Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فارس»
2024-05-06@13:12:19 GMT

کمیسیون ویژه خانواده؛ عنوانی مهم با عملکرد مبهم و غیرشفاف

تاریخ انتشار: ۱۲ اردیبهشت ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۱۷۷۵۶۲۳

کمیسیون ویژه خانواده؛ عنوانی مهم با عملکرد مبهم و غیرشفاف

به گزارش خبرنگار پارلمانی خبرگزاری فارس، اوایل مجلس یازدهم بود که با تشکیل کمیسیون های تخصصی مجلس، زمزمه‌های تشکیل کمیسیونی در راستای حمایت از خانواده و جوانی جمعیت به گوش رسید.

دغدغه درخواست کنندگان این کمیسیون مواردی همچون اهمیت بالای بحث خانواده و فرزندآوری و توجه ویژه به جمعیت بود که تعدادی از نمایندگان همواره تلاش و اصرار بر تشکیل چنین کمیسیونی داشتند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

* کمیسیونی برای مردم اما بدون اطلاع مردم!

نهایتا با درخواست و امضای 100 نفر از نمایندگان مبنی بر تشکیل کمیسیون ویژه «جمعیت و خانواده» موافقت شد و کمیسیونی تحت عنوان کمیسیون ویژه خانواده و جمعیت در مجلس یازدهم شکل گرفت.

این کمیسیون مواردی همچون جوانی جمعیت و به صورت کلی خانواده،‌ مسأله مادری، مسأله‌ی همسری، مسأله‌ خانه و خانواده را در محور امور خود قرار داد؛ اما رفته رفته برخی عملکرد این کمیسیون مورد انتقادات جدی مردم و کاربران شبکه‌های اجتماعی قرار گرفت.

 

بسیاری از کارشناسان و حتی برخی نمایندگان مجلس نیز بر این اعتقادند که این موج‌های منفی و انتقادات، ناشی از ابهامات جدی و غیر شفاف بودن عملکرد این کمیسیون است و همین امر موجب شده است تا علامت سوال‌های جدی از جنس «عملکرد کلی این کمیسیون»، «ضعف جدی در شفافیت»، «حاکم بودن فضایی ابهام‌آلود در کمیسیون» و «عدم رویایی مستقیم با مردم و پاسخگویی مناسب» در افکار عمومی، شکل جدی به خود بگیرد.

حتی در این میان‌، برخی نمایندگان مجلس گلایه‌های جدی نسبت به عملکرد غیرشفاف و ابهام‌برانگیز این کمیسیون داشته از کمیسیون مربوطه خواسته‌اند با مردم صادق باشند و به افکار عمومی پاسخ دهند.

*کمیسیون ویژه خانواده با مردم شفاف باشد

غلامحسین کرمی نماینده مردم دشتی و تنگستان یکی از نمایندگانی است که معتقد است کمیسیون ویژه خانواده قطعا بر مبنای نیازی تشکیل شده که بر مبنای تشخیص بوده است که این نیاز در ارتباط با دغدغه مردم بوده است.

وی در این رابطه می‌گوید هر چیزی که دغدغه مردم باشد انتظار مردم هم این است که نتیجه و خروجی کار مشخص باشد.

نماینده مردم دشتی و تنگستان در عین حال از همکاران خود که در این حوزه تلاش کردند تشکر می‌کند چرا که معتقد است وارد کار حساسی شده‌اند اما نه تنها از این کمیسیون بلکه از همه کمیسیون‌ها خواهش داریم که خروجی کار را بیشتر و بهتر برای مردم مشخص کنند.

اگر چه تا کنون و پس از گذشت چنددوره از مجلس شورای اسلامی، توسط کمیسیون‌های فرهنگی، اجتماعی و فراکسیون زنان تلاش‌هایی برای اهتمام و توجه به موضوع خانواده، زنان و جمعیت صورت گرفته است؛ اما همچنان این حوزه از نداشتن متولی مشخص برای پیگیری رنج می‌برد. حال با تشکیل چنین کمیسیونی انتظار عموم مردم شفافیت در عین عملکرد صحیح است.

کرمی در ادامه می‌گوید که اگر در کمیسیون کاری انجام شده است باید به طور شفاف آن را با مردم در میان گذاشته و اعلام کنیم تا مردم به هر حال بدانند که آنچه که به عنوان دغدغه و مطالبه بوده است ما هم به طور جدی آن را پیگیری کرده‌ایم.

