Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-06@12:46:10 GMT

راه دشوار دستیابی به صلح در افغانستان

تاریخ انتشار: ۲۲ فروردین ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۱۵۵۰۲۱۲

راه دشوار دستیابی به صلح در افغانستان

به گزارش ایرنا، نخستین نشست مستقیم بین افغانستانی صلح  ۲۲ شهریور سال گذشته با حضور رئیس شورای عالی مصالحه ملی افغانستان، وزیر امور خارجه، هیأت دو طرف با نمایندگان و وزیران خارجه حدود ۲۰ کشور جهان بصورت حضوری و آنلاین افتتاح شد.

اما این نشست از آن روز تاکنون که شش ماه می  گذرد بجز توافق برسر کار شیوه مذاکرات دستاوردی نداشته و در عین حال باعث ناامیدی در داخل و خارج افغانستان شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

قرار بود در ماه می امسال پیشرفت های قابل ملاحظه در نشست های هیأت دولت افغانستان و گروه طالبان بدست آید که فرصت خروج کامل نیروهای نظامی آمریکا و پیمان اتلانتیک شمالی (ناتو) را فراهم کنند که چنین نشد و امریکا با تخطی از توافق با طالبان زمان حضور نیروهای خود در افغانستان را تمدید کرد.

دولت جدید آمریکا به رهبری جوبایدن که ناگزیر است راه ترامپ برای خروج نیروهای نظامی آمریکا هرچند با تاخیر را فراهم کند در نظر دارد با صلحی شتابزده و تحمیلی خروجی آبرومندانه از افغانستان داشته باشد.

آمریکا به همین دلیل از نشست صلح ترکیه با مشارکت سازمان ملل ،ترکیه ،قطر حمایت کرد و در نامه ای آمرانه از دولت افغانستان خواست که برای شرکت در این نشست آمادگی داشته باشد.

هرچند کابل در روزهای نخست در واکنش به این نامه آمرانه وزیر خارجه آمریکا گفت که آنرا نمی پذیرد و نشست ترکیه را جمع شدن ۲۰ نفر در اتاقی برای تعیین سرنوشت یک کشور دانست و افزود که چنین نشست هایی هرگز نمی تواند سرنوشت افغانها را تعیین کند اما پس از چند روز ناگزیر با آن موافقت کرد.

اکنون کابل به نشست ترکیه بعنوان نشست تعیین کننده سرنوشت افغانستان می نگرد  و فشارهای آمریکا نیز باعث شده است که با تمام توان تلاش کند برای حل معضل این کشور در آن حضور یابد و برای حضور موثر در آن ،طرح واحد از طرف دولت افغانستان، شورای عالی مصالحه ملی و احزاب سیاسی ارائه کنند.

با وجود همه تلاش‌ها اما به نظر می رسد که حدود دو یا سه طرح از جناح جمهوریت افغانستان در نشست ترکیه ارائه شود و از طرف دیگر برسر ساختار دولت متمرکز، غیرمتمرکز و نوع نظام فدرالی در بین احزاب نیز اختلاف‌های وجود دارد که در کنار آن طالبان هم بر ایجاد امارت طالبان پافشاری خواهند کرد.

گمانه‌زنی‌ها بر این است که در دوحه نیز هیأت دولت و گروه طالبان نتوانسته اند برای حضور در نشست ترکیه برنامه‌ای طرح کنند که براساس آن مواضع دو طرف به هم نزدیکتر شود.

گفته می شود آمریکا طرحی را تهیه و برای  اظهار نظر و طرح در گفت وگوهای صلح ترکیه در اختیار هیات های طالبان ودولت افغانستان قرار داده است.

هرچند روز گذشته (شنبه) شورای عالی مصالحه ملی افغانستان از پایان کاری کمیته جمع بندی نظرات ۳۰ حزب برای طرح صلح خبر داد ولی تاکنون خبری از جزئیات این پیش نویس منتشر نشده است.

در چنین شرایطی زلمی خلیل‌زاد نماینده ویژه آمریکا در امور افغانستان با سفر به کابل سه نشست مهم و جداگانه با مقامات بلند پایه افغانستان برگزار کرد.

وی با اشرف غنی رئیس جمهوری و معاونان و رئیس شورای عالی مصالحه ملی افغانستان درباره روند پیشرفت طرح صلح گفت وگو کرد.

کارشناسان و آگاهان مسائل سیاسی افغانستان معتقدند اختلاف افغان ها و نرسیدن به توافق با هم باعث شده که فرصت تحمیل نظرات آمریکا فراهم شود.

