Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «اتاق خبر»
2024-04-27@06:48:45 GMT

ضرورت پایبندی دولت به هموارسازی زمانی انتشار اوراق

تاریخ انتشار: ۲۶ اردیبهشت ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۱۹۲۶۸۹۴

به گواه آمارها و شواهد تجربی تمامی ایرانیان، سال 1399 از نظر شرایط اقتصادی یکی از سخت‌ترین سال‌ها طی دهه‌های پس از جنگ تحمیلی بوده است. تداوم روند نزولی درآمدهای نفتی به دلیل تشدید تحریم‌های ظالمانه و همزمانی آن با شوک‌های ناشی از بیماری کرونا سبب شد تا اقتصاد ایران شرایط بسیار نامناسبی را تجربه نماید.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

متاثر از شرایط تحریم و کرونا، درآمدهای دولت نیز در سال گذشته کاهش محسوسی داشت و همین موضوع سبب شد تا انتشار اوراق به عنوان اصلی‌ترین گزینه تامین مالی دولت مطرح گردد. با توجه به حجم قابل ملاحظه اوراق مورد نیاز برای تامین مالی بودجه دولت در سال 1399 و عدم امکان فروش از طریق مکانیزم‌های قبلی، کمیته بند (ک) برنامه جدیدی برای انتشار اوراق تدارک دید و برای نخستین‌بار در کشور، عرضه اولیه اوراق در قالب حراج‌های هفتگی طراحی و اجرا شد. حراج‌های هفتگی اوراق بدهی دولت از میانه خردادماه آغاز و تا آخرین هفته اسفندماه سال 1399، به صورت منظم و بدون هیچ توقفی در روزهای سه‌شنبه برگزار شد و تنها در یک هفته و آن هم به دلیل رشد قابل ملاحظه انتظارات تورمی در آستانه انتخابات ایالات متحده، ناموفق بود. طی 42 مرحله برگزاری حراج اوراق در سال 1399مجموعا 125 هزار میلیارد تومان اوراق به فروش رفته که رقمی قابل ملاحظه محسوب می‌شود. برای داشتن تصویر مقایسه‌ای از میزان تامین مالی صورت گرفته از این ناحیه طی سال 1399 توجه داشته باشید که مجموع ارزش بازار اوراق تامین مالی در پایان سال 1398 تنها 150 هزار میلیارد تومان بوده است و مقایسه همین دو عدد، به خوبی موید موفقیت فرآیندهای حراج هفتگی است. هرچند که ایجاد الزام برای بانک‌ها به نگهداری 3 درصد از ارزش سپرده‌های خود به صورت اوراق و آغاز اجرای عملیات بازار باز توسط بانک مرکزی در سال 1399 نیز نقش بسیار پررنگی در ایجاد تقاضای موثر و موفقیت حراج‌های مذکور داشته، اما باید توجه داشت که برنامه‌ریزی منضبط و طراحی مناسب این بازار اولیه نیز در این موضوع موثر بوده است.

با این وجود و به رغم عملکرد موفق مکانیزم مذکور، حراج‌های هفتگی در سال جاری متوقف شده است و طی چند هفته کاری سپری شده از ابتدای سال 1400 تاکنون، هنوز اوراق دولتی مربوط به بودجه سال 1400 وارد بازار نشده است. براساس رویه تاریخی، انتشار اوراق تامین مالی دولت پس از گذشت ماه‌های ابتدایی سال و از فصل تابستان آغاز می‌شود و در ماه‌های پایانی سال به اوج می‌رسد. 

 در واقع، الگوی ماهانه عرضه اوراق دولت طی سال‌های اخیر براساس وضعیت بازار و شرایط طرف تقاضا تعیین نشده بلکه صرفا تابعی از نیاز دولت برای منابع نقد بوده است.از آنجا که حجم اوراق در نظر گرفته شده برای انتشار در قانون بودجه سال جاری نیز مانند سال گذشته رقم بسیار بالایی است، به نظر می‌رسد که واگذاری این اوراق می‌توانست هر چه سریع‌تر آغاز شود و به صورت هموار طی زمان ادامه یابد. تداوم رویه حراج‌های هفتگی اوراق از همان هفته‌های ابتدای سال 1400 می‌توانست طی دو ماه سپری شده از سال، رقم قابل ملاحظه‌ای منابع در اختیار دولت قرار دهد و مانع از انباشت عرضه اوراق طی ماه‌های آینده شود. لازم به ذکر است تجربه سال‌های اخیر نشان می‌دهد که نرخ بازده ماهانه اوراق طی سال‌های 1392 تا 1399 رابطه مستقیمی با میزان عرضه اوراق داشته به شکلی که مثلا در اسفندماه به دلیل حجم بالای انتشار اوراق توسط دولت، میانگین نرخ بازده همواره بالاتر از سایر ماه‌ها بوده است. در کنار این الگوی تاریخی، باید توجه داشت که در دو ماه ابتدایی سال جاری بنا به دلایلی نظیر برگزاری انتخابات ریاست‌جمهوری و مذاکرات احیای برجام، شرایط تمامی بازارهای مالی و کالایی در فضای ابهام قرار داشته و فرصت سفته‌بازی چندانی وجود نداشته است. این موضوع به معنای آن است که در این دوره ابزارهای بادرآمد ثابت گزینه جذابی برای سرمایه‌گذاری تلقی شده و احتمالا انتشار اوراق دولت می‌توانست با میزان استقبال مناسبی مواجه شود و هزینه تامین مالی دولت را کاهش دهد. در کنار فواید کوتاه‌مدت مربوط به هموارسازی زمانی عرضه اوراق، پایبندی دولت به عرضه منظم و منضبط اوراق براساس برنامه زمانبندی از پیش تعیین شده می‌تواند قابلیت پیش‌بینی‌پذیری این بازار و امکان برنامه‌ریزی برای فعالان را افزایش دهد و زمینه‌ساز توسعه بلندمدت آن گردد. اعلان عمومی برنامه انتشار اوراق دولتی در فواصل ماهانه یا فصلی، می‌تواند نقش مهمی در تصمیم‌گیری و زمانبندی بخش خصوصی برای عرضه اوراق شرکتی داشته باشد و موجب افزایش کارایی بازار گردد و در مقابل هرگونه توقف یا ابهام در برنامه عرضه اوراق دولتی می‌تواند پیام‌های نامناسبی را به طرف تقاضا مخابره نموده و چالشی برای رشد بیشتر این بازار باشد.

