Web Analytics Made Easy - Statcounter

یک کارشناس اقتصادی با بیان اینکه دولت برای کنترل تورم و نرخ ارز باید نقدینگی را نیز مدیریت کند نه اینکه همه اینها را به مذاکرات وین ۲ و برجام گره بزند، گفت:دولت روحانی در دوره اول با ارزپاشی سعی کرد تورم را مهار کند ولی موفق نبود. - اخبار اقتصادی -

یوسف کاووسی در گفت‌وگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم درباره اقدامات دولت روحانی در 8 سال اخیر برای مهار تورم و حفظ ارزش پول ملی، اظهار داشت: دولت‌ها در ایران معمولاً از روش ارزپاشی و سرکوب نرخ ارز استفاده می کنند درحالی که چنین روشی در دنیا مرسوم نیست؛ با این روش، تورم در کوتاه مدت پایین نگه داشته می شود ولی با یک اتفاق غیرمنتظره مانند خروج ترامپ از برجام، فنر تورم رها شده و با تورم بالایی رو به رو می شویم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی افزود: برهمین اساس نیز از نیمه ی دوم سال 97 دچار مشکل جدی در این حوزه شدیم چراکه دولت وقت امریکا بنا را بر فشار حداکثری گذاشت و فروش نفت ما را بسیار محدود کرد. این درحالی است که در دوره های قبل نفت را گران می فروختیم و درآمد خوبی هم از این محل داشتیم.

این کارشناس اقتصادی ادامه داد: قیمت نفت در دوره دوم احمدی نژاد به اوج خود رسید و نفت را با قیمت بالا می فروختیم؛ اواخر سال 94 روزی 4 میلیون بشکه نفت می فروختیم که یا پولش را وارد کشور می کردیم یا در حساب های خارجی بانک مرکزی بلوکه می شد! بانک مرکزی ریال این پولها را به دولت می داد در صورتی که ارزی نداشت که بازارسازی انجام دهد و به همین دلیل با تکرار این رویه، دلار تا 32 هزار تومان بالا رفت.

 * دولتِ روحانی اعتقادی به ذخیره‌سازی نداشت/ تمام منابع را خرج مهار تورم کرد 

کاووسی تصریح کرد: ولی نکته مهم اینجاست که در دوره اول دولت آقای روحانی، بنا بر این بود که نرخ ارز تغییر نکند و چون افق کار دولت بر مذاکرات بود، فکر می کرد با انجام مذاکرات می تواند نفت بیشتری بفروشد و پول بیشتری وارد کشور کند و چون اعتقادی به ذخیره سازی این پول در صندوق توسعه ملی و استفاده برای امور زیربنایی نداشت، هر چه پول از این محل به دست می آورد را خرج کنترل تورم می کرد.

این کارشناس اقتصادی ضمن اشاره به اینکه این وضعیت درحالی اتفاق افتاد که سرکوب نرخ ارز و هزینه تمام درآمدهای نفتی و ارزی در هیچ جای دنیا مرسوم نیست و هیچ کشوری از فروش نفت برای خرج‌های روزمره استفاده نمی کند، گفت: طبق اماری که آقای روحانی اعلام کرد در یک سالی، بالاترین رشد را بعد از برجام داشتیم، درحالی که سال های قبل از آن رشد اقتصادی منفی بود؛ اما نکته اینجاست که با فروش نفت، رشد اقتصادی اتفاق افتاده بود و این رشد در بخش نفت و پالایش بود نه در تولید و صنعت!

وی افزود: در سایر کشورها، هرچه از محل فروش نفت بدست می‌آید، در صندوق سرمایه گذاری قرار میدهند و سود آن را در داخل کشور برای توسعه استفاده می کنند؛ اما این روش در ایران اصلا مورد استفاده قرار نگرفت و برعکس آن هم عمل شد و به همین دلیل نیز به محض جدی شدن تحریم‌ها و خروج امریکا از برجام، تورم به بالاترین نرخ بعد از دوره آقای هاشمی رسید و نزدیک 40 درصد شد هرچند تورم نقطه به نقطه خیلی بالاتر از این بود.

* مقصر ارزپاشی سیف بود یا روحانی؟/ روسای کل بانک مرکزی استقلال ندارند

کاووسی در ادامه ضمن تشریح عواقب ارزپاشی توسط دولت‌ها در اقتصاد به صدور کیفرخواست برای رئیس کل سابق بانک مرکزی اشاره و تصریح کرد: یکی از وظایف شناخته شده بانک مرکزی، مدیریت بازار ارز است، بعد از انقلاب و در دوره های مختلف، مدیران بانک مرکزی چه با مصوبه چه بی مصوبه، اقدام به دخالت در بازار ارز کرده اند، به این صورت که یا ارز پاشی کرده اند یا ارز را برای مدیریت در بازار استفاده کرده و ارزهای نفتی را هزینه کرده اند.