محمدعاصم آگاه سیاسی افغانستان گفت که در ۴۰ سال گذشته تاکنون احزاب و گروههای مختلف نتوانسته اند که در نشست های داخلی و خارجی به توافق دست یابند .

وی اظهارداشت این بار نیز در نشست ترکیه دستیابی به یک موضع واحد بین دولت احزاب سیاسی و شورای مصالحه ملی افغانستان دشوار به نظر می رسد و در نهایت آمریکا برنامه خود را به مردم تحمیل می کند.

به گفته این آگاه سیاسی افغان، خط و نشان های اخیر وزیر خارجه آمریکا به دولت افغانستان نیز نشان از تحمیل خواسته واشنگتن دارد.

عاصم گفت که اگر ریشه های اصلی بحران به  صورت اساسی حل نشود و آمریکا بخواهد با فشارو زور توافقنامه صلح را بر افغان ها تحمیل کند ،بحران به شکلی دیگر بروز  خواهد کرد.

"نصیراحمد اندیشه" معاون سابق وزارت خارجه افغانستان نیز گفت که  دو تجربه ناکام برای رسیدن به صلح طی چنددهه اخیر در کشور رخ داده است که نخستین آن پس از خروج نیروهای شوروی سابق و سقوط کابل به دست مجاهدین بود و آنها نتوانستند برای ایجاد دولت فراگیر به توافقی دست یابند و کشور را در بحران جنگ طولانی غرق کردند.

به گفته وی اما رویداد دومی در سال ۲۰۰۱ در بن اتفاق افتاد که علت ناکامی آن ضرب الاجل های تحمیل شده به جای مشورت های فراگیر و نبود توافق کامل باعث تداوم بحران این کشور شده است.

به همین دلایل اگر طرف‌های افغانستان از خود درایت، هوشیاری و توانمندی بخرج ندهند و از خواسته‌ها و منافع خود عبور نکند و در راه منافع ملت گام برندارد مجبور می شود که برنامه تحمیلی آمریکا را بپذیرد و در این صورت نیز هرگونه صلحی شکننده خواهد بود.

برچسب‌ها افغانستان طالبان ایالات متحده آمریکا مذاکرات صلح افغانستان ترکیه

منبع: ایرنا

کلیدواژه: افغانستان طالبان ایالات متحده آمریکا افغانستان طالبان ایالات متحده آمریکا مذاکرات صلح افغانستان ترکیه اخبار کنکور شورای عالی مصالحه ملی مصالحه ملی افغانستان دولت افغانستان نشست ترکیه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۵۵۰۲۱۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

عبور محموله تجاری ریلی افغانستان به مقصد ترکیه از ایستگاه راه آهن تهران

تین نیوز

راه آهن جمهوری اسلامی ایران با اعلام عبور محموله تجاری ریلی افغانستان به مقصد ترکیه از ایستگاه راه آهن تهران، برای حمل محموله تجاری بعدی پس از کسب مجوزات لازم از سوی مراجع ذی ربط از جمله مرزبانی و گمرک، اعلام آمادگی کرد.

به گزارش تین نیوز به نقل از ایسنا، روابط عمومی راه آهن جمهوری اسلامی ایران اعلام کرد:

«با وجود عدم اخذ مجوزات لازم و عدم هماهنگی با راه آهن جمهوری اسلامی ایران، ۱۰ واگن محموله صادراتی کشور افغانستان به ترکیه که لوکوموتیو آن توسط مجموعه موسوم به کنسرسیوم جدا شد و در مرز شمتیغ رها شده بود، روز پنجشنبه ۱۳ اردیبهشت، توسط راه آهن جمهوری اسلامی ایران و با همراهی مرزبانی کشور به سمت مرز رازی در غرب کشور حمل شد.

همچنین راه آهن جمهوری اسلامی ایران آمادگی خود را جهت حمل قطار دوم محموله تجاری پس از انجام تشریفات گمرکی و مرزبانی توسط صاحبان بار و شرکت فورواردر اعلام می کند.