تعادل

 

منبع: اتاق خبر

کلیدواژه: حراج های هفتگی انتشار اوراق قابل ملاحظه عرضه اوراق اوراق دولت تامین مالی سال 1399

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.otaghnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اتاق خبر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۹۲۶۸۹۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

فرصت تحلیل برای اهالی بازار سرمایه با انتشار گزارش‌های ماهانه و سالانه شرکت‌ها 

رباب وفایی کارشناس بازار سرمایه در گفت‌وگو با باشگاه خبرنگاران جوان گفت: بعد از کاهش فضای التهاب در منطقه، خریدار نسبتا خوبی برای کلیت بازار در تابلوی معاملات مشاهده و هفته با خوشی و آرامش سپری شد البته نه به شدتی که برخی‌ها منتظر بودند، اما در مجموع قابل توجه بود. بازار برای استمرار رشد منتظر تحولات و اخبار بنیادی، گزارش‌های سالیانه، تغییر دلار نیما و.. است.

او افزود: سهم‌های شاخص ساز شروع هفته پیشرو بودند، فروش خوب در بورس کالا، امید به رشد نرخ دلار نیما نقد شوندگی بالا و.. جذابیت آنها برای پول‌های بزرگ دو چندان می‌کند. در میانه‌ هفته سهامداران این سهم‌ها بخشی، برای اصلاح و بهینه کردن پرتفوی خود دست به جابجایی و شناسایی سود زدند. تا فرصتی برای توجه به سهام کوچک و متوسط و جبران جاماندگی نسبت به شاخص کل ایجاد شود که برآيند تعادل در بازار را به دنبال داشت.

این کارشناس بازار سرمایه می‌گوید: در مجموع شاهد خروج پول حقیقی از صندوق‌های درآمد ثابت و ورود به بازار سرمایه بودیم. ریسک اخیر که مطرح است، مساله اعمال سقف بر روی معافیت مالیاتی بود که برای آن یک فوریت طرح اصلاح بند س تبصره ۶ قانون بودجه ۱۴۰۳ در مجلس به تصویب رسید (قانون سقف ۵۰۰ میلیارد تومانی معافیت مالیاتی). شنیده‌ها حاکی از آن است که این بند از قانون بودجه حذف خواهد شد!

وفایی گفت: ابلاغیه تغییر فرمول حداقل قیمت پایه مقاطع فولادی در رینگ داخلی بورس کالای ایران که با این ابلاغیه عملا حاشیه سود ناخالص شرکت‌های میلگردی حوالی ۵% بهتر می‌شود. این هفته دلار اسکناس در سامانه نیما با رشد ۶۰۰ تومانی همراه و بالای ۴۱ هزار رسید، نشانگر فضای ذهنی بازارساز به سمت رشد نرخ است.

او گفت: اخیرا بخشی از بدهی صنعت برق پرداخت شدکه در کنار اصلاح نرخ خرید برق می‌تواند صنعت برق را متحول کند با انتشار گزارش ماهانه و گزارش‌های سالانه شرکت‌ها، تحلیل خوبی از عملکرد آنها در دسترس بازار برای تصمیم گیری قرار می‌گیرد.

باشگاه خبرنگاران جوان اقتصادی بورس

دیگر خبرها

  • نظارت بر بازار پوشاک یک ضرورت‌ است
  • نرخ بازار باید منصفانه و اسلامی باشد/ ضرورت توجه به حق و حقوق کارگران
  • بازار سیاه تایر از بین می رود!
  • فرصت تحلیل برای اهالی بازار سرمایه با انتشار گزارش‌های ماهانه و سالانه شرکت‌ها 
  • بررسي قيمت گوشت با قيمت هاي نامتعارف در جلسه تنظيم بازار استان
  • هشدار تند به دو پلتفرم فعال در خرید، فروش مسکن
  • دولت سیزدهم پس از ۶ سال کنوانسیون دریای خزر را احیا کرد
  • قیمت فیلترشکن گران‌تر از اینترنت! گردش مالی فیلترشکن‌ها برابر با یک اپراتور ایرانی است!
  • انتشار کتابی متفاوت درباره آلبرکامو
  • واکنش بازار به تغییر مقررات انتشار آگهی مسکن