Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-05-01@14:10:17 GMT

جای خالی میراث‌بانان کوچک

تاریخ انتشار: ۱۲ فروردین ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۱۴۴۶۱۳۸

جای خالی میراث‌بانان کوچک

ایسنا/اصفهان یکی از دانشجویان رشته باستان‌شناسی که پایان‌نامه خود را به موضوع ارتباط صحیح میان کودکان با باستان‌شناسی و میراث فرهنگی اختصاص داده، ضمن شرح مراحل انجام تحقیق خود، از ضرورت توجه شهرداری و اداره کل میراث فرهنگی اصفهان؛ شهری که عنوان دوستداریِ کودک را دریافت کرده، به این مقوله مهم می‌گوید.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

منا جمدیان، دانشجوی رشته باستان‌شناسی دانشگاه هنر اصفهان، میراث فرهنگی را تجلی منحصربه‌فردی از دستاورد بشری می‌داند و در گفت‌وگو با ایسنا اظهار می‌کند: از آنجا که اماکن و محوطه‌های تاریخی_فرهنگی همواره در معرض خطر است و از آنجا که میراث برجای مانده، هویت و گذشتۀ هر ملتی است، همگان در برابر حفاظت و حراست از آن مسئول هستند.

او می‌گوید: متأسفانه علاوه بر آسیب‌های طبیعی و غیر عامدانه، حفاری‌های غیرمجاز و تخریب‌هایی که به دست انسان‌ رخ‌داده، باعث از بین رفتن محوطه‌های باستانی و بخشی از تاریخ و فرهنگ کشور شده و در این شرایط، ارائۀ یافته‌های باستان‌شناسی به عموم مردم، از مهم‌ترین اقدامات لازم در راستای افزایش سطح آگاهی و مسئولیت جامعه نسبت به شناخت و حفاظت از میراث فرهنگی برجای مانده است، چراکه میراث با ارزش‌ جامعه تنها از این طریق مراقبت و حفظ می‌شود.

این دانشجو معتقد است جامعه‌ای که شناخت گذشته را راهی برای ساختن آینده‌ای بهتر می‌داند، فعالیت‌های باستان‌شناسی را مهم و ضروری دانسته و تلاش می‌کند در راستای بسط و توسعۀ فعالیت‌های باستان‌شناسی و حفاظت از میراث فرهنگی خود گام بردارد.

جمدیان، در ادامه توضیح می‌دهد: یکی از مهم‌ترین راهکارهایی که در رابطه با افزایش سطح آگاهی جامعه وجود دارد، ایجاد ارتباط میان کودک و میراث فرهنگی است. کودکان یکی از مهم‌ترین مخاطبان و در حقیقت دروازۀ ورود به خانه‌ها از طریق تأثیرگذاری بر رفتار دیگر اعضای خانواده هستند. آن‌ها با شناخت صحیحی که از همان ابتدا نسبت به جنبه‌­های مختلف فرهنگ سرزمین خود به دست می‌آورند، به تاریخ و شواهد تاریخی آن علاقه‌مند شده و پی می‌برند که چرا باید میراث بر جای مانده را شناخت و از آن محافظت کرد.

او تصریح می‌کند: این واقعیت تلخ وجود دارد که میراث فرهنگی با وجود تنوع و جذابیت بالا به‌ درستی به مردم معرفی نشده و نسل امروز به قدر کافی با میراث فرهنگی شهر و کشورشان آشنا نیستند.

دانشجوی رشته باستان‌شناسی دانشگاه هنر اصفهان می‌گوید: موضوع میراث فرهنگی و کودک، در بسیاری از کشورها به‌صورت کاملاً جدی و تخصصی در حال رشد و اجرا است. باستان‌شناسان متخصص که البته خود به ارتباط و تعامل با کودکان علاقه‌مند هستند، در این زمینه فعالیت‌های بسیاری را انجام داده‌اند تا کودکان در فضایی متفاوت و کاملاً جذاب با مفاهیم باستان‌شناسی و میراث فرهنگی آشنا شوند، اما متأسفانه این موضوع با اهمیت در کشور ما، با وجود برخورداری از قابلیت‌های بسیار غنی آثار فرهنگی ملموس و غیرملموس به شکل انگشت‌شمار دیده‌شده و همچنان فاصلۀ زیادی از استانداردهای جهانی دارد.

