Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «عصر ایران»
2024-04-30@01:19:58 GMT

روز فردوسی؛ چرا 25 اردیبهشت؟

تاریخ انتشار: ۲۵ اردیبهشت ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۱۹۱۷۳۶۲

روز فردوسی؛ چرا 25 اردیبهشت؟

عصر ایران؛ مهرداد خدیر- از صبح تا این لحظه که تا پایان روز سه ساعت بیشتر باقی نیست تردید داشتم دربارۀ 25 اردیبهشت که به نام روز فردوسی ثبت شده بنویسم یا نه.

  تردید نه به خاطر جایگاه حکیم یگانه و بزرگ ترین حماسه سرای زبان پارسی و شاید ادبیات جهان که بر سر مناسبت این روز که 25 اردیبهشت از کجا آمده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



  چرا که اگر بنا بر مناسبت باشد 25 اسفند مناسب تر است چرا که آغاز سرایش شاهنامه را سال ۳۶۵ و پایان آن را ۴۰۰ هجری قمری می‌دانند، آن هم به‌دلیل بیت‌هایی که اشاره به آغاز پادشاهی سلطان محمود غزنوی دارد، ولی درباره روز و ماه پایان کار شاهنامه ۲۵ اسفند مورد اتفاق است:

  چو سال اندر آمد به هفتاد و یک
  همی زیر شعر اندر آمد فلک

  سی و پنج سال از سرای سپنج‌
  بسی رنج بردم به امید گنج‌

  سر آمد کنون قصه یزدگرد
  به ماه سپندارمذ روز ارد

  ز هجرت شده پنج، هشتاد بار
  که گفتم من این نامه شهریار

  نکته ای که تارنمای « برگی از تاریخ» به درستی اشاره و تصریح کرده است: چون فردوسی در سال ۳۲۹ هجری قمری به دنیا آمده ۷۱ سال پس ازآن درست سال ۴۰۰ می شود: «ز هجرت شده پنج هشتاد بار» و روز آن بر اساس ابیات بالا ۲۵ اسفند خواهد بود.

  جدای این 25 اسفند یا 25 اردیبهشت بهانه ای است برای یادکرد و آن هم پس از هزار سال و چه می توان نوشت رساتر از آنچه حسین مسرور سرود:

  کجا خفته ای، ای بلند آفتاب
  برون آی و بر فرق گردون بتاب

  نه اندر خور توست روی زمین
  زجا خیز و بر چشم دوران نشین

  کجا ماندی ای روح قدسی سرشت
  به چارم فلک یا به هشتم بهشت؟

  به یک گوشه از گیتی آرام توست
  همه گیتی آکنده از نام توست

  چو آهنگ شعر تو آید به گوش
  به تن خون افسرده آید به جوش

  ز شهنامه گیتی پر آوازه است
  جهان را کهن کرد و خود تازه است

  تو گفتی: "جهان کرده ام چون بهشت
  ازین بیش تخم سخن کس نکشت"

   ز جا خیز و بنگر کز آن تخم پاک
  چه گل ها دمیده است برطرف خاک

   نه آن گل که در مهرگان پژمرد
  نخندیده بر شاخ، بادش برد

  نه جور خزان دیده گلزار او
  نه بر دست گلچین شده خار او

  به این بهانه بد نیست از خود حسین مسرور هم بگوییم.

   حسین مسرور (سخن‌یار اصفهانی متولد 1269 خورشیدی و درگذشته 1347) شاعر و مترجم بود و این مثنوی را به مناسبت هزارۀ فردوسی در سال 1313 سرود.

  مشاوران رضاشاه به او گفتند توجه به جنبه های عمرانی کافی است و از فرهنگ و ادبیات نباید غافل باشد و ایدۀ برگزاری «هزارۀ فردوسی» را بسیار پسندید و به همین مناسبت مثنوی «خوابگاه فردوسی» را در افتتاحیۀ آرامگاه سرود که بسیار مورد توجه قرار گرفت.


  مسرور که در نشریاتی چون «ارمغان» و «یغما» هم می‌نوشت و مدیریت برنامه‏‌های «ایران» در «آینهٔ زمان» و «شهر سخن» را در رادیو ایران بر عهده داشت در سال ۱۳۴۷ در تهران درگذشت و در «ظهیرالدوله» به خاک سپرده شد.

بیشتر بخوانید: هفدهمین سالگرد کوچ حسین منزوی؛ از گلوی من دستاتو وردار! «حافظ» گوش کنید با خوانش و صدای موسوی گرمارودی! سال‌مرگِ سهراب سپهری؛ بیا زندگی را بدزدیم! عطار؛ آن‌که جان بخشید و ایمان، خاک را تو داد و دهش کن، فریدون تویی! لینک کوتاه: asriran.com/003I2K

منبع: عصر ایران

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.asriran.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «عصر ایران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۹۱۷۳۶۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کسب رتبه برتر کیفیت نان‌های تولیدی استان در اسفند ۱۴۰۲

به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای زنجان؛ زمانی گفت: نان لواش زنجان امتیاز ۹۷.۶، تافتان ۱۰۰، نان بربری ۹۷ و سنگک امتیاز ۹۸ کسب و در مجموع در بخش تافتان و بربری رتبه اول کشوری و در بخش سنگک پس از استان البزر و در بخش لواش پس از استان کرمان در رتبه دوم کشوری در اسفند ماه سال گذشته قرار گرفت.

وی افزود: میانگین نمره کشوری کیفیت در نان لواش ۸۴.۸۱، تافتان ۸۵.۲۲ و بربری ۸۵.۹۶، و سنگگ ۸۷.۹۱ لحاظ می‌شود که میانگین امتیاز همه نان‌های تولیدی استان زنجان در اسفند سال گذشته نمره ۹۸.۱۵ بوده است.

مدیرکل غله و خدمات بازرگانی استان ادامه داد: مرکز پژوهش‌های غلات کشور با توجه به استاندارد ۲۶۲۸ (روش آزمون نان‌های سنتی) وضعیت کیفی نان‌های تولیدی در سطح کشور را بررسی و سپس نتایج را اعلام می‌کند.

زمانی گفت: بر اساس آخرین ارزیابی انجام شده توسط مرکز پژوهش‌های غلات کشور همه نان‌های تولیدی استان زنجان رتبه اول و دوم را به لحاظ کیفیت در کشور کسب کرده است.


دیگر خبرها

  • اسفند ماه «مرغ حذفی» بیشترین افزایش قیمت را داشت
  • بسته‌های مکالمه پرتخفیف همراه اول به مناسبت روز ملی خلیج‌فارس
  • تورم تولید گوشت از مرز ۱۰۰ درصد عبور کرد
  • پیام استاندار خراسان رضوی به مناسبت ۹ اردیبهشت «روز شوراها»
  • عکس کمتر دیده شده از علی انصاریان و مهرداد میناوند در پشت صحنه برنامه ۹۰
  • اجرای ۱۲۰ عنوان برنامه به مناسبت هفته کار و کارگر در زنجان
  • کسب رتبه برتر کیفیت نان‌های تولیدی استان در اسفند ۱۴۰۲
  • نامه رئیس دانشگاه فردوسی مشهد به روسای دانشگاه‌های آمریکا‌
  • تخفیف موزه‌ها و اماکن تاریخی یزد به مناسبت روز معلم
  • به مناسبت ۸ اردیبهشت روز میمند خواستگاه گل محمدی - فارس