البته وی از عدم شفافیت لازم در این کمیسیون هم سخن می‌گوید و بر این باور است که از آنجایی که ما جزئیات را باید به اطلاع عموم مردم برسانیم و اطلاع‌رسانی صحیح داشته باشیم ممکن است این ذهنیت برای مردم شکل گرفته باشد که کمیسیون کار چندانی نکرده است لذا خواهش ما این است که هم خواسته‌های مردم شفاف در کمیسیون مطرح کنند و هم اطلاع‌رسانی خوبی در این راستا صورت گیرد تا مردم در جریان کار قرار بگیرند.

جنجال‌آفرینی درپی تشکیل کمیسیون ویژه‌ خانواده کار را به جایی رسانده است که صدای کارشناسان این حوزه و بسیاری از نمایندگان را هم درآورده است، آنها معقتدند که کمیسیونی که قرار است برای مردم و در راستای تحکیم بنیان خانواده، گام‌های اساسی و جدی بردارد، باید با مردم روراست باشد که در همین راستا با یکی دیگر از نمایندگان مجلس به گفت‌وگو نشستیم.

* به کمیسیون ویژه خانواده گلایه داریم

مصطفی نخعی نماینده مردم نهبندان و سربیشه در مجلس دیگر نماینده‌ای است که نسبت به عملکرد غیرشفاف کمیسیون ویژه خانواده و جمعیت انتقاد دارد.

وی معتقد است درباره کمیسیون ویژه خانواده این گلایه «غیرشفاف بودن» به اعضای کمیسیون وارد است، ما هم در سطح جامعه بسیاری از تصمیماتی که در این حوزه گرفته می‌شود مورد نقد و انتقاد قرار می‌گیریم.

نخعی بر این باور است که اخیرا درباره طرح حمایت از جوانی جمعیت که مورد ایراد شورای نگهبان قرار گرفت،‌ شبهات زیادی را به آن وارد می‌کنند و هجمه‌های مختلفی هم به آن وارد می‌شود. حال اینکه پشت پرده این هجمه‌ها چیست را کاری نداریم، اما در هر صورت حاشیه‌ها و ابهامات زیادی به دنبال دارد. 

 

این نماینده درباره علل ایجاد موج و حواشی درباره کمیسیون ویژه خانواده نیز می‌گوید: طبیعتاً بخشی از آن مربوط به مسائل سیاسی است که قطعاً از این شفاف نبودن به نوعی سوءاستفاده می‌شود. یعنی اگر شفافیت وجود داشته باشد و اعضای کمیسین در مقام پاسخگویی حاضر شوند و یا حتی قبل از اینکه طرحی رسانه‌ای و یا صحبتی مطرح می‌شود، شفاف‌سازی شود و مسائل را با جزئیات کامل برای مردم باز کنند و برای مردم توضیح دهند که با چه پشتوانه کارشناسی این تصمیمات گرفته شده -که حتما با پشتوانه کارشناسی بوده - این ابهامات به وجود نمی‌آ‌مدد.

* نمی‌دانیم به مردم چه توضیحی بدهیم

وی در عین حال تاکید دارد قطعا اینطور نیست که تصمیمات سطحی گرفته شود و خیلی راحت این شبهات مطرح شود. در بسیاری از موارد از کارشناسان مختلفی دعوت شده و در کمیسیون حاضر شدند و یک بدنه پشتوانه کارشناسی وجود داشته که چنین تصمیماتی اخذ شده و باید برای مردم شفاف بیان شوند و توضیح داده شوند که با چه فرایندی و چه پتانسیل فکری و کارشناسی این تصمیمات گرفته شده است. 

نماینده مردم نهبندان و سربیشه در مجلس معتقد است طبیعتا اگر این اطلاع‌رسانی‌ها به موقع انجام شوند دیگر جایی برای شبهه‌پراکنی و به قول معروف زدن مجلس به بهانه‌های مختلف شکل نخواهد گرفت. 

