Web Analytics Made Easy - Statcounter

پیوند فناوری‌های پیشرفته با یکدیگر ضمن کمک به پیشرفت صنایع، به تولید تجهیزات و محصولاتی با کیفیت و دقت ساخت بالا منجر شده است.

به گزارش گروه فناوری خبرگزاری دانشجو، یکی از فناوری‌هایی که به یاری صنایع آمده و کاربرد گسترده و روزافزون آن را می‌توان به عنوان تحولی در صنعت لیزر‌ها نامید نانولیزر است. تجهیزات نانومقیاس لیزری که می‌تواند در ابعاد میکرو یا نانومتری ساخته شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

با استفاده از پراش نور و یا الکتریسیته، کارایی خود را به اثبات می‌رسانند و در حوزه‌های گوناگونی صنایع، سلامت، فناوری‌های پیشرفته مورد استفاده قرار می‌گیرند.


توسعه روزافزون فناوری لیزر به کمک نانوفناوری
در دهه ۱۹۹۰، زمینه لازم برای ورود به حوزه نانو لیزر با توسعه و لیزر کریستال فوتونیک فراهم شد. روزنه‌ها، حفره‌های به اندازه یا حجم انرژی محدود با قطر‌های میکرو یا نانومتری هستند و به مرز پراش نور نزدیک می‌شوند. پراش نور هنگام برخورد با یک مانع یا گذر از روزنه به وجود می‌آید.

تقریباً از سال ۲۰۱۰، پیشرفت‌های عمده‌ای در فناوری نانولیزر ایجاد شد و انواع جدیدی از نانولیزر‌ها با استفاده از ویژگی‌های لیزری و فوتونی تولید شده‌اند. ویژگی نانولیزر‌ها شباهت‌های بسیاری با لیزر‌های مرسوم دارد و در حالی که از بسیاری از شباهت‌ها با لیزر‌های استاندارد برخوردارند، لیزر‌های نانویی با دارا بودن بسیاری از ویژگی‌ها و تفاوت‌های منحصر به فرد نسبت به لیزر‌های معمولی، توانمندی‌های خاصی از خود به نمایش می‌گذارند.

لیزر‌های نانویی مشابه لیزر‌های معمولی، بر اساس انتشار تحریک شده پرتو‌های نوری کار می‌کنند و تفاوت عمده در محدودیت استفاده از نور است. تشدید کننده یا حفره و انتخاب نور با فرکانس مشخص و جهت یکسان با اولویت‌ترین تقویت و سرکوب نور دیگر برای دستیابی به محدودیت نور، نقشی مهم ایفا می‌کند.

در لیزر‌های معمولی، حفره‌ای با دو آینه بازتاب موازی استفاده می‌شود. در این حالت، نور می‌تواند حداکثر به نیمی از طول موج خود محدود شود و چنین حدی، حد پراش نور تلقی می‌شود.

لیزر‌های نانوسیم نیمه هادی دارای ساختاری شبه یک بعدی هستند که قطر آن‌ها از چند نانومتر تا چند صد نانومتر و طول آن‌ها از صد‌ها نانومتر تا چند میکرون متغیر است. عرض نانوسیم‌ها به اندازه کافی بزرگ است تا اثر در لیزر را نادیده بگیرد، این تجهیز شامل موج‌بر‌های یک بعدی با کیفیت بالا با مقطع استوانه ای، مستطیلی، مثلثی و شش ضلعی است.


نانولیزر‌های پلاسمونی
ساختار شبه یک بعدی و انعکاس پذیری بالای لیزر نانوسیم باعث می‌شود که از توانایی بالایی برای متمرکز کردن پرتو‌های نور برخوردار باشد. انعکاس پذیری بالای نانوسیم و وجوه مسطح سیم، یک حفره تشدید کننده خوب ایجاد می‌کنند که در آن می‌توان فوتون‌ها را بین دو انتهای نانوسیم محدود کرد تا انرژی نور را به جهت محوری نانوسیم محدود کند، بنابراین شرایط تشکیل لیزر را فراهم می‌کند. نانوسیم‌های چند ضلعی می‌توانند حفره‌ای تقریباً دایره‌ای در سطح مقطع ایجاد کند و ویژگی‌های منحصر به‌فردی را ارمغان لیزر کند.

