Web Analytics Made Easy - Statcounter

مردم کاشان در دینداری و اجرای آیین و رسوم مذهبی شهرت بسیاری دارند. آنها در ماه مبارک رمضان به نظافت خانه و مساجد می‌روند، حلوای نذری برای اهل قبور می‌پزند و نوعروسان هدایای بسیار می‌گیرند. با برنا همراه باشید تا درباره این آیین و رسوم کاشانی‌ها در ماه های مبارک رمضان قبل از کرونا بیشتر بدانید.

به گزارش برنا؛ آداب و رسوم رمضانی مردم کاشان در استان اصفهان و قبل از کرونا عبارت بودند از :

خانه‌تکانی توسط دختران

خانه‌تکانی و نظافت مسجد از مهم‌ترین برنامه‌های کاشانی‌ها برای استقبال از ماه رمضان است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این مراسم در کاشان از سوی دختران جوان انجام می‌گیرد چرا که آنها اعتقاد دارند انجام خانه‌تکانی و نظافت توسط دختران، سرنوشت آنها برای زندگی مشترک را می‌سازد. استقبال از ماه مبارک تنها به نظافت خانه و مسجد محدود نمی‌شود بلکه شهر، بازار، حمام‌های عمومی و کاروانسراها نیز غبارروبی می‌شوند.

انداختن کلوخ مشکلات در آب

کاشانی‌ها همانند یزدی‌ها در آخرین جمعه ماه شعبان مراسم کلوخ اندازون برپا می‌کنند. آنها در این روز خوراک‌های رنگارنگ تهیه می‌کنند و همراه اقوام و نزدیکان به دشت و صحرا، زیارتگاه‌ها و باغ‌ها می‌روند و روز را در آنجا سپری می‌کنند. علت نام‌گذاری این روز با سنت اهالی یزد متفاوت است. کاشانی‌ها آب را روشنایی می‌دانند به همین جهت، در این روز کلوخی در آن می‌انداختند تا کلوخ در آن حل شود، آنها کلوخ را تمثیلی از مشکلات می‌دانستند و اعتقاد داشتند، همانطور که کلوخ در آن حل می‌شود، مشکلات نیز حل شدنی است.

برپایی مراسم هوم بابایی

یکی از رسوم دیرینه مردم کاشان در ماه رمضان، آیین هوم بابایی است. این آیین اگرچه رو به فراموشی رفته اما در برخی از مناطق کاشان هنوز هم کم و بیش انجام می‌شود. در این مراسم که تا نیمه ماه رمضان انجام می‌گیرد، گروهی از بچه‌ها و نوجوانان دور هم جمع می‌شوند و با انتخاب دو نفر به عنوان میدان دار و دیگری صندوق دار، بعد از افطار به در خانه‌ها می‌روند و با گفتن «هوم بابا هوم بابا»، اهل خانه را صدا می‌کنند تا به آنها پول یا تنقلات هدیه دهند. میدان دارها صدای خوشی دارند و اشعار را می‌خوانند و بچه‌ها از او پیروی می‌کنند.

روایت است که امام حسن(ع) و امام حسین(ع) شب پانزدهم ماه رمضان به در خانه‌ جد بزرگوارشان می‌رفتند و سوره الضحی را با نوایی خوش قرائت می‌کردند، آنگاه پیامبر(ص) و حضرت علی(ع) برای شادی و تشویق آنها مقداری خوراک به آن عزیزان می‌دادند.

آیین روزه واکنی

از رسوم جالب در ماه مبارک رمضان در کاشان می‌توان به رسم روزه واکنی برای عروسان و دامادها اشاره کرد. طبق این رسم، خانواده عروس در شب دوم ماه رمضان، خانواده داماد را برای افطاری به خانه دعوت می‌کند و خانواده‌ها پیش از افطار، به عروس و داماد هدایایی با عنوان روزه واکنی می‌دهند.

هدیه‌های نیمه ماه

مردم کاشان مراسم و هدایایی بسیاری در روزهای مختلف ماه مبارک رمضان برای تازه عروسان و دامادها در نظر دارد. یکی از رسوم مرتبط با تازه عروسان مراسم روز پانزدهم ماه رمضان مصادف با میلاد امام حسن مجتبی (ع) است. در این روز داماد یا خانواده او برای عروس طلا و شیرینی هدیه می‌آورند. این رسم هنوز در اکثر مناطق کاشان اجرا می‌شود.

از دیگر رسوم رایج در رمضان، هدیه روز بیست و هفتم است. در این روز داماد پارچه و شیرینی به عروس هدیه می‌دهد. در گذشته اعتقاد بر این بود که عروس باید پارچه را در مسجد میان نماز ظهر و عصر برش بزند و از آب لباسی بدوزد که لباس سفید بختی و سعادت او خواهد بود.

