Web Analytics Made Easy - Statcounter

میثم خزائی یکی از قضات فعال در انشای احکام مجازات جایگزین حبس با اشاره به اینکه با مجازات جایگزین حبس در واقع خانواده مجرم را هم نجات داده ایم، تاکید دارد: با زندان رفتن فرد مجرم یک شخصیت ضد اجتماعی و با برچسب مجرمانه خواهیم داشت که این برچسب خوردن لطمات فراوانی به خود فرد بزهکار، خانواده و جامعه وارد می‌کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

خبرگزاری میزان - در دوران تحول قوه قضاییه، بازاجتماعی کردن مجرمان و استفاده از ظرفیت های مجازات جایگزین حبس بسیار مورد توجه قرار گرفته است و آیت الله رئیسی رئیس قوه قضاییه بارها برآن تاکید داشته است. در این میان استقبال قضات از این رویکرد قابل توجه است. قضاتی که انشای احکامشان مورد توجه بسیاری اعم از حقوقدانان و وکلا تا مردم قرار گرفته است. به سراغ یکی از این قضات رفتیم و از او درباره انشای احکامش پرسیدیم.   ۸سال سابقه کار قضایی در دادسرا، محاکم حقوقی و خانواده و محاکم کیفری دارد. کارشناسی ارشد در زمینه اصلاح کیفر از دانشگاه علوم قضایی دارد و دانشجوی مقطع دکتری حقوق کیفری و جرمشناسی است. پایان نامه ارشدش در زمینه مدیریت مجازات حبس و با رویکرد حبس زدایی و مطالعه در نظام کیفری اسلام و ساختار اصلاحی آن با نگاه تطبیقی در نظام های کیفری خارجی است . میثم خزائی یکی از قضاتی که انشای احکامش مورد توجه رسانه ها قرار گرفته است.   خبرگزاری میزان: آقای خزائی درباره احکام مجازات جایگزین حبس و اینکه این احکام با چه هدفی صادر می‌شود توضیح می‌دهید؟
ماهیت وجودی مجازات‌های جایگزین حبس باتوجه به آسیب‌هایی که مجازات زندان از جهات مختلف دارد به سه دسته شخصی، خانوادگی و اجتماعی تقسیم می‌شود. مطمئناً هدف مجازات فرد بزهکار، آسیب رسیدن به خانواده بزهکار و همچنین جامعه نیست و در مورد بزهکار هم هدف از مجازات نباید طرد و حذف او از جامعه باشد.   بلکه باید هدف مجازات جنبه اصلاح‌گرایانه داشته باشد. اصلاح بزهکار در ترمیم جامعه است؛ یعنی اینکه آسیبی که از انجام جرم توسط بزهکار به جامعه وارد شده است باید توسط همین فرد ترمیم شود و لذا باید به دنبال بهترین راهکار برای رسیدن به این امر مهم بود. باید این نکته مهم را هم در نظر داشت که با زندان رفتن فرد مجرم یک شخصیت ضد اجتماعی و با برچسب مجرمانه خواهیم داشت. این برچسب خوردن لطمات فراوانی به خود فرد بزهکار، خانواده و جامعه وارد می‌کند.

خبرگزاری میزان: آیا این مجازات‌های جایگزین در همه جرایم کارایی خواهد داشت؟
مجازات‌های جایگزین در بسیاری از موارد قابل استفاده است، اما جرایمی هستند که ناگزیر از مجازات زندان هستیم مانند تجاوز‌ها، سرقت‌های مهم، خطرناک و مسلحانه و جرایم تجاوز و تصرف‌های عمده به بیت‌المال مانند اختلاس‌های کلان. این موارد شامل احکام جایگزین حبس نمی‌شود. در واقع می‌توان مجازات‌های جایگزین را به دو دسته عام و خاص تقسیم کرد. خاص یا همان مجازات اصطلاحی رایج همان است که در مواد ۶۴ تا ۸۷ از قانون مجازات اسلامی مصوب ۱۳۹۲ اشاره کرد که این موارد مخصوص جرایم تا حدودی سبک می‌باشد مانند حبس‌های کوتاه مدت. اما غیر از این می‌توان از نهاد‌های تعلیق تعقیب، تعویق صدور حکم، تعلیق مجازات، نظام نیمه آزادی، آزادی مشروط هم استفاده کرد.

