Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش فارس، یکی از اصلی‌ترین موضوعاتی که در سال‌های گذشته همیشه مورد بحث کارشناسان قرار داشته است، مساله دامنه نوسان در بازار سرمایه ایران بوده است. این موضوع در میان 3 رئیس سازمان بورس نیز نظرات و عملکرد مختلفی را داشته است.

در سال 99 بسیاری از نمادها در 5 ماه ابتدایی سال با صف خرید مواجه بودند و در نیمه دوم سال نیز اکثر سهم‌ها با صف فروش مواجه شدند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

بسیاری از کارشناسان وجود صف در بازار سرمایه را نتیجه محدودیت در دامنه نوسان می‌دانند.

عدم تخلیه فشار فروش یا فشار خرید در بورس به دلیل وجود هیجان میان سهامداران یکی از موضوعاتی است که در سال 99 بسیاری از افراد حاضر در بورس را با سود و زیان غیرمنطقی مواجه کرد.

نظر روسای سازمان بورس درباره دامنه نوسان

چند سال از ورود دامنه نوسان به بازار سرمایه ایران می‌گذرد. شاپور محمدی رئیس اسبق سازمان بورس از جمله افرادی بود که اعتقاد فراوانی به محدود کردن دامنه نوسان داشت. در آخرین روزهای کاری وی، کاهش دامنه نوسان از منفی 5 به منفی 2 و از مثبت 5 به مثبت 2 به تصویب رسید و حتی ابلاغ نیز شد.

اما این ابلاغ، سبب واکنش منفی سهامداران به این کاهش دامنه نوسان شد. بسیاری از سهامداران این مداخله آشکار در روند بورس را برای آینده آن بسیار نگران کننده می‌دانستند. برخی از کارشناسان معتقدند، بعد از این ابلاغیه در اسفندماه سال 98، رئیس سازمان بورس از این سازمان رفت.

حسن قالیباف اصل در این اقدام خود دامنه نوسان را به همان حالت قبل برگرداند. علی رغم انتقادات فراوانی که به این دامنه نوسان در سال 99 می‌شد و قفل شدن بازار در صف‌های خرید و فروش در بیشتر ایام سال، رئیس سابق سازمان بورس همچنان معتقد به تغییر و یا حذف این دامنه نوسان نبود.

در ادامه و با استعفای قالیباف اصل، دهقان دهنوی سکان ریاست سازمان بورس را بر عهده گرفت. با این تغییر، دامنه نوسان نیز تغییر کرد. این مساله سبب شد، دامنه نوسان از منفی 5 به منفی 2 و از مثبت 5 به مثبت 6 در نمادهای بورسی تغییر کند.

کاهش شدید نقدشوندگی بورس، خطری برای بازار سرمایه

بسیاری از کارشناسان معتقدند، کاهش دامنه نوسان از ده درصد به 8 درصد سبب رشد بی وقفه صف‌های خرید و فروش در بورس شده است. این مساله یک ریسک بزرگ را برای بازار سرمایه در پی داشته است. یکی از بزرگترین ویژگی های بازار سرمایه به نقدشوندگی آن بر می‌گردد.

در شرایطی که دامنه نوسان نامتقارن که از اسفندماه در بورس ایجاد شده است، صف های فروش را متراکم تر کرده است، رئیس سازمان بورس از این ادامه دار بودن دامنه نوسان نامتقارن دفاع کرده و این مساله را دلیلی برای ثبات در بازار سرمایه دانسته است.

تخلیه نشدن فشار فروش به دلیل پایین بودن میزان درصد منفی سهام در ماه گذشته کاملا مشهود بوده است. پر نشدن بیش از 20 درصد از قیمت پایانی اغلب نمادها که در صف فروش هستند (حدود نیمی از بازار در صف فروش هستند) نشان می‌دهد، خریداران قدرت چندانی برای جمع کردن صف فروش ندارند.

نوسان‌گیرانی که دیگر فعال نیستند

 البته این دامنه نوسان کار نوسان گیران را سخت کرده است. به دلیل اینکه صف های فروش به شدت متراکم شده و دیگر نمی توان با اعداد و ارقام پایین صف فروش رو جمع کرد، نوسان گیران هم دیگر طمع نکرده و دست از نوسان گیری برداشته‌اند. این موضوع در حالی رخ داده است که دامنه نوسان ده درصدی فرصت مناسبی را برای نوسان گیران ایجاد کرده بود. در حالی که دامنه نامتقارن نوسان این فرصت را از این افراد گرفته است.

