Web Analytics Made Easy - Statcounter

مرکز حافظ شناسی، کرسی پژوهشی حافظ، سیصد و سی و هفتمین نشست حافظانه خود را با عنوان «بررسی مولفه های فرهنگ ایرانی در ترجمه های حافظ به زبان عربی» در عصر امروز (دوشنبه ۲۷ اردیبهشت) به صورت مجازی، برگزار کرد.

مرکز حافظ شناسی، کرسی پژوهشی حافظ، سیصد و سی و هفتمین نشست حافظانه خود را با عنوان «بررسی مولفه های فرهنگ ایرانی در ترجمه های حافظ به زبان عربی» در عصر امروز (دوشنبه 27 اردیبهشت) به صورت مجازی، برگزار کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

«محمدرضا عزیزی»، گفت: عرب ها در صدسال گذشته و پس از ترجمه آثار ادبی فارسی از جمله رباعیات خیام به انگلیسی متوجه ترجمه آثار ادبی فارسی به عربی شدند، البته پیش از این هم ترجمه هایی انجام شده بود ولی در صدسال گذشته این مسئله پررنگ تر بوده است.

عضو هیئت علمی بخش زبان و ادبیات عرب دانشگاه بیرجند افزود: ترجمه هایی که از دیوان حافظ به عربی انجام شده است، از نظر کیفی و کمی بسیار متفاوت است، اما یکی از مسائل مهم در بررسی این ترجمه ها حضور مولفه های فرهنگی در دیوان حافظ است.

این استاد زبان عرب تأکید کرد: تعریف کردن فرهنگ و ارائه کردن تعریفی جامع از آن دشوار است؛ اما در مقام تشبیه، فرهنگ را چشمه ای دانسته اند که از کوه سرازیر می شود و آب آن از دهانه کاریزی بیرون می آید.

استادیار زبان و ادبیات عرب دانشگاه بیرجند اظهار داشت: با وجودی که ما در بسیاری از متغیرهای موثر بر فرهنگ مانند دین، جغرافیا، ویژگی های اجتماعی به عرب ها شبیه هستیم، اما هنوز تفاوت های مهمی با آن ها داریم که خود را در ترجمه ی آثار ادبی فارسی به زبان عربی نشان می دهد و به چالش ترجمه بدل می شود، این مطلب به خصوص درباره ی ترجمه ی حافظ خود را به خوبی نشان می دهد؛ زیرا شعر حافظ فرهنگ ایرانی را نمایندگی می کند.

عزیزی در ادامه با بیان نمونه هایی، به تشریح این موضوع پرداخت و گفت:  برخی واژه ها هستند که در اصل عربی اند و به فارسی راه یافته اند. در زبان و فرهنگ ایرانی دگرگون شده و از معنای اولیه ی خود فاصله گرفته اند، مانند صحرا؛ صحرا در عربی با توجه به جغرافیایی که اعراب در آن زندگی می کنند، به بیابان خشک و برهوت اطلاق می شود؛ اما در فارسی به معنای کشتزار است و به صحرارفتن معنای تفریح می دهد. یا مثلا شن در عربی نماد بی ارزشی است، اما در فارسی خاک، بی ارزشی را نمایندگی می کند.

وی ادامه داد: از دیگر واژه هایی که در اتتقال از عربی به فارسی معنای متفاوتی یافته است، واژه ی صوفی است، این واژه در زبان و فرهنگ عربی محترم و منزه است اما در فارسی و به خصوص در شعر حافظ با توجه به مسائل تاریخی و اجتماعی، معنایی متضاد با معنایی که عرب ها از آن مراد می کنند دارد. واژ ه دیگری که می توان مثال زد، «رند» است، این مفهوم در زبان حافظ بسیار پیچیده است، «رند» ظاهری ملامتی و باطنی سلامت دارد، کام خودش را از زمان می گیرد و درنهایت رستگار می شود، برخی از مترجمان چون نتوانسته اند این واژه را ترجمه کنند، آن را حذف کرده اند، برخی دیگر آن را به سکیر به معنای مست یا آزاده یا الغی به معنای گمراه ترجمه کرده اند، شاید بتوان واژه هایی چون بهلول و صعلوک را در ترجمه ی رند به کاربرد.