این نماینده مجلس یازدهم گلایه‌های جدی به این کمیسیون وارد می‌کند و می‌گوید: بنده هم این گلایه را نسبت به غیرشفاف بودن کمیسیون ویژه خانواده دارم چرا که ما هم به عنوان نماینده با سئوالات بسیار زیادی مواجه می‌شویم و مدام می‌پرسند چرا فلان تصمیمات در این کمیسیون اتخاذ شده است و طبیعتا در جلسات کارشناسی کمیسیون حاضر نبودیم نمی‌توانیم به راحتی توضیح دهیم و نمی‌دانیم با چه فرایند و کار کارشناسی این تصمیمات اخذ شده است لذا بهتر است اعضای کمیسیون به طور مشخص با تعیین افرادی مشخص برای مردم به طور شفاف روشنگری کنند چرا که ما چیز پنهانی در مجلس نداریم، بنابراین صراحتاً با مردم همه موارد را در میان بگذارند تا این شبهات پیش نیاید و عده‌ای هم نخواهند از این فضای غیرشفافی که وجود دارد در جهت مطامع سیاسی خود و منافع‌شان بهره‌برداری کنند.

حال باید دید پس از این مطالبه عمومی که در شبکه‌های اجتماعی به صورت وسیعی شکل گرفته است، موضع کمیسیون در قبال این شفافیت چه خواهد بود؛ چرا که عمدتا مطالبه مردم انتشار دقیق جزئیات و مشروح مذاکرات قبل از تصمیم‌گیری‌های کلان است.

انتهای پیام/

منبع: فارس

کلیدواژه: عملکرد کمیسیون خانواده نمایندگان مجلس جمعیت کمیسیون ویژه خانواده تشکیل کمیسیون نماینده مردم برای مردم مردم شفاف

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۷۷۵۶۲۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نگاهی به سنجه‌های ارزیابی عملکرد دستگاه‌های سیاست‌گذار در حوزه زنان و خانواده

به گزارشگروه پژوهش خبرگزاری علم و فناوری آنا، دفتر مطالعات آموزش و فرهنگ  مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی، در گزارشی با عنوان «بررسی بخش دوم لایحه بودجه سال ۱۴۰۳ کل کشور (۲۱): حوزه زنان، خانواده و جوانی جمعیت» آورده است که گزارش پیش‌رو به بررسی جداول تفضیلی اعتبارات حوزه زنان، خانواده و جوانی جمعیت در بخش دوم لایحه بودجه سال ۱۴۰۳، مقایسه رشد اعتبارات دستگاه‌های اصلی، سنجش میزان انطباق جداول با احکام بودجه‌ای سال ۱۴۰۳، ارزیابی سنجه‌های عملکردی و ارائه پیشنهاد‌هایی در این زمینه خواهد پرداخت. 

این گزارش بیان می‌کند که از جمله نکات مثبت و متمایز بخش دوم لایحه بودجه سال ۱۴۰۳ در مقایسه با سنوات گذشته پررنگ‌تر دیده شدن و همچنین شفاف شدن موضوعات و دستگاه‌های مرتبط با قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت در قالب جدول (۲۳) است. این امر نقش قابل‌توجهی در روشن‌تر شدن نحوه هزینه‌کرد این اعتبارات و به‌ویژه نظارت عملیاتی‌تر در فرایند بودجه اعمال می‌کند. 

این گزارش مطرح می‌کند که علاوه‌بر این روشن شدن سهم هر یک از دستگاه‌ها و هم چنین میزان اعتبار اختصاص یافته به آنها از منابع بند «ب» تبصره «۱۳» را باید از جمله نکات مثبت دیگر لایحه بودجه سال ۱۴۰۳ در حوزه خانواده، زنان و جوانی جمعیت دانست.

 

* سنجه‌های ارزیابی عملکرد دستگاه‌های سیاست‌گذار در حوزه زنان

این گزارش ادامه می‌دهد که نگاهی به سنجه‌های ارزیابی عملکرد دستگاه‌های سیاست‌گذار در حوزه زنان و خانواده در لایحه بودجه نشان‌می‌دهد این سنجه‌ها از یک‌سو جامع و مبتنی‌بر شرح وظایف تخصصی دستگاه‌ها طراحی نشده و از سوی دیگر مبنای پیش‌بینی مقدار ۱۴۰۳ در آنها روشن نیست. علاوه‌بر این عملیاتی نبودن برخی شاخص‌ها جهت سنجش و عدم تطابق با برنامه هفتم پیشرفت از دیگر ایرادات این سنجه‌هاست. 

