Web Analytics Made Easy - Statcounter

رییس کمیسیون شهرسازی و معماری شورای شهر تهران با اشاره به طرح الزام شهرداری تهران به رفع سد معبر ساختمانی غیرمجاز و ایمن سازی حصارکارگاهی در پروژه های ساختمانی گفت: به منظور رعایت حقوق شهروندان مجاورکارگاه‌های ساختمانی وکاهش آثار نامطلوب ناشی از عملیات ساختمانی، شهرداری تهران مکلف شد تا نسبت به تعیین روزکاری و ساعات کارگاه ساختمانی برای گروه‌های مختلف ساختمانی اقدام کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به گزارش ایسنا، محمد سالاری در دویست و هشتاد و سومین جلسه شورای شهر در تشریح طرح "الزام شهرداری تهران به رفع سد معبر ساختمانی غیر مجاز و ایمن سازی حصار کارگاهی در پروژه‌های ساختمانی" گفت: موضوع ساماندهی کارگاه‌های ساختمانی و حصارکارگاهی یکی از مشکلات و چالش‌های عمده سطح محلات و مناطق شهر تهران و همواره مورد دغدغه شهروندان تهرانی بوده است. متاسفانه بسیاری از افرادیکه در حال ساخت و ساز در محلات شهر هستند، مقررات مربوطه از جمله مقررات ملی ساختمان و مباحث مربوطه را رعایت نمی کنند و همچنین علی رغم اینکه در مبحث ۱۲ مقررات ملی ساختمان در خصوص رعایت ایمنی عابران و مجاوران کارگاه ساختمانی کارگاه های ساختمانی ضوابطی را داریم، شهرداری تهران نظامات مورد نظر این مبحث را  بصورت کامل و دقیق تاکنون عملیاتی نکرده است، البته شهرداری دستورالعمل‌هایی را در این خصوص ارائه داده و آن را اجرا می‌کند.

وی در خصوص این طرح اظهار داشت:  ماده یکم این طرح در راستای اجرای بند۱۲-۲-۲ مبحث دوازدهم مقررات ملی ساختمان صدور مجوزهای لازم برای مواردی از جمله تعبیه حصار حفاظتی موقت کارگاهی، انبارکردن مصالح، استقرار ماشین‌آلات ساختمانی و یا انجام عملیات ساختمانی که موجب مسدود یا محدود شدن موقت پیاده‌رو یا معابر و فضاهای عمومی اطراف کارگاه ساختمانی می‌شود و مدت معین را پیش بینی کرده است.

وی ادامه داد: در ماده دوم طرح نیز متقاضی صدور پروانه ساختمان‌های گروه (ج) که بزرگ مقیاس ۶ تا ۱۰ طبقه و مساحت ۲ تا ۵ هزار متر مربعی وگروه (د) یعنی ساختمان‌های بیش از ۱۰ طبقه و بیش از ۵ هزار متر مربع ملزم به ارایه طرح تجهیزکارگاه ساختمانی(شامل نقشه حصار کارگاهی) و برنامه زمان‌بندی اجرای پروژه به شهرداری شده اند که مبنای نظارت توسط  شهرداری ناحیه مربوطه  قرار می گیرد.

رییس کمیسیون شهرسازی و معماری شورای شهر تهران با ذکر اینکه استفاده از فضای پیاده‌رو به عنوان محل تعبیه حصار حفاظتی موقت کارگاهی که موجب اشغال موقت پیاده‌رو یا معابر و فضاهای عمومی اطراف کارگاه ساختمانی می‌گردد مبتنی بر درخواست مالک خواهد بود، گفت: استفاده محدود و موقت از پیاده‌رو و فضاهای عمومی اطراف کارگاه ساختمانی حداکثر تا۵۰ درصد پیاده‌رو مشروط برآن که بیش از ۲ متر از عرض پیاده‌رو اشغال نگردد، خواهد بود.

به گفته وی، ضمن اینکه مالکان مکلف به رعایت کلیه الزامات ایمنی مندرج در مباحث مقررات ملی ساختمان می باشند. مالکان در زمان ثبت شروع عملیات ساختمانی نسبت به صدور مجوز تعبیه حصار حفاظتی موقت کارگاهی با مدت معین اقدام خواهندکرد. بهای خدمات تعیین شده به هنگام ثبت شروع عملیات ساختمانی محاسبه و دریافت می‌گردد و شهرداری تهران(معاونت شهرسازی و معماری) حداکثر ظرف مدت یک ماه دستورالعمل اجرایی این مصوبه را تهیه و جهت اجرا ابلاغ می نماید.