نقش بازارگردانان در بازار سهام مشخص نیست

نکته قابل تامل در این بین عدم خرید و فروش و یا ایفای نقش بازارگردانان در نمادهای مختلف است. در یک ماه گذشته بازارگردانان نقشی در جمع کردن صف‌های فروش و ایفای تعهدات خود نداشته و اغلب نمادها در صف فروش خود روزها را سپری می‌کنند. در صورتی که یکی از اصلی ترین وظایف بازارگردانان در بازار سرمایه افزایش نقدشوندگی سهم هاست. این مساله تاکنون و در ماه گذشته رخ نداده است و ریسک نقدشوندگی به واسطه دامنه نوسان نامتقارن و عدم معامله توسط  بازارگردانان به شدت بالا رفته است.

افزایش این ریسک سبب خروج پول از بازار سرمایه شده است. روند خروج پول طی یک ماه گذشته روند افزایشی داشته که نشان می‌دهد سهامداران خرد در حال خروج از بورس هستند. این روند در صورتی که متوقف نشود، تقاضا در بورس به شدت کاهش یافته و یک چرخه معیوب در بازار سرمایه کشور به دلیل تصمیمات اشتباه ایجاد خواهد شد.

منبع: الف

کلیدواژه: بازار سرمایه دامنه نوسان سازمان بورس ماه گذشته صف فروش

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.alef.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «الف» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۴۴۳۰۴۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ثبات نسبی در بازار سرمایه

بازار بورس امروز به نوعی درجا زد؛ به طوری که شاخص کل با افزایش تنها ۶۵۲ واحد به رقم دو میلیون و۳۰۴ هزار واحد رسید.

به گزارش ایسنا، بازار سرمایه در اولین روز هفته ثبات نسبی داشت. امروز (شنبه) شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران ۶۵۲ واحد افزایش یافت و به رقم دو میلیون و ۳۰۴ هزار و ۹۷۸ واحد رسید تا بازار سرمایه به روند کج‌دار و مریز هفته‌های اخیر ادامه داده باشد.

شاخص هم‌وزن نیز ۱۳۹۵ واحد رشد کرد و در عدد ۷۶۵ هزار و ۴۵ واحد ایستاد.

امروز بیش از ۳۶۹ هزار معامله در بورس انجام شد که ارزش آن ۵۵۹۱ میلیارد تومان بود.

نقشه بازار بورس ـ شنبه ۸ اردیبهشت ۱۴۰۳

فملی بیشترین تاثیر مثبت را بر شاخص کل بورس داشت اما شپنا و شستا تاثیر منفی ایجاد کردند. ذوب، کاما و خزامیا نیز از نمادهای پرتراکنش بودند.

روز شنبه فرابورس ایران ۸۵ واحد افت کرد و به ۲۵ هزار و ۵۱۹ واحد رسید.

تعداد معاملات فرابورس بیش از ۲۲۵ هزار فقره به ارزش ۶۷۶۳ میلیارد تومان بود.

آریا و شگویا بیشترین تاثیر منفی را بر شاخص فرابورس داشتند اما تجلی تاثیر مثبت ایجاد کرد. خاور، کرمان و کرومیت نیز از نمادهای پرتراکنش بودند که همگی قرمز به کار خود پایان دادند.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • چشم انداز سرمایه گذاری در بورس مثبت است
  • جزئیات مهم از افزایش سرمایه سنگین نماد‌های بورسی
  • حقوقی‌ها از بازار سرمایه دست کشیدند/ بورس سرخ‌پوش شد!
  • شاخص بورس ۲۰ هزار واحد کاهش یافت
  • زاگرس برای سومین ماه روند صعودی فروش را حفظ کرد
  • گزارش بورس امروز یکشنبه ۹ اردیبهشت ماه ۱۴۰۳
  • ثبات نسبی در بازار سرمایه
  • بورس در سکوت
  • گزارش روزانه بورس ۸ اردیبهشت/ بورس در سکوت
  • نوسان قیمت طلا و سکه در بازار رشت تا ساعت ۱۱:۰۰