Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-05-04@13:43:46 GMT

مسجد ۸۰۰ ساله‌ی اتابکشاه در انحصار دوران قجر

تاریخ انتشار: ۲۱ اردیبهشت ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۱۸۶۸۳۷۶

مسجد ۸۰۰ ساله‌ی اتابکشاه در انحصار دوران قجر

ایسنا/یزد مسجد تاریخی «ملاعبدالخالق» در محله یوزداران شهر یزد قدمتی حدوداً ۸۰۰ ساله دارد ولی اسناد می‌گوید که «ملا عبدالخالق» فردی متعلق به دوران قاجار است که نام وی بر این مسجد نهاده شده است.

بنایی تاریخی در محله تاریخی یوزداران(فهادان کنونی) در قلب بافت جهانی شهر یزد و در کوچه‌ای موسوم به حمام بکشاه(بخشاه) واقع شده که به مسجد «ملا عبدالخالق» معروف است ولی هر چند با درهای چوبین خود به ظاهر ساده است اما قدمتی دیرین یعنی مربوط به دوران اتابکان دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این مسجد کهن و قدیمی نهان مانده در زیر ساباط این محله که در فهرست آثار ملی نیز به ثبت رسیده است، کمتر مورد بازدید عموم بوده و همیشه با یک قفل بزرگ، دست رد به سینه گردشگران زده است.

البته به گفته‌ی خادم این بنای تاریخی که برخلاف برخی ابنیه تاریخی مرمت هم شده و قابلیت بازدید عمومی دارد، درهای این مسجد تنها در ماه رمضان به روی مردم گشوده می‎شود و در سایر فصول و ایام به روی عموم، بسته است.

براساس اسناد تاریخی، مسجد تاریخی ملاعبدالخالق که از معماری ایرانی اسلامی برخوردار است، در قرون گذشته و در دوران اتابکان ایجاد شده اما اولین مرمت آن مربوط به دوره زندیه است. البته بنا به گفته‌ی برخی از مطلعین قدیمی محله، نام این مسجد که در کوچه‌ی بخشاه واقع شده، در حقیقت نام تحریف شده یک شاه به نام «اتابکشاه» است که بر در مسجد هم به همین نحو کتیبه شده و علاوه بر مسجد، دیوان‌خانه، حمام و کوچه نیز به نام وی بوده است.

«محمد کریم پیرنیا» پدر معماری سنتی ایران نیز معتقد است که اساس این مسجد از دوران اتابکان بنا شده و در عهد زندیه مرمت شده و روی در ورودی آن آلت‌سازی شده و به خط نسخ عبارت «هوالله واقف. وقف نمود عالیشان آقا محمدحاجی حسین لاری معمر مسجد مقابل حمام داخل بکشاه اصل این زوج در برابر مسجد و استدعا نمود از مومنین که والدش را به طلب مغفرت یاد نمایند» نقر شده است. بالای آن در نیز دو کتیبه‌ی چوبی به قلم دوازده امام و عجلوابالصلاه و عجلوابالتوبه به خط نسخ نوشته شده است.

اما شاید جالب باشد که بدانیم «ملا عبدالخالق» که نام وی بر این مسجد نهاده شده، فردی متعلق به دوران قاجار است، پس چگونه نام وی بر این مسجد نهاده شده است؟

در کتب تاریخی در خصوص این عالم متعلق به عصر قاجار، این گونه آمده است که «ملاعبدالخالق بن عبدالرحیم» از علمای مشهور یزد است که در سال ۱۲۳۸ از شیخ احمد احسایی اجازه اجتهاد گرفت و از تالیفاتش می‌توان به مصائب المعصومین اشاره کرد. پس از مرمت این مسجد توسط این عالم فرهیخته، مسجد نیز به همین نام شهره شد چرا که قدمت بنا بسیار قدیمی‌تر است.

درون مسجد ملاعبدالخالق پس از مرمت، حفظ شده ولی به دلیل این که کمتر از این مسجد استفاده می‎شود، درون نامرتب و آشفته‌ای دارد؛ مسجدی که وسایل درون آن نیز خبر از قدیمی بودن آن می‌دهد؛ سماور، منبر و سینی و سایر وسایل قدیمی داخل بنا، برخی از کتب قدیمی که به سختی ورق می‌خورند و تصاویر شهدای محله و بانیان از ویژگی‌های خوب مسجد ملاعبدالخالق است.

