Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «باشگاه خبرنگاران»
2024-04-28@18:34:44 GMT

آیا همه چربی‌ها برای سلامتی ضرر دارند؟

تاریخ انتشار: ۱۰ فروردین ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۱۴۲۹۶۳۵

آیا همه چربی‌ها برای سلامتی ضرر دارند؟

به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از شیراز، فاطمه نوری پور کارشناس ارشد تغذیه بالینی دانشکده تغذیه و علوم غذایی شیراز گفت:  دریافت میزان مناسبی از چربی‌ها برای سلامتی ضروری است، اما مصرف زیاد آن‌ها باعث چاقی و افزایش خطر بیماری‌های مزمن می‌شود. توصیه کلی این است که افراد برای حفظ سلامتی یک رژیم غذایی کم چرب داشته باشند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

او افزود: در مورد چربی‌ها و روغن‌ها علاوه بر میزان مصرف، نوع چربی مصرفی نیز بسیار مهم است. چربی‌ها انواع متفاوتی دارند. بعضی چربی‌ها برای سلامتی لازم و مفید و بعضی مضر است. اما بعضی افراد به اشتباه این تصور را دارند که هر ماده غذایی دارای چربی از جمله آجیل و روغن زیتون برای سلامتی مضر است و نباید مصرف شود.

 نوری پور ادامه داد: یکی از انواع اسید‌های چرب، اسید‌های چرب اشباع هستند که بدن خود توانایی تولید آن‌ها را دارد و نیاز است که دریافت این اسید‌های چرب از رژیم غذایی محدود شود. قاعده کلی این است که دریافت زیاد چربی‌های اشباع باعث افزایش خطر بیماری‌های قلبی عروقی می‌شود؛ هر چند این موضوع همچنان جای بحث دارد.

او اذعان داشت: چربی‌های حیوانی اسید‌های چرب اشباع بالایی دارند؛ بنابراین افراد باید از مصرف کره، خامه، پیه و دنبه خودداری کنند. می‌توان در وعده صبحانه به جای کره و خامه، از کره مغز‌ها مانند کره بادام زمینی، بادام و کنجد اسفاده کرد.

بهترین جایگزین برای سس مایونز چیست؟

این کارشناس ارشد تغذیه بیان کرد: لبنیات کم چرب (کمتر از یک درصد) مصرف و تمام چربی‌های گوشت، پوست مرغ و ماهی قبل از مصرف جدا شود. به جای سس مایونز می‌توان از روغن زیتون برای روی سالاد استفاده کرد.

او تصریح کرد: اسید‌های چرب اشباع انواع متفاوتی دارند و بعضی از آن‌ها رابطه کمتری با بیماری‌های قلبی عروقی دارند. از جمله این مواد غذایی می‌توان کره کاکائو را نام برد که اسید استئاریک بالایی دارد.

نوری پور اظهار کرد: در سمت مقابل می‌توان روغن نارگیل را نام برد. روغنی که با توجه به نوع اسید چرب موجود در روغن آن به نظر می‌رسید که تاثیرات مثبتی بر سلامتی داشته باشد؛ در صورتی که این تاثیرات را نداشت و مصرف آن فقط در بعضی بیماری‌ها مفید است.

او تصریح کرد: انواع دیگری از اسید چرب به نام اسید‌های چرب ترانس نیز در غذا‌ها وجود دارد که تاثیر منفی بر سلامتی داشته و خطر بیماری‌های قلبی عروقی را افزایش می‌دهد. بیشترین میزان اسید چرب ترانس در روغن‌های جامد هیدروژنه وجود دارد که باید از مصرف آن‌ها پرهیز شود.

نوری پور گفت: این چربی‌ها حین فرآیند پخت غذا مانند سرخ کردن نیز ممکن است تولید شود و به میزان کمی در گوشت و لبنیات به صورت طبیعی وجود دارد. لازم است هنگام خرید توجه کنیم روغن‌هایی را انتخاب کنیم که اسید‌های چرب ترانس آن صفر یا نزدیک به صفر باشد.

چربی‌های غیر اشباع کدامند؟

او اظهار کرد: از طرف دیگر مصرف متعادل چربی‌های غیر اشباع مشکلی برای سلامتی فرد ایجاد نمی‌کند و باعث کاهش کلسترول خون می‌شود. اسید‌های چرب غیر اشباع شامل اسید‌های چرب تک غیر اشباع و اسید‌های چرب چند غیر اشباع است.

