Web Analytics Made Easy - Statcounter

کیوسک بین الملل تابناک: دیدار محرمانه رئیس موساد با بایدن درباره ایران، عملیات پهپادی نیروهای یمنی علیه اهداف سعودی، ساخت پایگاه نظامی ترکیه در شمال عراق، ادامه غارت منابع سوریه از سوی آمریکا و سفر هیاتی آمریکایی به خاورمیانه از مهم ترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در 24 ساعت گذشته بوده اند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

دیدار محرمانه رئیس موساد با بایدن درباره ایران

تارنمای آکسیوس گزارش داد که یوسی کوهن رئیس موساد با جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا دیدار و درباره ایران گفت و گو کرد.

تارنمای آکسیوس شنبه شب نوشت که این دیدار روز جمعه انجام شد.

کاخ سفید این دیدار را محرمانه نگه داشت و درباره آن بیانیه‌ای صادر نکرد.

یک منبع آگاه گفت که این دیدار از پیش برنامه ریزی نشده بود و در حالی انجام شد که کوهن برای موضوعات دیگر به واشنگتن رفته بود.

بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل پیش از این دیدار با کوهن صحبت کرده بود و پس از آن نیز کوهن گزارشی به نتانیاهو ارائه کرد.

عملیات پهپادی نیروهای یمنی علیه اهداف سعودی

رسانه‌های عربی بامداد یکشنبه از عملیات پهپادی نیروهای مسلح یمن علیه ائتلاف متجاوز سعودی خبر دادند.

شبکه «اسکای‌نیوز» در گزارشی به نقل از سخنگوی ائتلاف متجاوز سعودی نوشت یک فروند پهپاد انتحاری توسط نیروهای یمن به سمت «خمیس مشیط» در جنوب عربستان سعودی شلیک شده است.

ائتلاف سعودی البته به روال ادعاهای دروغین همیشگی، مدعی شد که این پهپاد را پیش از برخورد به هدف، رهگیری کرده است.

به نوشته شبکه «الجزیره»، سخنگوی ائتلاف جنایتکار سعودی در ادامه ادعاهایش افزود: «ما اقدامات لازم برای حفاظت از خود مطابق با قوانین بین‌المللی را انجام می‌دهیم».

هفته قبل بود که سخنگوی نیروهای مسلح یمن با اعلام خبر عملیات پهپادی علیه اهداف نظامی در پایگاه هوایی «ملک خالد» گفت هدف مذکور با دقت مورد اصابت قرار گرفته است.

ساخت پایگاه نظامی ترکیه در شمال عراق

ترکیه اعلام کرده که قصد دارد تعدادی پایگاه نظامی در شمال عراق همچون شمال سوریه ایجاد کند، اقدامی که مطمئنا حاکمیت عراق را نشانه خواهد رفت.

ترکیه که از ابتدای آغاز بحران سوریه در کنار شماری از کشورهای غربی – عربی در اسفندماه سال ۱۳۸۹ به حمایت از تروریست های تکفیری پرداخت و در چند سال گذشته اقدام به ساخت حدود ۴۰ پایگاه نظامی در شمال سوریه نمود، این بار اعلام کرده که به همین شیوه چندین پایگاه در شمال عراق به منظور مقابله با "پ ک ک" ایجاد می کند.

«سلیمان سویلو» وزیر کشور ترکیه روز جمعه با تاکید بر این که آنکارا به عملیات نظامی خود در شمال عراق ادامه خواهد داد، تصریح کرده که ترکیه قصد دارد همانند کاری که در سوریه انجام داده در شمال عراق نیز پایگاه نظامی بسازد تا بر اوضاع نزدیکی مرزهایش کنترل داشته باشد.

اظهارات وزیر کشور ترکیه در حالی مطرح می‌شود که عملیات هوایی و زمینی ارتش ترکیه علیه شبه نظامیان پ‌ ک‌ ک سال هاست که در خاک عراق ادامه دارد، ولی اعلام ساخت پایگاه نظامی در خاک عراق برای اولین بار است که اتقاق می افتد.