او تأکید می‌کند: فعالیت‌های پراکنده‌ای انجام‌شده که قابل‌تقدیر و ستایش است اما تمامی این فعالیت‌ها متکی به فرد بوده و این در حالی است که تأثیر این فعالیت‌ها زمانی است که از تداوم برخوردار باشد و با برنامه‌ریزی و سیاست‌گذاری‌های دقیق، در سراسر کشور اجرا شود. ­­­­

به عقیده جمدیان، آشنایی کودک با میراث فرهنگی و برقراری تعامل با آن، در درجۀ اول بر دوش باستان‌شناسان این حوزه و بعد از آن بر عهدۀ مدارس، دانشگاه­‌ها و دست‌اندرکاران میراث‌ فرهنگی است تا با کمک توانایی‌­های موجود، گامی اساسی در جهت شکل­‌گیری و رشد هویت ملی آنان برداشته شود.

پژوهشی که این دانشجو آن را از پاییز سال ۱۳۹۶ شروع کرده و در قالب پایان‌نامه خود با عنوان «ضرورت ایجاد ارتباط صحیح میان کودکان (۷ تا ۱۳ سال) با باستان‌شناسی و میراث فرهنگی با توجه به شیوه‌های آموزش تعاملی» از آن دفاع کرده است، قصد دارد نوعی ارتباط و تعامل صحیح و جامع با کودکان در راستای آشنایی با باستان‌شناسی، میراث فرهنگی و میراث ناملموس ایجاد کند.

او مراحل انجام پژوهش خود را این‌گونه شرح می‌دهد: پس از مطالعه و بررسی تجارب خارجی و برخی از برنامه‌هایی که در داخل کشور انجام‌شده بود، همچنین بررسی مطالعات بسیاری که در زمینۀ روانشناسی کودک و روش‌های آموزشی انجام‌شده، مشخص شد که آموزش‌های نوین مبتنی بر تجربه‌ها و راهکارهای عملی می‌تواند جایگزین مناسبی برای آموزش مستقیم باشد تا از این طریق  کودکان در فضایی متفاوت و به‌صورت ملموس و عینی با میراث فرهنگی و باستان‌شناسی آشنا شده و بتوانند آن را ببینند، حس و لمس کنند.

جمدیان، خاطر نشان می‌کند که برگزاری کارگاه‌هایی میدانی و مدارس بومی و منطقه‌ای در کشورهای خارجی و برخی کارگاه‌های باستان‌شناسی برای کودک در داخل کشور از جمله فعالیت‌هایی است که تا کنون در این زمینه اجرا شده است.

تصویری از آموزش باستان شناسی به کودکان مدرسه عسکریه روستای کفرود_شهرستان ورزنه

دانشجوی دانشگاه هنر اصفهان که پس مرحلۀ مطالعاتی تحقیقات خود، در بخش عملی، مجموعه‌ای از فعالیت‌ها در حوزۀ باستان‌شناسی، موزه، اصفهان‌شناسی و کمپ‌های تابستانی برای کودکان، به‌ویژه کودکان روستا را برنامه‌ریزی و اجرا کرده، دراین‌باره توضیح می‌دهد: در پاییز و زمستان سال ۱۳۹۷ کارگاه‌هایی در راستای آشنایی کودکان با مفاهیم باستان‌شناسی و موزه در محل مدرسۀ طبیعت و موزۀ هنرهای تزئینی و همچنین، در بهار و تابستان سال ۱۳۹۸ کمپ باستان‌شناسی در کنار محوطۀ کاوش برای دبستان‌های دخترانه و پسرانۀ روستای کفرود واقع در شهرستان ورزنه برگزار و سبب شد تا کودکان شهر و روستا در فضایی تعاملی و ملموس با میراث فرهنگی و باستان‌شناسی آشنا شوند و احساسی متفاوت را تجربه کنند.

