Web Analytics Made Easy - Statcounter

سال‌هاست بسیاری از شهرداری‌های کشور با مشکلات مالی دست و پنجه نرم می‌کنند زیرا از سال ۱۳۶۲ به بعد سهم آنها از اعتبارات دولتی از حدود ۵۰ درصد به کمتر از ۶ درصد رسید اما سرانجام ایجاد درآمدهای پایدار برای شهرداری‌ها بعد از ۳۸ سال چه شد؟ - اخبار اجتماعی -

به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم؛ بین موضوعات مربوط به مدیریت شهری، تأمین منابع مالی و درآمدی شهرداری‌ها از اهمیت بالایی برخوردار است چراکه تأثیر بسزایی در ارائه خدمات به مردم و اجرای طرح های شهری دارد؛ اما سال هاست بسیاری از شهرداری‌های کشور با مشکلات مالی دست و پنجه نرم می کنند زیرا از سال 1362 به بعد سهم آنها ازاعتبارات دولتی از حدود 50 درصد به کمتر از 6 درصد رسید.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

فقدان نظام درآمدی کارآمد و تعریف نکردن جایگزین مناسب منابع دولتی برای شهرها منجر به اتکای شهرداری‌ها به منابع بی‌ثبات و ناپایدار از جمله فروش تراکم، تغییرکاربری، جرایم ساختمانی شده و این منابع، 60 درصد درآمد شهرداری‌ها را به خود اختصاص داده است!

در تهران هم که قرار بود طبق طرحی جامع، درآمدهای پایدار به 60 درصد افزایش یابد در عمل به 40 درصد هم نرسید.

با این حال منابع ناپایدار موجود هم نتوانسته پاسخگوی نیاز مالی بسیاری از شهرداری‌ها باشد و از آنجایی که تعداد پرسنل و کارکنان آنها طی سالیان گذشته به تدریج افزایش یافته و به گفته وزیر کشور 4.5 برابر نیاز در شهرداری‌ها نیرو وجود دارد، عملاً حدود 60 تا 85 درصد درآمد شهرداری‌ها صرف امور جاری و حقوق کارکنان می‌شود.

این در حالی است که یکی از وظایف شهرداری‌ها انجام کارهای عمرانی و توسعه سرانه‌های خدماتی است اما این امور مهم به دلیل شرایط مذکور در برخی شهرها به شدت کمرنگ شده است به گونه ای که بعد از پرداخت حقوق پرسنل، بیشترین سهم از بودجه باقی مانده صرف نگهداشت شهر، جمع آوری زباله و ایجاد فضای سبز می شود و سایر فعالیت ها رونق چندانی ندارد.

این شرایط، برخی شهرها از جمله اهواز، ایلام، کرج و شیراز را دچار چالش کرده و بسیاری از فعالیت های عمرانی آنها را تحت تأثیر قرار داده است و باعث شده به ویژه در 4 سال اخیر پروژه عمرانی شاخص و قابل توجهی در بسیاری از شهرهای کشور اجرایی نشود.

اما به گفته سید محسن طباطبایی مزدآبادی؛ دبیر انجمن علمی اقتصاد شهری ایران، دولت آلمان 27 درصد هزینه 16 هزار شهرداری این کشور را تأمین می‌کند و دیگر دغدغه‌ای برای پرداخت حقوق کارکنان وجود ندارد.  حال با نگاهی کلی به وضعیت درآمد و هزینه‌کرد شهرهای کشور این پرسش مطرح می‌شود که راه حل این چالش چیست؟ در کشورهای دیگر چه اقداماتی در این زمینه صورت گرفته و آیا در طول 38 سال گذشته تدبیری برای این مسئله اندیشیده شده است؟

به گفته بسیاری از صاحبنظران و کارشناسان برای حل این چالش به تقویت منابع پایدار فعلی و خلق راه‌های جدید برای ایجاد درآمد پایدار نیاز است همانطور که در بسیاری از شهرهای پیشرفته دنیا نیز این مسیر طی شده است به عنوان مثال تحقیقات جهانی درباره نحوه تأمین درآمد پایدار برای اداره شهرهای بزرگ نشان می‌دهد درآمد اصلی شهرداری‌های حداقل 9 کشور دنیا شامل اسپانیا، کره جنوبی، سوئد، استرالیا، آلمان، فرانسه، کانادا، تایوان و ترکیه، بدون آنکه ارتباطی با ساخت‌وساز داشته باشد، از دو منبع «مالیات» و «کمک دولت» تأمین می‌شود.

