Web Analytics Made Easy - Statcounter

بیست و دوم ماه مه مصادف با اول خرداد ماه روز جهانی تنوع زیستی نامگذاری شده است. یک کارشناس ارشد تنوع زیستی می‌گوید: حفاظت بدون مشارکت جوامع محلی و بعد اقتصادی ‌پایدار نخواهد بود و سازمان حفاظت محیط زیست باید بر تصمیماتی که برپایه اصول علمی می‌گیرد، ‌پافشاری کند.

مهدی‌نبی‌یان در گفت و گو با ایسنا، ضمن اشاره به تاثیراتی که انقراض یک گونه می‌تواند بر اکوسیستم بگذارد، اظهار کرد: نمی‌توان یک گونه را تنها از منظر ارزش‌های حفاظتی یا نقشی که در اکوسیستم ایفا می‌کند، مدنظر قرار داد چراکه باید ارزش‌ها و نقش‌های دیگری از جمله ارزش‌های فرهنگی، زینتی، دارویی و .

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

.. را نیز در ارزش‌گذاری گونه‌ها قائل شویم و تنها با درنظر داشتن تمام کارکردها و نقش‌ها است که می‌توانیم ارزش هر گونه را در یک جامعه و به‌صورت مستقل بررسی کنیم.

وی درباره گونه‌های در معرض انقراض گفت: گونه‌های در خطر انقراض کشور را می‌توان به دو بخش تقسیم کرد؛ گونه‌هایی که در لیست سرخ سازمان‌های بین‌المللی به‌عنوان گونه‌های در خطر انقراض شناخته می‌شوند و گونه‌هایی مانند یوزپلنگ ایرانی و گورخر ایرانی که در ایران به‌عنوان گونه در خطر انقراض شناخته می‌شوند چراکه ممکن است گونه‌ای در سطح جهانی جمعیت مناسبی داشته باشد اما در یک کشور در معرض انقراض باشد مانند مرال که در کشور ما به‌ دلیل تخریب زیستگاه در معرض خطر انقراض است اما در برخی کشورهای دیگر از جمعیت بالایی برخوردار است. از این رو باید روند نزولی جمعیت برخی گونه‌ها از جنبه بین‌المللی و برخی دیگر از جنبه ملی مورد بررسی قرار گیرند.

به گفته این ‌پژوهشگر حیات وحش، سازمان حفاظت محیط زیست در ایران سابقه کمتری نسبت به سایر دستگاه‌های کشور دارد و علم محیط زیست نیز به‌عنوان یک علم جدید شناخته می‌شود و این عوامل باعث شده است با یک سری ضعف‌های ساختاری در مدیریت، تعیین بودجه و حمایت‌های دولتی در بخش محیط طبیعی مواجه شویم که در کشورهای در حال توسعه امری دور از انتظار نیست. با این حال در مقایسه با سایر کشورهای در حال توسعه می‌توان گفت که در ایران به‌ویژه در سال‌های اخیر که توجه بیشتری معطوف به محیط زیست شده، شرایط محیط طبیعی و حیات وحش کشور رو به بهبود بوده است.

وی ادامه داد: مناطق حفاظت شده تحت مدیریت سازمان حفاظت محیط زیست اکنون به بیش از ۱۱ درصد رسیده است در حالی‌که در کشورهای در حال توسعه کمتر دیده می‌شود که مناطقی که معمولا دارای منابع با ارزش زیرزمینی هستند را به‌عنوان منطقه حفاظت شده شناسایی و معرفی کنند. با این حال سطح گسترده با ‌پراکندگی مناسب مناطق حفاظت شده کشور روند مناسبی طی سال‌های گذشته داشته و ‌استخدام سالانه حدود ۶۰ تا ۲۰۰ نیروی محیط‌بان به‌همراه افزایش امکانات و تجهیزات قابل قبول در اختیار آن‌ها نشان می‌دهد که در این زمینه شرایط بهتر شده است.

