Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-04-26@04:54:30 GMT

افزایش بیماری‌های عفونی نوظهور با تغییرات کاربری اراضی

تاریخ انتشار: ۲ اردیبهشت ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۱۶۷۱۷۶۵

افزایش بیماری‌های عفونی نوظهور با تغییرات کاربری اراضی

ایسنا/خراسان رضوی روز زمین، روزی برای حمایت از حفاظت محیط‌زیست است و مراسم این روز، برای اولین بار در ۲۲ آوریل (دوم اردیبهشت) ۱۹۷۰ برگزار شد و از آن زمان برگزاری سالانه این مراسم گرامی داشته می‌شود.

شعار روز زمین در سال ۲۰۲۱ ترمیم زمین است که بر فرایندهای طبیعی، فناوری‌های سبز نوظهور و تفکر نوآورانه‌ متمرکز شده و می‌تواند اکوسیستم‌های جهان را بازیابی کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

همه افراد برای کار، زندگی، سلامتی، بقاء و خوشبختی به زمینی سالم احتیاج دارند، سیاره سالم یک گزینه نیست، بلکه یک ضرورت است.

در حال حاضر، بیش از یک میلیارد نفر در ۱۹۲ کشور جهان هر ساله در فعالیت‌های روز زمین شرکت می‌کنند؛ در ایران و بسیاری از کشورها این مراسم به مدت یک هفته با فعالیت‌ها متمرکز بر روی مسائل زیست‌محیطی جهان همراه است. از مهم‌ترین موضوع‌های روز زمین  سواد اقلیمی و زیست‌محیطی، فناوری‌های بازسازی شرایط آب‌وهوایی، تلاش‌ برای احیای جنگل‌کاری، کشاورزی احیاءکننده، عدالت زیست‌محیطی، دانش شهروندی، پاکسازی و دیگر موارد است.

بیش از ۵۰ سال از اولین روز زمین در سال ۱۹۷۰ می‌گذرد، زمانی که میلیون‌ها نفر خواستار برخورد بهتر با محیط‌زیست شدند و گام‌های بلندی برداشته‌شده است. اما کار ما تمام نشده است و باید زمین خود را بازیابی کنیم.

در ذیل برخی از موارد ابتکاری روز زمین ذکر شده است:

سیستم‌های غذایی

بیماری همه‌گیر کووید- ۱۹  یادآور دردناک نیاز مبرم جهان به سیستم‌های غذایی با مقاومت بیشتر است. برای سال‌های آینده، ناکامی‌های ناشی از همه‌گیری، امنیت‌غذایی و تغذیه را به‌ویژه در کشورهای در حال توسعه که قبلا با گرسنگی و فقر دست و پنجه نرم می‌کردند، تهدید می‌کند.

بانک جهانی گزارش کرده است که ۱۲۴ میلیون نفر در سال ۲۰۲۰ با فقر و گرسنگی مواجه شدند و ۱۶۳ میلیون نفر دیگر نیز در سال ۲۰۲۱ در معرض خطر قرار دارند.

بانک جهانی اعلام کرد: «تاثیرات بیماری کووید- ۱۹ منجر به افزایش شدید و گسترده ناامنی غذایی جهانی شده است و تقریبا در همه کشورها، خانواده‌های آسیب‌پذیر را تحت تاثیر قرار داده است و انتظار می‌رود که این تاثیرات تا سال ۲۰۲۱ و ۲۰۲۲ ادامه داشته باشد.»

بر اساس این گزارش، از ژانویه ۲۰۲۰ تا ژانویه ۲۰۲۱ قیمت جهانی موادغذایی نزدیک به ۲۰ درصد افزایش‌یافته است و می‌تواند به عنوان افزایش خطر امنیت غذایی محسوب شود، زیرا افزایش قیمت خرده‌فروشی همراه با کاهش درآمد به این معنی است که خانواده‌های بیشتری مجبور به کاهش کمیت و کیفیت غذای خود خواهند بود.

بانک جهانی در ۴۸ کشور نظرسنجی تلفنی انجام داد و دریافت که تعداد قابل‌توجهی از مردم در حال اتمام مواد غذایی هستند یا مصرف خود را کاهش داده‌اند. بانک جهانی اعلام کرد: «کاهش کالری دریافتی و تغذیه در معرض خطر، دستاوردهای کاهش فقر و سلامتی را مورد تهدید قرار داده است و می‌تواند تاثیرات ماندگاری بر رشد شناختی کودکان خردسال داشته باشد.»

