Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسکانیوز»
2024-05-02@02:26:38 GMT

اقتصاد نفتی دانشگاه را بی‌مسئولیت می‌کند؟

تاریخ انتشار: ۱۸ فروردین ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۱۵۰۵۹۸۱

اقتصاد نفتی دانشگاه را بی‌مسئولیت می‌کند؟

به گزارش خبرنگار گروه دانشگاه ایسکانیوز، اقتصاد و آموزش عالی دو بازوی جامعه هستند که عملکرد هر کدام بر دیگری تاثیر می‌گذارد، به طوری که آموزش عالی کارامد سبب رشد و بالندگی اقتصاد کشور می‌شود و اقتصاد پویا به گسترش و توسعه آموزش عالی می‌انجامد.ش

برخی معتقدند اقتصاد نفتی ایران یکی از موانع کارامدی آموزش عالی است چرا که کسب درآمد در اقتصاد نفتی نیازی به تخصص و مهارت دانشگاهیان ندارد و در نتیجه آموزش‌ها و پژوهش‌های دانشگاهی در مسیر توسعه کشور حرکت نخواهند کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

  

کارشناسان معتقدند اقتصاد نفتی عامل اصلی ناکارامدی آموزش عالی در ایران نیست چرا که کشورهایی مانند نروژ و آمریکا نه تنها ذخایر نفتی دارند بلکه صادرکننده نفت هم هستند؛ اما دانشگاه‌های این کشورها از بهترین دانشگاه‌های جهان هستند.

شیرکوه محمدی در گفت‌وگو با ایسکانیوز، درباره تاثیر اقتصاد بر نظام دانشگاهی اظهار کرد: معمولا این باور وجود دارد که وقتی اقتصاد از منابع طبیعی مثل نفت تامین می‌شود، چون منابع طبیعی نیازی به تخصص و استفاده از پتانسیل‌های علمی و دانش‌ورزانه ندارند، در نتیجه نظام دانشگاهی پاسخگویی لازم برای جامعه را نخواهد داشت.

عضو هیئت علمی دانشگاه سمنان با بیان این که وقتی جامعه نیاز به تخصص داشته باشد، رسالت دانشگاه و آموزش عالی برجسته می‌شود، افزود: نیاز به تخصص، اهرم فشاری بر نظام دانشگاهی وارد می‌کند که پژوهش‌های تخصصی انجام دهد و نخبه تربیت کند.

وی با اشاره به این که ۷۰ درصد بودجه کشور ما از نفت تامین می‌شود، گفت: به همین دلیل برخی معتقدند تامین بودجه کشور از منابع نفتی، لزوم پاسخگویی نظام دانشگاهی کمرنگ کرده است.

همه کشورهای نفت‌خیز، دانشگاه ضعیف ندارند

محمدی با ذکر مثالی یادآور شد: نمونه‌های نقض فراوانی برای این ادعا که اقتصاد نفتی دانشگاه را بی‌مسئولیت می‌کند، وجود دارد. مثلا کشورهایی مانند نروژ یا آمریکا منابع نفتی دارند حتی صادرکننده نفت هم هستند اما دانشگاه‌هایشان از موفق‌ترین دانشگاه‌های دنیا هستند. آمریکا دانشگاه‌هایی مانند هاروارد و استنفورد را دارد که فوق‌العاده هستند.

عضو هیئت علمی دانشگاه سمنان با تصریح بر این که روسیه هم کشوری است که منابع نفتی دارد اما دانشگاه‌های ضعیفی ندارد، گفت: این نمونه‌های نقص باعث شد اقتصاددانان، این ادعا را نپذیرند و در جای دیگری به دنبال دلایل ناکارامدی دانشگاه‌ها بگردند.

اقتصاد فراگیر، سبب مسئولیت‌پذیری دانشگاه می‌شود

وی در ادامه خاطرنشان کرد: این اقتصاددانان گفتند که نهادهای اقتصادی خیلی مهم‌تر از منبع تامین‌کننده اقتصاد است. اگر اقتصاد فراگیر در جامعه حاکم باشد، به این معنا که همه بتوانند در اقتصاد نقش داشته باشند، نظام دانشگاهی مسئولیت‌پذیر خواهد شد.

محمدی با بیان این که اقتصاد محدود و بسته، مانع ایجاد نظام رقابتی در جامعه می‌شود، افزود: اگر فقط عده خاصی بتوانند از منابع و فایده‌های اقتصادی استفاده کنند، مالکیت خصوصی ایجاد نمی‌شود و نظام دانشگاهی نمی‌تواند رشد کند چرا که عملکرد دانشگاه‌ها در سایه رقابت بین طبقات ارتقا می‌یابد.

