Web Analytics Made Easy - Statcounter

گلیم‌های رنگارنگ و زیبایی که چشم‌‌ها را نوازش می‌کند و دل را گرم به این همه هنر و نبوغ و استعداد، توسط هنرمندان قزوینی بافته می‌شود اما حال و روز این هنر این روزها بازیچه دست دلالان و گرانی مواد اولیه شده است.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از  صبح قزوین، گلیم بافی در استان قزوین رواج بسیار دارد؛  گلیم های زیبا و متنوعی در منطقه الموت غربی و شرقی، بویین زهرا و آبیک در استان قزوین بافته و به فروش می‌رسند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

نقش مایه‌های این گلیم‌ها را عمدتا زلف عروسک، مارپیچی، زیگزاگ و گل ارداق که مختص گلیم بویین زهرا است، تشکیل می‌دهد.

گلیم‌های قزوین بافت متفاوتی مانند دورو، پیوندی و بافت چاکدار در مناطق مختلف قزوین دارند؛ از دیر باز بافتن گلیم جاجیم، قالی و قالیچه در قزوین رواج داشته است و امروزه همچنان با گذر زمان، جایگاه خود را از دست نداده است.

گِلیم یا پَلاس یکی از انواع صنایع دستی زیراندازی و پوششی است که از ابریشم، موی بز، پشم گوسفند و یا دیگر چهارپایان اهلی بافته می‌شود. گلیم به شکل سنتی‌اش، معمولاً برای پوشاندن زمین، دیوار و یا رواندازی برای حیوانات باربر استفاده می‌شود ولی امروزه به عنوان یک پوشش مدرن برای خانه‌های شهری نیز خریداری می‌شود.

مقصد ما یک کارگاه گلیم و گبه بافی در یکی از محله‌های قزوین بود که البته در بدو ورود با تناقضات فاحشی مواجه شدیم؛ در ابتدای امر فکر می‌کردیم با محیطی مواجه خواهم شد که جنبه کاری و کارگاهی داشته باشد اما درب خانه‌ای زده شد و ما وارد حیاطی قدیمی و مخروبه شدیم، از پلکان آهنی پایین رفته و در حیاط به اتاقی رسیدیم که چند دار گلیم و گبه بافی در آن دایر بود و فضای نمور و غبارآلود کارگاه چشم را خیره می‌کرد و مشام را می‌آزرد.

گلیم‌های رنگارنگ و زیبایی که چشم‌‌ها را نوازش می‌کرد و دل را گرم به این همه هنر و نبوغ و استعداد، در مقابل دیدگانمان قرار گرفت؛ آرام آرام با خانمی میانسال که حکم سرپرست کارگاه را داشت آشنا شدیم و سر صحبت باز شد.

عشق و علاقه‌ای که باعث ادامه کار هنرمندان شده است

بعد از آشنایی، درد دل‌ها هم آغاز شد. چند خانم که یکی از آنان از اتباع افاغنه بود در این اتاق مشغول کار در حیطه صنایع دستی و گلیم  گبه بافی بودند.

از مسئول کارگاه پرسیدم که چرا در مکانی بهتر و مناسب‌تر به ادامه کار در این زمینه نمی‌پردازند؟ و این شروع ماجرا بود. این بانوان هنرمند و کوشا گفتند که به واسطه قیمت‌های بالای پشم و نخ و خرید پایین وعدم استقبال افراد به واسطه گران بودن گلیم و گبه، نمی‌توانند مکان مناسب‌تری را کرایه و به فعالیت بپردازند؛ از این رو در حیاط منزل مسکونی یکی از همین افراد که دست‌اندر کار بافت فروش و تولید این محصولات سنتی بود نیز مشغول به کار شده‌اند.

صحبت‌هایمان در حیطه هنر و دغدغه‌های دردمندانه در راستای مظلوم واقع شدن این هنر دستی زیبا، ادامه پیدا کرد. در صد فروش پایین و هزینه‌های بالای خرید مواد اولیه و اینکه برای این زنان هنرمند و کوشا مبلغ زیادی پس از اتمام گلیم‌ها به عنوان دست‌مزد باقی نمی‌ماند و بیشترین سود نصیب دلالان سودجو می‌شود نیز از دیگر دغدغه‌های این بانوان هنرمند قزوینی بود.

این در حالی است که دستان هنرمند و چشم‌های تیزبین این بانوان کوشا نقش‌های دلدادگی را طرح می‌زند و مشام روح و جان را می‌نوازد.

صحبت از خرید نقش‌ها و طراحی گلیم و گبه‌ها به میان آمد و از گرانی طراحی‌های به‌روز و مدرن شد که این بانوان گفتند: این مشکلات باعث شده که به طرح‌های تکراری و قدیمی بسنده کنند.