این مسجد که با زیلوهای قدیمی مفروش شده و روی آن‌ها قالی پهن شده است، دارای دو بخش زنانه و مردانه جداگانه است که هر کدام ورودی‌های جداگانه‌ای دارند اما در چوبی زنانه، در فاصله‌ی کمی از در بزرگتر مردانه قرار گرفته و با پله‌ای زنان را به قسمت بالا خانه‌ی مسجد هدایت می‌کند.

خادم این مسجد قدیمی و کوچک اما زیبا، معتقد است که می‌توان از وسایل قدیمی مسجد، موزه‌ای را در دورن آن ایجاد کرد.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: استانی فرهنگی و هنری میراث فرهنگی يزد گردشگري بافت جهانی یزد

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۸۶۸۳۷۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سفر یک روزه طلاب خراسان جنوبی به بافت تاریخی خوسف/شکوه معماری

به گزارش خبرنگار مهر، علی صالحی صبح پنج شنبه به خبرنگاران بیان کرد: جمعی از طلاب خواهر حوزه‌های علمیه بیرجند و خوسف از ظرفیت‌های گردشگری خوسف بازدید کردند.

رئیس میراث فرهنگی خوسف گفت: این کاروان ۷۵ نفره در سفر یک روزه به این شهرستان از منظر و بافت ۵۰۰ هکتاری فرهنگی تاریخی خوسف، آرامگاه ابن حسام، مزارع کشاورزی، خانه‌های تاریخی دکتر شکوهی و میرزا جعفر، مسجد جامع و دریاچه طبیعی گواب این شهر دیدن کردند.

مسئول میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی شهرستان خوسف افزود: تبیین شاخص‌های مختلف معماری اسلامی، انتقال فرهنگ و هنر منطقه، اهمیت میراث تاریخی و کهن و حفظ و نگهداشت آن از جمله اهداف تورهای گردشگری یک روزه است.

وی گفت: شهر خوسف در ۳۶ کیلومتری غرب بیرجند و در حاشیه کویر لوت قرار گرفته است و به دلیل وجود کتیبه‌های تاریخی کال جنگال در نزدیکی خوسف و وجود محوطه‌های قبل از اسلامی، نشان از قدمت این شهرستان در این دوران دارد.

صالحی افزود: در دوران اسلامی، اوّل بار جیهَانی در اَشکال العالم از خوسف نام برده و می‌نویسد: «شهری خُرد است و در آن بُستان‌های بسیار و زراعت همراه است و عمارت فراوان و آب‌های بسیار.»

وی گفت: حمدالله مستوفی اولین کسی است که در سال ۷۴۰ ه. ق در نُزهه القلوب نام کنونی خوسف را آورده و درباره آن چنین می‌گوید: «خوسف شهر کوچکی است و چند موضع توابع دارد و آب آن از رودخانه باشد و دیه‌ها را آب از کاریز باشد و در آنجا همه نوع محصولی حاصل آید.»

مسئول میراث فرهنگی خوسف گفت: حافظ اَبرو در مورد تعداد دهات، مزارع و موقعیت شهر خوسف چنین نوشته: «بیست قریه و صد مزرعه از توابع خوسف است که بر کنار بیابان است و بر آن طرف بیابان، حدود کرمان است. خَبیص از نواحی آن است و آن را بیابان لوت خوانند و در تابستان از آن موضع نمی‌توان گذشت.

صالحی یادآور شد: بافت تاریخی خوسف که از دوران صفویه به بعد شکل گرفته، نشان از پیشینه عظیم معماری در این شهر دارد. بیشتر آثار معماری فعلی شهر متعلق به دوره صفوی تا قاجار است.

کد خبر 6094885

دیگر خبرها

  • امروز، روز شیراز؛ شهر شعر و هنر و حافظ/ شهرها همه بازند و شیراز، شهباز
  • امروز، روز شیراز؛ شهر شعر و هنر و حافظ
  • دو شهید گمنام در مسجد مقدس جمکران به خاک سپرده شدند
  • تشییع دو شهید گمنام در مسجد مقدس جمکران
  • دو شهید گمنام در مسجد مقدس جمکران آرام گرفتند
  • مسجد کبود تبریز؛ معماری زیبا و تاریخی ایران
  • رونمایی از ماکت عمارت تاریخی پست گیلان در شهرداری رشت
  • مردم قم با ۲ شهید گمنام دوران دفاع مقدس وداع کردند
  • مردم قم با پیکر ۲ شهید گمنام دفاع مقدس وداع می‌کنند
  • سفر یک روزه طلاب خراسان جنوبی به بافت تاریخی خوسف/شکوه معماری