عضو هیئت علمی دانشگاه سمنان با تاکید بر این که موفق‌ترین دانشگاه‌های دنیا در کشورهایی هستند که اقتصاد فراگیر دارند، بیان کرد: فراگیر بودن نهادهای اقتصادی یک کشور به این معناست که همه می‌توانند در اقتصاد نقش داشته باشند و هر کس با یک ایده کارآفرینانه مورد حمایت قرار می‌گیرد تا بتواند ایده‌اش را به اجرا برساند و از منافع آن بهره‌مند شود.

وی با تصریح بر این که ساختار اقتصاد در جامعه ایران، فراگیر نیست، گفت: توجه به این نکته مهم است که بیشتر از نفت، نهادهای اقتصادی خود جامعه، تعیین‌کننده عملکرد اقتصاد هستند.

محمدی با ذکر مثالی یادآور شد: الکسی دوتوکویل بیش از یک قرن پیش در کتاب «دموکراسی در آمریکا» میگوید؛ آمریکا به دموکراسی دست یافته، رشد فزاینده‌ای در اقتصاد داشته و نهادهایی مانند دانشگاه‌هایش موفق بوده‌اند چون ساختار اجتماعی مسطح دارد.

عضو هیئت علمی دانشگاه سمنان درباره مفهوم ساختار اجتماعی مسطح، گفت: منظور این است که طبقات اجتماعی آن جامعه تفاوت چندانی با هم ندارند. یعنی طبقه کارگر از نظر درآمد، نفوذ اجتماعی و پرستیژ اقتصادی تفاوت چندانی با یک سرمایه‌دار ندارد و بستر اقتصادی به گونه‌ای فراهم شده که هر کسی در هر طبقه اجتماعی و با هر نژادی بتواند در اقتصاد نقش داشته باشد.

اقتصاد بسته، شکاف اجتماعی را گسترش می‌دهد

وی با بیان این که اقتصاد بسته، سبب گسترش شکاف اجتماعی می‌شود، افزود: با وجود فاصله زیاد بین دارا و ندار، عملا طبقات پایین نقشی در جامعه و مخصوصا در اقتصاد نخواهند داشت. در نتیجه افراد دیگر انگیزه‌ای برای کار کردن، نخواهند داشت.

محمدی با اشاره به این که دانشگاه زمانی یک نهاد موفق است و می‌تواند به توسعه جامعه کمک کند که به همه طبقات اجتماعی پاسخگو باشد، بیان کرد: واقعیت این است که تولید مقاله تنها ملاک موفقیت دانشگاه‌ها نیست، حل مسائل جامعه و ارتباط با صنعت هم بسیار مهم هستند و این‌ها زمانی معنا پیدا می‌کند که اقتصاد فراگیر باشد و همه بتوانند نقش داشته باشند.

عضو هیئت علمی دانشگاه سمنان در پایان با تصریح بر این که وقتی رقابت در بافت اجتماعی وجود نداشته باشد، دانشگاه دلیلی نمی‌بیند خود را به آب و آتش بزند تا کارکرد فوق العاده داشته باشد، اظهار کرد: چنین دانشگاهی برای جذب بهترین استادان تلاش نمی‌کند بلکه سعی می‌کند افرادی را جذب کند که سفارش شده هستند و برنامه‌هایی را پیاده می‌کند که به ساختار محدود اقتصادی بیشتر کند.

انتهای پیام/   

عاطفه نظارتی‌زاده کد خبر: 1092448 برچسب‌ها ارتباط دانشگاه و صنعت مسئولیت اجتماعی اقتصاد ایران

منبع: ایسکانیوز

کلیدواژه: ارتباط دانشگاه و صنعت مسئولیت اجتماعی اقتصاد ایران نظام دانشگاهی اقتصاد فراگیر اقتصاد نفتی آموزش عالی دانشگاه ها نقش داشته

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.iscanews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسکانیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۵۰۵۹۸۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

عملیات «وعده صادق» پیروزی بر سیستم پدافندی دشمنان بود

به گزارش خبرنگار خبرگزاری علم و فناوری آنا، آیین تکریم و معارفه سرپرستان قدیم و جدید دانشگاه آزاد اسلامی واحد خمین با حضور حجت‌الاسلام رسول ظرافت مسئول دفتر نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه آزاد اسلامی استان مرکزی، حجت‌الاسلام کاشانی معاون دفتر نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه آزاد اسلامی شرق استان مرکزی، حمید کمانکش فرماندار شهرستان خمین، برخی از معاونان دانشگاه آزاد اسلامی استان مرکزی، استادان و کارکنان دانشگاه آزاد اسلامی واحد خمین و برخی از مسئولان استانی و شهرستانی، مرتضی قاسمی رئیس دانشگاه آزاد اسلامی استان مرکزی و واحد اراک و مسئولان استانی و شهرستانی در سالن همایش‌های سردار شهید قاسم سلیمانی واحد خمین برگزار و خلیل غفاری به‌عنوان سرپرست دانشگاه آزاد اسلامی واحد خمینی معرفی و از تلاش‌های اکبر رجبی قدردانی شد.

