Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ساعت24»
2024-04-26@19:24:30 GMT

پایان عصر انقلابی‌گری

تاریخ انتشار: ۲۸ فروردین ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۱۶۱۱۳۹۷

رائول کاسترو 89ساله، رهبر فعلی کوبا و برادر بزرگ‌ترش فیدل که در سال 2016 درگذشت، از زمان رهبری انقلابی در سال 1959 که سرنگونی حکومت مورد حمایت ایالات متحده را در پی داشت، به مدت حدود شش دهه حکومتی کمونیستی را بر کوبا حاکم کردند و اکنون و با گذشت بیش از دو دهه از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی، کوبا یکی از آخرین کشورهایی است که حاکمیتی کمونیستی دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


هشتمین کنگره حزب حاکم کمونیست کوبا که از روز گذشته و به مدت چهار روز آغاز به کار کرده، دستور کاری تاریخی دارد و آن هم انتخاب جانشین رائول کاسترو دبیر اول این حزب است که از سال 2008 به جای فیدل کاسترو به این سمت منصوب شده بود. این کنگره که هر پنج سال یک بار برگزار می‌شود، مهم‌ترین گردهمایی حزب کمونیست برای انتخاب رهبری حزب و تعیین چارچوب‌ها و سیاست‌های کلی حکومت کوباست. رائول کاسترو در کنگره 2016 گفته بود که در نشست بعدی دیگر نامزد رهبری حزب نمی‌شود و از همان زمان جانشین او نیز مشخص شده بود.
«میگل دیاز کانل» که معاون رئیس‌جمهور و سپس رئیس‌جمهور کوبا بود، قرار است در این کنگره به‌عنوان جانشین رائول کاسترو منصوب شود تا پس از 62 سال کوبا وارد دوره تازه‌ای شود که حداقل در ظاهر، کاستروها نقش رهبری را در این کشور ایفا نکنند. با این حال انتظار می‌رود حتی کناره‌گیری از دبیراولی حزب هم از نفوذ رائول کاسترو کم نکند و او هم مانند برادرش تا زمان مرگ، بانفوذترین شخصیت سیاسی در این کشور باقی بماند. با وجود اینکه این تغییر و تحولات، منجر به ورود نسل جدیدی از سیاست‌مداران و اقتصاددانان به رده‌های اول رهبری در کوبا خواهد شد اما به گفته تحلیلگران، انتظار نمی‌رود تغییرات گسترده‌ای در مدل حکومت سوسیالیستی تک‌حزبی در این کشور ایجاد شود. اما فشارها برای اصلاحات اقتصادی و حرکت به سوی اقتصاد بازار آزاد در این کشور افزایش خواهد یافت.
همه‌گیری و بحران اقتصادی
کنگره هشتم در حالی برگزار می‌شود که کوبایی‌ها پس از عادی‌سازی رابطه این کشور و ایالات متحده در دوران ریاست‌جمهوری باراک اوباما در واشنگتن، شاهد بازگشت موضع سخت‌گیرانه و اعمال تحریم‌ها از سوی دونالد ترامپ رئیس‌جمهور سابق آمریکا بودند.
از طرف دیگر، شیوع ویروس کرونا وضعیت وخیم اقتصادی کوبا را بحرانی‌تر کرد و باعث کمبود گسترده کالاهای اساسی و دارو و تشکیل صف‌های گسترده روزانه برای تهیه مایحتاج روزانه و ضروری مردم شد. ادامه این روند در ماه‌های گذشته باعث شد تا بخش بیشتری از مردم، فریاد اعتراض خود را نه بر سر ایالات متحده بلکه بر سر رهبران این کشور و مدیریت غلط آنها بلند کنند و نقش تحریم‌ها در چنین وضعیتی را کم‌رنگ‌تر از سوء مدیریت حکومت این کشور بدانند.
کنگره حزب کمونیست کوبا در کنار تعیین جانشین کاسترو، مسیر اصلاحات آینده در این کشور را هم مشخص خواهد کرد اما خوش‌بینی زیادی درباره عملی‌شدن این اصلاحات وجود ندارد، چراکه دستورالعمل‌های حزب کمونیست برای گشایش‌های اقتصادی که در سال 2011 اعلام شده بود هم هنوز با گذشت یک دهه، به طور کامل اجرا نشده است. خورخه کوئینتانا یک شهروند 35ساله که در صف خرید مواد شوینده ایستاده به رویترز می‌گوید: «نسل من دیگر امیدی به تغییر ندارند. ما از همه چیز ناامید شده‌ایم. در سال‌های اخیر بسیاری از دوستان و اطرافیانم به دنبال راهی جدید از کوبا مهاجرت کرده‌اند».
اقتصاد کوبا که وابستگی زیادی به توریسم دارد، در سال گذشته به دلیل تبعات همه‌گیری ویروس کرونا وارد وضعیت بحرانی شد و سقوطی 11درصدی را تجربه کرد. این بحران دولت این کشور را وادار کرده است تا اصلاحات اقتصادی را با انجام اصلاحات مالی گسترده دوباره از سر بگیرد.
«آرتورو لوپز لوی» کارشناس تحولات کوبا در دانشگاه کالیفرنیا می‌گوید: «تغییرات استراتژیک اقتصادی در دو کنگره قبلی تعریف شده بود. اکنون بحث درباره نحوه اجرای آنهاست. اما در کنار نقش همه‌گیری ویروس کرونا، سوء مدیریت و فساد را هم باید به‌عنوان عوامل مؤثر در بروز بحران اقتصادی و افزایش نارضایتی عمومی به شمار آورد». طی دهه گذشته، اصلاحات اجتماعی به‌ویژه گسترش دسترسی به اینترنت باعث تقویت جامعه مدنی کوبا شده و بیان اعتراض‌ها و مخالفت‌ها با سیستم حکومت این کشور با وجود کنترل شدید مقام‌های امنیتی، ساده‌تر و علنی‌تر شده است.
در این میان، برخی از مخالفان حکومت کوبا در داخل و خارج از کشور می‌گویند زمان تغییر دموکراتیک وعده داده شده بود تا تحریم‌های اعمال‌شده از سوی دولت ترامپ کاهش یابد، خواسته‌اند تا نه تنها فشارهای واشنگتن علیه حکومت کوبا کاهش نیابد، بلکه روند تحریم‌ها و فشارهایی که از زمان دولت ترامپ دوباره آغاز شده بود، ادامه یابد.