سازمان حفاظت محیط زیست باید بر تصمیمات خود در زمینه حفاظت از حیات وحش ‌پافشاری کند

نبی‌یان با بیان اینکه طی یک دهه گذشته تصمیمات سازمان حفاظت محیط زیست در زمینه حفاظت از حیات وحش تحت تاثیر فضای مجازی و فشار افکار عمومی قرار گرفته است،  تاکید کرد: سازمان حفاظت محیط زیست باید در سیستم مدیریتی خود بازنگری کند و بر تصمیماتی که بر ‌پایه اصول علمی در رابطه با نحوه حفاظت از گونه‌های جانوری و مدیریت مناطق حفاظت شده می‌گیرد، پافشاری کند و در برابر خواسته‌های غیرعلمی تسلیم نشود چراکه برخی تصمیم‌های کارشناسی این سازمان به‌ دلیل همین فشار فضای مجازی و افکار عمومی توسط برخی مدیران به حاشیه کشیده می‌شود.

وی ادامه داد: مناطق طبیعی کشور ما بکر و غیرقابل نفوذ نیستند بنابراین نمی‌توان از طریق حراستی یعنی با جلوگیری از ورود افراد به این مناطق از آن‌ها محافظت کرد. ما در ایران به یک سری سیاست‌های مداخله‌گرانه مانند تکثیر در اسارت و طرح جابه‌جایی گونه‌ها در حوزه حیات وحش نیاز داریم که منتج به دستکاری در طبیعت می‌شود مانند ‌پروژه احیای گورخر ایرانی در ‌پارک ملی کویر یا منطقه کالمند بهادران استان یزد که با انتقال گورهای ایرانی در تلاش برای احیای جمعیت آن‌ هستند.

به گفته این کارشناس ارشد تنوع زیستی، سازمان حفاظت محیط زیست ‌پس از روزها و ساعت‌ها گفت و گو و برگزاری جلسات و براساس نظرات کارشناسان داخلی و خارج از سازمان به یک جمع‌بندی می‌رسد که به‌عنوان مثال گور ایرانی را به زیستگاهی که در گذشته در آن گورخر حضور داشته است، معرفی کند اما مشاهده می‌شود که با یک تجمیع در فضای مجازی از سوی کنشگران محیط زیستی با زنده‌گیری، جابه‌جایی یا تکثیر در اسارت یوزپلنگ ایرانی در ‌پارک ملی توران مخالفت می‌شود و به‌جای همراهی، سنگ جلوی ‌پای سازمان حفاظت محیط زیست انداخته می‌شود. با این حال در اغلب این مواقع نیز شاهد عقب‌نشینی سازمان حفاظت محیط زیست از موضع خود هستیم چراکه مدیران این سازمان ترجیح می‌دهند به‌جای اینکه با رسانه‌ها و افکار عمومی وارد چالش شوند، بنیان‌های حراستی را  اولویت کاری خود قرار دهند.

وی در ادامه اظهار کرد: اکنون نمی‌توان تنها به روش حراستی و جلوگیری از ورود افراد به مناطق چهارگانه جمعیت حیات وحش را مدیریت و حفاظت کرد بلکه باید بر ‌پایه علوم، مطالعات و فناوری‌های نوین رصد و مراقبت از حیات وحش و مشارکت با جامعه محلی باشد یعنی افرادی که در حاشیه زیستگاه‌ها در ارتباط تنگاتنگ با حیات وحش هستند باید از منافع حفاظت منتفع شوند.  در بسیاری از کشورهای دنیا ‌پارک‌های ملی علاوه‌بر نقش حفاظتی درآمد زیادی را سالانه با جذب گردشگر برای دولت‌ها و جوامع محلی به‌همراه دارند در حالی‌که ‌پارک‌های ملی ایران تنها هزینه‌بر هستند. با این حال مدیریت صرف دولتی نیز نمی‌تواند راه حل حفاظت باشد و لازم است با مشارکت بخش خصوصی جنبه‌ها و مولفه‌های اقتصادی حفاظت نیز مدنظر قرار گیرد چراکه بدون در نظر داشتن این مولفه‌ها حفاظت، ‌پایدار نخواهد بود.