مسئول دفتر نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه آزاد اسلامی استان مرکزی نشست به عملیات طوفان‌الاقصی پرداخت و با اشاره به تبعات عملیات «وعده صادق» برای رژیم صهیونیستی گفت: با این عملیات، هیمنه رژیم صهیونیستی در سه حوزه، نظامی، اقتصادی و جنگ نرم بر هم ریخت و شکست سنگینی خورد.

ظرافت با اشاره به قدرت نظامی کشور با توجه به رقم زدن عملیات غرورآفرین «وعده صادق اظهار کرد: در عملیات تنبیهی «وعده صادق» و در پس این عملیات، پیروزی کشورمان بر سیستم پدافندی کشور‌های مطرحی رقم خورد و فتح عظیمی برای ما داشت و امیدواریم با ریشه‌کن شدن رژیم صهیونیستی و اضمحلال شیطان بزرگ موجب فتح بعدی شود.

وی در ادامه فرارسیدن روز و هفته بزرگداشت مقام معلم، یاد و خاطره استاد شهید مرتضی مطهری را گرامی داشت و با اشاره به آیه شریفه «هُوَ الَّذی بَعَثَ فِی الأُمِّیّینَ رَسولًا مِنهُم یَتلو عَلَیهِم آیاتِهِ وَیُزَکّیهِم وَیُعَلِّمُهُمُ الکِتابَ وَالحِکمَةَ وَإِن کانوا مِن قَبلُ لَفی ضَلالٍ مُبینٍ» به رسالت انبیاء و اهمیت تزکیه، تعلیم کتاب و حکمت اشاره  کرد.

اقدامات علمی و آموزشی دانشگاه آزاد خمین

سرپرست سابق دانشگاه آزاد اسلامی واحد خمین هم به ارائه روند پیشبرد اهداف عالی دانشگاه آزاد اسلامی پرداخت و از تلاش‌های عبدالرضا مظاهری، عباس شمسی و حسین خسروی به‌عنوان رؤسای پیشین این واحد دانشگاهی و همکاری و تلاش بی‌وقفه اعضای هیأت‌علمی و کارکنان تقدیر کرد.

رجبی، گزارشی از اقدامات علمی، فرهنگی و مالی صورت گرفته در زمان مدیریت واحد دانشگاهی ارائه کرد.

دبیر هیئت امنا و رئیس دانشگاه آزاد اسلامی استان مرکزی هم با عنوان کرد: عملیات «وعده صادق» تنها بخش کوچکی از اقتدار نظام بوده است.

قاسمی ضمن گرامیداشت یاد و خاطره استاد شهید مرتضی مطهری (ره)، فرارسیدن روز و هفته بزرگداشت مقام معلم و استاد را به اساتید فرهیخته و جامعه دانشگاهی تبریک گفت.

وی به تشریح حدیثی از پیامبر اکرم(ص) طبق بیانات آیت‌الله خامنه‌ای پرداخت و به نقل از بیانات ایشان اظهار کرد: «نگاه اسلام به زمامداران و مسئولان جامعه، بسیار سخت‌گیرانه است، چنان نیست که قبول مسئولیت امتیازی ویژه قلمداد شود و مردم از هر سو برای رسیدن به آن بشتابند. مسئولیت در اسلام، امانتی الهی است. امیرالمؤمنین (علیه‌السّلام) در نامه‌ی ۵ نهج‌البلاغه خطاب به اشعث‌بن قیس -از کارگزاران حضرت در منطقه آذربایجان- این‌گونه می‌فرماید: «وَ إِنَّ عَمَلَکَ لَیْسَ لَکَ بِطُعْمَةٍ وَ لَکِنَّهُ فِی عُنُقِکَ أَمَانَة»، یعنی حکمرانی برای تو طعمه نیست بلکه امانتی بر عهده‌ات است.»

وی افزود: رهبر معظم انقلاب اسلامی در این باره خطاب به مسئولان می‌فرمایند: «مسئولیت و منصبی که در نظام اسلامی داری، طعمه و سرمایه و کاسبی نیست - اشتباه نشود - مسئولیت در نظام اسلامی باری بر دوش انسان است که باید آن را به خاطر هدف و نیّتی تحمّل کند.» برداشت صحیح از مسئولیت اسلامی این‌چنین است. وقتی انسان نگاه امانت‌دارانه به مسئولیت داشته باشد، ابتدا باید قدرت پذیرش امانت و عمل به تعهدات آن را در خود ببیند و سپس خود را در معرض قبول مسئولیت قرار دهد، بعضی‌مان این جوری هستیم- به مجرّد اینکه یک مسندی، یک جایی، یا خالی می‌شود یا ممکن است خالی بشود، فوراً چشم می‌دوزیم که برویم آنجا! خب شما اوّل نگاه کن ببین می‌توانی یا نمی‌توانی. توانایی و شایستگی مسئولان نقش کلیدی در انتخاب مدیران دارد، تا آنجا که شخصی مثل ابوذر که از صحابی بزرگ پیامبر اکرم(ص) و یاران خاص امیرالمؤمنین حضرت علی علیه‌السلام است از هرگونه مدیریت منع می‌شود.»

