای ملی زعفران، دیگر صادرات زعفران به صورت فله‌ای و بدون ارزش افزوده انجام نخواهد شد؛ در حالی که هنوز گلایه‌ها از فله بری این محصول پابرجاست.

یک مجتمع فرآوری زعفران در تربت حیدریه وجود دارد اما این کارخانه تعطیل است و فقط خاک می‌خورد.

در صورتی که این واحد تولیدی فعالیت خود را ادامه دهد، ۱۶ نوع ماده فرآوری شده را می‌توان از زعفران تولید کرد و این امر سودآوری بسیار زیادی برای ایران دارد.

از جمله موادی که می توان از زعفران به دست آورد، کروسین است که ماده اولیه شرکت‌های دارویی محسوب می‌شود و به گفته مسئولین کارخانه، تولید کروسین از ۲ تن زعفران، ۱۸۰ میلیارد تومان در آمد دارد.

گردش مالی صادرات و فرآوری زعفران در دنیا ۸ میلیارد دلار است در حالی که سهم ایران از این رقم، تنها ۴۰۰ میلیون دلار است که باید برای آن چاره اندیشی شود.

کد ویدیو دانلود فیلم اصلی

گزارش از سید محمدعلی سجادی

انتهای پیام / ر

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: زعفران کاران فرآوری زعفران قیمت زعفران صادرات زعفران خراسان جنوبی زعفران ایران طلای سرخ

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۳۶۰۱۱۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

۲۵ درصد زعفران تولیدی در داخل مصرف می‌شود

علی حسینی عضو شورای ملی زعفران در گفت و گو با باشگاه خبرنگاران جوان، به موضوع قیمت زعفران در بازار، وضعیت صادرات و تولید زعفران و علل قاچاق پرداخت.

وضعیت قیمت زعفران در بازار چگونه است؟

حسینی: هم اکنون زعفران در دست کشاورزان و صادرکنندگان نیست و تنها عوامل بازارگردان با احتکار زعفران در انبارها اقدام به گران فروشی می کنند.

صادرکنندگان و تولیدکنندگان نقشی در بازار زعفران ندارند و از آنجاکه هیچ نهاد نظارتی در بازار نیست، سودجویان و عوامل واسطه زعفران های مانده در انبارها را با قیمت های نجومی دد بازار عرضه می کنند که اختلاف معناداری با قیمت خرید محصول از کشاورزان دارد. آمارها حاکی از آن است که کشاورزان حداقل هرکیلو زعفران را با نرخ ۳۰ میلیون و حداکثر ۴۳ میلیون تومان فروختند.

با توجه به آنکه گردانندگان بازار دلالان هستند که با خرید و نگهداری زعفران در انبارها بدنبال سودهای نجومی هستند، از این رو نمی توان پیش بینی راجع به بازار داشت.

تقاضا از سوی تجار خارجی برای خرید طلای سرخ ایرانی چگونه است؟

حسینی: با توجه به نوسان قیمت زعفران در بازار، قاچاقچیان در کنار دلالان اقدام به سودجویی می کنند به طوریکه زعفران تاریخ گذشته و مانده در انبارها را به آن سوی مرزها قاچاق می کنند که این امر اعتبار بزرگترین تولیدکننده زعفران را دچار خدشه می کند.

صادرکنندگان با ریسک بالا اقدام به صادرات می کنند چراکه بازگشت ارز به سامانه نیما با مشکلاتی روبروست که همین امر بر رونق قاچاق دامن زده است.

بنابر آمار سالانه افغانستان ۶۷ تن زعفران صادر می کند، درحالیکه تولید زعفران این کشور کمتر از ۲۰ تن است که این امر بدان معناست که بخشی از زعفران های قاچاق شده به این کشور به اسم زعفران افغانستان صادر می شود. براین اساس مشکلات قاچاق زعفران باید عارضه یابی و رفع شود.

سالانه چه میزان زعفران کشور به بازارهای هدف قاچاق می شود؟

حسینی: آمارها حاکی از آن است که سالانه ۱۰ تن زعفران به آن سوی مرزها قاچاق می شود و از آنجا که حداکثر تاریخ انقضا زعفران ۳ سال از زمان برداشت است، قاچاقچیان زعفران های تاریخ گذشته مانده در انبارها را به آن سوی مرزها قاچاق می کنند که این امر آسیب جدس به آینده زعفران می زند چراکه با از دست دادن بازارها زیان قابل جبران نیست.