نبی‌یان در ‌پایان با اشاره به از بین رفتن هزاران جوجه فلامینگو در تالاب بختگان به‌علت عدم مدیریت آب در بالادست گفت: حدود ۱۵ سال است که با این موضوع مواجه هستیم و هرسال خطر تلف شدن جوجه فلامینگوها در تالاب بختگان تکرار می‌شود و هر سال کارشناسان محیط طبیعی و سازمان حفاظت محیط زیست ازنرسیدن آب به این تالاب بختگان گله می‌کنند در حالی‌که سازمان حفاظت محیط زیست حدود یک دهه فرصت داشت تا با وزارت نیرو برای مدیریت منابع آبی سد درودزدن، با وزارت جهاد کشاورزی برای تعیین الگوی کشت در ‌پایین دست سد درودزن چانه‌زنی کند تا این دریاچه احیا شود اما هرسال با تخمگذاری فلامینگوها به‌دنبال راهکارهای لحظه‌ای هستیم. سازمان حفاظت محیط زیست باید به‌دنبال ‌پیشگیری از چنین عارضه‌هایی در محیط طبیعی باشد اما از آنجایی که بیشتر کارشناسان حیات وحش و محیط طبیعی علاقه‌مند به کار مستقیم با گونه هستند از بسیاری از موضوعات مدیریتی، حاکمیتی، ارتباطات بین دستگاهی و علوم مختلف غافل می‌مانند و این باعث صدمه دیدن محیط طبیعی می‌شود.

انتهای ‌پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: روز جهانی تنوع زیستی گونه در معرض انقراض حیات وحش سازمان محیط زیست ایران سازمان حفاظت محیط زیست خطر انقراض محیط طبیعی حفاظت شده حیات وحش گونه ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۹۸۱۷۹۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ارائه راهکارهای محیط زیستی برای توسعه صنایع در سواحل «مکران»

معاون محیط زیست دریایی و تالاب‌های سازمان حفاظت محیط زیست گفت: ارائه راهکارهای خردمندانه محیط زیستی در توسعه صنایع و رشد اقتصادی کشور به خصوص در سواحل مکران در دست اقدام است که با مشارکت مردم و جوامع محلی راه‌اندازی و فعال خواهد شد.

به گزارش خبرگزاری ایمنا و به نقل از سازمان حفاظت محیط زیست، مجتبی ذوالجودی با تبریک «روز ملی خلیج فارس» در تشریح اهمیت توجه به زیستگاه‌های دریایی به‌ویژه خلیج فارس اظهار کرد: خلیج فارس سومین خلیج بزرگ جهان است و مساحتی به بزرگی ۲۳۷ هزار کیلومتر مربع دارد و به عنوان بزرگ‌ترین و مهم‌ترین منطقه تأمین انرژی جهان با برخورداری از ۴۰ درصد ذخایر نفتی جهان و از طریق تردد سالانه بیش از ۴۰ هزار کشتی، بیش از ۲۳ درصد نفت تولیدی جهان را تأمین می‌کند.

وی با بیان اینکه مرجان‌های خلیج فارس تا تغییرات روزانه ۹ درجه و تغییرات سالانه ۲۰ درجه را تحمل می‌کنند، بنابراین به عنوان منابع بالقوه ژنتیکی برای افزایش تاب‌آوری در برابر تغییر اقلیم مورد توجه هستند، افزود: کیفیت نفت‌های خام در جهان مشابه هم نیست و ذخایر نفتی خلیج فارس دارای ویژگی‌هایی چون سهولت استخراج، هزینه پایین تولید، امکان تولید مازاد بر ظرفیت و کیفیت‌تر بالا است.

