Web Analytics Made Easy - Statcounter

ایران اکونومیست-معاون آموزشی جهاد دانشگاهی کشور گفت: آینده مشاغل فعلی و مشاغل آینده به عنوان وظیفه اصلی در نظام آموزش عالی کشور فراموش شده است.

محمدصادق بیجندی معاون آموزشی جهاد دانشگاهی کشور درباره تغییر سرفصل رشته‌های تحصیلی، تدوین رشته‌های جدید، بازنگری و تهیه محتوی دروس در نظام آموزش عالی کشور اظهار کرد: فناوری های نوین و حوزه های جدید علوم، روبه روز در حال توسعه بوده و این در حالی است که عناوین رشته ها، سرفصل ها و محتوی بسیار از دروس در زیر نظام های آموزش عالی کشور بر اساس نیازهای گذشته تدوین شده اند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

بنابراین هر روزی که می گذرد نیاز به بازنگری در سرفصل رشته ها، عناوین دروس، نحوه تدریس و بازنگری در محتوی مبتنی بر علوم و فنون جدید به شدت احساس می شود.

او افزود: در فرآیند های آموزش عالی کشور به دلیل نوع تمرکزی که وجود دارد اکثر امور بویژه در حوزه تدوین سرفصل ها رشته ها و برنامه های درسی به شدت متمرکز عمل می شود و بجز در موارد خاص آنهم برای دانشگاه های مادر با یک پروسه ای که اگر همه چیز عادی طی شود شش ماه تا یکسال طول می کشد، اجازه ای به دانشگاه ها برای تغییر سرفصل ها و محتوی برنامه درسی داده نمی شود. این در حالی است که سرعت پیشرفت علم و تغییرات به اندازه ای است که حتی اگر پس از یک سال هم موفق به بازنگری و اصلاح در سرفصل ها شویم تا شروع نکردن آن ها باید مجدد به سمت و سوی بازنگری جدید حرکت کنیم. این در حالی است که باید نظام آموزش عالی ما چابک و منعطف باشد.

بیجندی تصریح کرد: اگر قرار باشد دانشگاه های ما از علم، صنعت و جامعه عقب نمانند و دانش آموختگان به روز، توانمند و متناسب با علوم و نیازهای روز دنیا تحویل جامعه بدهند، باید وزارت علوم، تحقیقات و فناوری به دانشگاه ها اختیارات لازم را برای تدوین و اصلاح ساختار در محتوی، تدوین دروس و سرفصل ها بدهد.

معاون آموزشی جهاد دانشگاهی کشور ادامه داد: در حال حاضر محدودیت های بسیار زیادی پیش روی دانشگاه ها وجود دارد و مراکز آموزش عالی برای تعیین سرفصل های رشته ها، بازنگری دروس و محتوی به راحتی نمی توانند عمل کنند، در صورتی که وزارت علوم می تواند به عنوان سیاست گذار، اهداف کلان یک رشته را تعیین کند و به دانشگاه ها بگوید تا بر اساس این اهداف و سیاست ها مباحث و محتوی های نوین آموزشی را جایگزین کنید.

او همچنین به رقابتی شدن آموزش عالی در ایران اشاره و اظهار کرد: از آن جایی که بحث رقابت در حوزه آموزش عالی ایران و کیفیت فرایند های آموزش و دانش اموختگان‌ در حال حاضر برای جامعه بسیار مهم است، بنابراین افزایش اختیارات به زیر نظام های آموزش عالی برای تربیت دانش آموختگان توانمند، باید یکی از جدی ترین اولویت های نظام آموزش عالی کشور باشد.‌ در این صورت آموزش عالی کشور به شدت رقابتی شده و دانشگاه ها در سرفصل های رشته ها، دروس پایه و تخصصی بازنگری های جدی انجام می دهند و دانشجویانی توانمند در تراز نیاز جامعه و برنامه های توسعه ای تربیت خواهند کرد.

بیجندی گفت: اگر قرار است آموزش عالی ما متحول شود باید از تمرکز گرایی خارج شده و بیشتر نقش خود را به سمت سیاست گذاری و نظارت کلان سوق دهد و به دانشگاه ها شخصیت و استقلال عملیاتی دهد.

