Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تسنیم»
2024-05-03@03:19:55 GMT

چالش‌های پهپادی ترکیه با ناتو و آمریکا

تاریخ انتشار: ۱۷ فروردین ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۱۵۰۰۴۲۶

چالش‌های پهپادی ترکیه با ناتو و آمریکا

تولید و استفاده از پهپاد در حوزه امنیت داخلی و به ویژه در مبارزه با پ.ک.ک، دستاوردهای ارزنده‌ای برای ترکیه داشته، اما شواهد نشان می‌دهد که صادرات این محصول دفاعی به کشورهای دیگر، چالش‌هایی برای آنکارا ایجاد کند. - اخبار بین الملل -

به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم، آغاز دوران اعمال تحریم های آمریکا علیه چند مسئول رده نخست صنایع دفاعی ترکیه، از مهم ترین اخبار مرتبط با روابط واشنگتن - آنکارا است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اگر چه این تصمیم در آخرین هفته های دوران اقتدار دونالد ترامپ اتخاذ شده، اما پیداست که دولت جو بایدن و کنگره آمریکا نیز، اصل تحریم را قبول دارند و معتقدند که ترکیه به عنوان عضو ناتو و متفق آمریکا و غرب، نباید از روسیه موشک اس 400 بخرد. اسماعیل دمیر، مهم ترین فرد دفاعی ترکیه است که نام او در لیست تحریم آمریکا گنجانده شده است.

پروفسور اسماعیل دمیر، مهم ترین مقام مسئول در حوزه صنایع دفاعی ترکیه است. او که تحصیلات خود را در آمریکا و انگلیس به پایان رسانده، حالا مستقیماً زیر نظر خود رئیس جمهور کار می کند و تولید تجهیزات، تسلیحات و ادوات دفاعی، به روال سابق در اختیار وزیر دفاع نیست و نهادی که مستقیماً در نهاد ریاست جمهوری مستقر شده، به ریاست دمیر، بر کار تولید، آزمایش و بعضاً صادرات محصولات دفاعی، نظارت می کند.

زوم ناتو روی پهپادهای ترکیه

اگر چه واکنش آمریکا به قرارداد موشکی ترکیه و روسیه، به یک نقطه عطف مهم تبدیل شده، اما واقعیت این است که مساله فقط موشک اس 400 نیست و آمریکا، از مشی دفاعی ترکیه دل خوشی ندارد و حرکت در مسیر استقلال و خودکفایی دفاعی را برنمی تابد.

تصمیم دولت اردوغان برای توسعه صنایع دفاعی، به یکی از مهم ترین اهداف ترکیه تبدیل شده است. ترکیه، علاوه بر تولید بومی پهپادها، در حوزه های دیگری همچون موشک و مهمات، نفربرهای زرهی، تجهیزات و ادوات جنگ الکترونیک، خنثی سازی مین، مونتاژ بالگرد و سلاح های انفرادی، گام های بلندی برداشته است. اما در این میان، پهپاد یا هواپیمای بدون سرنشین، بیشتر مورد توجه قرار گرفته است.

آمریکا و ناتو، به خاطر اختلاف با روسیه، درمورد فروش پهپادهای ترکیه به اوکراین، حساس نیستند و چنین اقدامی را ارزشمند می دانند اما در عین حال، این واقعیت را نیز لمس کرده اند که پهپادهای مسلح ساخت ترکیه، نتیجه جنگ در قره باغ را تغییر داد.

سلجوق بیرقدار داماد اردوغان و طراح و تولید کننده پهپادهای مسلح، همراه با پدر و برادر خود به کاخ ریاست جمهوری الهام علی اف رفت و از او مدال افتخار دریافت کرد.

پهپادهای شرکت بیرقدار، رکورد سیصد هزار ساعت پرواز را ثبت کرده اند و فروش این سلاح به اوکراین و جمهوری آذربایجان و همچنین استفاده از آن در پایگاه های ترکیه در سومالی، قطر، لیبی، قره باغ و عراق و سوریه، مورد توجه قرار گرفته است.

بیرقدار همچنین اعلام کرده که یک گروه کامل ناوبری و هدایت پهپادهای ترکیه ای فروخته شده به جمهوری آذربایجان، در ترکیه و در شرکت بیرقدار، دوره آموزشی خود را به پایان رسانده اند و با بازگشت آنها به باکو، کشور خریدار، هیچ نیازی به استفاده از افسران الکترونیک ترکیه نخواهد داشت و می توانند به شکل مستقل، به کارگیری و هدایت پهپادها را در دست بگیرند.