در فیزیک به نوسانات الکترون‌های آزاد یک محیط پلاسمایی، پلاسمون می‌گویند. نوع خاصی از لیزر‌های نانویی، بر مبنای پلاسمون و ویژگی‌های آن طراحی شده است که به آن نانولیزر‌های پلاسمونی گفته می‌شود. نانولیزر مبتنی بر پلاسمون اندازه‌ای بسیار بیشتر از حد پراش نور داراست.


کاربرد نانولیزر‌ها در صنعت و سلامت
طراحی لیزر‌های پلاسمونیک در حال حاضر به یکی از مؤثرترین روش‌های فناوری برای افزایش کاربرد لیزر تبدیل شده است. این لیزر‌ها کمی متفاوت از لیزر‌های معمولی، شامل یک فرآیند انتقال انرژی برای تبدیل فوتون‌ها به پلاسمون‌های سطحی است. در در نانولیزر پلاسمونی نوسانات جمعی الکترون‌های آزاد روی سطوح فلزی تحت تأثیر میدان‌های الکترومغناطیسی خارجی هستند.

علاوه بر این در سال‌های اخیر انواع جدیدی از نانولیزر‌ها برای نزدیک شدن به حد پراش تولید شده‌اند. تقارن زمان برابری به تعادل افزایش و از دست دادن نوری در یک سیستم حفره همراه مربوط می‌شود. همه انواع جدید از نانولیزر‌ها دارای کیفیت بالایی هستند و می‌توانند اندازه حفره و اندازه حالت را به مرز پراش نور نزدیک کنند.

به تازگی حسگر‌های نانولیزر پلاسمونی نشان داده شده اند که می‌توانند مولکول‌های خاصی را در هوا تشخیص دهند و برای حسگر‌های زیستی نوری استفاده شوند.

کاربرد نانولیزر‌ها در حوزه سلامت نیز گسترش یافته است؛ به طوری‌که نانو لیزر‌های خاصی تولید شده اند که می‌تواند بدون آسیب رساندن به بافت‌های زیستی و زنده، در آن‌ها به فعالیت خود بپردازند. این نانولیزر‌ها ضخامتی بین ۵۰ تا ۱۵۰ نانومتر دارند و از قابلیت تصویربرداری و ترمیم بافت‌های زنده برخوردارند.

ستاد توسعه فناوری‌های فوتونیک، لیزر، مواد پیشرفته و ساخت معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و همچنین ستاد توسعه نانوفناوری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری زمینه‌های لازم را برای حمایت از طرح‌های دانش‌بنیان و فناورانه فراهم کرده‌اند. در حال حاضر شرکت‌های دانش‌بنیان و خلاق در زمینه فناوری لیزر و نانو به تولید محصولاتی دست زده‌اند که توانسته است ضمن تامین نیاز داخلی، راه خود را به بازار‌های جهانی هموار کند.

منبع: خبرگزاری دانشجو

کلیدواژه: فناوری نانو لیزر نانولیزر تجهیزات نانولیزر ها ویژگی ها لیزر ها شده اند

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت snn.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری دانشجو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۴۹۹۱۱۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ضرورت قدم‌برداشتن در مسیر تولید برای تحقق شعار سال

وزیر کار با بیان "برای تحقق شعار سال باید در مسیر جهش تولید گام برداریم."، گفت: رهبر معظم انقلاب اسلامی در دیدار امسال با کارگران فرمودند که جهش از رشد متفاوت است؛ جهش یعنی چند گام بلند برداشتن و سیر صعودی سپری کردن که باید در این مسیر پیش رویم. - اخبار اقتصادی -

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم؛ سید صولت مرتضوی, وزیرتعاون,کار و رفاه اجتماعی در گرامیداشت هفته کار و کارگر در «مراسم اولین جشنواره اعطای نشان اقتصاد مقاومتی استان تهران» با حضور مدیران عامل کارخانه‌ها، فعالان اقتصادی و جمعی از کارگران و کارآفرینان استان تهران  در کارخانه «ساپکو»  با اشاره به عجین شدن روز کارگر و روز معلم افزود: باید بگویم هم کارگران معلم هستند و هم معلم‌ها کارگر. معلم در کسوت تعلیم و تربیت است و کارگر علاوه بر این در کسوت‌ها در بخش تولید و رونق نیز فعال است.