وزارت دفاع ترکیه چهارشنبه اعلام کرده بود که جنگنده – بمب افکن ‌های ارتش این کشور به همراه نیروی زمینی، از هوا و زمین به نیروهای پ ‌ک ‌ک مستقر در شمال عراق حمله کردند.

جمعه گذشته نیز نیروهای ویژه ارتش ترکیه با پوشش جنگنده‌ - بمب افکن های اف-۱۶، پهپادها و بالگردهای نظامی در منطقه «متینا» واقع در کوههای استان «دهوک» در شمال عراق فرود آمدند.

«سربست عقراوی» فرماندار ناحیه «کانی ماسی» در شمال استان دهوک در خصوص اقدام نیروهی ترکیه اعلام کرد که کماندوهای ارتش این کشور حدود ۹ کیلومتر وارد عمق خاک عراق شده و در برخی روستاها اقدام به ایجاد "مقر" کرده‌اند. رسانه‌های عراق نیز نوشته‌اند که دولت بغداد واکنش شدیدی به این عملیات نشان داده و آن را بدون مجوز دولت مرکزی دانسته است.

ترکیه سال هاست که به بهانه مقابله با تروریست های «پ‌ ک ‌ک» در حال نقض تمامیت ارضی شمال عراق است. گروه پ‌ ک ک که در ۳۵ سال گذشته با دولت آنکارا در تقابل نظامی است از سوی ترکیه، آمریکا و اتحادیه اروپا به عنوان گروه تروریستی شناخته می‌شود. ترکیه می‌گوید که شبه نظامیان پ ‌ک ‌ک مسئول مرگ بیش از ۴۰ هزار نفر از شهروندان ترکیه از جمله زنان و کودکان هستند.

در ابتدای سال ۱۳۹۷ ارتش ترکیه ساخت پایگاه نظامی در ارتفاعات بالکایا در خاک خود در نزدیکی مرزهای عراق را به انجام رساند.

کارشناسان مسایل منطقه معتقدند که ترکیه حق دارد برای امنیت خود با گروه های مسلح و تروریستی که علیه حاکمیت آنکارا در جنگ هستند مقابله کند، ولی این مساله مجوزی برای نیروهای ترکیه برای ورود به کشوری دیگر و ایجاد پایگاه در آنجا نیست.

عملیات نظامی ارتش ترکیه فقط به مناطق مرزی عراق محدود نبوده و اخیرا نظامیان ترکیه ای تا شهر سنجار در عمق دهها کیلومتری خاک عراق نیز نفوذ کرده اند که البته با واکنش شدید بغداد و حشد الشعبی عراق مواجه بوده اند.

برخی تحلیلگران مسایل منطقه معتقدند که دولت ترکیه با تشدید اقدامات نظامی در خاک عراق و سوریه به دنبال استفاده از دستاوردهای آن در عرصه سیاست داخلی و رقبای خود است، اما در عین حال اقدامات بحران آفرین نیروهای ترکیه در شمال عراق و سوریه و همچنین لیبی دستاورد مناسبی در عرصه بین الملل برای آنکارا نداشته است.

این تحلیلگران معتقدند که یکی از دلایل تجاوز نظامی ترکیه به شمال عراق، دستیابی به منابع نفتی کردنشین این کشور به مانند سوریه می باشد.

نکته مهمی که در این بین وجود دارد این است که راهبرد تنش زای ترکیه در سال های اخیر به ویژه در شمال عراق و سوریه برخلاف قواعد بین المللی و حسن همجواری است.

تحلیلگران مسایل منطقه همچنین معتقدند که اقدامات خارج از عرف ترکیه در شمال عراق و سوریه در تضاد با منافع این دو کشور می باشد و ضرورت دارد تا آنکارا عملیات نظامی خود علیه تروریست ها را در خاک خود پیگیری کند نه در خاک دیگر کشورها.

به اعتقاد کارشناسان مسایل منطقه، مهم ترین دلیل بلندپروازی های آنکارا در خاک عراق و سوریه شاید احیای امپراتوری عثمانی باشد.