جانشین کاسترو کیست؟
«میگوئل دیاز کانِل» 60ساله که قرار است پس از تصدی پست معاون رئیس‌جمهوری و سپس ریاست‌جمهوری، در کنگره هشتم حزب کمونیست کوبا به سمت دبیر اول این حزب حاکم بر این کشور انتخاب شود، اولین کسی خواهد بود که قدرت را در کوبای پس از انقلاب 1959 در خارج از خانواده کاسترو به دست می‌گیرد. اما او اساسا هیچ فرقی با فیدل و رائول کاسترو، مرشدهای سیاسی خود ندارد و یک مارکسیست معتقد به شمار می‌آید.
کانل به هیچ وجه خواستار فروپاشی نظام حاکم بر کوبا نیست اما دائما از لزوم انجام اصلاحات سخن می‌راند و قدم‌های نه چندان بلندی هم در این مسیر برداشته است. کانل هم مانند دیگر رهبران ارشد حزب کمونیست، حیاتش با این حزب پیوند خورده و در دوران حاکمیت کاستروها موفقیت‌های مالی زیادی کسب کرده است. او در 43سالگی به عضویت دفتر سیاسی حزب کمونیست درآمده و خود را مانند فیدل کاسترو فردی کاریزماتیک می‌داند. کانل در گفت‌وگوی اخیر خود با روزنامه «گرنما» ارگان حزب حاکم کوبا، وعده داده که مسیر اصلاحات رائول کاسترو را ادامه خواهد داد.
با این حال، تندروها مهم‌ترین چالش کانل در درون حزب حاکم به شمار می‌آیند. گروهی که معتقدند انجام اصلاحات اقتصادی و کم‌رنگ‌ترشدن نقش حکومت، می‌تواند منجر به کاهش نفوذ سیاسی حزب کمونیست بر این کشور شود. در آن سو اما حامیان اصلاحات، ماندگاری حکومت کمونیستی کوبا را مشروط به انجام اصلاحات اقتصادی می‌دانند.

منبع: روزنامه شرق

منبع: ساعت24

کلیدواژه: اصلاحات اقتصادی انجام اصلاحات رائول کاسترو حزب کمونیست حزب حاکم تحریم ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.saat24.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ساعت24» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۶۱۱۳۹۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

شناسایی قضات فاضل و انقلابی رویکرد قوه قضاییه است

دادستان کل کشور گفت: با شناسایی افراد مستعد و تشکیل بانک اطلاعاتی از افراد جوان، مستعد و دارای قابلیت، رویکرد استفاده از نیروهای جوان، فاضل و انقلابی در سطح مدیریت در قوه قضاییه دنبال می‌شود.

به گزارش ایسنا، حجت‌الاسلام والمسلمین محمد موحدی آزاد در دیدار با نماینده، ولی فقیه و امام جمعه یزد، اظهار کرد: شناسایی نیروهای فاضل و مستعد در سطح کشور و به ویژه در بین حوزه‌های علمیه و دانشگاه‌ها آغاز شده و با تشکیل بانک شایستگان، قوه قضاییه در آینده دارای یک ظرفیت عظیم و بی بدیل در سطوح مختلف خدمت و مدیریت است.