خبرگزاری میزان: آقای خزائی در قانون چه موضوعاتی به عنوان جایگزین‌های حبس وجود دارد؟
 می‌توان از دوره مراقبت، خدمات عمومی رایگان، جزای نقدی و جزای نقدی روزانه نام برد. برای مثال می‌توان از خدمات عمومی رایگان در موارد متعدد و متناسب با فعل ارتکایی استفاده کرد. در یکی از آراء انشا شده ام  یک واحد صنعتی اقدام به دفع نامناسب پسماند به سمت رودخانه می‌کرد و در حکم صادر شده وی به حبس محکوم شد، اما به جهت وضعیت وی و شغل و وضعیت اجتماعی و لزوم ترمیم و جبران خسارات وارد شده به طبیعت حکم بر مجازات جایگزین مبنی بر انجام اموری شد تا خسارت وارد شده به محیط زیست جبران شود، یعنی اینکه با همکاری اداره محیط زیست آلایندگی برطرف و خسارت وارد شده به آب و روستا‌های پائین دست را با کار تلاش و با استفاده از تجهیزات خود جبران کند.

خبرگزاری میزان: شما به موارد استفاده از احکام جایگزین حبس در مورد اقدام‌های بزهکارانه اشاره کردید آیا در این باره با چالش‌ها و کاستی‌هایی نیز مواجه شدید؟
بله. یکی از مواردی که به آن می‌توان اشاره کرد عدم آشنا بودن نهاد‌های پذیرنده که برابر قانون باید ظرفیت استفاده از بزهکاران را اعلام کنند می‌باشد و همچنین آشنا نبودن ادارات با نحوه استفاده از بزهکار را می‌توان مورد توجه قرار داد.   مورد دیگری که می‌توان مورد توجه قرارداد این است که به نظر می‌توان ظرفیت قانون را بسیار گسترده‌تر کرد و با تصویب قوانین گستره‌تر، دیدگاه وسیع تری نسبت به موضوع ایجاد می‌شود.

خبرگزاری میزان: آیا در احکام جایگزین حبسی که صادر کرده اید موردی بوده است که بیشتر مورد توجه خودتان بوده باشد؟
در یک پرونده مربوط به شکار غیرمجازی در محل ممنوعه که منتهی به شکار هم شده بود حکم صادر شد مبنی بر اینکه شخص بزهکار به جای مجازات اقدام به دان پاشی برای پرندگان و در فصل زمستان نماید چرا که در این فصل پرندگان نیازمند حمایت ویژه هستند. فرد بزهکار علاوه بر تمکین به رای دادگاه اقدام به شکار هم نکرد و حتی از جهت انجام کار خیر حاضر شد به افراد نیازمند هم کمک کند.

خبرگزاری میزان: آرای شما درباره کمک به دانش‌آموزان نیازمند هم خیلی مورد توجه قرار گرفته است در این باره توضیح می‌دهید؟
در این مورد تعداد تقریباً مناسب و قابل توجهی رای صادر شد و فرد مجرم داوطلبانه حاضر بود صرف نظر از اینکه چه مجازاتی باید شود اقدام به کمک به دانش‌آموزان نیازمند نماید و تعداد قابل توجهی تبلت و یا گوشی هوشمند برای دانش‌آموزان نیازمند خریداری شد و بنده در مواردی و با همکاری کمیته امداد در منزل و یا مدرسه دانش‌آموز نیازمند حاضر و تقدیم گردید.