او به دو مطالعه جهانی توسط مجمع جهانی اقتصاد برای افق های ۲۰۵۰ و ۲۰۳۰ اشاره کرد و افزود: نتایج این دو مطالعه نشان داده که با توجه به توسعه روزافزون علم وفتاوری تعداد زیادی از مشاغل امروز در دنیا در آینده جایگاهی نخواهند داشت و مشاغل جدیدی ایجاد خواهد شد، به عبارت ساده تر دانشگاه های ما باید برای آینده مشاغل فعلی و همچنین مشاغل آینده دانش آموخته تربیت کنند که با وضعیت فعلی چالشی بسیار جدی پیش روی نظام آموزش عالی است.

معاون آموزشی جهاد دانشگاهی کشور اضافه کرد: شواهد و مستندات در روندهای آموزش عالی کشور، حکایت از این واقعیت تلخ دارد که در حال حاضر دانشگاه های ما برای مشاغل گذشته در حال تربیت نیرو هستند و شاهد این ادعا افزایش روزافزون دانش آموختگان فاقد مهارت های روز دنیا و مورد نیاز صنعت و جامعه هستند.

بیجندی گفت: البته ذکر این نکته را باید در نظر داشت که مدیران و سیاست گذارانی که هر گونه نقدی را بر نمی تابند و بلافاصله خود را در پشت جامعه نخبگان کشور پنهان می کنند و موفقیت آنان را به حساب خود و نظام آموزش عالی می گذارند، در صورتی که وقتی صحبت از زیر نظام های آموزش عالی می شود کل جمعیت دانشجویی یعنی بیش از ۳ و نیم میلیون نفر در بیش از ۲ هزار مرکز اموزش عالی است.

او در پایان اظهار امیدواری کرد: "دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی از کارخانه صدور مدرک به مجموعه هایی برای تربیت دانش آموختگان توانمند برای آینده مشاغل فعلی و مشاغل آینده تغییر جهت دهند. البته برای تحقق این مهم نگاه تحول گرایانه در بین اعضای هیات علمی و مدیریت مراکز آموزش عالی نیز حائز اهمیت است".

باشگاه خبرنگاران جوان

منبع: ایران اکونومیست

کلیدواژه: نظام آموزش عالی کشور آموزش عالی دانشگاه های ما دانش آموختگان دانشگاه ها مشاغل آینده سرفصل ها رشته ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iraneconomist.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران اکونومیست» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۹۳۲۵۹۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

لوگوی نود سالگی دانشگاه تهران منتشر شد

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از دانشگاه تهران پیشنهاد منضم نمودن سابقه ۹۰ ساله دانشگاه تهران با قدمت بیش از ۱۷ قرن آموزش عالی در ایران و برگزاری بزرگداشت ۱۷۵۷ سال قدمت آموزش عالی در ایران به عنوان یک فخر ملی، در سال ۱۴۰۲ از سوی دکتر سید محمد مقیمی رئیس دانشگاه تهران به شورای عالی انقلاب فرهنگی ارائه شد و این پیشنهاد در اسفند ماه ۱۴۰۲ در شورای معین شورای عالی انقلاب فرهنگی به تصویب رسید. در نهایت، اعضای شورای عالی انقلاب فرهنگی در جلسه ۸۹۸ این شورا که ۲۸ فروردین ماه ۱۴۰۳ به ریاست آیت‌الله دکتر سید ابراهیم رئیسی برگزار شد، واگذاری مأموریت بزرگداشت سنت دانشگاهی به دانشگاه تهران را تصویب کردند.

«ایران آغازگر سنت دانشگاهی ۱۷۵۷ ساله در جهان و دانشگاه تهران نماد این فخر ملی در ۹۰ سالگی» به عنوان شعار آیین‌های دانشگاه تهران در نود سالگی، بر پس زمینه صفحات روزشمار تاریخی دانشگاه تهران در سال ۱۴۰۳ نقش بسته است.

بررسی سیر تکامل نمادهای آموزش عالی ایران را می‌توان به پنج دوره شامل (۱) تاسیس دانشگاه جندی شاپور در سال ۲۷۱ میلادی، (۲) تاسیس نظامیه‌ها در سال ۱۰۶۵ میلادی، (۳) تاسیس ربع رشیدی در سال ۱۲۷۵ میلادی، (۴) تاسیس دارالفنون در دسامبر سال ۱۸۱۴ میلادی و (۵) شکل‌گیری دانشگاه نوین، دانشگاه تهران در سال ۱۹۳۴ میلادی تقسیم‌بندی نمود. بنابراین استفاده از این ظرفیت‌های تاریخی ملی که موجبات غرور ملی و امیدآفرینی را فراهم می‌سازد، نقطه عزیمت دانشگاه تهران در انتخاب شعار «ایران آغازگر سنت دانشگاهی ۱۷۵۷ ساله در جهان و دانشگاه تهران نماد این فخر ملی در ۹۰ سالگی» بود.