در پایتخت یا شهرهای پرجمعیت کشورهای مذکور، حداقل 70 درصد بودجه شهرداری از محل «اخذ مالیات شهری، مالیات مشترک دولت مرکزی و دولت محلی و همچنین کمک‌های مستقیم دولت» به‌دست می‌آید. این در حالی است که مجموع درآمد حاصل شده برای شهرداری تهران از چهار محل عوارض نوسازی، سرمایه‌گذاری بخش خصوصی، بهای خدمات شهری و عوارض محلی حدود 10 درصد از بودجه سالانه است.

مسئولان مربوطه در کشور ما هم بر بسیاری از نکات مذکور آگاهی دارند اما حاصل این آگاهی طی سالیان گذشته ارائه طرح نافرجام مجلس درباره درآمد پایدار شهرداری ها (در سال 95 ) و ارائه لایحه ای با عنوان "لایحه درآمد پایدار و هزینه شهرداریها و دهیاریها" از سوی دولت در سال 97 بوده که در سال 99 تصویب و توسط شورای نگهبان رد شد.  

در حال حاضر این لایحه در کمیسیون شوراهای مجلس شورای اسلامی در حال بررسی نهایی و رفع ایرادات وارده از سوی شورای نگهبان است اما مشخص نیست چه زمانی برای رأی گیری مجدد به صحن مجلس راه می بابد. طبق این لایحه شهرداری‌ها و دهیاری‌ها می‌توانند در چارچوب قوانین از انواع ابزارهای تأمین منابع مالی و روش‌های اجرایی مناسب برای اجرای طرح‌های مصوب شهری و روستایی و طرح‌های سرمایه گذاری و مشارکت با پیش بینی تضامین کافی استفاده کنند.

به عنوان مثال طبق این لایحه پایه اخذ عوارض نوسازی بیش از 2.7 برابر شده است؛ در صورت پرداخت این عوارض در نیمه اول سال، مؤدی مشمول تخفیف جایزه خوش حسابی تا 15 درصد به پیشنهاد شهرداری و تصویب شورای  شهر است و اگر پرداخت عوارض، پس از موعد مقرر باشد مشمول جریمه به میزان حداقل 5 درصد و حداکثر 20  درصد عوارض سالیانه خواهد بود. با تعیین بسته تشویقی و جریمه در واقع برای یکی از منابع پایدار شهرداری ها ضمانت اجرایی تعیین شده است.

در بخش دیگری از این لایحه نیروی انتظامی موظف شده است 10 درصد مبالغ دریافتی بابت صدور و تمدید گذرنامه و گواهینامه رانندگی را به عنوان عوارض به حساب شهرداری محل واریز کند، این رقم پیش از این 5 درصد بوده که با افزایش آن به 10 درصد در واقع درآمد شهرداری ها از این محل 100 درصد افزایش می یابد. 

همچنین اشخاصی که مبادرت به حمل و نقل برون شهری مسافر و فروش بلیت در داخل کشور با وسایل نقلیه زمینی (به استثناء ریلی) و دریایی میکنند نیز مکلف هستند 5 درصد بهای بلیت را با درج در بلیت و یا صورتحساب به عنوان عوارض شهرداری از مسافران اخذ و هر ماه حداکثر تا پانزدهم ماه بعد به حساب شهرداری مبدأ سفر واریز کنند.

طبق این لایحه سازمان امور مالیاتی کشور هم موظف است معادل یک درصد از کل درآمدهای حاصل از قانون مالیات های مستقیم را به حساب سازمان شهرداری ها و دهیاری های کشور نزد خزانه داری کل کشور واریز کند. وزارت کشور نیز موظف است وجوه مذکور را برای کمک به اجرای پروژه های اولویت دار و پرداخت تسهیلات میان شهرداری های زیر 250 هزار نفر جمعیت و دهیاریها مطابق با دستورالعملی که تهیه و توسط وزیر کشور ابلاغ می شود، هزینه کند.

با تصویب و اجرای این لایحه که مهمترین اهدافش ایجاد ضمانت اجرایی برای کسب درآمدهای قانونی شهرداری ها، اصلاح و تقویت منابع موجود درآمدی و تأمین منابع جدید، افزایش سهم شهرداری‌ها از اجرای قانون مالیات‌های مستقیم و ارزش افزوده عنوان شده، شاهد تأثیرات قابل توجهی در رفع چالش های موجود نظام مالی و درآمدی شهرداری ها خواهیم بود.