ادامه غارت منابع سوریه از سوی آمریکا

منابع خبری روز شنبه گزارش دادند، نیروهای آمریکایی ۱۰ کامیون حامل غلات سوریه را از خاک این کشور به عراق منتقل کردند.

به گزارش خبرگزاری رسمی سوریه (سانا)، نظامیان اشغالگر آمریکا با کمک شبه نظامیان کُرد (قسد) در شرق سوریه به سرقت منابع و ذخایر این منطقه اعم از نفت، گاز و گندم ادامه می‌دهند.

بنابر گزارش منابع محلی، نظامیان اشغالگر آمریکایی یک کاروان جدید متشکل از ۱۰ کامیون حامل غلات سوریه که از سیلوهای تل عو در منطقه الیعربیه القامشلی به سرقت برده بودند، از طریق گذرگاه غیرقانونی «الولید» در مرز با عراق از سوریه خارج کردند.

بر اساس این گزارش، نظامیان اشغالگر آمریکا روز جمعه هم ۳۲ کامیون حامل گندم سوریه را از این کشور خارج کرده بودند.

نیروهای اشغالگر آمریکایی با همکاری شبه نظامیان کرد سوریه موسوم به "قسد" بیشتر میدان‌های نفتی در منطقه جزیره سوریه را برای سرقت آن در کنترل دارند و در ماه‌های اخیر هزاران کامیون حامل سلاح، تجهیزات نظامی و لجستیکی را وارد مناطق نفتی سوریه کرده‌اند.

نظامیان وابسته به ائتلاف بین‌المللی به سرکردگی آمریکا در ادامه سرقت نفت سوریه و محاصره مردم این کشور، در حال تقویت نیروهای خود در شرق سوریه هستند.

دولت سوریه بارها تأکید کرده است که این شبه‌نظامیان و آمریکایی‌ها در شرق و شمال شرق سوریه هدفی جز غارت ندارند و به حضور غیر قانونی آنان پایان خواهد داد.

با شکست گروه تروریستی داعش به عنوان بازوی آمریکا در سوریه در آذر ماه سال ۱۳۹۶، نیروهای آمریکایی مستقیما جایگزین این گروهک شدند و دقیقا از همان زمان نیز به جای داعش شروع به استخراج و سرقت نفت سوریه و ادامه کشتار مردم این کشور کردند.

طی سال‌های اخیر آمریکا در منطقه غرب آسیا به ویژه در سوریه بلای جان مردم و سارق منابع نفتی آنها شده است، اقدامی که پیش از این گروهک تروریستی داعش انجام داده است.

سفر هیاتی آمریکایی به خاورمیانه

هیأتی از مقام‌های آمریکا از روز شنبه به منطقه غرب آسیا سفر کردند تا با مقام‌های چند کشور در این منطقه دیدار کنند.

بر اساس بیانیه وزارت امور خارجه آمریکا، این هیأت آمریکایی شامل مقاماتی از وزارت خارجه، وزارت دفاع و شورای امنیت ملی بوده و سفر آنها به منطقه تا روز 7 مه (18 اردیبهشت) به طول خواهد انجامید.

وزارت امور خارجه آمریکا اعلام کرد که این تیم از مقامات، به ابوظبی، عمان، قاهره و ریاض سفر خواهند کرد و با مقام‌های ارشد این کشورها دیدار می‌کنند.

این هیأت آمریکایی شامل این مقامات هستند: «درک چولت» مشاور وزارت امور خارجه، «برت مک‌گورک» هماهنگ کننده شورای امنیت ملی آمریکا در امور خاورمیانه و شمال آفریقا، «جوی هود» سرپرست معاونت وزارت امور خارجه در امور خاور نزدیک و «دانا استرول» دستیار معاون وزیر دفاع آمریکا در امور خاورمیانه.

بر اساس بیانیه وزارت امور خارجه، این مقام‌ها با مقام‌های ارشد دولتی امارات، اردن، مصر و عربستان سعودی دیدار کرده و بر روابط دیرینه سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و امنیتی میان آمریکا و شرکای منطقه‌ای تاکید خواهند کرد.

