Web Analytics Made Easy - Statcounter

نماینده سابق مجلس، درباره نقطه آغاز سند راهبردی ایران و چین و نقش رهبر انقلاب، موضع دولت تدبیر و امید در قبال آن و تداخل این موضوع با برجام، روند پیگیری نظام برای به نتیجه رسیدن این سند و مفاد آن در حوزه های مختلف، به سؤالات ما پاسخ گفت.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از صاحب نیوز؛ قرارداد همکاری های 25 ساله ایران و چین امروز نقل محافل است و هیاهوی بسیاری پیرامون این قرارداد از سوی مخالفان و موافقان در رسانه ها بر پا شده است و نظرات ضد و نقیض از سوی عوام و خواص در این زمینه مطرح می شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

شبکه های معاند جمهوری اسلامی این قرارداد را مقدمه تبدیل شدن ایران به مستعمره چین می دانند و مدعی فروخته شدن بخش هایی از کشور طی این قرارداد هستند. در مقابل اما موافقان، شکوفایی اقتصادی ایران و کمرنگ شدن تحریم های آمریکا را به عنوان ثمره این توافق مطرح می کنند.

در آستانه پنجاهمین سالگرد روابط دیپلماتیک تهران و پکن و در جریان سفر وزیر امور خارجه چین به تهران، سند جامع همکاری های ۲۵ ساله بین ایران و چین پس از رایزنی های چندین ساله از سال 1394 تا 1400، به امضای مقامات دو کشور رسید و یکی از اتفاقات مهم در عرصه سیاست خارجی ایران در سال ۱۴۰۰ رقم خورد و فصل نوینی در روابط  تهران و پکن آغاز شد. این سند را باید برنامه‌ای سیاسی راهبردی، اقتصادی و فرهنگی دانست که سویه‌های همه‌جانبه روابط دو کشور را در افق بلند مدت دنبال  می کند. یکی از مهم ترین ابعاد این سند، بعد اقتصادی آن و گسترش روابط دو کشور در حوزه های مختلف تجاری ، اقتصادی و بازرگانی است و دو کشور معترف به ظرفیت‌های بالقوه  موجود برای همکاری‌های اقتصادی فراتراز وضعیت کنونی هستند و همکاری ها در حوزه‌های نفت، صنعت و معدن و انرژی مورد تأکید قرار گرفته است.

دکتر سید محمد جواد ابطحی، دانش آموخته رشته حقوق خصوصی در مقطع کارشناسی ارشد است و دکترای حرفه ای مدیریت استراتژیک دارد. وی استاد دانشگاه است و نمایندگی مردم خمینی شهر در دوره های هشتم و دهم مجلس شورای اسلامی را بر عهده داشته است. درباره چند و چون و حواشی قرارداد 25 ساله ایران و چین با وی به گفت و گو نشسته ایم که متن آن به شرح ذیل تقدیم حضور می شود.

نقطه آغاز سند همکاری های راهبردی ایران و چین، چگونه شکل گرفت؟

شروع کار این قرارداد از سال 1394 با تأکید رهبر معظم انقلاب و دیدار رییس جمهور چین با ایشان بود. این دیدار درباره راه های برون رفت از تحریم های آمریکا برای ایران و چین برگزار شد. در آن زمان دعواهایی میان چین و آمریکا در باب تجارت جهانی و تعرفه های وضع شده از آمریکا برای واردات کالاهای چینی مطرح بود.

موضع دولت تدبیر و امید نسبت به این همکاری ها چه بود و چه رفتارهایی در این خصوص از سوی دولت انجام شد؟

البته دولت آقای روحانی به هیچ وجه نمی خواست که زیر بار این توافق برود و به همین دلیل هم این موضوع با اسقبال خوبی از سوی دولت مواجه نشد و حتی ما در این دولت، مدت ها در پکن سفیر نداشتیم و دولت هیچ فردی را به عنوان سفیر کشور در چین معرفی نمی کرد. این در حالی است که نفت کشور تحریم شده بود و چین هم خریدار عمده نفت ایران است. وزیر نفت هم نظر خوبی نسبت به روابط با روسیه و چین نداشت و حتی برای مدتی روابط میان ایران و چین قطع شده بود و چینی ها هم به سمت عربستان و پاکستان رفته بودند.