اکثر زعفران های قاچاق، زعفران هایی هستند که تاریخ مصرف آنها گذشته است که در شرایط کنونی با ورود دلالان به بازار خطر هشدار تشدید قاچاق زعفران را می دهیم.

پتانسیل تولید چه میزان زعفران در کشور وجود دارد؟

حسینی: بنابر آمارهای اعلامی سطح زیرکشت زعفران در استان های خراسان بیش از ۱۲۰ هزارهکتار است که براین اساس پتانسیل تولید بیش از هزارتن محصول در کشور وجود دارد، درحالیکه تولیدفعلی زعفران در کشور ما یک چهارم تا یک پنجم این میزان است که براین اساس منابع و انرژی کشور برای تولید کمتر از ۳۰۰ تن زعفران صرف می شود.

آمارها حاکی از آن است که سالانه ۲۰ تا ۲۵ درصد زعفران تولیدی در داخل مصرف و مابقی صادر می شود. در شرایط کنونی که کمتر از ۳۰۰ تن زعفران تولید می شود، این احتمال وجود دارد که ۱۰ تا ۱۵ درصد زعفران تولیدی در داخل مصرف شود.

بنابر آمار طلای سرخ ایران به ۶۰ تا ۶۸ کشور دنیا صادر می شود، اما اگر مشکلات عارضه یابی شود، می توان سهم بیشتری داشت. به عنوان مثال سالانه ۶۰ تن زعفران به امارات صادر می کنیم، درحالیکه حداکثرمصرف ۵ تن است و ۵۵ تن دیگر را مجدد به اسم خود صادر می کنند. درحالیکه ما باید آن کشورها را شناسایی کنیم و مستقیما خود صادرات داشته باشیم، اما متاسفانه سالهاست غفلت کرده ایم.

اگر استراتژی دقیقی برای تولید و صادرات زعفران را در نظر بگیریم به مرور هم می توان از خام فروشی جلوگیری کرد.

عملکرد تولید زعفران در هکتار چقدر است؟

حسینی: بنابر آمار تا دهه ۶۰ در هرمتر مربع ۶۰۰ تا ۷۰۰ میلی گرم یعنی بیش از نیم گرم و معادل ۶ تا ۷ کیلو در هکتار تولید داشتیم، درحالیکه تولید فعلی کمتر از ۲ کیلو در هکتار است که علت این امر باید بررسی و رفع شود چراکه آیندگان از ما طلب می کنند.

با توجه به آنکه قدمت تولید زعفران در کشور ما به ۳ هزار سال پیش بازمی گردد،آیا کافی نیست که در این خصوص تمهیداتی داشته باشیم چرا که فرصت های زیادی را از دست دادیم و برای کشوری که بیش از ۹۰ درصد تولید زعفران دنیا را در اختیار دارد، این موضوع زیبنده نیست.

با توجه به افزایش قیمت زعفران و ورود دلالان در سطح بازار و تشدید قاچاق به آن سوی مرزها بعید است که میزان صادرات به ۲۸۶ تن سال گذشته برسد.

باشگاه خبرنگاران جوان اقتصادی صنعت ، تجارت و کشاورزی

دیگر خبرها

  • ۲۵ درصد زعفران تولیدی در داخل مصرف می‌شود
  • رزهای تولیدی خراسان جنوبی ۳۷.۵ میلیارد تومان ارزآوری داشت
  • اطلاعات پروژه جدید بهمن دیزل
  • یک میلیون و ۵۰۰ هزار شاخه گل رز در خراسان جنوبی تولید شد
  • تولید یک میلیون و ۵۰۰ هزار شاخه گل رز در خراسان جنوبی
  • رونمایی از هفت محصول دانش بنیان کشاورزی در دهکده فناوری و نوآوری کشاورزی خراسان رضوی
  • پرداخت تسهیلات به ۵۳۴ طرح تولید و کارآفرینی خراسان جنوبی
  • ضرورت جهادتبیین در موضوعات اقتصادی/تعیین مشوق‌های ویژه برای استان
  • شرکت چدن خوسف، نقش بسزایی در رونق خراسان جنوبی دارد
  • شرکت چدن خوسف، نقش به‌سزایی در رونق خراسان جنوبی دارد