Web Analytics Made Easy - Statcounter

27اردیبهشت روز ملی ارتباطات و روابط عمومی فرصتی است تا خودمان را دراین عرصه بازیایی کنیم و با شناسایی نقاط قوت و ضعف، حرکت پیش رونده و رو به جلو داشته باشیم، بدون روابط عمومی پویا، سازمان در کسب و کار خود موفق و اثربخش نخواهد بود. ناطقان: روابط عمومی مغز متفکر،گوش شنوا، چشم بینا، زبان گویا، دست اجرا و قلب تپنده یک سازمان است، جملاتی زیبا که در عمل، در سازو کارهای اداری به طور کامل محقق نمی شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!





یکی از از مهمترین عوامل برای توسعه روابط عمومی تاثیر گذار، باوراست.باور به قدرت روابط عمومی در ایجاد تغییر و کنش از جانب رهبران سازمانی در درجه اول و پس از آن اداره کنندگان و کارشناسان روابط عمومی.

اینکه ما بتوانیم از یک روابط عمومی راکد، عبور کنیم و با روابط عمومی توجیه گرخداحافظی گام مهمی است، تا در چینش پازل سازمانی جزو بخش های اصلی و تاثیر گذارسازمان باقی بمانیم.

به زبان ساده اگر حذف روابط عمومی به هر دلیلی کَمیت سازمان را لنگ کرد و مسیر حرکت را متزلزل. آن وقت است که می توانیم ادعا کنیم از کَمیت گرایی فاصله گرفته ایم و در جهت رسیدن به فضای حرفه ای روابط عمومی در تلاشیم.

 از سویی دیگر با توجه به شرایط کنونی جامعه در حوزه اقتصاد، سیاست و فرهنگ. هر روز سازمان ها و شرکت ها اعم از خصوصی و دولتی با بحران ها و چالش های فراوانی مواجه اند که در این مواقع، نقش روابط عمومی آن لاین و گوش به زنگ ،خودنمایی می کند.

 همچنین درباره ارتباطات درون سازمانی و نقش روابط عمومی لازم است بگویم، اگر در مسیر شناخت نیازهای نیروی انسانی و رفع مشکلات آن ها حرکت نکنیم. در دراز مدت، بهره وری پوسته ای و گزارش محور، جایگزین نگاه های عمیق و آینده نگر خواهد شد و ما را از هداف اصلی شرکت، دورخواهدکرد.

درباره ساختار درونی روابط عمومی ها هم نکاتی قابل توجه است. هر سازمانی که در روابط عمومیش مهر و صفا و تلاش برای حرکت تیمی وجود نداشته باشد؛ رو به اضمحلال خواهد رفت ، چراکه کار در این حوزه انگیزه و عشق می خواهد و آدم های پای کار.

 عرصه ای که مدیریت و در عین حال رهبری درآن عزمی جزم و صبر ایوب می خواهد تا در برابر هر مدل انتقاد، پیشنهاد و حوادث غیر مترقبه، خم به ابرو نیاوری، مهارت حل مسئله داشته باشی و بتوانی با گرفتن بهترین تصمیم ها و پاسخگویی (آن هم در زمان مناسب)، مشاور واقعی مدیریت یک شرکت باشی.

 دراین میان، واحد ارتباطات و امور بین الملل شرکت مخابرات ایران هم به عنوان عضو کوچکی از خانواده مخابرات، در مسیر روابط عمومی تجاری و پویا و درعین حال خدمت رسان به مردم ایران اسلامی در حال حرکت است و دراین سال های سخت وپر فراز و نشیب، به حد بضاعت، توان خود را به کار گرفته است تا با شناسایی نیازهای مشتریان و ذینفعان و انتقال آن به بخش های مرتبط، مسیر حرکت و سرعت انجام کار را آسان کند و در عین حال برند شرکت مخابرات ایران را سرپا نگه دارد و شاید هم پر آوازه کند.

البته این نکته هم قابل توجه است که در بسیاری موارد این واحد، علاوه بر انجام وظایف خود، نگاه فراگیر به بخش های مختلف شرکت دارد و با پوشش فعالیت های بر زمین مانده، برای حرکت رو به جلو و پایدار، تلاش می کند.

همچنین توجه به حوزه روابط عمومی در استان ها، از دیگر محورهای مهم کار در روابط عمومی شرکت مخابرات ایران است. تا مسوولان شرکت درجریان موفقیت ها و احیانا کم و کاستی های خدمات استانی قرار گیرند، حوزه ای که همیشه در تصویری نامعلوم کمتر به آن پرداخته شده است.

بدین منظور روابط عمومی شرکت مخابرات ایران درتلاش است مردم ایران را در یک قاب واحد، برای خدمت رسانی و پاسخگویی ببیند و یاری دهنده خدمتگزاران این شرکت باشد تا به مدد حضرت حق، مسیر عدالت ارتباطی و کاهش شکاف امکانات را به حداقل ممکن برساند.

 درپایان خداراشاکرم که به مدد همکاران عزیزم درحوزه ارتباطات و اموربین الملل شرکت مخابرات ایران، تلاش کرده ایم وزنه خدمت رسانی و تلاش برای توسعه ارتباطات کشور را هر روز سنگین تر کنیم و با ایجاد خلاقیت و نوآوری، پاسخگوی ذینفعان محترم باشیم.