در این بیانیه ضمن اشاره به محور دیدارها و گفت‌وگوهای مقام‌های آمریکایی با مقام کشورهای مختلف، اشاره شده است که در ریاض، آمریکا بر حمایت از امنیت عربستان سعودی تاکید کرده و درباره دیپلماسی برای رسیدن به راه حلی صلح‌آمیز برای درگیری‌های یمن گفت‌وگو خواهند کرد.

مقام‌های آمریکایی درباره موضوعات حقوق بشری و تلاش‌های عربستان سعودی برای نوین سازی و متنوع سازی اقتصاد خود صحبت خواهند کرد.

منبع: تابناک

کلیدواژه: ماه رمضان دعای روز هجدهم رمضان کارخانه ارج شب قدر جوشن کبیر دعای روز نوزدهم رمضان تحولات خاورمیانه تحولات سوریه تحولات عراق تحولات یمن ایران و آمریکا برجام روسیه چین عربستان اسرائیل ماه رمضان دعای روز هجدهم رمضان کارخانه ارج شب قدر جوشن کبیر دعای روز نوزدهم رمضان عملیات پهپادی نیروهای ترکیه در شمال عراق ساخت پایگاه نظامی وزارت امور خارجه پایگاه نظامی اشغالگر آمریکا عربستان سعودی رئیس موساد درباره ایران عراق و سوریه کامیون حامل نیروهای یمن شبه نظامیان نظامی ترکیه مسایل منطقه خاک عراق ارتش ترکیه علیه اهداف

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tabnak.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تابناک» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۷۷۲۶۴۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بازخوانی سفر اردوغان به عراق/ اهداف ژئوپلیتیکی ترکیه به بهانه مناسبات ژئواکونومیک

به گزارش جماران؛ پس از یک دهه، روز دوشنبه مورخ 3 اردیبهشت ماه، رجب طیب اردوغان؛ رییس جمهوری ترکیه به همراه هیئت بزرگی از جمله هاکان فیدان؛ وزیر امور خارجه، علی یرلیکایا؛ وزیر کشور، یاشار گولر؛ وزیر دفاع، اومر بولات؛ وزیر تجارت، آلپاسلان بایراکتار؛ وزیر انرژی، عبدالقادر اورال اوغلو؛ وزیر ترابری و زیرساخت، ابراهیم یوماکلی؛ وزیر کشاورزی و جنگلداری و فاتح کاچر؛ وزیر صنعت و فناوری، به عراق سفر کرد. اردوغان که آخرین بار در سال 2011 زمانی که نخست وزیر ترکیه بود به عراق سفر کرد، موضوعات زیادی از جمله مبارزه با تروریسم، تجارت، آب و انرژی در دستور کار اردوغان و محمد شیاع السودانی؛ نخست وزیر عراق قرار داشت.

اردوغان در این سفر با عبداللطیف راشد؛ رییس جمهوری عراق نیز دیدار کرد. اردوغان در یک کنفرانس خبری مشترک گفت: «من معتقدم که سفر من و توافقات امضا شده نقطه عطف جدیدی در روابط ترکیه و عراق خواهد بود. این سفر گامی رو به جلو در جهت تنظیم مجدد روابط دوجانبه بین آنکارا و بغداد است که با یک توافق چارچوب راهبردی که مجموعه‌ای از موضوعات مورد علاقه دوجانبه را پوشش می‌دهد، ضمیمه شده است.»

در این سفر، اردوغان تاکید کرد که آنکارا با کل جمعیت عراق صرف نظر از پیشینه قومی و مذهبی آن‌ها از جمله عرب‌های شیعه و سنی، کردها، ترکمن‌ها و غیرمسلمانان روابط و همکاری دارد. بنابراین، ترکیه دیدگاه همه جانبه خود را در قبال عراق تایید کرد.