در سی و نهمین اجلاس کنفرانس عمومی یونسکو که در نوامبر سال ۲۰۱۷ میلادی (آذر ماه ۱۳۹۶ خورشیدی) برگزار شد، سابقه طولانی دانش و آموزش در تمدن ایران باستان مورد توجه قرار گرفت. یونسکو در این اجلاس، قدمت تاسیس دانشگاه جندی شاپور را ۱۷۵۰ سال ثبت و آن را کهن‌ترین دانشگاه جهان اعلام کرد. پیش از این رویداد، دانشگاه‌های بزرگ و نام‌آشنایی چون بولونیا، آکسفورد، کمبریج و سوربون، با قدمت نزدیک به ۱۲۰۰ سال را آغازگر سنت دانشگاهی در جهان می‌دانستند. ثبت پیشینه تاریخی جندی شاپور، بر قدمت آموزش عالی در جهان افزود و کانون آن را از مغرب زمین به مشرق و دیار کهن ایران انتقال داد.

معرفی جندی شاپور به عنوان قدیمی‌ترین دانشگاه جهان افتخاری است که نصیب کشور ایران شده است و این امر سابقه طولانی و قدیمی آموزش و علم‌اندوزی در کشور را به همگان اثبات می‌کند لذا اعضای شورای عالی انقلاب فرهنگی با تصویب «واگذاری مأموریت بزرگداشت سنت دانشگاهی و نظام آموزش عالی ایران به دانشگاه تهران» ماموریتی خطیر به دانشگاه تهران نماد آموزش عالی ایران واگذار کرد.

رهبر فرزانه انقلاب اسلامی از دانشگاه تهران به عنوان دانشگاه مادر و نماد آموزش عالی ایران یاد می‌کنند و در دیدار با دانشگاهیان در سیزدهم بهمن ماه ۱۳۸۸ فرمودند: «در واقع باید گفت دانشگاه تهران، دانشگاه ایران است و همیشه الهام‌بخش و پیشرو بوده و بیش از این هم ان‌شاءاللَّه باید باشد.» لذا بر اساس این تاریخچه ارزشمند نمادهای آموزش عالی در ایران و نقش‌آفرینی دانشگاه تهران به عنوان نماد آموزش عالی ایران در دوره کنونی که از تکامل تاریخی جندی شاپور، نظامیه، ربع رشیدی و دارالفنون شکل گرفته و میراث‌دار این تاریخ کهن است و بر اساس مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی، آیین بزرگداشت ۱۷۵۷ سال سنت آموزش عالی در ایران همزمان با نودمین سالگرد تاسیس دانشگاه تهران «نماد آموزش عالی ایران» در خرداد ماه ۱۴۰۳ افتتاح و در طول این سال دنبال می‌شود تا از طریق این رویدادها، ضمن معرفی پیشینه فرهنگی و علمی تمدن ایرانی- اسلامی به جهانیان، به تبیین نقش دانشگاه تمدن‌ساز پرداخته شود.

کد خبر 6088451

دیگر خبرها

  • مجزا برگزار شدن آزمون دانشگاه فرهنگیان از سال آینده
  • رونمایی از نشان نود سالگی دانشگاه تهران
  • توسعه همکاریهای موسسات آموزش عالی با فرمانداری ارومیه
  • لوگوی نود سالگی دانشگاه تهران منتشر شد
  • لوگوی ۹۰ سالگی دانشگاه تهران منتشر شد
  • نظم و انضباط اجتماعی بر پایه نظام آموزشی و تربیتی یک جامعه شکل می‌گیرد
  • بسته عملیاتی ساماندهی دانشگاه هنر با مشارکت ذینفعان تدوین شود/ ضرورت یکپارچه‌­سازی سامانه­‌های فرهنگی آموزش عالی کشور
  • بیش از ۱۰۰ هزار دانشجو در مراکز آموزش عالی سیستان و بلوچستان مشغول به تحصیل هستند
  • برگزاری آزمون سراسری دانشگاه‌ها و موسسات آموزش عالی کشور از صبح فردا ( ۶ اردیبهشت )
  • مسئولان در امر حجاب وظیفه حاکمیتی، اخلاقی و اجتماعی دارند