معاون محیط زیست دریایی و تالاب‌های سازمان حفاظت محیط زیست تصریح کرد: خلیج فارس با تنوع و غنای زیستی و تولید بالا و برخورداری از جزایر بی‌نظیر و ارزشمندترین زیستگاه‌های حساس ساحلی مانند جنگل‌های حرا، آبسنگ‌های مرجانی، بسترهای علفی، مناطق تخم گذاری لاکپشت‌ها، پهنه‌های جزر و مدی، خوریات و مصب‌های متنوع و ذخایر عظیم آبزی، یکی از اکوسیستم‌های دریایی منحصربه‌فرد آب‌های گرمسیری جهان محسوب می‌شود و نقش بسیار مهمی در اقتصاد کشور و معیشت مردم بومی منطقه دارد.

ذوالجودی اضافه کرد: محیط زیست دریایی خلیج فارس و دریای عمان مشترک بین ایران و هفت کشور عربی همسایه با برخی از چالش‌های زیست محیطی مواجه هستند که صید بی‌رویه و غیر مسئولانه از منابع آبزی، تخریب و ایجاد تغییرات فیزیکی مناطق ساحلی، ریزش نفت ناشی از اجرای عملیات اکتشاف و استخراج و حمل‌ونقل نفت از جمله آن‌ها است.

وی ادامه داد: آلودگی‌های با منشأ خشکی در خلیج فارس شامل فاضلاب‌های شهری و روستایی، پساب‌های صنعتی و کشاورزی، آلودگی‌های صنایع مستقر در مناطق ساحلی، عملیات عمرانی و توسعه غیراصولی در سواحل مانند استحصال و خشک کردن دریا، انباشت پسماندها از جمله زباله‌ها و پلاستیک و میکروپلاستیک در نواحی سواحلی می‌شوند که نیازمند مدیریت اصولی است.

معاون محیط زیست دریایی و تالاب‌های سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به اهمیت توجه به زیست بوم خلیج فارس گفت: این منطقه به لحاظ غنا و تنوع زیستی بالا و ارتباط با دریای عمان و آب‌های باز اقیانوسی (اقیانوس هند) از ظرفیت‌های بسیار بالای اکولوژیک در تولید آبزیان، گردشگری و طبیعت گردی، پرنده‌نگری، تولید انرژی پاک و حمل‌ونقل دریایی و بسیاری از زمینه‌های دیگر اقتصادی برخوردار است که با برنامه‌ریزی اصولی می‌توان برای بهره‌برداری و توسعه متوازن و خردمندانه از این ثروت بی‌نظیر و نعمت خدادادی در راستای توسعه و ایجاد شغل و درآمد پایدار جوامع محلی اقدام کرد که معاونت محیط زیست دریایی و تالاب‌های سازمان حفاظت محیط زیست در جهت سیاست‌های ابلاغی توسعه دریامحور مقام معظم رهبری و دستور اکید رئیس جمهوری در سال جاری برنامه‌های ویژه‌ای جهت دستیابی به اهداف این سیاست‌ها از طریق فعال‌سازی ظرفیت‌های اکولوژیک و زیست‌محیطی محیط‌های دریایی و تالاب‌ها و ارائه راهکارهای خردمندانه محیط زیستی در توسعه صنایع و رشد اقتصادی کشور به خصوص در سواحل مکران را در دست اقدام دارد که با مشارکت مردم و جوامع محلی راه‌اندازی و فعال خواهد شد.

کد خبر 749041

دیگر خبرها

  • مشاهده پلنگ ایرانی در زیستگاه‌ های لرستان
  • مشاهدۀ پلنگ ایرانی در لرستان
  • ثبت نخستین تصاویر از پلنگ ایرانی در زیستگاه‌های لرستان + فیلم
  • ثبت نخستین فیلم از پلنگ ایرانی در زیستگاه‌های لرستان
  • تلاش برای احیای کامل تالاب نئور
  • تولید اثر فاخر سینمایی از زندگی محیط بان شهید «هوشنگ نصیری»
  • ارائه راهکارهای محیط زیستی برای توسعه صنایع در سواحل «مکران»
  • آخرین وضعیت «ارس» تنها پلنگ ایرانی باغ‌وحش مشهد
  • درگیری دو سازمان دولتی در میانکاله
  • بازهم درگیری دو سازمان دولتی در میانکاله