"درآمدهای ناپایدار" پاشنه آشیل منابع مالی شهرداری‌های کشورمدیریت فعلی شهر تهران «خسته» است!/ ظرفیت درآمدزایی 5هزار میلیاردی از زباله در تهران

انتهای پیام/

منبع: تسنیم

کلیدواژه: شورای شهر تهران شهرداری تهران شهر تهران شورای شهر تهران شهرداری تهران شهر تهران درآمد پایدار شهرداری ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۰۰۲۶۹۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

جذب منابع پایدار با رویکرد حفظ و جذب مشتریان محقق می‌شود

امتداد - اعضای هیأت مدیره بانک ملی ایران در همایش ارزیابی عملکرد سال ۱۴۰۲ و تبیین اهداف سال ۱۴۰۳ بر لزوم برنامه‌ریزی در راستای جذب منابع پایدار و خدمت‌رسانی شایسته و مطلوب به مشتریان تأکید کردند.

به گزارش پایگاه خبری امتداد ، در این همایش که با حضور اعضای هیئت مدیره ، هیئت عامل ، روسای ادارات کل ، روسای ادارات امور شعب استان ها و شعب مستقل بانک برگزار شد ، اعضای هیئت مدیره بانک به بیان نقطه نظرات خود پرداختند:

شفیعی: توسعه بانک از مسیر تولید محصولات فناورانه

عباس شفیعی رئیس هیأت مدیره بانک ملی ایران با بیان این‌که سال گذشته با تکیه بر اهداف یکپارچه، زمینه نقشه راه دقیق و برنامه‌ریزی منسجم بانک فراهم شد، افزود: همکاران سراسر کشور با تلاش و زحمات بی‌وقفه و بی‌دریغ و با تکیه بر اهداف بانک و نقشه راه موجود، توانستند در سال گذشته کارنامه‌ای درخشان و منحصر به‌فرد را در بانک محقق کنند. 

 وی خدمات‌دهی مطلوب را یک اقدام راهبردی دانست و گفت: رشد و توسعه زیرساخت‌های فناوری یکی از بهترین اقداماتی بود که سال گذشته با دانش و تدبیر متخصصان در بانک رقم خورد.

شفیعی فروش ارز، اعطای تسهیلات غیر حضوری، واگذاری اموال مازاد بانک و … را از مهمترین عملکردهای بانک در سال گذشته خواند و گفت: در سال جاری برای جذب منابع پایدار و عدم استفاده از سیاست‌های انقباضی باید محصولات مناسبی را طراحی، تولید و عرضه کنیم.

وی حفظ و تثبیت موقعیت کنونی را راهکاری مناسب در راستای موفقیت های پیش‌روی بانک عنوان کرد.

شایان: عملکرد مطلوب بانک ملی ایران در شبکه بانکی

در ادامه این همایش محمود شایان دیگر عضو هیأت مدیره بانک ملی ایران به نامگذاری شعار سال توسط مقام معظم رهبری اشاره کرد و یادآور شد: نامگذاری شعار سال بیانگر توجه به تولید ملی و توسعه کشور است که همه باید برای تحقق این عنوان قدم‌های مناسبی بردارند و ما هم در بانک وظیفه داریم با برنامه‌ریزی‌های مناسب و دقیق به تحقق شعار سال کمک کنیم.

وی واگذاری اموال و دارایی‌ها را از اقدامات مهم و مؤثر بانک در سال گذشته دانست و تصریح کرد: واگذاری سهام پتروشیمی شازند به پالایشگاه تهران یکی از مهمترین و بزرگترین واگذاری‌های تاریخ کشور را در حوزه مولدسازی دارایی‌های دولت رقم زد.

شایان در بخش دیگری از این همایش تشکیل شرکت تعاونی مسکن در راستای خانه‌دار شدن همکاران جدید را خواستار شد.

عزیزنژاد: ریسک‌پذیری برای رقابت در نظام بانکداری مهم است

صمد عزیزنژاد عضو هیأت مدیره بانک ملی ایران در بخش دیگری از این همایش ریسک‌پذیری را برای رقابت در نظام بانکداری با اهمیت دانست و گفت: هر یک از مدیران و رؤسای ادارات امور استان‌ها و شعب مستقل می‌توانند برای رضایت مشتریان خود براساس قوانین و مقررات موجود و مبتنی بر شرایط استان سبد تسهیلاتی خاصی را در نظر بگیرند. 