وی ادامه داد: مسله ای که در اینجا وجود دارد، اینست که اکثر پیاده روهای شهر تهران یک متری هستند و اگر ۵۰ درصد پیاده رو را برای آن ها در نظر بگیریم، عملا امکان تجهیز کارگاه وجود ندارد، لذا لازم است کل پیاده رو برای آن ها در نظر گرفته شود. از تاریخ لازم الاجرا شدن این مصوبه شورا، همه کارگاه‌های ساختمانی دارای پروانه ساختمانی مشمول این مصوبه می باشند. برای آن دسته از ساختمان‌هایی که عملیات ساختمانی آنها پیش از ابلاغ این مصوبه آغاز شده و مهلت مقرر در این مصوبه مبنی بر تعبیه حصار حفاظتی موقت کارگاهی برای آنها به اتمام رسیده است، مالک یا مالکان موظف به جمع‌آوری حصارکارگاهی با رعایت کلیه الزامات ایمنی ظرف مدت حداکثر سه ماه می ‏باشند و برای مهلت سه ماهه به ازای هرماه محدود نمودن پیاده‌رو بهای خدمات تعیین شده را پرداخت می نمایند و  در خصوص ساختمان‌های گروه (ج) و (د) نیز مالک یا مالکان موظف به جمع‌آوری حصارکارگاهی با رعایت کلیه الزامات ایمنی ظرف مدت حداکثر یک سال می‏ باشند و برای این مهلت به ازای هرماه محدود نمودن پیاده‌رو بهای خدمات تعیین شده را پرداخت می نمایند.

این عضو شورای شهر تهران با اشاره اهمیت جلوگیری از ایجاد حصار حفاظتی موقت کارگاهی رها شده در شهر اظهار داشت: در پایان مدت معین شده در مجوزهای صادره، مالک یا مالکان موظف به جمع ‏آوری حصار حفاظتی موقت کارگاهی، دپوی مصالح ساختمانی و ماشین‌آلات کارگاهی و رفع سد معبر از پیاده رو با رعایت کلیه الزامات ایمنی می باشند و چنانچه در موعد مقرر اقدام لازم به عمل نیایند، شهرداری‌ تهران مکلف است راسا نسبت به جمع آوری حصار حفاظتی موقت کارگاهی و رفع سد معبر از پیاده رو با رعایت کلیه الزامات ایمنی اقدام نماید. در صورت عدم جمع آوری حصار کارگاهی و محدود نمودن پیاده رو جریمه ای مشخص شده است.

سالاری با اشاره به یکی از دغدغه‌های اصلی شهروندان در خصوص مزاحمت‌های کارگاه‌های ساختمانی اعلام کرد: به منظور رعایت حقوق شهروندان مجاورکارگاه‌های ساختمانی وکاهش آثار نامطلوب ناشی از عملیات ساختمانی، شهرداری تهران ملزم به تعیین روزکاری و ساعات کارگاه ساختمانی برای گروه‌های مختلف ساختمانی با همکاری دستگاه‌های ذیربط شد. کلیه درآمدهای  حاصل از این مصوبه در حساب جداگانه واریز و به منظور اصلاح، مناسب‌سازی و ایمن‌سازی پیاده‌روهای سطح شهر تهران در بودجه سنواتی پیش‌بینی و هزینه خواهد شد.

رییس کمیسیون شهرسازی و معماری شورای شهر تهران گفت: شهرداری ناحیه کنترل میدانی مستمر بر رعایت الزامات ایمنی، زیست‌محیطی و بهداشتی محدوده کارگاه‌ ساختمانی و پایش انطباق موارد مندرج در مجوز صادره با وضع موجود را از طریق سامانه‌های مرتبط ثبت و بارگذاری بر عهده خواهد داشت و نظارت عالیه برعهده معاونت شهرسازی و معماری می‌باشد.