پایان دوران جنگنده های دارای خلبان؟

سلجوق بیرقدار، پس از دریافت مدال قره باغ از دست علی اف و بازگشت به کشورش، در مصاحبه با سی.ان.ان ترک، اعلام کرد که نسل جدیدی از پهپادهای ساخت تیم او با قابلیت تا شدن بال ها و آپشن های دیگر، مرحله نخست آزمایش ها را پشت سر گذاشته اند.

بیرقدار در ادامه افزود: «در جهان، دوران هواپیماهای جنگنده دارای خلبان به پایان رسیده است. این حرف من، به این معنی نیست که قرار است همه ماموریت ها توسط پهپاد اجرا شود. واقعیت این است که ما در آینده ای نزدیک، با هواپیماهای جنگنده هدایت پذیر جدیدی روبرو خواهیم بود که هیچ نیازی به خلبان ندارند و عمود پرواز بوده و نیازی به باند هم ندارند. ما باید خود را برای این دوران، مهیا کنیم.»

مشخص نیست آیا این حرف سلجوق بیرقدار، به خاطر تحریم ترکیه توسط آمریکا و بسته شدن راه انتقال جنگنده های نسل پنجم اف 35 بیان شده یا این که واقعاً در آینده چنین تغییر در ساختار نیروی هوایی کشورها، به وجود خواهد آمد.

اگر چه در مورد میزان بومی سازی قطعات و تجهیزات خاص و نفیس پهپادهای بیرقدار، ابهاماتی وجود دارد و ظاهراً برخی از قطعات آن از انگلیس و کانادا خریداری می شود، اما در هر حال، این سلاح راهبردی در حال حاضر برای ترکیه به یک برند تبدیل شده و صد البته، چالش های سیاسی خاصی هم به دنبال آورده است.

نقش پهپادها درزمین گیر شدن پ.ک.ک

نخستین حمله مسلحانه پ.ک.ک علیه نظامیان ترکیه در سال 1984 میلادی و در زمانی روی داد که این گروه، چندان شناخته شده نبود و تهدیدی جدی به شمار نمی آمد. اما در کوتاه مدت، خروجی و نتایج جنگ نامتقارن و حملات چریکی، مزیت ها و امکاناتی در اختیار پ.ک.ک نهاد که این گروه را به تهدیدی جدی علیه کشوری تبدیل کند که اگر چه در آن دوران هم عضو ناتو بود اما ارتش و نیروهای مسلح آن، با ساختاری کلاسیک و تربیت و مشی پادگانی – جبهه ای، نمی توانست در مناطق کوهستانی، در برابر حملات شبانه چریک های تحت امر عبدالله اوجالان تاب بیاورد.

به همین خاطر، پس از چند سال، دولت ترکیه ناچار شد در سال 1991 میلادی، نخستین دور از گفتگوهای مقدماتی و مذاکرات صلح با پ.ک.ک را آغاز کند. این مذاکرات، پس از خرابکاری های زکی کساپارماک مرد شماره دو پ.ک.ک به شکست انجامید و جنگ بین ترکیه و پ.ک.ک، با خسارات سنگین ادامه پیدا کرد. اما حالا ورق برگشته و استفاده از یک سلاح راهبردی و مهم به نام پهپاد یا هواپیمای بدون سرنشین، به معنی دقیق کلمه، پ.ک.ک را فلج و زمین گیر کرده و دولت نیز ناچار نیست تن به مذاکره و مصالحه بدهد.

پهپادهای بیرقدار، نه تنها بر فراز آسمان ترکیه، بلکه در اقلیم کردستان عراق و سوریه نیز، ضرباتی کاری به پ.ک.ک زده اند و علاوه بر مشارکت در عملیات هایی که همراه با جنگنده های اف 16 اجرا می شوند، به صورت عملیات نقطه زنی هم، ده ها تن از فرماندهان قدیمی پ.ک.ک را از دور مورد هدف قرار داده و آنان را از بین برده است.

تولید و استفاده از پهپاد در حوزه امنیت داخلی و به ویژه در مبارزه با پ.ک.ک، دستاوردهای ارزنده ای برای ترکیه داشته اما شواهد نشان می دهد که صادرات این محصول دفاعی به کشورهای دیگر، چالش هایی برای آنکارا ایجاد کند.