نوری پور با بیان اینکه اسید‌های چرب تک غیر اشباع در مواد غذایی مانند بادام، بادام زمینی، آووکادو و روغن زیتون وجود دارد و روغن زیتون یکی از بهترین روغن‌ها برای مصرف است، بیان کرد: مهم‌ترین اسید‌های چرب چند غیر اشباع، اسید‌های چرب امگا ۳ و امگا ۶ هستند که برای سلامتی ضروری بوده و بدن توانایی تولید آن‌ها را ندارد؛ بنابراین دریافت نکردن میزان کافی آن‌ها مشکلات سلامتی ایجاد می‌کند.

غنی‌ترین منابع اسید‌های چرب امگا ۶ و امگا ۳

این کارشناس تغذیه ادامه داد: غنی‌ترین منابع اسید‌های چرب امگا ۶ روغن‌های گیاهی است که کمبود آن‌ها اغلب دیده نمی‌شود. بر خلاف آن اسید‌های چرب امگا ۳ در منابع غذایی محدودی وجود دارد و ممکن است به میزان کافی مصرف نشود. گردو، روغن کانولا، ماهی‌های چرب و بذر کتان از جمله منابع غذایی امگا ۳ هستند. بهتر است سعی کنیم دست کم یک بار در هفته ماهی مصرف کنیم.

نوری پور تصریح کرد: اسید‌های چرب امگا ۳ دارای خواص ضد التهابی است و سطح چربی خون (تری گلیسرید) را کاهش می‌دهد. دریافت میزان مناسب آن‌ها در پیشگیری از بیماری‌ها نقش دارد؛ بنابراین می‌توان از مطالب گفته شده این طور جمع بندی کرد که علاوه بر میزان چربی مصرفی، نوع چربی مصرفی و اینکه این چربی از چه ماده غذایی دریافت شود نیز اهمیت دارد و حتی اهمیت آن ممکن است از میزان چربی دریافتی مهم‌تر نیز باشد.

انتهای پیام/ 

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: علوم پزشکی شیراز رژیم غذایی چربی ها و روغن ها اسید های چرب امگا برای سلامتی روغن زیتون غیر اشباع بیماری ها نوری پور روغن ها چربی ها امگا ۳

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۴۲۹۶۳۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ماهی کبابی را با این روش خاص بپزید و لذت ببرید

فراروـ  امروزه خوردن غذا‌های دریایی از طرف متخصصان تغذیه بسیار توصیه می‌شود. غذا‌های دریایی مانند ماهی، میگو و... دارای خواص بسیار زیادی نسبت به گوشت قرمز هستند. غذا‌های دریایی مانند ماهی منبع بزرگ ویتامین دی و و مواد معدنی هستند؛ بنابراین بهتر است حداقل هفته‌ای یکبار مصرف آن‌ها را در برنامه غذایی‌تان قرار بدهید. پخت ماهی معمولا روش‌های متفاوتی دارد. برخی ماهی را داخل روغن سرخ می‌کنند، برخی ماهی را به صورت کبابی و برخی به صورت سوخاری یا پفکی میل می‌کنند. پخت ماهی در فر روش مناسبتری برای تهیه ماهی است، چون خواص ماهی بهتر حفظ می‌شود. ما در این مطلب می‌خواهیم یک روش بی‌نظیر برای پخت ماهی در فر را همراه با یک سس ویژه به شما آموزش بدهیم. شک نکنید که اگر یکبار این روش پخت ماهی را امتحان کنید، هرگز دست از سرش برنخواهید داشت و طعمش را فراموش نخواهید کرد. اگر دوست دارید این ماهی کبابی جذاب را در منزل با روشی آسان تهیه کنید، در ادامه این مطلب با ما همراه باشید.

مواد لازم

ماهی: ۱ عدد
پیاز: ۱ عدد
سیر: ۴ حبه
گشنیز خرد شده: ۳ قاشق غذاخوری
لیموی تازه: ۱ عدد
رب فلفل یا سس کچاب تند: ۱ قاشق غذاخوری سرپر
نمک: به میزان لازم
روغن زیتون: ۱ قاشق غذاخوری

طرز تهیه

برای درست کردن این ماهی کبابی خوشمزه ابتدا ماهی را خوب بشویید و و با چاقو شکم ماهی را باز کنید. برای درست کردن این غذا باید ماهی را به اصطلاح سفره کنید. کف سینی فر کاغذ روغنی پهن کنید و یا کف سینی را کمی چرب کنید و ماهی سفره شده را روی سینی بگذارید طوری که قسمت پشت ماهی روی کف سینی باشد و شکم بازشده ماهی رو باشد. مقداری نمک روی ماهی بریزید و با دست شکم ماهی را ماساژ بدهید تا نمک به خورد ماهی برود.