دبیر هیئت امنای دانشگاه آزاد اسلامی استان مرکزی از تلاش دکتر رجبی به‌عنوان رئیس سابق دانشگاه آزاد اسلامی واحد خمین، تقدیر و تشکر کرد و از دکتر غفاری به عنوان سرپرست واحد خمین خواست، تقویت برنامه‌های فرهنگی، اجرا و رعایت بخشنامه‌های دانشگاه، اتحاد، انسجام و همدلی اعضای هیئت علمی و کارکنان دانشگاه با رویکرد فناورانه و کارآفرینی را در اولویت کاری قرار دهد.

لزوم حفظ کیان دانشگاه آزاد اسلامی خمین

رئیس دانشگاه آزاد اسلامی استان مرکزی در بخشی از توصیه‌ها به دکتر غفاری بر لزوم حفظ کیان دانشگاه تأکید و آن را در سه محور به‌عنوان سه رأس مثلث مدیریتی تشریح کرد.

قاسمی تشریح کرد: محور اول، سرمایه انسانی استادان و کارکنان؛ استفاده از دانش فنی آنان درراستای ایده‌پردازی و رفع مشکلات جامعه و شهرستان خمین، محور دوم، سرمایه اقتصادی؛ مولدسازی منابع دانشگاه به‌عنوان یکی از اهداف اصلی در سند تحول و تعالی دانشگاه آزاد اسلامی، محور سوم، سرمایه اجتماعی؛ ایجاد اعتماد و انسجام سازمانی و همبستگی بین کارکنان و مجموعه مدیریت است.

وی متذکر شد: طبق سند تحول و تعالی دانشگاه آزاد اسلامی، دانشگاه‌ها به سمت نسل سوم و چهارم در حرکتند و حرکت جدی‌تر واحد خمین در چهار طرح پویش، پایش، تابش و زایش است.

در ادامه دکتر غفاری سرپرست دانشگاه آزاد اسلامی واحد خمین، ایجاد فضای اخلاقی توأم با صداقت و همکاری را اولویت اول خود عنوان کرد.

وی بر شناسایی ظرفیت‌های خمین بیش از آنچه که هست تأکید و ابراز امیدواری کرد که با بهره‌گیری از تجارب ارزشمند اعضای هیئت علمی و همکاران دانشگاهی، فضای دانشگاه فضای کار شود، به طوری که اخلاق در آن حکمفرما باشد.

سرپرست دانشگاه آزاد اسلامی واحد خمین همچنین بر لزوم تولید علم و درآمد‌های غیرشهریه‌ای به‌عنوان مکمل شهریه متناسب با رسالت دانشگاه و در شأن زادگاه بنیانگذار انقلاب اسلامی درراستای کاهش دغدغه‌های مجموعه تأکید و از استادان و کارکنان دانشگاه در حد توان و تخصص دعوت به همکاری کرد.

در پایان مراسم با اهدای لوح از دکتر رجبی سرپرست قبلی واحد خمین تقدیر و حکم سرپرست جدید به دکتر غفاری اهدا شد.

ادای احترام به شهدای گمنام دانشگاه آزاد اسلامی واحد خمین، پایان‌بخش این برنامه بود.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • عملیات «وعده صادق» پیروزی بر سیستم پدافندی دشمنان بود
  • مدل دانشگاه آزاد برای رسیدن به توانایی گروهی، شبکه سرای نوآوری است
  • رسالت اصلی و وظایف ذاتی قوه قضاییه در اولویت است
  • چهار دستورکار ضروری دولت برای تحقق مشارکت مردم در جهش تولید
  • کاهش آسیب‌های اجتماعی با بهره گیری از تولیدات علمی و پژوهشی جامعه دانشگاهی گیلان
  • تکمیل و بهره‌برداری یک‌هزار طرح در حوزه مسئولیت‌های اجتماعی نفت
  • زنان عالِم جایگاه ویژه‌ای در خودسازی و جامعه‌پردازی دارند
  • اقدامات فرهنگی باید باعث امیدآفرینی در جامعه شود
  • ضربه مهلک قاچاق کالا بر پیکر اقتصاد
  • روانشناسان نقش بسیار کلیدی در سلامت فردی و اجتماعی دارند