دیدار اهل قبور در بیست و سوم رمضان

مردم کاشان از میان سه شب قدر، احترام ویژه‌ای برای شب بیست و سوم قائلند. آنها در این روز به دیدار اهل قبور می‌روند. مزار مردگان خود را آب و جارو می‌کنند، فاتحه می‌خوانند، طلب آمرزش برای اموات و حلالیت برای خود می‌کنند. در این شب خیرات و نذورات بسیاری برای اهل قبور درست و میان اهالی تقسیم می‌شود. حلوا و ترحلوا از مهمترین نذورات این روز است.

برپایی عزای حضرت علی(ع)

مردم کاشان در شب‌های قدر مراسم عزاداری پر شوری اجرا می‌کنند. آنان با راه‌اندازی هیات‌های عزاداری، سینه‌زنی و نخل‌برداری در تمام شهر به سوگ شهادت حضرت علی(ع) می‌نشینند و با نوحه‌خوانی و مراسم تعزیه به عزاداری می‌پردازند. بسیاری از کاشانی‌ها در روز بیست و یکم ماه رمضان برای افطار آش رشته می‌پزند و در بین  همسایگان و آشنایان توزیع می‌کنند. اغلب خانواده‌ها در شب‌های ۲۳ و ۲۷ رمضان که به شب ختم و هفتم امام علی(ع) مشهور است حلوای نذری می‌پزند و هنگام افطار پخش می‌کنند. پخت این حلوا مهارت ویژه‌ای می‌خواهد که هنر بانوان کاشانی است.

منبع: خبرگزاری برنا

کلیدواژه: ماه رمضان مردم کاشان مبارک رمضان کاشانی ها ماه رمضان ماه مبارک اهل قبور

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.borna.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری برنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۶۴۳۳۳۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تقدیر شورای عالی انقلاب فرهنگی از سریال «رستگاری»

در جلسه‌ای که با حضور اعضای شورای عالی انقلاب فرهنگی برگزار شد، حجت‌الاسلام عبدالحسین خسروپناه دبیر این شورا درباره گیرایی داستان «رستگاری» و استفاده از تکنیک‌های جدید جلوه‌های ویژه برای سریال‌های مناسبتی در ماه رمضان توضیحاتی ارائه داد و گفت: این سریال توانسته مردم را با سلایق مختلف پای تلویزیون بنشاند.

آیت‌الله علی‌اکبر رشاد، عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی نیز با تمجید از محتوای سریال «رستگاری» عنوان کرد: صداوسیما ویترین متفاوتی را برای ماه رمضان تدارک دیده بود.

در این جلسه با هدایایی از  کارگردان، بازیگران و عوامل سریال «رستگاری» تقدیر شد.

«رستگاری» به کارگردانی و تهیه‌کنندگی مسعود ده‌نمکی ماه مبارک رمضان از شبکه دو سیما پخش شد.

در این اثر هنرمندانی همچون محمود پاک نیت، رضا استادی، پویا امینی، مهدی سلوکی، کاوه سماک باشی، حمید رضا هدایتی، رامین راستاد، نیما شاهرخ شاهی، رضا توکلی، حسن اسدی، محمدرضا رهبری، مالک سراج، افشین سنگ چاپ، رامبد شکر آبی، اکبر رحمتی، محمود مقامی، مختار سائقی، نفیسه روشن، سولماز حصاری، پوراندخت مهیمن، شیوا خسرومهر، پرنیا کربلایی، ساقی زینتی، المیرا ربیعی، عاطفه رحمان‌پور، حسنی قبادی، فریبا ترکاشوند، پریا انوری، ژاله درستکار، مونا افخمی، مهرسا فلاحیان، فرخنده فرمانی زاده و افسر ناصری ایفای نقش کرده‌اند.

باشگاه خبرنگاران جوان فرهنگی هنری سینما و تئاتر

دیگر خبرها

  • مسابقات جام رمضان تنیس روی میز بانوان در سمنان پایان یافت
  • تقدیر شورای عالی انقلاب فرهنگی از سریال «رستگاری»
  • مصرف ماهانه ۸۵ هزارتن تخم مرغ در کشور
  • مبارزات آیت الله کاشانی علیه رژیم صهیونیستی + موشن گرافیک
  • فیلمی بامزه از متهم اصلی کرونا!
  • کاشان، عروس خانه‌های تاریخی ایران (فیلم)
  • ۳۰۰ نفر در کرمانشاه برگزیده طرح مسطورا در ماه مبارک رمضان شدند
  • خادمان قرآنی و فعالان طرح «مسطورا» در کرمانشاه تجلیل شدند
  • تولید ماهانه تخم مرغ به ۱۱۲ هزارتن رسید
  • بیت مرحوم آیت‌الله کاشانی بیانیه صادر کرد