Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «مهر»
2024-05-07@08:21:16 GMT

لزوم حفظ اصالت‌های حوزوی از طریق گفتمان سازی

تاریخ انتشار: ۱ خرداد ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۱۹۸۳۲۰۸

لزوم حفظ اصالت‌های حوزوی از طریق گفتمان سازی

حجت الاسلام حسین رفیعی در قسمت دوم گفتگو با خبرنگار مهر درباره «دانشگاهیزه شدن و مدرک گرایی در حوزه» با اشاره به اینکه جایگاه مدرک، جایگاه اثباتی است، در حالی که اساس کار حوزه بر مدار کارِ ثبوتی می‌گردد، گفت: یک زمانی حوزه علمیه، کارکرد و بروز و ظهورش غیر از آنچه امروز وجود دارد، بوده است و نسبت به رفع آن نیاز، مدارک خود را ارائه کرده بود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

نشانه مدارک حوزه استفاده از القابی مانند ثقة الاسلام، حجت الاسلام، حجت الاسلام والمسلمین، آیت الله و … بوده است. حتی نوع لباس و پوشش و آراستگی ظاهری طلاب و روحانیون بر اساس همان مدارج علمی بوده است تا وقتی مردم با روحانیت مواجه می‌شوند بدانند می‌توانند چه چیزی را مطالبه کنند.

پیگیری افق تمدن نوین اسلامی توسط حوزه

وی افزود: امروز این عناوین به نحو دیگر آغاز شده است چون حوزه یک نظامی را تأسیس نموده و فعالیت جهانی دارد. حوزه افق تمدن نوین اسلامی را پیگیری می‌نماید و برای صحبت با مردم دنیا و جامعه چاره‌ای جز بروز رسانی زبان حوزه وجود ندارد و حوزه مدارک جدیدی را در همین راستا تعریف نمود که امروزه به مدارک سطح یک تا سطح چهار حوزوی تعبیر می‌شود.

مدرک، نشانگر فرایند مشخص نظام آموزشی

مدیر حوزه علمیه شهید صدوقی قم با اشاره به اینکه مدرک یک امر ضروری است و نظام و حکمرانی همه کشورها افراد را بر اساس نظام مدرکی در جایگاه و پست‌ها قرار می‌دهد افزود: مدرک نشانگر فرایند مشخص نظام آموزشی است و مدارک صادره از مراجع علمی کشور دارای آثار حقوقی است. متأسفانه مدرک زدگی آفت بزرگ مباحث علمی است.

وی افزود: نظام آموزشی به صدور مدارک برای دانش آموختگان خود احتیاج دارد اما اینکه مدرک گرایی تبدیل به هدف شود، فاصله گرفتن از اساس کار حوزه و جز آفات حوزه علمیه محسوب می‌گردد.وقتی برنامه‌ریزی خوبی صورت نگیرد و از اساس کار ثبوتی و محتوایی حوزه فاصله گرفته شود دچار آفاتی خواهیم شد. از جمله آفات اینکه در مجامع علمی افرادی هستند که مدارک عالی دارند اما دارای قوت و اندوخته علمی نیستند و این باعث بدبینی مردم نسبت به مدارک علمی شده است.

لزوم حفظ اصالت‌های حوزوی از طریق گفتمان سازی

حجت الاسلام رفیعی با اشاره به ناپسند بودن اینکه شخص، ابزار کار علمی را با هدف اشتباه بگیرد، گفت: سنت‌های حوزه و شیوه‌های تحصیلی آن و بحث مدرک تحصیلی، همه مرتبط و بر هم اثرگذار هستند. اعتقاد ما بر این است که سنت‌های اصیل و رایج حوزه مانند ارتباط تربیتی استاد و شاگرد، تحقیق‌های دقیق علمی، مباحثه درسی، مشاوره علمی و تفکر به صورت زنجیره‌ای، باعث رشد عالمان روحانیت می‌شود. نقش اثرگذار روحانیت در اثر همین شیوه‌ها بوده است و باید همان شیوه ادامه داشته باشد.

وی با بیان اینکه هر برنامه جدیدی که می‌آید نیازمند یک مقدمه است، افزود: اگر نسبت به برنامه جدید آگاهی‌بخشی صورت بگیرد طلبه می‌داند هدف و برنامه اش چیست؛ اما باید آن سنت‌های قوی و اصیل حفظ شوند. طلبه بدون تفکر و مباحثه و ارتباط با استاد نمی‌تواند به جایگاهی مطلوب برسد.

استاد حوزه علمیه با بیان اینکه در آثار بعضی از بزرگان ثبت است که بزرگان دائماً در حال مباحثه و مجتهد پروری از این طریق بوده‌اند گفت: سنت‌های اصیل حوزوی، برای طلاب از طریق گفتمان سازی و ضرورت سازی، به خوبی تبیین نشده است. و همین باعث شده طلاب به یک نگاه سطحی مبتلا شده و با نگاه به مدرک، خود را برای شاغل شدن در جایگاهی آماده می‌کند.