* نظارت‌پذیرتر شدن و شفاف‌تر شدن هزینه‌کرد 

مرکز پژوهش‌های مجلس در این گزارش پیشنهاد می‌دهد که می‌شود با هدف نظارت‌پذیرتر شدن و شفاف‌تر شدن هزینه‌کرد اعتبارات حوزه زنان، خانواده و جوانی جمعیت این موارد در بخش دوم لایحه بودجه ۱۴۰۳ اعمال شود؛ انتقال اعتبار تملک دارایی سرمایه‌ای دبیرخانه ستاد حمایت از خانواده و جوانی جمعیت از جدول (۹) ردیف‌های متفرقه به جدول (۷)، انتقال ردیف دبیرخانه حمایت از خانواده و جوانی جمعیت از ذیل سازمان برنامه و بودجه به ذیل نهاد ریاست‌جمهوری، پیش‌بینی بخشی از اعتبار جدول (۱۲) برای موضوع ساماندهی روش‌های جایگزین نوین در حوزه ناباروری و پوشش بیمه پایه آنها (حکم بند «ب» ماده (۸۱) مصوبه برنامه هفتم پیشرفت) از محل بخشی از اعتبارات بند «ترویج فرهنگ فرزندآوری و اقدامات مؤثر در راستای جوانی جمعیت».

* سنجه‌های عملکرد حوزه زنان خانواده و جوانی جمعیت

این مرکز همچنین پیشنهاد می‌کند که سنجه‌های عملکرد حوزه زنان خانواده و جوانی جمعیت در جدول (۷-۲) مبتنی‌بر مصوبه برنامه هفتم پیشرفت وظایف تخصصی دستگاه اصلاح و تکمیل شود. موضوع اختصاص زمین رایگان برای خانواده‌های دارای چهار فرزند و بیشتر زیر بیست سال و خانواده‌هایی که فرزند سوم آنها پس از قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت به دنیا آمده مورد توجه قرار گیرد. همچنین سامانه برخط برای صدور شناسه ویژه برای مادران دارای سه فرزند و بیشتر (ماده (۲۵) قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت)، راه‌اندازی مراکز تسهیلات زایمانی در مناطقی که دسترسی یک ساعته به پزشک ندارند (ماده (۴۹) قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت)، کاهش در سن بازنشستگی برای مادرانی که صاحب فرزند می‌شوند (بند «ت» ماده (۱۷) قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت)، مهدکودک سازمانی (ماده (۲۲) قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت)، بیمه درمان ناباروری (ماده (۴۳) قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت)، توسعه فرهنگ واسطه‌گری در امر انتخاب همسر (ماده (۳۷) قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت) در جدول (۲۳) و اختصاص بخشی از اعتبار این جدول برای اجرایی شدن موارد یاد شده از محل بند‌های «افزایش مشارکت و مردمی‌سازی و انجام فعالیت فرهنگی و ردیف اجرای احکام عمومی مندرج از قانون جوانی جمعیت» ایجاد شود. همچنین مصادیق عبارت «اجرای احکام عمومی مندرج از قانون جوانی جمعیت» در جدول (۲۳) لایحه بودجه روشن شود. 

متن کامل گزارش را اینجا بخوانید.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • وضعیت بودجه و عملکرد دستگاه‌های سیاست‌گذار در حوزه زنان و خانواده
  • نگاهی به سنجه‌های ارزیابی عملکرد دستگاه‌های سیاست‌گذار در حوزه زنان و خانواده
  • آب چاه بخوریم یا آب معدنی؟ / ضدعفونی آب لوله کشی با اشعه ماورای بنفش
  • بررسی عملکرد سامانه تدارکات الکترونیکی دولت در کمیسیون اصل نود
  • چهار نفر از اعضای کمیسیون فرهنگی مجلس تحریم شدند
  • مجلس دوازدهم باید به بهبود معیشت مردم بپردازد
  • طرحی برای اخذ مالیات از دلالی‌های مخرب در بازارهای مختلف
  • اهتمام مجالس آسیا به‌ تقویت ابعاد نظارت همگانی
  • جزئیات جریمه قطعی بدحجابی از زبان عضو کمیسیون ویژه لایحه عفاف و حجاب
  • کارنامه سیاست‌های مسکن پس از انقلاب