به گفته عزیزی، از دیگر مفاهیمی که زیرساخت فرهنگی دارد، نور است، نور، یکی از نمادهای پرتکرار در فرهنگ و ادبیات فارسی است، «گویوشف»، نور را مفهومی رمزآمیز می داند که ریشه آن از آیین های باستانی ایران از جمله اوستا و مهرپرستی شروع می شود، اما نور در زبان و ادبیات عربی بیشتر جنبه کلامی و شرعی دارد، حتی مضمون هایی که زیرساخت آن نور است نیز به گونه ای است که نمی توان آن را به راحتی به عربی ترجمه کرد، مثلا مضمون شمع و پروانه مضمونی پرتکرار و محبوب در زبان فارسی است، پروانه نماد عاشق است و خود را به شمع وجود معشوق می زند، اما همین پروانه در ادبیات عرب به دلیل نزدیک شدنش به شمع که منجر به مرگ او می شود، نماد حماقت است؛ بنابراین ترجمه چنین مضمونی به عربی بسیار دشوار است.

در پایان این استاد دانشگاه، مولفه های فرهنگی دیوان حافظ را بیش از مواردی که در سخنرانی خود برشمرده دانست و آن را یکی از چالش های مهم ترجمه حافظ خواند.

پایان پیام/130

منبع: شبستان

کلیدواژه: حافظیه مرکز حافظ شناسی حافظ شناسی حافظیه شیراز حافظ شیرازی شیراز مولفه های فرهنگ فرهنگ ایرانی ادبیات عرب زبان عرب ترجمه ها ی حافظ

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت shabestan.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «شبستان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۹۴۱۲۳۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

برگزاری محفل شعر ارادت رضوی در هویزه

به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای استان خوزستان، با حضور جمعی از مسئولان، اصحاب شعر و فرهنگ و قشر‌های های مختلف مردم محفل شعر ارادت رضوی برگزار شد.

مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خوزستان گفت: این مراسم از سری برنامه‌های چهاردهمین جشنواره بین المللی شعر عربی رضوی می‌باشد که با حضور شاعران عرب از استان و سایر استا‌های کشور برگزار شد.

مجید منادی افزود: تا قبل از برگزاری جشنواره بین المللی شعر عربی رضوی چندین برنامه در شهرستان‌های مختلف استان از جمله آبادان، دزفول، شوشتر، شادگان و سوسنگرد برگزار خواهد شد.

وی ادامه داد:چهاردهمین جشنواره بین المللی شعر عربی رضوی آخر اردیبهشت با حضور شعرای عرب زبان از کشورمان و سایر کشور‌های جهان برگزار می‌شود.

دیگر خبرها

  • برگزاری محفل شعر ارادت رضوی در هویزه
  • تأکید مدیر شبکه آموزش بر پاسداشت زبان فارسی و شعر و موسیقی اصیل ایرانی
  • کمی مهربان باشیم (بررسی زندگی و آثار دکتر هروی)
  • کتاب نشانه‌شناسی شکلک‌ها منتشر شد
  • ضرورت پاسداشت زبان فارسی در انتخاب نام واحد‌های صنفی
  • شاعری که مایه افتخار ایرانیان است
  • تفاهم‌نامۀ همکاری دانشگاه سلمان فارسی کازرون و انجمن علمی تحقیق و تصحیح نسخه‌های خطی ایران امضا شد
  • راه‌اندازی مرکز آموزش زبان فارسـی به غیرفارسی زبانان در دانشگاه شهرکرد
  • گسترش همکاری‌های فرهنگی با فعال شدن خانه‌های فرهنگ ایران در پاکستان
  • موافقت سازمان امور دانشجویان با راه‌اندازی و فعالیت مرکز آموزش زبان فارسـی به غیرفارسی زبانان دانشگاه شهرکرد