او در پاسخ به این سؤال که آیا پژوهش انجام‌شده در حد یک پایان‌نامه خواهد ماند یا خیر؟ می‌گوید: در حال حاضر پس از بررسی تجارب و تحلیل بازخورد فعالیت‌های عملی در این زمینه، طرحی جامع و خلاق از فعالیت‌های مختلف در حوزۀ میراث فرهنگی برای کودکان در حال تدوین و اجراست تا بتوان از این طریق احساس و خاطره‌ای متفاوت از میراث فرهنگی را در ذهن کودکان رقم زد.

جمدیان، معتقد است که این احساس و خاطره می‌تواند تعلق، تعهد و مسئولیت‌پذیری نسبت به حفاظت و نگهداری از میراث فرهنگی را در کودکان نهادینه کرده و با برنامه‌ریزی و طراحی فعالیت‌ها و برنامه‌های خلاقانه، رشد فکری و فرهنگی کودکان را به دنبال داشته باشد.

این دانشجوی باستان‌شناسی، در پایان یادآور می‌شود: با توجه به اینکه اصفهان به‌تازگی به‌عنوان شهر دوستدار کودک معرفی‌شده، توجه و حمایت سازمان‌های مرتبط از جمله شهرداری و اداره میراث فرهنگی به این مقوله می‌تواند نقش مؤثری در برگزاری و تداوم برنامه‌ها و طرح‌های مرتبط با میراث فرهنگی و کودک داشته باشد و اثربخشی آن را دوچندان کند.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: استانی فرهنگی و هنری میراث فرهنگی باستان شناسي کودکان آموزش پايان نامه شهر دوستدار کودک دانشگاه هنر اصفهان استانی علمی و آموزشی میراث فرهنگی باستان شناسی میراث فرهنگی میراث فرهنگی باستان شناسی انجام شده فعالیت ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۴۴۶۱۳۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ارمغان روانشناسان و مشاوران، بهرورزی و فضیلت مندی در زندگی

معاون فرهنگی اجتماعی فراجا در یادداشتی به مناسبت روز روانشناس و مشاور، بهرورزی و فضیلت مندی در زندگی را ارمغان روانشناسان و مشاوران عنوان کرد.

به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، سردار سعید منتظرالمهدی، معاون فرهنگی اجتماعی فراجا در یادداشتی به مناسبت روز روانشناس و مشاور با بیان اینکه مراتب قدردانیم را از این قشر دغدغه‌مند و دلسوز در راستای سلامت روان جامعه اعلام می‌دارم، گفت: حضور و فعالیت روانشناسان و مشاوران در سازمان بزرگ انتظامی کشور نیز منشاء خیر و مفید فایده بوده است.

وی در ادامه یادداشت یادآور شد: بیش از یک سده از جای گرفتن روان شناسی «علم النفس» در متون دانشگاهی ایران می‌گذرد وزمینه برای نشر و اشاعه این رشته علمی نوپا در کشورمان فراهم شد؛ در این سال‌ها روان شناسی و متعاقب آن مشاوره، به تدریج قلمرو کاربست خود را به بسیاری از حیطه‌های حیات فردی و اجتماعی مردمان این دیار بسط و گسترش یافته بگونه‌ای که اینک کمتر حیطه اجتماعی، سازمانی، بین فردی و فردی را می‌توان نشان کرد که در آن روانشناسان ایفای نقش نکرده باشند.

وی گفت: اینک گروهی از روان شناسان در قلمرو‌های آموزشی و یادگیری به معلمان و مربیان می‌آموزند تا فعالیت‌های آموزشی و تربیتی خود را به نحوی سامان دهند که بهتر از همیشه به شکل گیری «شخصیت» و منش کودکان، نوجوانان و جوانان این سرزمین یاری رسانند. گروهی دیگر از آنان، به همراه مشاوران و روان پزشکان، در کلینیک‌ها و درمانگاه‌های خصوصی و عمومی صبورانه و حرفه‌ای چم و خم «کنار آمدن» با رنج‌های ناگزیر زندگی و فروکاستن از آلام حاد و مزمن روان را به درمانجویان یاد می‌دهند. آنان با بهره جستن از دانش بالینی و مشاوره‌ای خویش روان یاری گیرندگان را شفا می‌بخشند و ذهن آنان را پذیرای تجارب نو و کامرواساز می‌کنند.