وی با بیان اینکه در قانون پولی و بانکی، وظیفه بانک مرکزی، کنترل تورم و حفظ ارزش پولی و ثبات بازارهاست؛ افزود: روسای بانک های مرکزی نیز برای رسیدن به این سه هدف معمولا مدیریت بازار ارز را در دستور کار قرار میدهند. روش مدیریت بانک مرکزی در این خصوص شناور مدیریت شده است که براساس نیاز بازار، عرضه و تقاضا و ... بانک مرکزی ورود کرده و بازار را به تعادل می رساند.

او ادامه داد: اما آنچه باعث صدور کیفرخواست برای آقای سیف شده، این است که می گویند برخی از مداخلات وقت بانک مرکزی، مصوبه شورای پول و اعتبار نداشته است؛ می گویند که بانک مرکزی می توانسته از روشهای دیگر برای مدیریت بازار استفاده کند نه اینکه 60 تن طلا را به حراج بگذارد. البته آقای سیف مدعی است که هر تصمیمی را که گرفته و اجرا کرده براساس نظر دولت و شورای امنیت بوده است و کمیسیون تطبیق مقررات مجلس نیز ارز 4200 را تایید کرده و ایرادی به آن نگرفته است. اخیرا اقای همتی هم درباره قانون بودجه 1400 اعلام کرده که موظف به اجرای تصمیماتی که در دولت اتخاذ شده و قانون تعیین می کند، هستیم. اما درباره آقای سیف تا زمانی که دادگاه برگزار نشود نمی توان دقیق گفت که ایشان متهم اصلی بوده یا خیر!

کاووسی تصریح کرد: مشخصا همه اینها نشان میدهد که چه در دوره سیف یا آقای همتی و بهمنی، بیشتر نظرات شخصی رئیس دولتها اعمال می شود چراکه شرح وظایفی برای روسای بانک مرکزی نوشته نشده و این بیانگر عدم استقلال رئیس کل بانک مرکزی است؛ معمولاً روسای بانک مرکزی براساس نظرات رئیس دولت عمل می کنند، مانند سالهای اول دولت روحانی که ارزپاشی کرده و نرخ تورم را کاهش دادند ولی در سالهای اخر که اوضاع ازدست‌شان خارج شد آنگونه عمل کردند که بازار را کنترل کنند.

وی تأکید کرد: قانون باید اصلاح شود تا روسای بانک مرکزی بدون نظرات دولت‌ها وظایف خود را انجام دهند و حفظ ارزش پول ملی را در اولویت کارشان قرار دهند.

* آیا کاهش قیمت دلار با ارزپاشی اتفاق افتاد؟/ کف قیمت دلار کجاست

کاووسی در ادامه درباره علت کاهش قیمت دلار در هفته های اخیر و اینکه آیا اینبار هم پای ارزپاشی دولت در میان است یا صرفاً اثرات روانی حاکم در بازار باعث کاهش قیمت‌ها شده، گفت: این روزها آثار روانی توافق هسته ای مقدم بر بازار واقعی میباشد؛ بانک مرکزی ارزی نمیفروشد چون اصلا متقاضی وجود ندارد.

او می گوید: از یکی دوهفته قبل خریداران واقعی دست نگه داشته اند تا بازار کاهشی تر شود و به جز آنها که مهلت زمانی تخصیصشان به اتمام رسیده، افراد دیگر خرید نمیکنند. به نوعی نتیجه توافق در بازار پیشخور می‌شود چراکه کاهش مدیریت شده درحال اتفاق است.

این کارشناس اقتصادی با تأکید براینکه در بازار ارز فعلا بانک خریدار بوده و تقاضا کم است،‌ تصریح کرد: به نظر بنده دلار از حدی پایینتر نمی‌اید چرا که بازار بورس دچار نوسان می‌شود؛ کف قیمت دلار 20 هزار تومان است، شاید یکی دوروز تا18 هزار و 500 تومان پایین بیاید ولی مبنا همان 20 هزار تومان است.

* راهکار مدیریت قیمت ارز و مهار تورم چیست؟

این کارشناس اقتصادی درباره راهکارهای کنترل قیمت ارز و تورم گفت: برای کنترل قیمت ارز، راه‌ها و روش های شناخته شده ای در اقتصاد وجود دارد، یکسری سیاست‌های بالادستی داریم که اگر اینها به درستی اجرا شود، حتماً شاهد اثرات مثبت آن در اقتصاد خواهیم بود؛ بعنوان نمونه اگر براساس سیاست های اقتصاد مقاومتی عمل کنیم،‌ با تقویت تولید داخل می توانیم اقتصاد را به تعادلی برسانیم که به تبع آن ارز به کالاهای غیراساسی و خدماتی داده نشود، واردات کنترل شده باشد و صادرات نیز انجام گیرد ضمن اینکه واردات مدیریت شده داشته باشیم.