با وجود عدم تمایل دولت برای همکاری با چین، چگونه این موضوع پیش رفت و به توافق منجر شد؟

در سال 1397 شخص علی لاریجانی از سوی رهبر انقلاب مأمور سفر به چین و زمینه سازی مجدد برای ایجاد تفاهم شد. البته چینی ها از ایران دلخور شده بودند و در دیدار با آقای لاریجانی گله هایی در این خصوص ابراز کردند. چینی ها معتقد بودند که دولت ایران به محض اینکه وعده ای از طرف غرب دریافت می کند، دیگر روابط با چین را قطع می کنند و احتمال رخداد مجدد همین رفتار دولت ایران در آینده را می دادند. رییس مجلس وقت کشور در آن جلسه اطمینان هایی به چینی ها برای بازگشت به مذاکرات داد، اما از آنجایی که دولت ایران موافق انعقاد این قرارداد نبود، این مهم به تعویق افتاد و پس از کش و قوس های فراوان سرانجام پیش نویس این قرارداد به امضای طرفین رسید. البته هنوز هم دولت آقای روحانی نظر مساعدی بر روی این توافق ندارد. متأسفانه فرزندان بسیاری از مسئولان دولت تدبیر و امید در کشورهای غربی اروپا و آمریکا زندگی می کنند و خانواده های آنان از نظر فکری وابسته به لیبرال دموکراسی غربی هستند. در این سال ها، امیدهای دولت به برخی قول های اروپایی ها نظیر گشایش از طریق اینستکس و یا پیروزی بایدن در انتخابات آمریکا و بازگشت دموکرات ها همواره سبب تأخیر در شکل گیری توافق میان ایران و چین شده است. اما خوب گویا بالأخره دولت ما متوجه شد که ابراز علاقه غربی ها به ایران از روی صداقت نبوده است و تحرکاتی از سوی دولت برای انعقاد توافق صورت گرفت. البته آقای لاریجانی هم پس از خاتمه مسئولیتش در مجلس به عنوان نماینده رهبر انقلاب در امور چین منصوب شد و با پیگیری هایی که انجام شد، کار به سامان رسید و با سفر رییس جمهور چین به ایران این تفاهم نامه راهبردی به امضا رسید.

مسائلی که درباره مفاد این سند راهبردی همکاری ها مطرح می شود، تا چه حدی منطبق بر واقعیت هستند؟

این سند، یک تفاهم کلی است و بر اساس چهارچوب این سند، قرار است که در بخش های مختلف، قراردادهایی میان دو کشور تنظیم شود. به عنوان مثال در هریک از صنایع پتروشیمی، گردشگری و حمل و نقل، باید قراردادهای جداگانه ای منعقد شود که جزئیات هر کدام هم در همان قرارداد مطرح خواهد شد و هنوز هم هیچ قراردادی میان ایران و چین به امضاء نرسیده است. مطابق با اصل 77 قانون اساسی همه این قرارداد ها باید به تصویب مجلس برسند و تا به تصویب مجلس نرسند، الزام آور و قابل اجرا نخواهند بود. هیچ جای نگرانی در مورد همکاری ایران و چین وجود ندارد و به احتمال زیاد، عمر این دولت برای امضای قراردادها میان ایران و چین کفایت نمی کند و باید منتظر انعقاد قراردادها در زمینه های مختلف و شکوفایی اقتصادی در دولت بعدی باشیم.

انتهای پیام/

 

 

منبع: دانا

کلیدواژه: میان ایران و چین همکاری ها دو کشور چینی ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.dana.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «دانا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۶۱۸۷۸۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

شورای وحدت چند نماینده در مجلس دوازدهم دارد؟ /جزئیات لیست انتخاباتی برای دور دوم انتخابات از زبان متکی

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، منوچهر متکی سخنگوی شورای وحدت، از برنامه شورای وحدت در دور دوم انتخابات مجلس شورای اسلامی خبر داد و گفت: شورای وحدت دو ماموریت اساسی دارد. نخست کمک به کشورداری بر اساس نظام مسائل است. یعنی موضوعات اساسی کشورداری شناسایی و حوزه‌هایی که مورد اجماع نیست به بحث گذاشته شود تا به نظر واحدی دست یابیم و آن را در اختیار دولت قرار دهیم که این جزو ماموریت اصلی شورای وحدت است.