در پی اطلاع رسانی های گذشته تاکید می شود متاسفانه مجموعه موسوم به کنسرسیوم توسعه ریلی افغانستان، بدون طی روال قانونی اعم از اخذ مجوزات مرزبانی و گمرک و همچنین عدم اخذ مجوز از راه آهن جمهوری اسلامی ایران به عنوان متولی حمل و نقل ریلی کشور، اقدام به ارسال تعدادی واگن با محموله تجاری به مرز شمتیغ و سپس رها کردن این ۱۰ واگن در شمتیغ کرده و تلاش کرد با فشارهای رسانه ای و توسل به برخی ادعاهای بعضا کذب، نسبت به عبور این بار از مسیر ریلی جمهوری اسلامی ایران اقدام کند.

در این راستا راه آهن جمهوری اسلامی ایران به رغم ناپختگی و بی صداقتی صورت گرفته از سوی کنسرسیوم، با لحاظ کردن مصالح ملی و با حسن نیت، حمل بخش اول محموله تجاری را روز پنجشنبه ۱۳ اردیبهشت آغاز کرد و این محموله روز گذشته (شنبه ۱۵ اردیبهشت) از تهران نیز عبور کرده و اکنون در مسیر مرز رازی واقع در شمال غرب کشور است. همچنین راه آهن جمهوری اسلامی ایران آمادگی خود جهت حمل محموله تجاری بعدی را پس از کسب مجوزات لازم از سوی مراجع ذی ربط از جمله مرزبانی و گمرک اعلام می دارد.

راه آهن جمهوری اسلامی ایران تاکید می کند برقراری خط دائمی تبادلات تجاری ریلی با کشور افغانستان به ایران مستلزم انجام اصلاحات لازم روی خطوط ریلی افغانستان جهت رسیدن به استانداردهای مورد نیاز و همچنین انجام روال اداری و تشریفات قانونی لازم شامل اخذ مجوزهای مربوطه از مرزبانی، گمرک و راه آهن توسط فورواردرها خواهد بود.

راه آهن جمهوری اسلامی ایران در راستای سیاست دولت سیزدهم مبنی بر توسعه ارتباط با همسایگان، ضمن تاکید مجدد بر تمایل خود برای گسترش هرچه بیشتر حمل ریلی محموله های تجاری کشور افغانستان به صورت صادرات، واردات یا ترانزیت آمادگی خود جهت کمک به بهسازی و بازسازی خطوط مربوطه و تسریع در برقراری مبادلات تجاری ریلی میان دو کشور ایران و افغانستان را اعلام می دارد.»

 

در روزهای گذشته اخباری مبنی بر ورود و توقف اولین قطار ترانزیتی افغانستان ترکیه به خاک ایران منتشر شد. پس از آن راه آهن جمهوری اسلامی ایران اعلام کرد با توجه به رویکرد توسعه ای در حوزه کریدورهای بین المللی ریلی، اقدامات لازم جهت اعزام آزمایشی اولین قطار ترانزیتی از افغانستان به ترکیه انجام گرفت.

با وجود این هفته گذشته، جواد طاهرافشار معاون کنسرسیوم توسعه ریلی افغانستان در پاسخ به اینکه در صورت رفع مشکلات و انجام شدن تشریفات گمرکی، چرا همچنان بار متوقف است، گفته بود: تا زمانی که به ما اجازه ندهند لکوموتیومان به واگن متصل شود، یعنی مشکل هنوز حل نشده است.

آخرین اخبار حمل و نقل را در پربیننده ترین شبکه خبری این حوزه بخوانید

دیگر خبرها

  • محموله تجاری ریلی افغانستان به مقصد ترکیه از ایستگاه راه‌آهن تهران عبور کرد
  • عبور محموله تجاری ریلی افغانستان به مقصد ترکیه از ایستگاه تهران
  • عبور محموله تجاری ریلی افغانستان به مقصد ترکیه از ایستگاه راه آهن تهران
  • بار ترانزیتی افغانستان به ترکیه از تهران گذشت/ آمادگی راه‌آهن برای حمل محموله‌های بعدی
  • ترکیه: حماس پس از تشکیل کشور مستقل فلسطین، سلاح را کنار خواهد گذاشت
  • ترکیه : حماس پس از تشکیل کشور مستقل فلسطین، سلاح را کنار خواهد گذاشت
  • ترکیه: حماس پس از تشکیل کشور مستقل فلسطین، سلاح را کنار خواهد گذاشت/ اگر کشور مستقل فلسطین برپا نشود، ممکن است جنگ ها و فجایع دیگری در غزه تکرار شود
  • رایزنی طالبان با ترکیه در کابل
  • شرکت هیات افغانستان در نشست‌های بین‌المللی
  • خروج قطار افغانستان_ترکیه از مرز شمتیق+فیلم