سالاری با اشاره به اهمیت پایش ایمنی وضعیت سد معبر کارگاه های ساختمانی گفت: به منظور پایش ایمنی وضعیت سد معبر ساختمانی و ایمن سازی حصارکارگاهی، ایجاد سامانه برخط ایمنی کارگاه‌های ساختمانی با دسترسی برای عموم شهروندان ایجاد می‌گردد که هشدارهای کنترلی لازم به صورت مستمر قابل تولید و رصد باشد.

وی با اشاره به رویکرد مدیریت شهری دوره پنجم در خصوص شفاف سازی افزود: مجوزهای صادره حصارکارگاهی پلاک‌های در حال ساخت، اخطارهای ابلاغ شده و مهلت باقیمانده مجاز برای جمع‌آوری حصارکارگاهی برای هر پلاک ثبتی بر روی نقشه شهر تهران در سامانه "تهران من" منتشر خواهد شد. ساختمان هایی که ساخت آن ها قبل از ابلاغ مصوبه آغاز شده و سال‌های سال است که دارای حصار کارگاهی رها شده هستند و به فضای بی‌دفاع شهری تبدیل شده‌اند، شهرداری تهران ضمن اخطار به مالکان ظرف سه ماه نسبت به جمع‌آوری حصارکارگاهی اقدام نماید و اگر اقدام نشد از آنها نیز بهای خدمات حداکثری دریافت شود.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: شوراي شهر تهران ساخت و ساز شهرداري تهران کارگاه های ساختمانی مقررات ملی ساختمان شهرسازی و معماری کارگاه ساختمانی عملیات ساختمانی جمع آوری حصار شورای شهر تهران شهرداری تهران حصار کارگاهی رفع سد معبر ایمن سازی بهای خدمات پیاده رو برای آن

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۴۷۵۳۹۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

توضیحات زاکانی به خبرنگار قدس‌آنلاین درباره همکاری شهرداری با طرح نور / هرجا و هر طور پلیس بخواهد

علیرضا زاکانی در پاسخ به سوال خبرنگار قدس آنلاین در خصوص نحوه همکاری و کمک شهرداری به پلیس در اجرای طرح نور و این پرسش که آیا شهرداری ماموران خود را ضابط قضایی می‌داند، کفت اینکه پلیس چه خدمتی را می‌خواهد و نیاز دارد را آنها اعلام می‌کنند و ما هم طبق وظیفه خودمان به هر کسی که در شهر نیازمند همکاری و کمک باشد خدمات می‌دهیم.

شهردار تهران افزود: نظام ما یک نظام مشارکتی است و با مشارکت مردم و نهادها و دستگاه ها کارها پیش می‌رود و هر کسی نیاز داشته باشد  به ما می‌گوید و ما هم سرویس می‌دهیم.

زاکانی که در حاشیه جلسه هیئت وزیران با اصحاب رسانه گفتگو می‌کرد در پاسخ به سوالی دیگری درباره نقدها و مسائلی که حول موضوع قرارداد شهرداری تهران با یک یک شرکت چینی برای خرید مترو و اتوبوس و ... منعقد شده هم با بیان اینکه برخی‌ها می‌خواهند تنها عده خاصی در کشور سود کرده و عموم مردم ضرر کنند، گفت: این اصلا خوب نیست و با انسانیت سازگاری ندارد.

 انتهای پیام/

آرش خلیل خانه

دیگر خبرها

  • توضیحات زاکانی به خبرنگار قدس‌آنلاین درباره همکاری شهرداری با طرح نور / هرجا و هر طور پلیس بخواهد
  • هرجا و هر طور پلیس بخواهد
  • کاهش ۲۲ درصدی حوادث ساختمان در خراسان جنوبی
  • واژگونی پراید در آزادراه قزوین- تهران ۳ فوتی برجای گذاشت
  • ایستگاه مترو اتریش سال آینده بهره برداری می شود | این ایستگاه کجاست؟
  • ساخت پارکینگ‌های محلی منطقه‌ای و ارتقاء ایمنی شهروندان در دستور کار شهرداری منطقه۱۶ باشد
  • لزوم توسعه مراکز جوار کارگاهی برای تربیت نیروی متخصص
  • ساختمان نیمه کاره‌ای که محل تجمع سگ‌های ولگرد شد
  • اتفاق ناگوار در انتظار تماشاخانه قدیمی سنگلج/ مسئولان شهرداری کجا هستند؟
  • ارزیابی ایمنی بیش از ۱۰۰۰ بوستان در تهران