اگرچه ناامنی غذایی فعلی به‌طورکلی تحت تاثیر کمبود موادغذایی نیست، اما اختلالات تامین و تورم بر منابع اصلی کشاورزی مانند کودها و دانه‌ها یا کمبود نیروی کار طولانی‌مدت موثر است و می‌تواند محصول فصول آینده را کاهش دهد. اگر کشاورزان گرسنگی شدید را تجربه کنند، ممکن است مصرف بذر را به عنوان غذای امروز نسبت به کاشت بذر برای فردا ترجیح دهند که در آینده به عنوان تهدیدی در افزایش کمبود غذایی خواهد بود.

ترمیم جنگل‌ها

سالانه جهان میلیون‌ها هکتار از جنگل‌ها را به دلیل جنگل‌زدایی از دست می‌دهد. طبق اعلام سازمان‌ملل (UN)، تقریبا دو میلیارد هکتار از جنگل‌ها نیز تحت تاثیر تخریب زمین قرار دارند که این امر بر رفاه ۳.۲ میلیارد نفر تاثیر خواهد داشت.

لیو ژنمین، رئیس دپارتمان امور اقتصادی و اجتماعی سازمان ملل (UNDESA) گفت: «سالانه هفت میلیون هکتار جنگل طبیعی به کاربری‌های دیگر مانند کشاورزی تجاری در مقیاس بزرگ و سایر فعالیت‌های اقتصادی تبدیل می‌شود. هرچند در دهه گذشته میزان جنگل‌زدایی کاهش یافته است، اما از بین‌رفتن پوشش درختان در مناطق گرمسیری بدون وقفه ادامه دارد که عمدتا به دلایل انسانی و طبیعی است.»

سازمان ملل گزارش می‌دهد که تقریبا یک سوم بیماری‌های عفونی در حال ظهور مانند کووید- ۱۹ به تغییرات کاربری اراضی مانند جنگل‌زدایی مرتبط است.

ماه گذشته، ژنمین در یک رویداد مجازی به مناسبت بزرگداشت روز جهانی جنگل‌ها اظهار کرد: بهبودی از بیماری همه‌گیر کووید- ۱۹ باید منجر به اقدامات موثرتر برای حفاظت از جنگل‌های جهان شود. وی افزود که چگونه منابع طبیعی در هنگام بحران جهانی به محافظت از سلامتی و رفاه کمک کرده‌اند.

محققان اظهار کردند: زمانی که افراد باید فاصله فیزیکی را رعایت کنند، فضاهای سبز، پارک‌ها و جنگل‌ها به عنوان پناهگاه امن برای افراد هستند.  علاوه بر این، جنگل‌های سالم به عنوان بافرهای طبیعی در برابر بیماری‌های مشترک انسان و دام عمل می‌کنند و خطر ابتلا به همه‌گیری‌های آینده را کاهش می‌دهند. با این وجود، جنگل‌ها علی‌رغم اهمیت بارز خود همچنان در معرض تهدید قرار دارند.

چو دونگ یو، مدیر کل سازمان غذا و کشاورزی سازمان ملل (FAO) گفت: در حالی‌که بیماری کووید- ۱۹ زنگ خطری برای بیدارکردن بوده است، همچنین فرصتی منحصر به فرد برای بهبودی بهتر و قوی‌تر خواهد بود. وی تاکید کرد: احیای جنگل‌ها و مدیریت پایدار آنها، به نفع مردم و کره زمین است.

دونگ‌یو افزود: این سرمایه‌گذاری همچنین به بهبود اقتصادی از بیماری همه‌گیر کمک خواهد کرد، زیرا فعالیت‌های احیای جنگل باعث ایجاد مشاغل سبز، درآمدزایی، بهبود سلامت انسان و افزایش امنیت انسانی خواهد شد.

پیش از این، برخی کشورها تعهداتی را با عنوان Bonn Challenge (چاش بن) ارائه کرده‌اند که هدفی جهانی برای بازسازی ۱۵۰ میلیون هکتار از مناطق تخریب‌شده و جنگل‌زدایی تا سال ۲۰۲۰ بوده و ۳۵۰ میلیون هکتار تا سال ۲۰۳۰ است.