مدارک نامناسب با میزان تحصیل علم و شأن طلاب

وی با اشاره به آفت فرسایشی بودن نظام آموزشی به خصوص در سطح یک گفت: طلاب در دوره سطح یک که معادل فوق دیپلم گرفته می‌شوند؛ سه سال ادبیات، پنج سال کلام اسلامی و سه سال فقه و اصول می‌خواند یعنی چیزی بالغ بر ۴۰۰۰ ساعت درس. پایین بودن ارزش مدرک ارائه شده، برای طلاب که ارزش واقعی طلاب را پایین آورده، مشکل ساز شده است. در سطح یک یا باید چند نوع مدرک تحصیلی متناسب با دروس گذرانده شده صادر شود یا باید با توجه به بیش از ۴۰۰۰ ساعت درس مطالعه و تحقیق، مدرک متناسب با شأن طلبه و در سطح دکتری برای طلاب در نظر گرفته شود.

مدیر مدرسه علمیه شهید صدوقی قم با بیان نگاه اشتباه جامعه به اینکه اشخاص دارای چه مدرک تحصیلی هستند گفت: مجامع علمی نیز شخص را با مدرک علمی که دارد می‌سنجد. شخصیت اجتماعی طلاب از لحاظ مدرک، در اجتماع کم رنگ می‌شود و به ناچار طلبه‌ها به سمت مدرک دانشگاهی سوق پیدا می‌کند و در نهایت جذب دانشگاه‌ها شده و نیروهای کارآمد و نخبه حوزوی از مجموعه حوزه جدا می‌شوند.

وی افزود: در این صورت برای مجموعه عظیم حوزه علمیه بحث فرار مغزها اتفاق می‌افتد که اثرات آن حتی در بعد شخصی و خانوادگی طلاب مانند ازدواج و درآمد و معیشت طلاب و جایگاه و تأثیرگذاری اجتماعی روحانیت خود را نمایان می‌کند. باید بین کار سنتی و بروز بودن جمع شود. آن کار سنتی و مطالعات به سبک و سیاق مکتب درسی سامرا، نجفی یا قم نباید مورد غفلت واقع شود در ضمن اینکه ارزش گذاری اجتماعی نیز متناسب با آن تحصیلات باید صورت بگیرد.

کد خبر 5196312

منبع: مهر

کلیدواژه: قم حوزه علمیه مدارک تحصیلی نظام آموزشی حوزه انتخابات 1400 چالش شایستگی ویروس کرونا بوشهر فلسطین جنبش ازما آمار کرونا اردبیل گرگان انتخابات شورای شهر و روستا زلزله عکس استانها واکسن کرونا کرمانشاه نظام آموزشی حجت الاسلام حوزه علمیه سطح یک

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۹۸۳۲۰۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نشست ایده پردازی ترویج گفتمان مقاومت در جامعه برگزار می‌شود

به گزارش خبرگزاری مهر، دومین نشست برخط ایده پردازی با موضوع راهکارهای ترویج گفتمان مقاومت در جامعه چهارشنبه ۱۹ اردیبهشت با حضور عباس بازدار کنشگر و فعال حوزه بین الملل و زینب شریعتمدار ایده‌پرداز و فعال حوزه بین الملل توسط بنیاد فرهنگی خاتم الاوصیا برگزار می‌شود.

نشست مذکور روز چهارشنبه ۱۹ اردیبهشت از ساعت ۲۰ به صورت برخط از طریق پیوند https://www.skyroom.online/ch/saman2/setadekhatam برگزار می‌شود.

کد خبر 6098036 الناز رحمت نژاد

دیگر خبرها

  • ظرفیت استقبال از گفتمان انقلاب اسلامی در دنیا بی نهایت است
  • چگونه دانشجویان، اساتید و طلاب بن خرید نمایشگاه کتاب را فعال کنند؟ + عکس
  • نشست ایده پردازی ترویج گفتمان مقاومت در جامعه برگزار می‌شود
  • گواهینامه‌های‌ تقلبی، قربانیان‌ واقعی!
  • ۲۵ میلیون تومان بدهید گواهینامه تقلبی بگیرید!/ مراقب باشید مرتکب قتل عمد نشوید
  • ماده واحده «اصلاح ماده ۴ آیین‌نامه شورای تخصصی حوزوی» ابلاغ شد
  • رئیس جمهور ماده واحده شورای عالی انقلاب فرهنگی را برای اجرا ابلاغ کرد
  • ماده واحده «اصلاح ماده 4 آیین‌نامه شورای تخصصی حوزوی»
  • نشست گفتمان سازی بیانات مقام معظم رهبری
  • المپیاد علمی سراسری طلاب حوزه‌های علمیه پاکستان برگزار شد