خبرگزاری میزان: بازخورد این احکام در اجتماع چگونه بوده است. آیا واکنش‌های مثبت مردمی را به همراه داشته است؟
خوشبختانه مردم بسیار استقبال کردند. خاطره شیرین بنده این است که حتی از شهر‌های دورتر هم خبر می‌رسید که باعث خوشحالی مردم شده است مثلا یک راننده تاکسی وقتی همکار بنده را سوار کرده بود و فهمیده بود که در شهر محل خدمت بنده کار می‌کنند از این رای تعریف کرده بود در حالی که شهر ما با آن فاصله زیادی داشت.
به هر حال محاکم و دادگاه‌ها می‌توانند با آراء خود و با تعامل و همفکری و نوآوری در تعیین مجازات‌ها در بستر و ظرفیت قانونی و یا در نظر داشتن شرایط و مشکلات فراوان مردم، راه گشای مشکلات بوده و بخشی از گرفتاری‌های مردم را حل کنند. به عقیده من نگاه به مجازات نباید یک نگاه انفعالی و منزوی باشد بلکه باید به عنوان یک موضوع اجتماعی فعال در بستر اجتماع با ظرفیت فراوان و با همکاری سایر نهاد‌های اجرایی باشد.

خبرگزاری میزان: درباره دیگر احکام جایگزین حبسی که صادر کرده اید هم می‌توانید توضیح دهید.   احکام دیگری هم در راستای اجرایی شدن حبس زدایی با رویکرد مجازات های جایگزین حبس انشا کرده ام مانند مجازات برای تخلفات بهداشتی که می توانم به مواردی مانند تخلفات نانوایی ها و شیرینی پزی ها که از مواد غیر مجاز در تهیه نان و شیرینی استفاده می کردند و  به جای تعیین مجازات های سنگین و طردکننده از اجتماع از مجازات های اجتماعی و جامعه پذیر استفاده کردم و مجرم را در تعیین مجازات سهیم کرده ام  به طوری که او فکر کند که یک عنصر فعال در زمینه ترمیم جامعه خسارت دیده است. به عنوان مثال در مورد نانوایی متخلف پذیرفت که خطا کرده و پیشنهاد داد که در طول شش ماه و هفته ای  یک یا دو روز نان رایگان به مستمندان و نیازمندان بدهد. همچنین شیرینی فروش استقبال کرد که به جای مجازات اقدام به توزیع شیرینی رایگان به نیازمندان در طول هفته و به مدت شش ماه کند.   خبرگزاری میزان: پیشتر اشاره کردید که در مجازات‌های جایگزین حبس خود فرد خانواده و اجتماع در نظر گرفته می‌شود دراین باره بیشتر توضیح می‌دهید.   در تعیین مجازات حتما و باید شخصیت مجرم و خانواده و جامعه آسیب دیده را در نظر داشت. شخص مجرم از این جهت مهم است که ما باید با تعیین مجازات هم بزه دیده و شاکی را در نظر بگیریم و اگر خسارت مادی یا معنوی به وی وارد شده از طرف مجرم جبران شود و هم خود مجرم را به گونه ای مجازات کنیم که هم متوجه خطای خود شود و هم ماهیت مجازات را درک کند و آثار مجازات از جهت عدم تکرار در او دیده شود. همچنین در او روحیه ای فعال در جهت ترمیم جامعه ایجاد شود  لذا مجازات های جایگزین با این رویکرد ترمیمی شناخته شد تا آثار جبران ناپذیر زندان را پوشش دهد. با مجازات جایگزین حبس ما در واقع خانواده مجرم را هم نجات داده ایم چرا که با حبس مجرم ما ممکن است یک سرپرست خانواده را زندانی کنیم که آثار مخرب و غیر قابل جبرانی بر پیکره خانواده وارد خواهد شد.      بیشتر بخوانید:     صدور ۱۲۰۰ حکم جایگزین حبس تنها در سال ۹۹ از سوی یک قاضی انتهای پیام/     برچسب ها: احکام جایگزین حبس مجرم بزهکار خانواده اجتماع