بر اساس صندوق جهانی طبیعت، امروزه جنگل‌های جهان تحت تاثیر اختلالات انسانی یا مستقیما تخریب یا تاثیر غیرمستقیم تغییرات آب‌وهوایی قرار گرفته‌اند و ترمیم جنگل شامل بهبود خاک، حفاظت از زیستگاه‌ها و راهروهای حیات وحش (مسیر اتصال زیستگاه‌های مشابه یا مناطق محافظت‌شده به یکدیگر)، مدیریت پایدار زمین و  البته  کاشت درختان شده است.

چگونه جنگل‌کاری مسئولانه می‌تواند جوامع را توانمند کند؟

بر این باوریم که برنامه احیای جنگل، زمانی موفقیت‌آمیز است که برای افرادی که در نزدیکی مکان‌های کاشت زندگی می‌کنند، منفعت داشته باشد. احیای جنگل فواید بسیاری از جمله زیستگاه‌های سالم، فرسایش کمتر، مدیریت منابع آب زیرزمینی، افزایش امنیت غذایی و مزایای اقتصادی محلی دارد. برای جوامع روستایی در منطقه، کشاورزی معیشتی همچنان کانون اصلی زندگی روزمره است و آنها را ملزم به تکیه بر پایداری زیستگاه اطراف خود برای امرار معاش می‌کند.

تغییرات آب‌وهوا و سایر تخریب‌های زیست‌محیطی سیستم‌های طبیعی را از بین برده و منجر به بروز بیماری‌های جدید و مهلک و همچنین فروپاشی اقتصاد جهانی شده است، اما همان‌طور که تغییرات آب‌وهوایی و ویروس کرونا به طرز دردناکی ما را متوجه آسیب‌هایی که وارد کرده‌ایم می‌کند، بازیابی زمین نیز فرصت‌های پیش رو را به ما یادآوری خواهد کرد.

از دهه ۱۹۵۰ بیماری‌های عفونی در حال افزایش است، تخمین زده می‌شود که سه مورد از هر چهار بیماری مرتبط با حیوانات است. در ۲۰ سال گذشته، بسیاری از بیماری‌های مشترک انسان و دام از جمله سارس، ابولا و اکنون کووید- ۱۹ شیوع یافته است. دانشمندان بر این باورند که تقریبا نیمی از بیماری‌های مشترک انسان و دام از سال ۱۹۴۰ به دلیل تغییر در کاربری زمین مانند جنگل‌زدایی ناشی می‌شود. مطالعه اخیر دانشگاه استنفورد نشان داد که تکه‌تکه شدن جنگل‌ها در غرب اوگاندا (کشوری در شرق آفریقا) احتمال انتقال ویروس‌ها از حیوانات وحشی به انسان را افزایش می‌دهد.

محققان دریافتند که کاشت گونه‌های نادرست یا کاشت آنها در مناطق نامناسب ممکن است به اکوسیستم‌ها و حیات‌وحش آسیب بیشتری برساند. ما باید زمین خود را نه فقط به دلیل اهمیت به دنیای طبیعی  بلکه زندگی در آن بازیابی کنیم.

منابع

earth.com

en.wikipedia.org

earthday.org

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: استانی اجتماعی روز زمین محیط زیست همه باهم علیه کرونا همه گیری زمین بانک جهانی سازمان ملل زیست محیطی احیای جنگل جنگل زدایی تحت تاثیر فعالیت ها روز زمین جنگل ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۶۷۱۷۶۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مواظب این موجود خطرناک باشید!

مالاریا بیماری خطرناکی است که از طریق نیش پشه آنوفل به فرد منتقل می شود و فرد را حتی تا از دست دادن جان پیش می برد.

به گزارش فارس، امروز روزجهانی مبارزه با مالاریاست.بیماری مالاریا یکی از شایع ترین بیماری های منتقله است که به علت حضور انگل تک یاخته بنام پلاسمودیوم در خون انسان ایجاد می شود.

پلاسمودیومها در داخل گلبولهای قرمز خون رشد می کند و پس از رشد ، تكثیر کرده و موجب پاره شدن گلبولهای قرمز خون و بروز علائم مالاریا می شود.
 