در پایان باید گفت، تلاش ترکیه در چند سال اخیر برای رسیدن به خودکفایی در صنایع دفاعی، شایان توجه است. اما عضویت ترکیه در ناتو، جغرافیای سیاسی این کشور و ماهیت روابط ترکیه با جهان غرب اعم از آمریکا و اروپا، عملاً شرایطی به وجود آورده که برخی اقدامات مستقل ترکیه در حوزه دفاعی و امنیتی را به چالش می کشد و آنکارا ناچار خواهد بود، توسعه صنایع دفاعی را با موازنه سازی های محتاطانه با شرق و غرب، پیش ببرد.

تحریم‌ آمریکا علیه ترکیه اجرایی می‌شود

 

انتهای پیام/

منبع: تسنیم

کلیدواژه: ترکیه ترکیه دفاعی ترکیه صنایع دفاعی مهم ترین اگر چه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۵۰۰۴۲۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

حمله هوایی و موشکی روسیه به مقر فرماندهی ارتش اوکراین/حمله پهپادی اوکراین به مناطق مختلف روسیه

بین الملل تابناک: هفتصد و هشتاد و سومین روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور می‌گذرد؛ تهاجمی که رویداد‌های بسیاری به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.

حمله هوایی و موشکی روسیه به مقر فرماندهی ارتش اوکراین

وزارت دفاع روسیه امروز چهارشنبه اعلام کرد ارتش این کشور به مقر فرماندهی نیروهای اوکراینی در بخش جنوبی جبهه حمله کرده است.

 گزارش‌های اولیه حاکی از سه انفجار در مرکز اودسا است.

طبق گزارش راشا تودی، وزارت دفاع روسیه در بیانیه‌ای اعلام کرد که تاسیسات نظامی، نیروها و تجهیزات اوکراینی مورد اصابت حملات هوایی، موشکی و توپخانه‌ای قرار گرفته‌اند.

خبرگزاری نووستی پیش از این به نقل از نیروهای محلی گزارش داد که ارتش روسیه یک مقر اوکراینی را در مرکز شهر بندری اودسا هدف قرار داده است.

براساس آنچه تاکنون گزارش شده، سه انفجار در منطقه رخ داده که یکی از آنها در نزدیکی مقر فرماندهی اوکراین با قدرت بیشتری بوده است.

«اولگ کیپر» رئیس اداره منطقه‌ای اودسا ضمن تایید این گزارش، گفت که در این حمله از موشک بالستیک استفاده شده و دست‌کم سه نفر کشته‌ شده‌اند.

روسیه بارها تاکید کرده است که طی عملیات نظامی خود فقط مراکز نظامی اوکراینی را هدف قرار می‌دهد و هیچ اقدامی علیه زیرساخت‌های غیرنظامی انجام نمی‌دهد.

خبرگزاری نووستی هم‌چنین گزارش داد که روسیه یک منطقه استقرار نیروهای اوکراینی در حومه «خارکیف» شهری در مرز روسیه را بمباران کرد و علاوه بر این از حمله دیگری به انبار تجهیزات نظامی در منطقه «نیکولایف جنوبی» خبر داد که به انهدام این انبار منجر شده است.

موج تازه عملیات نظامی روسیه در اوکراین، پس از آن آغاز شد که «سرگئی شویگو» وزیر دفاع روسیه اخیرا متعهد شد که عملیات‌های این کشور را به مراکز لجستیکی و انبارهای اوکراین که با تجهیزات نظامی غربی پُر شده، تشدید کند.

او پیشتر درباره کمک جدید آمریکا به اوکراین به ارزش بیش از ۶۰ میلیارد دلار که به‌تازگی پس از موافقت مجالس نمایندگان آمریکا تصویب شد، گفت: «این اقدام برای جلوگیری از فروپاشی نیروهای اوکراینی در نظر گرفته شده است، اما این پول تاثیر چشمگیری در میدان نبرد نخواهد گذاشت زیرا بیشتر این بودجه به تولید نظامی آمریکا سرازیر خواهد شد.»

پنتاگون: نه تنها اف-۱۶، بلکه تسلیحات دیگر به اوکراین ارسال می‌کنیم

رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا گفت کشورهای غربی نه تنها جنگنده‌های اف-۱۶ بلکه تسلیحات دیگری را نیز به اوکراین ارسال خواهند کرد.

 «ژنرال چارلز براون» رئیس ستاد مشترک ارتش ایالات متحده طی جلسه‌ای در کمیته نیروهای مسلح مجلس نمایندگان آمریکا عنوان کرد: «ما فقط قرار نیست اف-۱۶ها را به اوکراین ارسال کنیم؛ بلکه خلبانان را آموزش خواهیم داد، هم‌چنین بحث آموزش نگهداری این جنگنده‌ها و ارسال سیستم‌های تسلیحاتی دیگر نیز مطرح است.»