منبع: خبرگزاری میزان

کلیدواژه: احکام جایگزین حبس مجرم بزهکار خانواده اجتماع مجازات های جایگزین حبس دانش آموزان نیازمند مجازات جایگزین حبس احکام جایگزین حبس خبرگزاری میزان مورد توجه قرار تعیین مجازات مجازات ها وارد شده

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mizan.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری میزان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۶۸۰۹۰۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مجازات شهادت دروغ در محاکم قضایی چیست؟

قوه قضائیه برای جلوگیری از شهادت کذب علاوه بر راه‌اندازی سامانه شهود و مطلعین که شهود حرفه‌ای و غیر واقعی را شناسایی می‌کند، در پیش‌نویس لایحه تعزیرات فصلی قانون افزایش مجازات شهادت کذب را پیش بینی کرده است.

دروغی که در محکمه به زبان بیاید می‌تواند منجر به صدور حکم غلط علیه کسی و یا گاهی مرگ یک نفر شود. امیرالمومنین علی علیه السلام فرموده‌اند: دروغ در دنیا ننگ و عار است و در آخرت عذاب جهنم، زیرا شهادت کذب گاهی می‌تواند منجر به خسارات جبران ناپذیری شود. ممکن است ساختمانی که قرار است خانه چند جوان باشد با یک شهادت دروغ نیمه‌ کاره رها شود، کسب و کار کسی تعطیل و یا آبروی کسی برود و یا حتی خانواده‌ای از هم دور شوند.

اما با توجه به قانون پیشنهادی جدید اگر کسی سوگند دروغ یاد کند، به «مجازات اجتماعی درجه ۷» یعنی ۹۱ روز تا ۶ ماه زندان، جزای نقدی و بین ۱۱ تا ۳۰ ضرب شلاق و شش ماه محرومیت از حقوق اجتماعی محکوم می‌شود.

اگر سوگند دروغ آن فرد روی رأی دادگاه تأثیر بگذارد، «مجازات سنگین‌تر درجه ۶» در انتظار اوست.

اگر شهادت دروغ منجر به مجازاتی مثل سلب حیات حبس ابد یا زندان درجه یک شود، شاهد کاذب به «مجازات سخت درجه ۵» محکوم می‌شود.

اگر فردی به صورت حرفه‌ای و در ازای دریافت پول حاضر به ارائه شهادت دروغ شود باید بداند که در هر حالتی مجازاتش یک درجه تشدید می‌شود. اگر کسی در ادارات شبه قضائی مانند تعزیرات حکومتی یا تخلفات اداری و انتظامی، شهادت دروغ داده باشد و شهادتش مؤثر واقع شود، یکی از مجازات‌های درجه ۷ در انتظارش است.

کسی که سوگند دروغ خورده باشد و پشیمان شود و به صورت رسمی در عدلیه اعلام کند که شهادت دروغ داده است به تشخیص دادگاه ممکن است از مجازات معاف شود یا یک یا دو درجه تخفیف در مجازات او اعمال شود. تصویب این لایحه در مجلس شورای اسلامی موجب کاهش شهادت‌های دروغ شده و احکام صادره متقن‌تر از قبل خواهد شد.

منبع: خبرگزاری مهر

دیگر خبرها

  • ضرورت حفظ حرمت مراکز آموزشی، دانش‌آموزان و فرهنگیان
  • تقویت ظرفیت‌ها و مدل‌های بهره‌برداری از کارگزاران دانش و فناوری
  • درس پسندیده معلم رامیانی به دانش آموزان خود
  • دانش آموزان با حساسیت کمبود آب آشنا شوند
  • آموزش مهارت های کشاورزی به دانش آموزان آبادانی
  • اجبار دانش آموزان برای تهیه لباس فرم جدید ممنوع است
  • اجباری نبودن لباس فرم برای دانش آموزان
  • دومین نمایشگاه دستاوردهای پژوهشی سمپاد برگزار می‌شود
  • ۱۸ هزار سالمند نیازمند خراسان‌جنوبی زیر چتر حمایتی مراکز نیکوکاری
  • مجازات شهادت دروغ در محاکم قضایی چیست؟