اهداف سفر چه بود؟

در مجموع، بیش از 24 یادداشت تفاهم جداگانه از جمله همکاری در زمینه تجارت، خطوط حمل و نقل و ایجاد یک محور ترانزیتی بین‌المللی تحت «عنوان جاده توسعه»، نفت و انرژی، آب، کشاورزی، بهداشت و آموزش در طول این بازدید به امضا رسید. در این راستا، باسم العوادی؛ سخنگوی دولت عراق، با ارزیابی سفر اردوغان اظهار داشت که سفر اردوغان به عراق «نقطه شروع اصلی در روابط عراق و ترکیه است

همکاری برای مهار پ‌پ‌ک و شبه نظامیان کرد

در راس فهرست اولویت‌ها، همکاری ضد تروریسم، یعنی رسیدگی به مسئله حزب کارگران کردستان (پ‌ک‌ک)، که یک گروه جدایی‌طلب کردی با ایدئولوژی مارکسیستی-لنینیستی است و به دنبال ایجاد یک دولت خودمختار کردی در بخش‌هایی از این کشور که مقر و پناه گاه اصلی آن‌ در منطقه نیمه خودمختار کردستان شمال عراق است، قرار دارد.

اگرچه ایالات متحده با گروه‌های کرد در مبارزه با داعش همکاری کرد اما از سال 1997 این گروه را به عنوان یک سازمان تروریستی خارجی اعلام کرد.

در این سفر وزیر امور خارجه ترکیه به همتای عراقی خود گفت: «ترکیه نمی‌خواهد عراق با درگیری‌های داخلی همراه شود ترکیه مصمم است برای ثبات عراق تلاش کند؛ چراکه توسعه ظرفیت و توانایی دولت مرکزی عراق پیش شرط اصلی برای بهبود روابط دوجانبه بین کشورهاست.»

به نظر می‌رسد ترکیه قرار است زمینه و بستر لازم برای یک حمله همه جانبه به شبه نطامیان کرد مستقر در عراق به ویژه پ‌پ‌ک به عنوان مهمترین تهدید برای ترکیه فراهم و رضایت عراق را برای این اقدام به دست آورد.

آنچه از گزارش‌های رسانه‌های بین‌المللی پیداست بر این موضوع دلالت دارد که ترکیه قرار است در تابستان امسال برای یک حمله بزرگ علیه پ‌ک‌ک آماده ‌شود. این عملیات بی شک برای پاکسازی پایگاه‌های کردی در امتداد مرزهای مربوطه به دوکشور برای توسعه پروژه جاده توسعه خواهد بود.

ماه گذشته میلادی، در نشست بین وزرای خارجه عراق و ترکیه، شورای امنیت ملی عراق حضور پ پ ک در خاک عراق را غیر قانونی و نامشروع اعلام کرد.

ترکیه سابقه اخیر حملات زمینی و هوایی به مناطق مشکوک پ ک ک در کردستان عراق را دارد. با این حال بغداد از نقض حاکمیت خود شکایت دارد، بنابراین مذاکرات این هفته با هدف حل این موضوع در آینده انجام می‌شود.

اردوغان در بغداد و اربیل با مقامات دولت مرکزی و اقلیم کردستان دیدار کرد. ترکیه در تلاش است تا مواضع متعادلی بین بغداد و اربیل حفظ کند زیرا مهم‌ترین عامل در توسعه روابط ترکیه و عراق روابط بغداد و اربیل است. هر چه روابط بین دولت مرکزی و حکومت اقلیم کردستان تضاد برانگیزتر باشد، همکاری بین ترکیه و عراق کمتر خواهد شد. بنابراین، ترکیه می‌خواهد در حل مشکلات بین دو دولت نقش آفرینی کند.

جاده توسعه

جاده توسعه یک پروژه کریدور ترانزیتی بلندپروازانه که برای رقابت با کانال سوئز در نظر گرفته شده است و بخشی از قرارداد 17 میلیارد دلاری است که توسط عراق، ترکیه، قطر و امارات متحده عربی امضا شده است. جاده توسعه به طول 1200 کیلومتر، بندر بزرگ فاو در بصره را از طریق زیرساخت‌های حمل و نقل و لجستیک به ترکیه و اروپا متصل می‌کند. اما نگرانی‌های فزاینده‌ای وجود دارد که پ.ک.ک می‌تواند چشم انداز جاده توسعه عراق-ترکیه را تهدید کند.