همه گیری شناسی

هر سال در جهان 500– 300 میلیون نفر به مالاریا مبتلا می شوند و از این تعداد بیش از 1میلیون نفر جان خود را از دست می دهند. 

در دنیا هر ثانیه ، یعنی در گفتن هر کلمه مالاریا تعداد 10 کودک برای مبارزه با مرگ در اثر مالاریا پنجه نرم می کنند.

کل موارد مالاریا در جهان بیش از 5 برابر مجموعه ( سل ، ایدز ، سرخك ، جذام ) است. عامل بیماری انگلهای تک سلولی بنام پلاسمودیوم می باشد.

در ایران 19 گونه پشه آنوفل شناخته شده که 7 گونه آن ناقل بیماری هستند .پشه های آنوفل بیشترین زمان خونخواری را در شب انجام می دهند.

پیام طبرسی، متخصص بیماری‌های عفونی و فلوشیپ عفونت در نقص ایمنی در آستانه 25 آوریل مصادف با ششم اردیبهشت گفت: مالاریا را یک بیماری انگلی شایع در جهان برشمرد که حذف آن یکی از اهداف سازمان جهانی بهداشت است.

این استاد دانشگاه با اشاره به وضعیت شیوع مالاریا در ایران گفت: این بیماری در سال‌های دور شیوع گسترده‌ای در کشور داشت اما با بهبود وضعیت بهداشت در مناطق روستایی و آندمیک مالاریا و تلاش کارشناسان بهداشت محیط و شبکه‌های بهداشتی در سالیان اخیر تا آستانه ریشه کنی مالاریا پیش رفتیم.
 
 طبرسی افزود: بیماری مالاریا جزو بیماری های بومی محسوب می‌شود اما به مناطق خاصی اختصاص دارد.

به گفته وی روند ریشه کنی مالاریا در چند سال گذشته به دلیل همسایگی با کشورهای مالاریا خیز در حاشیه جنوب شرقی کشور(افغانستان و پاکستان)، شیوع کرونا و اختصاص تمام ظرفیت شبکه های بهداشتی به کنترل کرونا دچار اختلال شد به نحوی که امسال آمار مبتلایان به مالاریا افزایش داشته است.
 
این متخصص بیماری‌های عفونی دانشگاه خاطرنشان کرد: به طور کلی مالاریا در ایران در یک وضعیت کنترلی نسبتا خوبی قرار دارد اما در برخی مناطق به خصوص مناطق جنوب شرقی متاسفانه شاهد افزایش موارد ابتلا در یکسال گذشته بودیم که وزارت بهداشت در تلاش است بیماری را در آن مناطق کنترل کرده و در راستای ریشه کنی و حذف بیماری گام بردارد.

وی با بیان این که مالاریا انواع مختلفی دارد، ویواکس و فالسیفارم را دو نوع مهم آن عنوان کرد که ویواکس معمولا باعث بروز بیماری خفیف تری می‌شود اما فالسیفارم معمولا باعث ایجاد بیماری خیلی شدید و حتی گاهی کشنده می‌شود.

روش انتقال بیماری

استاد بیماری‌های عفونی دانشگاه با اشاره به انتقال مالاریا از طریق پشه آنوفل گفت: پشه آنوفل در آب‌های راکد و مناطقی که دارای وضعیت نامناسب بهداشتی هستند تکثیر می‌یابد.
 
وی افزود: پس از گزش فرد مبتلا به مالاریا توسط پشه آنوفل، انگل بیماری وارد بدن پشه می شود و این پشه با گزش‌ سایر افراد می تواند بیماری را به آنان منتقل کند و به این ترتیب باعث گسترش بیماری شود.

طبرسی خاطرنشان کرد:انتقال بیماری فقط از طریق پشه آنوفل است و فرد به فرد صورت نمی گیرد. به این معنا که در مناطقی که این پشه وجود ندارد حتی اگر فرد مبتلا به مالاریا وجود داشته باشد بیماری منتقل نمی شود.

 طبرسی، مناطق آندمیک مالاریا در ایران را محدود به استان‌های جنوب شرقی کشورهم مرز با افغانستان و پاکستان برشمرد که شیوع و عدم کنترل مناسب مالاریا در این کشورها و وجود مراودات با ایران باعث انتقال مالاریا در استانهای جنوب شرقی کشور شده است.