وی با اشاره به ابلاغ سند جدید تحول قوه قضاییه، تصریح کرد: هوشمندسازی و تسهیل ارائه خدمات، جلب رضایتمندی مردم، ایجاد زمینه‌هایی برای افزایش مشارکت مردم در امور مرتبط با دستگاه قضایی از طریق تقویت نهادهای سازشی از تاکیدات سند تحول قوه قضاییه است.

دادستان کل کشور عنوان کرد: تقویت نهادهای سازشی در روستاها، بخش‌ها، و شهرها و استفاده از مسیرهای حل اختلاف موضوعی است که ضرورت دارد و باید مورد اهتمام باشد.

وی همچنین به خلاء قانون در برخی از وظایف قوه قضاییه و تأکیدات سند تحول اشاره کرد و گفت: عدم وجود قانون مصرح در برخی از موضوعات اساسی باعث عملکرد سلیقه‌ای و ورود قوی و یا ضعیف در برخی از مقام‌های قضایی شده است.

وی تأکید کرد: پیگیری قانون‌نگاری در برخی از شمول مهم، همچون حقوق عامه، تأمین آزادی‌های مشروع و برخی از تأکیدات سند تحول قوه قضاییه در دستور کار است.

حجت‌الاسلام و المسلمین موحدی، با اشاره به پیشرفت‌های کشور در حوزه‌های مختلف، تاکید کرد: راه حل برون رفت از مشکلات امروز جامعه، ایمان به شعار ما می‌توانیم است.

ضرورت شناسایی و تشکیل بانک نخبگان جهت استفاده در پست‌های مدیریتی کشور

آیت‌الله محمدرضا ناصری نماینده، ولی فقیه و امام جمعه یزد نیز در این دیدار گفت: شناسایی و تشکیل بانک نخبگان جهت استفاده در پست‌های مدیریتی کشور یک اقدام مهم و ضرورت اجتناب ناپذیر است.

وی افزود: شناسایی نخبگان و جوانان متعهد یک الگوی کامل مدیریتی بود که در ابتدای انقلاب توسط شهید بهشتی انجام می‌شد.

نماینده، ولی فقیه در استان و امام جمعه یزد قوه قضاییه را اصل، پایه و ریشه در رابطه با اعتدال و اعتلای جامعه ذکر کرد و گفت: اگر دستگاه قضا در کشور خوب عمل کند یک جامعه هدفمند، قانونمدار و به‌هنجار شکل خواهد گرفت.

وی آموزش حقوق عمومی و موازین شهروندی توسط دستگاه قضایی به آحاد جامعه را ضروری دانست و یادآور شد: آموزش سبک زندگی، بایدها و نبایدهای حقوقی و موازین حقوق شهروندی به آحاد جامعه، از چالش‌های دستگاه قضایی کاسته و بر آرامش اجتماعی می‌افزاید.

وی انحصار به پشت میزنشینی یک مقام قضایی و رسیدگی صِرف به پرونده را به نقد گرفت و گفت: امروز باید یک مقام قضایی در بطن جامعه و در بین مردم باشد و اگر بی‌قانونی و انحرافی را دید، منشاء و علل شکل‌گیری مشکلات را دریابد و وارد عمل شود.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • علم الهدی: در بحث حجاب، نمی‌شود مردم یک گوشه بنشینند و تماشاچی باشند / حکومت هم باید فراتر از یک ناصح مشفق در میدان باشد
  • اعلام همکاری مالزی در زمینه امنیت سایبری با افغانستان
  • کابل: هیچ گروه تروریستی در افغانستان فعال نیست
  • طالبان: سه کشور همسایه زمینه داعش در منطقه را فراهم کرده‌اند
  • شناسایی قضات فاضل و انقلابی رویکرد قوه قضاییه است
  • لیگ ملت‌ها: لیست رقیب ایران با حضور فوق‌ستاره
  • لزوم بازنگری در زمان اجرای مالیات بر عایدی سرمایه
  • خواهر لاتین‌تبار اصفهان؛ شهر میادین و دروازه دنیای جدید
  • فرشاد مومنی: به سوی روند قهقرایی گسترش فقر و عقب ماندگی حرکت می کنیم/ راحت می گویند نقشی در افزایش نرخ ارز نداریم! / وزیر مسئول تولید، می گوید آنقدر واردات کرده ایم که گلوگاه های گمرکی بند آمده! با عنوان «اصلاحات پارامتریک» از جیب حقوق بگیران سرقت می کنند
  • مالزی: روابط با حکومت افغانستان را گسترش می‌دهیم