با این حال، این پروژه رقبای قابل توجهی دارد. ابتکار کمربند و جاده چ (BRI)، ابتکار عمل امضای سیاست خارجی پکن و همچنین کریدور اقتصادی هند-خاورمیانه-اروپا (IMEC) که اولین بار در جریان نشست G-20 اعلام شد، همگی پروژه‌های ترانزیتی بین‌المللی است که در دستور کار کشورها قرار دارد.

گفتنی است؛ در نشست سپتامبر گذشته در دهلی نو، یک یادداشت تفاهم برای IMEC توسط ایالات متحده، هند، اتحادیه اروپا، امارات متحده عربی، عربستان سعودی، فرانسه، آلمان و ایتالیا امضا شد.

قرارداد این پروژه در زمانی انجام می‌شود که اهمیت وجود مسیرهای تجارت و حمل و نقل جایگزین برای زنجیره‌های تامین جهانی و جابجایی کالا در کانون توجه جامعه بین‌المللی قرار گرفته است.

همه‌گیری COVID-19، حمله روسیه به اوکراین و تنش‌های اخیر در خاورمیانه که مسیر دریای سرخ را مختل کرد، جایگزین‌هایی برای پایداری و اجتناب از اختلالات را ضروری کرده است.

تجارت انرژی در سایه بحران آب

علاوه بر این، ترکیه و عراق مایل به فعال شدن مجدد خط لوله نفت عراق-ترکیه که در دهه گذشته غیرفعال بوده و جریان نفت منطقه شمالی عراق به ترکیه و بازار بین‌المللی را همراه می‌کند، هستند.

خط لوله نفت عراق-ترکیه زمانی حدود 0.5 درصد از عرضه جهانی نفت را تامین می‌کرد و بیش از یک سال است که به دلیل ادعاها و اقدامات متقابل، از جمله ارسال پرونده به اتاق بازرگانی بین‌المللی (ICC) از سوی عراق، فعال نیست و حکمی از سوی دیوان بین‌المللی کیفری صادر شده است که بر اساس آن ترکیه باید 1.5 میلیارد دلار غرامت به عراق بپردازد.

همچنین انتظار می‌رود امکان بحث‌های فنی و همکاری در مورد مسائل مربوط به آب بین دو همسایه در مورد منابع آب فرامرزی هر دو رود فرات و دجله فراهم شود. عراق آنکارا را به محدود کردن جریان آب متهم کرده و از ترکیه می‌خواهد حجم آب پایین دستی را در امتداد این دو رود افزایش دهد.

با این حال، آنکارا می‌گوید اجازه جریان آب را می‌دهد اما مشکل به منابع آب و مدیریت فنی آب در عراق مربوط می‌شود. اردوغان در این سفر گفت: «ما باید طرح‌های جدید، برنامه‌های سازگار با شرایط آب و هوایی در حال تغییر و استفاده پایدار از آب را تهیه کنیم. به خاطر داشته باشید که ترکیه به اندازه عراق به آب نیاز دارد. ما کشور پرآبی نیستیم و در واقع جزو کشورهایی هستیم که تنش آبی دارد. مگر اینکه به زودی طرح‌های جدیدی ایجاد کنیم، می‌توانیم از نظر تامین آب با چالش مواجه شویم. ما به اقدامات دقیق نیاز داریم.»

ترکیه انتظار دارد که مسئله آب از نظر فنی حل شود و موضوع به اختلاف سیاسی تبدیل نشود. اردوغان تاکید کرد: : «آب موضوع درگیری نیست، موضوعی است که از طریق همکاری به منافع مشترک ما کمک می‌کند.»

بازی ترکیه با کارت عراق

آیا این واقعا یک نقطه عطف است؟ در این سفر ترکیه چه به دست آورد و عراق چه به دست می‌آورد؟ ترکیه، امارت و قطر در ساخت یک کریدور در خاک عراق همکاری می‌کنند که قرار است تا سال 2050 تکمیل شود. اردوغان به صراحت گفت ترکیه خود به آب نیاز دارد، یعنی انتظار بالایی برای رهاسازی منابع آبی از ترکیه نداشته باشید.