کاووسی ادامه داد: این درحالی است که در یک دوره هایی واردات بی حساب و کتاب داشتیم، اما الان جداولی تعیین شده که براساس آن باید عمل کرد و به بسیاری از کالاها اجازه ورود داده نشود؛ هرچند امروز نیز در شرایطی قرار داریم که وقتی نمی توانیم ارز را تأمین کنیم و پولهای تجار در خارج به داخل منتقل نمی‌شود، صادرکنندگان مجاز به فروش ارز به واردکنندگان می شوند، در اینحالت یکسری مواد به صورت قانونی وارد می شود و یکسری موادغیرضرور نیز تحت عناوینی دیگر وارد می شود و ارز به این مواد وارداتی اختصاص می یابد!

وی تأکید کرد: دولت ها باید دقت داشته باشند که نقدینگی که مانند سیل ویرانگر است را در جهت بالا بردن توان تولید داخل استفاده کنند نه اینکه اجازه دهند این نقدینگی در دلالی و سوداگری به کار گرفته شود. الان بیش از3400 هزار هزار میلیارد تومان نقدینگی داریم که اگر قرار باشد درصدی از آن به خطا رود، به هرجایی که برود، آنجا را ویران می‌کند.

این کارشناس اقتصادی با بیان اینکه دولت برای کنترل تورم و نرخ ارز باید نقدینگی را نیز مدیریت کند نه اینکه همه اینها را گره بزنیم به مذاکرات وین 2 و برجام، گفت: باید فارغ از این مذاکرات، برنامه جدی برای حمایت از تولید داخل و تولیدکنندگان داشته باشیم. الان برای راه اندازی یک کار تولیدی بیش از 70 نوع مجوز باید گرفته شود که تولیدکننده را از هستی ساقط می کند، در این حالت کسی دیگر به دنبال تولید نمی رود و می روند دنبال واردات، دراین حالت با کوچکترین مشکل، پیش بینی ها بهم می ریزد و قیمت ها از کنترل خارج می شود. یا اگر مشکلی بین ایران و یکی از کشورها بوجود بیاید و فروش نفت به مشکل بخورد، ورود ارز نفتی به کشور متوقف می شود، همه واردات تحت الشعاع قرار می گیرد و قیمت ارز نیز بالا می رود همانطور که دلار در مقطعی به 32 هزار تومان هم رسید.

انتهای پیام/

 

منبع: تسنیم

کلیدواژه: قیمت دلار نفت ایران تحریم های ایران بانک مرکزی قیمت ارز قیمت دلار نفت ایران تحریم های ایران بانک مرکزی قیمت ارز کارشناس اقتصادی دولت روحانی هزار تومان بانک مرکزی روسای بانک کنترل تورم قیمت دلار بازار ارز قیمت ارز فروش نفت دولت ها نرخ ارز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۸۴۶۲۹۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

هم‌میهن آمریکا و انتساب رکورد تورمی روحانی به رئیسی!

تکرار یک دروغ بزرگ در نسبت دادن رکورد منفی دولت غربگرا به دولت رئیسی، به ماموریت دوره‌ای رسانه‌های زنجیره‌ای تبدیل شده و بلافاصله رسانه‌هایی مانند بی‌بی‌سی، اینترنشنال و... به این دروغ ضریب می‌دهند.

به گزارش مشرق، روزنامه کیهان در ستون خبر ویژه خود نوشت:آخرین بار روزنامه هم‌میهن متعلق به کرباسچی تیتر اول خود را به «رکوردشکنی ۸۰ ساله تورم» اختصاص دادند که بلافاصله از سوی صدای آمریکا بازنشر شد.

هم‌میهن با تکرار یک دروغ می‌نویسد: «رئیس دولت سیزدهم درست یک سال پیش در اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۲ برای مهار تورم و رشد تولید دستوراتی داد که در ۱۰ بند به دستگاه‌های مختلف کشور تکلیف شد. یک سال از این ۱۰ فرمان گذشته و حالا انتشار لیست تورم توسط بانک مرکزی نشان می‌دهد نه‌تنها در مهار تورم موفقیتی حاصل نشده بلکه رکورد ۸۰ساله نرخ تورم توسط دولت سیزدهم شکسته شده و به بالای ۵۲ درصد رسیده است.

این رکورد از سال ۱۳۲۲ تاکنون بی‌سابقه بوده است. پیش از این رکورددار تورم دولت ‌هاشمی با ۴۹/۴ درصد تورم بود. تورم بالا در سال‌های ۱۳۲۱ و ۱۳۲۲ نیز ناشی از پیامدهای جنگ جهانی دوم و اشغال ایران به دست متفقین بوده است.