آن‌ها ابراز کردند: گرانی نخ و پشم و باعث شده که بنا به درخواست متقاضی و مشتری نیز از انواع دیگر نخ‌ها استفاده کنند که عدم تحویل نخ‌ها به صورت اقساط در شرایط کنونی نیز از دیگر مشکلات در این حوزه است.

گلیم و گبه در کارگاه ارزان‌تر و در مغازه‌های لوکس با قیمت‌های نجومی!

این هم‌صحبتی دوستانه ادامه دارد تا اینکه رضایی، یکی از گلیم بافان کارگاه از عدم فروش گلیم‌ها به قیمت مناسب در بازار گلایه کرد و گفت: به دلیل عدم استقبال مردم از خرید این گلیم‌ها، مجبوریم که با قیمت خیلی کمتری این صنایع دستی را به دلالان بفروشیم تا بتوانیم درآمد اندکی داشته باشیم.

وی بیان کرد: گلیم‌های بافت دست ما را به طور مستقیم از کارگاه خریداری نمی‌کنند اما همین تولیدات را از مغازه‌های لوکس با قیمت خیلی بالاتری خریداری می‌کنند و این ظلمی بزرگ در حق تمام بافندگان و سازندگان صنایع دستی است.

یکی دیگر از بافندگان از آلودگی هوای کارگاه و مشکل ریه‌هایش سخن به میان آورد و دیگری از درد دست‌ها و ستون فقراتش گفت و ما دراین زمان خیره به زیبایی هنر دست این هنرمندان، آرزو می‌کردیم روزی فرا برسد که این بانوان کوشا و هنرمند بتوانند بی‌هیچ دغدغه و کمبودی به فعالیت در این راستا بپردازند و پاسدار این هنر اصیل باشند.

از مسئول کارگاه در رابطه با کمک‌های بنیاد صنایع دستی یا حتی اینکه آیا این نهاد وام یا تسهیلاتی به آن‌ها ارائه کرده است یا خیر، سوال کردیم که در پاسخ گفت: وام‌های صنایع دستی اغلب به واحدهایی پرداخت می‌شود که رابطه و ضامن بسیار توانمند داشته باشند و از طرفی درصد بالایی که برای وام‌های بانکی است نیز مانع از دریافت آن می‌شود.
  هنرمندان قزوین وارثان هنر دوره‌های مختلف تاریخی هستند
این بافندگان اذعان کردند که سازمان صنایع دستی هیچ تسهیلات و تمهیداتی در راستای خرید این صنایع ندارد و حتی سرگلایه یکی دیگر از بافندگان باز شد که بعضی ارگان‌ها جهت خرید گلیم و گبه‌های بافته شده در جهت تهیه هدیه و جوایز به کارگاه‌های ما مراجعه می‌کنند اما می‌خواهند این صنایع دستی بافته شده را به قیمت خیلی کمی خریداری کنند و به فکر هزینه‌ها و زحمات ما نیستند که این خود دردی مضاف بر دردهای دیگر است.

به گزارش صبح قزوین، این کارگاه پررمز و راز که دنیایی از طرح‌ها و نقش‌های برآمده از دل و احساس سازندگان و بافندگان بود را ترک کردیم اما حسرت اینکه چرا باید چنین گنجینه ارزشمندی که می‌تواند هم منبع غنی برای فرهنگ و هنر استان قزوین و هم منبع درآمدی مناسب برای هنرمندان خوش ذوق باشد، روزگاری نچندان خوشایندی را سپری کند.

بدون شک هنرمندان قزوین وارثان هنر دوره‌های مختلف تاریخی به ویژه صفوی هستند تاجایی که قزوین در این دوره بعد از شیراز و اصفهان از مراکز هنری مهم به شمار می‌آمد و اکنون هم همچنان اگر سری به هر خانه در این دیار مینودری بزنیم قطعا اثری از هنر دست هنرمندان را خواهیم یافت. باشد که روزگاری دستان هنرمند و تلاشگر این بانوان و مردان کوشا و هنرمند سرشار از روزی و منازل ما مملو از هنر آنان باشد.
انتهای پیام/ 

 

منبع: دانا

کلیدواژه: صنایع دستی گلیم و گبه گلیم ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.dana.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «دانا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۳۹۴۰۳۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

 توسعه گردشگری با مشارکت مردم میسر می‌شود

ایسنا/مازندران سرپرست اداره میراث فرهنگی ساری گفت: توسعه گردشگری با مشارکت مردم میسر می‌شود.

به گزارش ایسنا، قادری امروز در جلسه هم‌اندیشی که با حضور فعالان گردشگری برگزار شد از تشکیل شورای راهبردی توسعه گردشگری در راستای تحقق شعار سال و افزایش مشارکت عمومی در این شهرستان خبر داد.