به گفته این متخصص بیماری های عفونی در سایر نقاط کشور انتقال محلی مالاریا نداریم و اکثر موارد بیماری در استان‌های جنوب شرقی کشور و مسافران به این استان‌ها مشاهده می شود. برخی مبتلایان نیز سابقه سفر به کشورهای مالاریاخیز نظیر کشورهای آفریقایی، هند، پاکستان و... داشتند و در بازگشت به میهن دچار علایم بیماری شدند.

علایم بیماری

این استاد بیماری‌های عفونی دانشگاه علایم بیماری مالاریا را شامل تب، لرز و تعریق برشمرد و گفت: مسافرانی که به مناطق مالاریاخیز عزیمت کردند اگر در بازگشت دچار علایمی نظیر تب، لرز و تعریق شدند در اسرع وقت باید به مراکز بهداشتی یا پزشک متخصص عفونی مراجعه کنند تا از نظر مالاریا مورد بررسی قرار گیرند.

تشخیص

به گفته طبرسی تشخیص دقیق بیماری از طریق آزمایش خون، تهیه لام خون محیطی و مشاهده اجزای انگل در آزمایشگاه انجام می شود. در مراکز بهداشت نیز تست سریع مالاریا برای تشخیص بیماری انجام می‌شود.

درمان

این متخصص بیماری‌های عفونی دانشگاه با اشاره به وجود درمان‌های موثر برای مالاریا تاکید کرد: در صورت تشخیص زودرس، بیماری بدون عارضه درمان می شود اما حتما دوره درمان باید تکمیل شود.
 
به گفته وی درصورت عدم شناسایی به موقع ، شدید شدن بیماری و افزایش میزان درصد انگل در خون فرد متاسفانه بیماری خطرناک و کشنده شده و با عوارض زیادی همراه خواهد بود.

پیشگیری

این استاد دانشگاه تاکید کرد: افرادی که از مناطق غیرآندمیک به مناطق آندمیک مالاریا سفر می‌کنند باید نکات ایمنی و حفاظتی را برای پیشگیری از ابتلا به بیماری رعایت کنند.

پیام طبرسی به افرادی که قصد سفر به استان‌های جنوب شرقی ایران و یا کشورهای مالاریاخیز دارند تاکید کرد قبل از سفر به این مناطق می توانند با رعایت چند نکته مهم و ساده از ابتلا به مالاریا پیشگیری کنند.

وی خاطرنشان کرد: این افراد با هماهنگی مراکز بهداشتی می توانند داروی پیشگیری از ابتلا به مالاریا مصرف کنند.

 طبرسی استفاده از محافظ‌های فیزیکی، پشه بند، پمادهای دفع کننده پشه، توری برای پنجره و درها، استفاده از پوشش‌ برای مناطقی از بدن که در معرض گزش پشه است را از جمله نکاتی برشمرد که می توانند خطر گزش پشه آنوفل و ابتلا به بیماری را کاهش دهند.
 
طبرسی  کنترل مالاریا را وابسته به وضعیت بهداشتی محیط دانست و یادآور شد که هرچه تلاش شهرداری ها و متولیان بهداشت محیط جامعه در راستای بهبود وضعیت بهداشتی محیط بیشتر باشد، منجر به کاهش مخزن‌های این پشه خواهد شد و در نتیجه کنترل و ریشه کنی بیماری مالاریا موفق ترخواهد بود.

دیگر خبرها

  • مواظب این موجود خطرناک باشید!
  • هپاتیت و مننژیت در حال شیوع در میان فلسطینیان است
  • سه هزار مورد تغییر کاربری زمین‌های کشاورزی در آذربایجان‌غربی شناسایی شد
  • کاهش ورودی پرونده‌های تغییر غیرمجاز کاربری اراضی در شهر تهران
  • کاهش ورودی پرونده‌های تغییر غیرمجاز کاربری اراضی در تهران
  • تغذیه بد خطر ابتلا به سرطان را افزایش می دهد
  • زمین‌های کشاورزی به طرح‌ هادی روستایی اختصاص نیابد
  • مقابله با سوداگران زمین با همکاری مردم میسر می‌شود
  • آزادسازی ۱۰ هکتار از زمین های کشاورزی گرگان
  • زمین‌های مرغوب کشاورزی به طرح هادی روستایی اختصاص نیابد