وی در گفتگو با ایرنا، دومین ماموریت شورای متبوعش را حضور در مناسبت‌ها و رویدادهای مهم سیاسی بیان کرد و افزود: یکی از این مناسبت ها، انتخابات است که شورای وحدت در عمر چهارساله خود در انتخابات ریاست‌جمهوری و مجلس دوازدهم و مجلس خبرگان رهبری حضور فعال و مسئولانه داشت، البته در انتخابات مجلس در حوزه تهران انتظار ما برآورده نشد.

سخنگوی شورای وحدت با بیان اینکه در سطح کشور با تلاش شورای وحدت ۶۰ نماینده اختصاصی و ۳۰ نماینده مشترک با جریان های دیگر راهی بهارستان شدند، اعلام کرد: در مرحله دوم انتخابات هم نامزد داریم که معرفی می‌‍شوند و ممکن است تصمیم بگیریم از فهرست‌های دیگر لیست را تکمیل و به مردم تهران معرفی کنیم. در استان‌ها هم بررسی‌ها انجام و نامزدها مشخص شدند که در زمان خود اعلام می‌کنیم.

متکی همچنین مهمترین برنامه مجلس دوازدهم را نظارت عنوان کرد و گفت: دستگاه‌های حکمرانی در کشور نیاز دارند هر چند وقت یکبار خود را در معرض قضاوت مردم قرار دهند که در حکمرانی نوین در دنیا به آن سنجش مقبولیت می‌گویند. تلقی بر این است که مردم نسبت به مجلس یک ارزیابی بسیار مثبتی ندارند و انتقادات و مطالبات برزمین مانده دارند که فکر می‌کنند مجلس به آن رسیدگی نکرده است.

وی با بیان اینکه بر این اساس ما ضرورت تحول در رویکردها و کاردکردهای مجلس دوازدهم را مطرح کردیم، افزود: در مجلس در حوزه های شکلی و سخت افزای کار نیاز به تحول داریم.

منتخب مجلس داوزدهم از دیگر حوزه هایی که نیاز به تحول دارد را حوزه مدیریت مجلس عنوان کرد و گفت: رئیس مجلس قبل از ورود به دستور صحن علنی باید موضوعات را بررسی کرده باشد و در عین حال باید گروه‌های مشاوره‌ای تشکیل دهد تا موضوعات را بررسی کنند که این مشاوران می‌تواند روسای کمیسیون‌ها، استادان دانشگاه و نخبگان باشند و از طرفی تعامل باید برآمده از نگاه نمایندگان باشد.

متکی در بیان ویژگی‌های رئیس مجلس دوازدهم نیز، اظهار کرد: اشراف به حوزه داخلی و خارجی و دیپلماتیک می‌تواند نقاط قوت یک نامزد ریاست مجلس باشد تا بتواند مدیریت شکلی و محتوایی موفقی را در مجلس داشته باشد. یا می تواند خودش متخصص باشد و یا از مشاوران استفاده کند. اما باید نسبت به مسائل کلان کشور داری اشراف داشته باشد.

۲۷۲۱۸

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1899368

دیگر خبرها

  • کاشی، استاد دانشگاه: این تحلیل که جز خشونت راهی نمانده ایران را به کجا می برد؟ این وضعیت همه را می ترساند/ جامعه دارد خودش را به نحو تازه ای، تعریف می کند/ ما در یک نقطه آغاز قرار داریم؛ این نقطه آغاز به مراتب رادیکال تر و مهم تر از عصر مشروطه است
  • عملیات اجرایی پل خورگو آغاز شد
  • «کمیته تماس منطقه‌ای» درباره افغانستان؛ قطار پیشرفت روندی که آغاز شده است
  • ابتکار «کمیته تماس منطقه‌ای درباره افغانستان»؛ قطار پیشرفت روندی که آغاز شده است
  • جنجالی که نماینده مشهد درباره «بمب اتم» برپا کرد؛ کریمی قدوسی کیست؟
  • شورای وحدت چند نماینده در مجلس دوازدهم دارد؟ /جزئیات لیست انتخاباتی برای دور دوم انتخابات از زبان متکی
  • نماینده سابق مجلس عزادار شد /پیام لاریجانی
  • سوءمدیریت فاحش و زبان دراز برخی دولتمردان سابق درباره فقر
  • سوءمدیریت فاحش و زبان ‌دراز برخی دولتمردان سابق درباره فقر
  • در دور دوم انتخابات ۴۵ نماینده راهی مجلس می‌شوند