سرپرست میراث فرهنگی شهرستان ساری با بیان اینکه جلسات شورای راهبردی گردشگری مرکز مازندران به صورت منظم و ماهانه برگزار می‌شود، گفت: فعالیت‌های تخصصی این شورا در ۵ کمیته از جمله کمیته آموزش و پژوهش، کمیته گردشگری و برند سازی، کمیته رسانه، تبلیغات و فضای مجازی، کمیته صنایع دستی و صادرات و همچنین کمیته صیانت از آثار تاریخی و فرهنگی خواهد بود.

وی افزود: در این شورا همه حوزه‌های فعال در گردشگری شامل دفاتر سیاحتی، اقامتگاه‌های بوم گردی و خانه مسافر، هتل‌ها، رستوران‌ها، راهنمایان تور، صنایع دستی و سایر مراکز بخش خصوصی نماینده خواهد داشت.

قادری با اشاره به اینکه سرفصل‌های کاری این شورا در راستای تحقق شعار سال با مشارکت حداکثری مردم و ارائه کیفیت مطلوب به گردشگران است، تصریح کرد: خروجی‌ها و جمع‌بندی‌های انجام شده در این کمیته‌ها جهت پیگیری فعالیت‌ها و رفع نواقص و مشکلات احتمالی و سرعت بخشیدن به توسعه همه حوزه‌های گردشگری و صنایع دستی در اختیار مدیریت شهرستان و استان قرار می‌گیرد.

وی سرفصل‌های کاری این شورا را در ۲۰ محور اعلام کرد و افزود: این محورها شامل آموزش، شناسایی ظرفیت‌های گردشگری شهرستان و تبدیل آن به برند پژوهش و هماهنگی چرخه اطلاعات و اقتصاد بین جوامع گردشگری دارای مجوز، ایجاد بانک جامع اطلاعات گردشگری شهرستان و ارائه به مدیران و برنامه‌ریزی با قابلیت اجرایی شدن آن، ایجاد سایت متمرکز گردشگری جهت معرفی جاذبه‌ها و خدمات، آسیب شناسی حوزه گردشگری، صنایع دستی  و ارائه راهکار خواهد بود.

قادری یادآور شد: در شورای گردشگری شهرستان ساری، تسریع درانتقال دستورالعمل‌ها و بخشنامه‌های اداری و کمک به اجرای آن، اولویت بندی سرفصل‌های گردشگری شهرستان و تلاش در جهت پیگیری آن، شناسایی فرصت‌های فصلی در جهت برگزاری جشنواره‌ها و کمک به اقتصاد شهر و جامعه‌ی گردشگری مورد بررسی و پیگیری قرار می‌گیرد.

سرپرست میراث فرهنگی شهرستان ساری، پیگیری و شناسایی قابلیت‌های مناطق مختلف گردشگری جهت معرفی و شناسایی مناطق دارای ظرفیت موزه، آداب و رسوم، گردشگری و مردم‌شناسی روستایی و پیگیری ایجاد آن، تهیه کتابچه و سند توسعه گردشگری شهرستان، راه اندازی بازارچه دائمی و نمایشگاه‌های ماهانه صنایع دستی را از موارد قابل توجه در شورای گردشگری عنوان کرد.

به گفته قادری؛ در شهرستان ساری تبلیغات محیطی و پیگیری نصب تابلوهای راهنمایی گردشگر در حوزه شهری و روستایی با مشارکت بخش خصوصی و دولتی، صیانت از آثار و بافت تاریخی و نمای بومی و محلی، معرفی بسته‌های سرمایه گذاری و کمک به جذب سرمایه‌گذار و ایجاد اشتغال پایدار، پیگیری ایجاد مراکز رزرواسیون و راهنمای گردشگری در ورودی‌های شهر، تعامل با مسئولین شهری و استانی و بیان مشکلات و ارائه راهکارها، پیگیری ساخت مستند «ساری شناسی» مرتبط با حوزه گردشگری و صنایع دستی و نظارت، ساماندهی و استاندارد سازی  تاسیسات گردشگری را از وظایف شورای گردشگری در مرکز مازندران دانست و اجرای آن را مورد تاکید قرار داد.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • چشم انتظاری تاریخ بر بالین ریسباف پیر؛ رویای اصفهان تعبیر می‌شود
  • ٣٨٥ هنرمند واجد شرایط صنایع‌دستی کردستان بیمه شدند
  •  توسعه گردشگری با مشارکت مردم میسر می‌شود
  • افزایش ۲ برابری مسافران مترو در روزهای جمعه/ برگزاری کارگاه‌های صنایع دستی در ایستگاه‌ها
  • ثبت سفارش فروش ۳۸۰ میلیارد صنایع دستی سیستان و بلوچستان
  • تعطیلی بنا‌های تاریخی استان اصفهان فردا
  • ثبت روز گل محمدی و گلاب
  • ایجاد کد تعرفه اختصاصی برای صادرات «گیوه»
  • ایجاد کد تعرفه اختصاصی برای صادرات گیوه
  • آغاز احیای رشته چادر شب‌بافی در چهارمحال و بختیاری