وی در ادامه دانش‌افزایی کارکنان را یکی از راهکارهای مهم برای موفقیت بانک دانست و افزود: ارائه خدمات ویژه و با کیفیت می‌تواند در حفظ مشتریان و وفاداری آن‌ها موثر باشد.

رزازان: توجه به خلاقیت، راه دستیابی به موفقیت است

امیر مسعود رزازان عضو دیگر هیأت مدیره بانک ملی ایران در این همایش استفاده از همه ظرفیت‌ها و توانمندی‌ها در سطح بانک ملی ایران را برای موفقیت الزامی دانست و اظهار داشت: با وجود خلاقیت و افزایش بهره‌وری امکان جذب منابع جدید وجود دارد.

وی مدیریت و تناسب دارایی و بدهی را مهم و با اهمیت برشمرد و گفت: ما در مقایسه با سایر بانک‌ها در مقام نخست و رتبه برتر را داریم، اما باید با تلاش مضاعف بانک را به جایگاه قبلی خود بازگردانیم.

رزازان روی گشاده و برخورد مناسب را در جذب منابع و حفظ مشتریان مهم خواند و از برگزاری مجمع عمومی برای ادارات امور شعب استان‌ها در سال جاری خبر داد. 

بهاری: عامل اصلی موفقیت بانک، اراده جامع و وفاداری سازمانی‌ست

حسین بهاری دیگر عضو هیأت مدیره بانک ملی ایران در بخش دیگری از این همایش سه عامل انسجام مدیریتی، اراده جامع و وفاداری سازمانی را عامل اصلی موفقیت بانک در سال گذشته عنوان کرد و گفت: در پایان سال با تلاش و زحمات کارکنان بانک به موفقیت‌های خوبی دست یافت که این موضوع موجب احیای اعتماد به نفس و قوت قلب برای ادامه راه همکاران شد.

نجف‌زاده ضیاء‌الدین: ریل‌گذاری بانک ملی ایران در مسیر بانکداری نوین با بهره‌مندی از هوش مصنوعی

محمد نجف‌زاده ضیاء‌الدین در ادامه این همایش با بیان این که هوش مصنوعی صنعت بانکداری را تحت تأثیر قرار داده است، گفت: بارزترین روشی که صنعت بانکی از هوش مصنوعی برای ارائه خدمات به مشتریان استفاده می‌کند، از طریق چت‌بات‌ها و ربات‌ها است و این موضوع باید در اولویت بانک قرار بگیرد.

وی گفت: باید با طراحی و تولید محصولات و ابزارهای نوین و جدید به سمت بازاریابی هدفمند و هوشمند حرکت کنیم تا شاهد موفقیت‌های چشمگیر بانک ملی ایران باشیم.

عضو هیأت مدیره بانک ملی ایران با تأکید بر تدوین و طراحی محصولات و خدمات جدید بانکی متناسب با نیاز و خواسته‌های مشتریان خواستار ریل‌گذاری جدید بانک ملی ایران در مسیر تقویت و توسعه همه جانبه بانک شد.

برچسب ها :

این مطلب بدون برچسب می باشد.

دیگر خبرها

  • جذب منابع پایدار با رویکرد حفظ و جذب مشتریان محقق می‌شود
  • مثبت شدن تراز درآمد و هزینه تأمین اجتماعی
  • تراز منابع و مصارف مشمول بودجه استان زنجان مثبت شد
  • اختصاص پنل‌های خورشیدی برای تأمین درآمد پایدار دهیاری‌ها ضرورت دارد
  • ضرورت اختصاص پنل‌های خورشیدی برای تأمین درآمد پایدار دهیاری‌ها
  • سیاست ارزی غلط دلیل احساس نشدن درآمدهای سرشار نفتی و رشد اقتصادی در زندگی مردم
  • ایران شبکه‌ای باورنکردنی برای دور زدن تحریم‌ها ایجاد کرده است | درآمدهای نفتی ایران از سال ۲۰۲۰ چهار برابر شده
  • تامین ۹۸ درصد درآمدهای استان سمنان از درآمدهای مالیاتی
  • شاخص بازگشت درآمد به اصفهان ۴ تا ۸ درصد است/سهم ۶ هزار میلیاردی اصفهان از مولدسازی
  • درآمدهای نفتی باعث ایجاد تورم می‌شود؟