منتظر المهدی گفت: خدمات روان شناسان و مشاوران، به ویژه در این سالیان، بسیار فراتر از این دو قلمرو آموزشی و درمانی (تراپی) رفته است؛ هم اکنون ده‌ها روانشناس در صنایع، کارخانجات، موسسات اجتماعی، سازمان‌های نظامی و سازمان پلیس حضور دارند و با دانش روان شناختی خود (از روان شناسی اجتماعی گرفته تا روان شناسی صنعتی و سازمانی و روان شناسی نظامی و جز آن) به مدیران کمک می‌کنند تا منابع انسانی خویش را بگونه‌ای به کار گیرند که هم رضایت و سلامت و انگیزش آنان فرونی یابد و هم بهره وری و عملکرد سازمان افزایش یابد.

وی بیان داشت: ما درسازمان پلیس بسیاری از موفقیت‌های خود را مرهون تلاش‌های حرفه‌ای و مسئولانه‌ی روان شناسان و مشاورانی هستیم که در جای جای این سازمان بزرگ (از پلیس آگاهی تا گزینش و دانشگاه‌ها و مراکز آموزشی و کلانتری‌ها و بیمارستان‌ها و مراکز مشاوره و …) به ایفای نقش می‌پردازند و به گره گشودن از مشکلات مردم و کارکنان یاری می‌رسانند.

سردار منتظرالمهدی افزود: حاصل تلاش بیش از ۱۸۰۰ مشاور در ۱۱۰۰ کلانتری و ۵۵ مرکز مشاوره، همانا صلح و سازش ۷۰ درصدی در پرونده‌های ارجاعی است؛ پرونده‌هایی با اختلافات چندین ساله به دست و تدبیر روانشناسان و مشاورانِ معاونت فرهنگی و اجتماعی مستقر در کلانتری‌ها و مراکز و دوایر مشاوره حل و فصل گردیده و در نهایت از حجم ورودی پرونده‌ها به دستگاه قضایی کاسته شده است.

معاون فرهنگی اجتماعی فراجا خاطر نشان کرد: در انتها باید قدردانِ روان شناسان و مشاورانی باشیم که با ارائه دامنه وسیعی از خدمات حرفه‌ای و تخصصی، سهم سترگی در پویایی و توسعه و سلامت جامعه دارند؛ همانانی که رنجمان را تسکین می‌بخشند و راه و روش خوشبخت زیستن، فضیلت‌مند بودن و شکوفا شدن را پیش رویمان قرار می‌دهند.

دیگر خبرها

  • جشنواره سراسری اقوام ایران زمین در لرستان برگزار می‌شود
  • می گوید: جسد موجود در تابوت‌ها سالم بودند اما...+ عکس | ماجرای ویدئوی جنجالی تابوت‌های باستانی خوزستان چیست؟
  • تسهیل واگذاری کودکان در شیرخوارگاه مشهد به خانواده‌های متقاضی
  • ماجرای ویدیوی منتشرشده در خصوص تابوت‌های جوبجی چیست؟
  • ویدیوی منتشرشده در خصوص تابوت‌های جوبجی مربوط به سال ۱۳۹۸است
  • از باستان‌شناسی خلیج‌فارس غافل مانده‌ایم
  • اراضی محوطه ربع رشیدی بسیار مهم و حساس از نظر باستان شناسی است
  • ارمغان روانشناسان و مشاوران، بهرورزی و فضیلت مندی در زندگی
  • «گردشگری دریایی» فقط یک وعده در روز خلیج فارس بود!
  • شناسایی ۵۰۵ خوشه صنعتی در سطح کشور