وی بیان کرد: موضوع کار و تولید یکی از مولفه‌های بزرگ در تکریم بشریت است.در احکام و آموزه‌های دینی ما به این موضوع اشاره شده، آن گوهر گران‌بهایی که جایگاه انسان را رفعت می‌بخشد، سعی، تلاش و کوشش است. مقام معظم رهبری امسال به منظور ایجاد استقلال شعار سال را جهش تولید با مشارکت مردم انتخاب کردند. گرچه مخاطب شعار ایشان آحاد مختلف جامعه مانند مدیران، فرهنگیان، کارفرمایان و... هستند، اما مخاطب اصلی جامعه کار و تولید است.

وزیر کار تاکید کرد: کشورهایی که به استقلال برسند در تمام مولفه‌های حاکم و رایج بر مدیریت کلان جهان اثرگذار هستند. بعضی از کشورها دارای استقلال سیاسی و برخی دارای وابستگی سیاسی هستند. برخی‌ها استقلال اقتصادی و برخی وابستگی اقتصادی دارند.

مرتضوی با اشاره به اینکه  اثرگذاری استقلال سیاسی برای هر قومی زمانی در جهان موثرتر خواهد بود که توام با استقلال اقتصادی باشد افزود: در دهه گذشته رهبر انقلاب به موضوع استقلال اقتصادی به مبحث رشد و جهش تولید، اقتصاد مقاومتی پرداخته‌اند. امسال بر جهش تولید نیز تأکید کردند. در ملاقاتی که به مناسبت روز کارگر با ایشان داشتیم فرمودند که جهش از رشد متفاوت است. جهش یعنی چند گام بلند برداشتن و سیر صعودی سپری کردن.

وی با تأکید بر اینکه  ما در اجرای فرمان رهبر انقلاب باید به این موضوع توجه کنیم، اکنون استقلال سیاسی کشور ما در کره زمین زبانزد است ادامه داد: استقلال فرهنگی ما بی‌نظیر است و در حوزه استقلال اقتصادی هم گام‌های بلندی برداشته‌ایم، زیرا این کشور 40سال با تحریم‌ها مواجه بوده است. اما اکنون در بخش‌های مختلف حوزه نرم‌افزار و سخت افزار ما پیشرفت‌های بسیار وسیعی را داشته‌ایم.

انتهای پیام/

 

دیگر خبرها

  • ایجاد حفره ۸ متری در بافت تاریخی یزد/ اتصال فاضلاب به قنات ممنوع
  • نوآوری و کیفیت در مسیر سلامت؛ با حضور وزیر علوم تحقیقات و فناوری بخش تحقیق و توسعه شرکت آوان بهمن شیمی افتتاح شد
  • حضور بیش از ۶۵۰ شرکت دانش‌بنیان داخلی و خارجی در نمایشگاه ایران‌هلث ۱۴۰۳
  • ایجاد ۲ خوشه صنعتی در حوزه فولاد و پتروشیمی
  • آشنایی با برترین سازندگان جرثقیل سقفی در جهان
  • ضرورت قدم‌برداشتن در مسیر تولید برای تحقق شعار سال
  • ۲ تدبیری که مانع «قبض روح» فوتبال می‌شود
  • فروش میلیون دلاری شاهکار ناتمام
  • همکاری ۴۲ گانه برنامه آبادیران و بهزیستی برای رفع چالش‌های حوزه معلولین
  • برگزاری مسابقه«سنتز سبز نانوذرات نقره به کمک عصاره لیمو»