گفتن ندارد که شعار انتخاباتی رئیسی نصف کردن تورم در گام اول و بعد تک‌رقمی کردن آن بود. دو سال تلاش دولت برای تحقق این شعار منتج به کاهش سرعت رشد نقدینگی شد. به‌طوری‌که از ۴۲/۸ درصد رشد در مهر ۱۴۰۰ به ۲۷/۵ درصد در بهمن ۱۴۰۲ افت پیدا کرد.

همزمان درآمدهای نفتی هم در دولت رئیسی بالا رفت و به ۳۵ میلیارد دلار رسید درحالی‌که درآمدهای نفتی در سال ۱۳۹۹ حدود هشت میلیارد دلار بود. قاعدتاً تحت تاثیر کاهش رشد نقدینگی و پر شدن خزانه ارزی به‌عنوان دو عامل بسیار مؤثر بر نرخ تورم باید این نرخ کاهش پیدا می‌کرد اما در عمل این اتفاق نیفتاد.

با وجود آنکه شتاب رشد نقدینگی کمی کندتر شد و ارزهای بیشتری به کشور آمد و همین ارزهای نفتی سبب تزریق به بازار و کشیدن ترمز رشد قیمت ارز تا حدی شد، ولی علت‌العلل تورم یعنی کسری بودجه دولت علاج نشد و فشار بر بانک‌ها و بر تامین این کسری مانع از کمتر شدن نرخ تورم شد».

درباره این تحلیل گفتنی است که اولا کسری بودجه با رکورد ۴۸۰ هزار میلیارد تومان و درآمدهای نفتی سقوط کرده، میراث دولت روحانی بود اما دولت رئیسی موفق شد ضمن احیای درآمدهای نفتی، کسری بودجه را هم کاهش دهد. ثانیا رکورد تورم نه مربوط به دولت رئیسی با رقم ۴۴ درصد، بلکه رقم ۶۰ درصدی متعلق به دولت روحانی است و این نتیجه معدل رشد اقتصادی تقریبا نزدیک به صفر در هشت سال دولت غربگراست. این رقم در دولت رئیسی به بیش از ۴ درصد - و هفت درصد در برخی مقاطع- افزایش یافت.

یادآور می‌شود روزنامه شرق هم با تکرار ادعای مشابه در اسفند ۱۴۰۱ مدعی شده بود تورم ۴۷ درصد بالاترین رکورد هفتاد سال اخیر بوده است. همچنین ایندیپندنت فارسی که توسط گروهک‌های اپوزیسیون اداره می‌شود، ادعا کرده بود: دولت انقلابی، رکورد ۸۱ ساله تورم در ایران را شکست.

دی ماه سال گذشته هم روزنامه سازندگی به نقل از«کمیته اقتصادی حزب کارگزاران» و با کتمان رکورد تورمی دولت‌های ‌هاشمی و روحانی مدعی شده بود دولت رئیسی با رکورد ۴۶ درصد، رکورددار نرخ تورم ۸۰ساله است(!)

روزنامه اعتماد هم چند ماه قبل به اسم نمودار، شکل مار کشیده و نوشته بود: «تورم دو سال دولت رئیسی، در برابر تورم هشت سال جنگ». ️اما در این نقاشی، نه نرخ تورم ۴۹ درصدی دولت ‌هاشمی درج شده و نه نرخ پایان دولت روحانی که به ۵۹.۳ درصد رسید!

دیگر خبرها

  • بانک مرکزی رکوردشکنی ۸۰ ساله تورم را تکذیب کرد
  • مانور عجیب روی کاهش نقدینگی
  • وعده دلار ۱۰۰ هزار تومانی محقق نشد
  • وعده دلار ۱۰۰ هزار تومانی محقق نشد/ احتمال بازگشت نرخ ارز به پله ۵۰ هزار تومان وجود دارد
  • هم‌میهن آمریکا و انتساب رکورد تورمی روحانی به رئیسی!
  • تجربه اخیر کاهش نرخ ارز در شرایط بحرانی بی‌سابقه بود
  • دلیل کاهش قیمت دلار در چند روز اخیر چیست؟ همتی پاسخ داد
  • همتی رئیس کل اسبق بانک مرکزی: کاهش قیمت دلار در چند روز اخیر به دلیل تزریق است اما این روش جواب نمی دهد / دولت از مردم عذرخواهی کند
  • ادامه رکوردزنی‌های دولت رئیسی؛ بالاترین تورم ۸۰ سال اخیر ایران ثبت شد
  • واکنش کنایه آمیز مقام دولتی به انتقادات مجلس از قیمت دلار و وضعیت بازار ارز