پیاز و سیر را رنده کنید و با گشنیز خرد شده داخل یک کاسه بریزید. رب فلفل یا سس کچاب تند را همراه با کمی نمک، روغن زیتون و آبلیمو به آن اضافه کنید و با قاشق خوب مواد را هم بزنید تا کاملا با هم مخلوط شوند. حالا سس آماده را روی ماهی بریزید و با دست یا با قاشق خوب مواد را پخش کنید، طوری که سس کاملا روی ماهی را بپوشاند. حالا سینی فر را داخل فر ۱۸۰ درجه که از قبل گرم کرده‌اید، به مدت ۱ ساعت بگذارید تا بپزد. بعد از یک ساعت شعله پایین فر را خاموش کنید و شعله بالای فر را با درجه حرارت ۱۵۰ درجه روشن کنید و ۵ دقیقه زمان بدهید تا ماهی از بالا هم برشته شود. اگر از فر برقی استفاده می‌کنید، حتما ۵ دقیقه آخر پخت، قسمت گریل را روشن کنید تا ماهی از بالا برشته شود. در این مرحله ماهی کبابی خوشمزه شما آماده سرو است، نوش جان و مراقب انگشتانتان باشید.

نکات مهم

۱ ـ برای تهیه این ماهی کبابی می‌توانید به دلخواه از هر نوع ماهی شمال و جنوب که دوست دارید، استفاده کنید.

۲ ـ سعی کنید برای درست کردن هر نوع غذا و سالاد از روغن زیتون مرغوب استفاده کنید. روغن زیتون به دلیل ارزش غذایی بالایی که دارد، در رژیم غذایی بسیاری از افراد از جایگاه ویژه‌ای برخوردار است. اما از آنجا که قیمت روغن زیتون خالص بالاست، معمولاً در هنگام عرضه در بازار با روغن‌های معمولی مخلوط می‌شود. درنتیجه از کیفیت آن کاسته می‌شود؛ بنابراین کسانی که به دنبال خرید روغن زیتون هستند، اغلب می‌پرسند که چطور روغن زیتون اصل را تشخیص بدهیم. البته تشخیص خالص بودن روغن زیتون کار چندان ساده‌ای نیست. با این حال کارشناسان برای تشخیص روغن زیتون اصل سه روش را به شرح ذیل ارائه داده‌اند:
ـ برای انتخاب روغن مرغوب بهتر است که اول آن را ببویید. روغن زیتون خوب باید بوی میوه زیتون، سیب یا علف تازه بدهد که مربوط به نوع زیتون یا زمان برداشت آن است؛ بنابراین اگر بوی فلز احساس کردید، بدانید که روغن نامرغوب یا فاسد است.
ـ روش دوم برای تشخیص روغن زیتون اصل این است که آن را بچشید. اگر ۱ قاشق روغن زیتون را در دهان خود بریزید و در دهان بچرخانید و با استشمام هوا آن را فرو بدهید، باید بعد از چند لحظه در گلوی خود تلخی و تندی شدیدی احساس کنید. به نحوی که گلوی شما بسوزد. در بعضی موارد افراد به دلیل تندی بیش از حد روغن به سرفه می‌افتند. درست پس از ۱ دقیقه مزه تلخی و تندی از بین می‌رود و خوشمزه می‌شود. ضمن اینکه فرد با خوردن این روغن در دهان خود احساس چربی نمی‌کند. با خوردن روغن زیتون اصل در ابتدای زبان احساس شیرینی و در انتهای آن احساس تلخی و سوزش خواهید داشت.
ـ روش بعدی برای تشخیص روغن زیتون اصل رنگ آن است. رنگ روغن زیتون باید زرد مایل به سبز باشد. البته رنگ روغن زیتون معیار مناسبی برای تعیین کیفیت روغن نیست؛ زیرا به‌راحتی می‌توان در آن تقلب کرد.

دیگر خبرها

  • ماهی کبابی را با این روش خاص بپزید و لذت ببرید
  • روغن حیوانی و فواید آن برای سلامتی
  • محققان هشدار دادند؛ افزایش خطر میگرن با مصرف داروهای سوزش معده
  • فواید و مضرات روغن حیوانی
  • این سبزی ضد سرطانی متخصص تسکین عفونت های تنفسی
  • داروهای سوزش معده خطر میگرن را افزایش می دهند
  • ۵ ماده غذایی که می توانند اثری مشابه داروهای لاغری داشته باشند
  • کدام مواد غذایی را نباید با معده خالی خورد؟
  • عوارض مصرف بیش از اندازه برنج سفید
  • لاغری در یک هفته ؛ نکات مهم برای کاهش وزن در یک هفته