خطوط نفت شمال عراق باز گشایی می‌شود و بدون شک برای احیای این جریان انرژی عراق باید از غرامت 1.5 میلیارد دلاری خود چشم پوشی کند تا ترکیه نیز برای احیای این خطوط همکاری کند.

ترکیه به بهانه محور ترانزیتی جاده توسعه، قرار است شبه نظامیان مستقر در خاک عراق را سرکوب کند و این مسئله بی شک با ورود و عملیات گسترده‌تری در خاک عراق همراه خواهد بود. این یعنی ورود ترکیه به خاک عراق که نشان دهنده ناتوانی دولت عراق در ایجاد ثبات در خاک خود است.

اردوغان به خوبی یک بازی ژئوپلیتیکی در منطقه را به بهانه توسعه ژئواکونومی آغاز کرده و این میان عراق از وزن ژئوپلیتیکی پایین‌تری نسبت به ترکیه برخوردار است. دولت عراق همه امتیازهای خود را در سبد ترکیه گذاشت و دست آوردهای بسیار کمتری نسبت به ترکیه کسب کرد.

برخی قرارداها در زمینه کشاورزی و فناوری آب دست آورد دولت عراق است. در حالی که منطقه اقلیم کردستان به عنوان یک حائل میان دولت عراق و ترکیه عمل می‌کند در صورت محقق شدن برنامه‌های اردوغان در عراق، بی شک عراق کارت بازی دیگری ندارد که در برابر ترکیه ارائه دهد.

از بعد جغرافیای سیاسی عراق یک کشور چند دسته است که زمینه‌های ایجاد اختلاف در آن بسیار بالا است و حتی در صورت محقق شدن برنامه‌های ترکیه در عراق بر سر مناطق کرد نشین هیچ ضمانتی وجود ندارد که ثبات در کشور عراق همچنان برقرار باشد.

ریشه اختلافات قومی و ظهور چندین گروه تروریستی در دهه‌‎های اخیر نشان دهنده آن است که در این کشور زمینه و بستر وجود بی ثباتی بسیار بالا است.

در حالی که ایران در چند دهه اخیر تلاش بالایی در جهت مبارزه با تروریسم در این کشور کرده و بی شک وجود ثبات در عراق نتیجه کمک‌های ایران است، اما دولت‌مردان این کشور بجای همکاری با همسایه شرقی همه امتیازهای خود را در سفر اردوغان به ترکیه واگذار کردند. باید دید که در آینده آیا ترکیه به برنامه‌های خود در قبال عراق عمل می‌کند یا خیر؟ اما هر چه باشد پیشینه روابط دوجانه کشورهای ترکیه و عراق نشان داده است که ترکیه الزام و اجباری برای تعهد به وعده‌های خود در قبال عراق ندارد.

دیگر خبرها

  • عملیات «وعده صادق» گوشه‌ای از اقتدار نیروهای مسلح کشور بود
  • روز ۲۰۴ طوفان‌الاقصی| حمله پهپادی به حیفا
  • حمله پهپادی به میدان گازی کورمور در شمال عراق
  • میلیون ها یمنی خواستار ادامه عملیات علیه اشغالگران شدند
  • کاخ سفید: برنامه‌ای برای سفر اردوغان به آمریکا وجود ندارد
  • ارسال تجهیزات و نیروهای کمکی به پایگاه‌های اشغالگران آمریکایی در سوریه
  • بازخوانی سفر اردوغان به عراق/ اهداف ژئوپلیتیکی ترکیه به بهانه مناسبات ژئواکونومیک
  • حمله پهپادی رژیم صهیونیستی علیه فلسطینیان در شمال رفح
  • پیام های حمله به پایگاه های آمریکا در شرق سوریه
  • اسرائیل در تلاش برای لغو دیدار بایدن و اردوغان است