از همه همکارانم درحوزه ارتباطات و اموربین الملل و روابط عمومی مناطق مخابراتی شرکت مخابرات ایران بواسطه تلاش در مسیر حرفه ای شدن و کسب رتبه های اول ارزیابی دوره های اخیر شرکت مخابرات ایران ، تشکر می ۰کنم.
همچنین از مدیران دلسوز و تلاشگر که همواره مشوق و تسهیل کننده فعالیت های واحد ارتباطات و امور بین الملل، بوده اند کمال تشکر را دارم.
      محمد رضا بیدخام

مدیر کل ارتباطات و اموربین الملل


برچسب ها: روابط عمومی ، مخابرات ، ناطقان ، ارتباطات ، دولتی

منبع: ناطقان

کلیدواژه: روابط عمومی مخابرات ناطقان ارتباطات دولتی شرکت مخابرات ایران روابط عمومی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت nateghan.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ناطقان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۹۳۷۰۳۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

صنعت نفت و گاز پیشتاز مسیر حرکت به سمت دانش‌بنیان شدن

صنعت نفت و گاز نقشی محوری در اقتصاد ایران ایفا می کند و به عنوان منبع اصلی انرژی و سوخت برای بخش های مختلف عمل می کند. با این حال، در سال‌های اخیر، این صنعت دستخوش دگرگونی قابل‌توجهی به سمت دانش محور شدن بوده است. این تغییر به سمت شیوه‌ها و فن‌آوری‌های مبتنی بر دانش به دلیل نیاز به بهبود کارایی، کاهش هزینه‌ها، به حداقل رساندن هدررفت انرژی و افزایش رقابت کلی انجام شده است.

یکی از حوزه های کلیدی که صنعت نفت و گاز به کارگیری شرکت های دانش بنیان است. این شرکت ها که در توسعه فناوری ها و راه حل های نوآورانه تخصص دارند، در خط مقدم رشد بهره وری، کاهش اتلاف انرژی و جلوگیری از هدر رفتن گازهای مرتبط در فرآیندهای تولید و توزیع بوده اند.

در ایران، صنعت نفت و گاز نقش پیشرو در استفاده از شرکت های دانش بنیان برای پیشبرد رشد اقتصادی را بر عهده گرفته است. ایران با بیش از 650 شرکت دانش بنیان فعال در بخش نفت، فناوری و نوآوری را با موفقیت در عملیات نفت و گاز خود ادغام کرده است. این شرکت ها نقش مهمی در افزایش بهره وری، بهینه سازی فرآیندها و توسعه راه حل های پایدار برای صنعت داشته اند.

همچنین رویکرد فعال دولت ایران به ویژه دولت سیزدهم در تمرکز بر توسعه میادین گازی کشور در رشد و نوآوری در بخش نفت و گاز موثر بوده است. ایران با اولویت‌بندی جمع‌آوری و استفاده از گازهای مشعل، نه تنها تولید گاز خود را افزایش داده، بلکه در بازار جهانی گاز نیز پیشتاز است. دستاوردهای این کشور در تولید گاز از میانگین نرخ رشد سایر کشورهای تولیدکننده گاز پیشی گرفته است و رتبه برتر را در مجموعه گازهای مشعل در میان کشورهای عضو مجمع صادرکننده گاز کسب کرده است.

ادغام شیوه‌های مبتنی بر دانش در صنعت نفت و گاز، شرکت‌ها را قادر می‌سازد تا فناوری‌های پیشرفته را اتخاذ کنند، کارایی عملیاتی را بهبود بخشند و اثرات زیست‌محیطی را کاهش دهند. با بهره گیری از تخصص و راه حل های نوآورانه ارائه شده توسط شرکت های دانش بنیان، این صنعت توانسته است بر چالش ها غلبه کند، بهره وری را افزایش دهد و رشد پایدار را هدایت کند.

علاوه بر این، تغییر به سمت رویکرد دانش محور در صنعت نفت و گاز فرصت های جدیدی را برای همکاری، تحقیق و توسعه باز کرده است. با تقویت مشارکت بین بازیگران صنعت، دانشگاه ها، مؤسسات تحقیقاتی و شرکت های دانش بنیان، این صنعت توانسته است به نوآوری سرعت بخشد، مهارت ها را افزایش دهد و فرهنگ یادگیری و بهبود مستمر را تقویت کند.

در نتیجه، گذار صنعت نفت و گاز به سمت دانش محور شدن نشان دهنده نقطه عطف مهمی در تکامل آن است. با پذیرش فناوری، نوآوری و تخصص ارائه شده توسط شرکت های دانش بنیان، این صنعت توانسته است بهره وری را افزایش دهد، اثرات زیست محیطی را کاهش دهد و رشد پایدار را هدایت کند. ادغام شیوه های مبتنی بر دانش نه تنها صنعت را به سمت کارایی و رقابت بیشتر سوق داده است، بلکه آن را به عنوان یک بازیگر کلیدی در چشم انداز انرژی جهانی قرار داده است.

دیگر خبرها

  • کنترل هوشمند ترافیکی شهر زابل
  • غفلت ایران از سریلانکا بازار نفت آن را از ایران گرفت و به عربستان سپرد / لزوم توجه ایران به خلیج فارس در جاده نوین ابریشم
  • رزمایش جهادی بسیجیان مخابرات گلستان بمنظور بازسازی شبکه مخابراتی گنبد کاووس
  • نقص فنی هواپیمای مشهد به تهران و پرواز با ۵۰۰ دقیقه تاخیر
  • حرکت سازمان اوقاف در مسیر مولدسازی و بهبود اقتصاد کشور با حمایت از شرکت‌های دانش بنیان + فیلم
  • مهمترین عامل سقط جنین در کشور عوامل فرهنگی است
  • تلاش برای ایجاد، احیاء، انسجام‌بخشی و توانمندسازی واحدهای روابط عمومی بخش خصوصی
  • صنعت نفت و گاز پیشتاز مسیر حرکت به سمت دانش‌بنیان شدن
  • آخرین وضعیت رفع فیلتر گوگل پلی
  • نخاله‌های ساختمانی مهمترین عامل آسیب زا به طبیعت مهریز