طبق گزارش خبرگزاری تاس، رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا در ادامه به برگزاری گفت‌وگوها درخصوص اف-۱۶ها اشاره کرد.

کی‌یف در اوایل ماه آوریل اعلام کرد پنج گروه از خلبانان اوکراینی در بریتانیا، دانمارک، ایالات متحده و فرانسه برای پرواز با جت‌های جنگنده اف-۱۶ آمریکا آموزش می‌بینند. در پایان اوت ۲۰۲۳، هلند اعلام کرد که ۴۲ فروند اف-۱۶ را به اوکراین منتقل خواهد کرد، در حالیکه کپنهاگ به کی‌یف وعده داده بود که ۱۹ دستگاه از این نوع را تحویل دهد. در این میان، «ولادیمیر پوتین» رئیس‌جمهور روسیه هم هشدار داد که اف-۱۶ می‌تواند حامل تسلیحات هسته‌ای باشد و مسکو این را در عملیات رزمی خود در نظر خواهد گرفت.

چند روز پیش روزنامه لیبراسیون نوشت ۱۰ خلبان اوکراینی که اکثر آنها هرگز پرواز نکرده‌اند، برای گذراندن دوره‌های آموزشی جامع مطابق با استانداردهای نیروی هوایی وارد فرانسه شده‌اند.

انتظار می‌رود اف-۱۶های آمریکایی در تابستان امسال وارد اوکراین شود. پس از اتمام دوره آموزشی خود در فرانسه، خلبانان اوکراینی بعد از یک دوره سازگاری چهار ماهه در رومانی، از این جنگنده‌ها استفاده خواهند کرد.

حمله پهپادی اوکراین به مناطق مختلف روسیه

مقام‌های روسیه اعلام کردند اوکراین به چند منطقه در روسیه در ساعات پایانی شب گذشته حمله پهپادی داشت و رسانه‌های روسی نیز گزارش کردند که آتش سوزی در یک پالایشگاه نفت در نزدیکی مسکو رویت شده است.

«پاول مالکوف» فرماندار منطقه «ریازان» هم‌مرز با مناطق شمال غربی مسکو گفت در این حملات پهپادی کسی زخمی نشده است.

به نقل از خبرگزاری رویترز، کانال تلگرامی «Baza» روسیه نیز که با سرویس‌های امنیتی این کشور همکاری دارد گزارش کرد که این حمله به پالایشگاه نفت رایازان بوده است.

این پالایشگاه که به شرکت روس‌نفت روسیه تعلق دارد و توسط آن اداره می‌شود حدود ۵.۸ درصد از نفت خام این کشور را پالایش می‌کند و هدف مکرر حملات هوایی اوکراین است.

فرمانداران مناطق «کرسک» و «ورونژ» در جنوب غرب روسیه هم‌مرز با اوکراین هم گزارش حملات پهپادی را در اراضی خود داده و گفتند این حملات زخمی یا خساراتی نداشته است.

روسیه به ندرت اطلاعاتی در مورد تاثیر کامل حملات اوکراین بر قلمرو و زیرساخت‌های خود افشا می‌کند.

مقامات کی‌یف مدعی‌اند هدف قرار دادن زیرساخت‌های نظامی، انرژی و حمل و نقل روسیه، تلاش‌های جنگی مسکو را تضعیف می‌کند.

 

دیگر خبرها

  • حمله هوایی و موشکی روسیه به مقر فرماندهی ارتش اوکراین/حمله پهپادی اوکراین به مناطق مختلف روسیه/اوکراین ۳۰۰ هزار پهپاد می‌خرد
  • حمله هوایی و موشکی روسیه به مقر فرماندهی ارتش اوکراین/حمله پهپادی اوکراین به مناطق مختلف روسیه
  • تسلیحات اهدایی ناتو به اوکراین، سر از نمایشگاه مسکو درآورد+ عکس
  • ترامپ اعضای ناتو را تهدید کرد
  • ترامپ اعضای ناتو را تهدید کرد/ پول نمی‌دهیم
  • ترامپ باز هم اعضای ناتو را تهدید کرد
  • سودای هلند برای ریاست بر ناتو و نقش ترکیه
  • تصاویر حمله پهپادی یمن به کشتی سیکلادیس آمریکا
  • استولتنبرگ: اعتماد اوکراین به ناتو خدشه‌دار شده است
  • نشست وزرای دفاع ناتو برای ادامه حمایت از اوکراین برگزار می‌شود