Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرآنلاین»
2024-05-04@03:15:21 GMT

تور اروپایی ظریف؛پسابرجام را هموار می‌کند

تاریخ انتشار: ۳ خرداد ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۲۰۰۲۷۹۲

تور اروپایی ظریف؛پسابرجام را هموار می‌کند

مهسا مژدهی: وزیرخارجه کشورمان در سفر به سه کشور اروپایی رایزنی های گسترده اقتصادی و سیاسی داشت. کارشناسان معتقدند سفر او به کشورهای اروپایی، بی ارتباط با مذاکرات وین نبوده است.ظریف آخرین سفرهای کاری خود را به کشورهای اروپایی انجام داد. ایتالیا، اسپانیا و ایرلند در روزهای گذشته میزبان وزیر امور خارجه کشورمان بودند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

سفر ظریف به این کشورها آنهم در شرایطی که ایران در وین مشغول مذاکره با 4+1 به طور مستقیم بود و ایالات متحده هم در نشست هایی جداگانه برای احیای برجام در این شهر حضور داشت، توجه بسیاری را به خود جلب کرد. در خبرآنلاین با مرتضی مکی کارشناس امور بین الملل در مورد اهمیت این سفرها به گفتگو نشستیم:

ما شاهد این هستیم که وزیرخارجه کشورمان اخیرا سفرهایی به سه کشور اروپایی داشته است. هدف او از این سفرها چه بود؟

سفر اقای ظریف به کشورهای اروپایی آن هم پس از سفری که به کشورهای منطقه ای داشت در راستای احیای برجام و تقویت مناسبات منطقه ای ایران و تقویت مناسبات با کشورهای اروپایی که روابط خوبی با ایران داشته اند، بود. رویکرد و دیدگاه این کشور های اروپایی می تواند در روند احیای برجام و روابط کشورهای اروپایی با ایران بعد از احیای توافق هسته ای بسیار موثر باشد. کشورهای اروپایی که ظریف به آنها سفر کرد اسپانیا، ایتالیا و ایرلند بود و قرار بود به اتریش هم سفر کند که به علت سیاست های وین به تعویق در آمد. اتریشی ها هم به خوبی علت را درک کردند و اعلام کردند که این اتفاق ربطی به روابط دو کشور و نشست های وین نخواهد داشت. سفر ظریف به این کشورهای اروپایی می تواند در راستای روند احیای توافق هسته ای باشد.

ایا ایران در این سفرها می تواند به دنبال آن باشد تا علیه اجماع احتمالی علیه کشورمان هماهنگ باشد؟

یکی از تهدیدهایی که روند احیای برجام را تهدید می کند می تواند کارشکنی های رژیم صهیونیستی باشد. سیاست های مخالفتی  نتانیاهو و مشکلاتی در کنگره علیه بازگشت به برجام وجود دارد. در داخل برخی از کشورهای اروپایی همچنان نفوذ صهیونیست ها و عربستان فعال است . این دیدگاه ها اینطور است که در بسیاری از کشورهای اروپایی نگاه یکسانی وجود ندارد در فرانسه و المان مثلا صداهایی علیه این مذاکرات شنیده می شود. اگر بایدن نخواهد آنطور که باید و شاید به برجام برگردد و مذاکرات به نتیجه نرسد دیدگاه کشورهایی چون ایتالیا و اسپانیا برای احیای مذاکرات برجام قطعا می تواند برای ایجاد شکاف در اتحادیه اروپا جهت حفط برجام و تحت فشار قرار دادن اتحادیه کارساز باشد.سفر همزمان ظریف به کشورهای اروپایی در حالی که مذاکرات برجام ادامه داشت می تواند تاکیدی بر این موضوع باشد.

ایا ایران در وضعیت فعلی خواهان این است که با برخی از کشورهای اروپایی روابطی را شکل دهد که حتی پس از پایان این دولت و حتی بعد از توافق احیای برجام بتواند مفید واقع شود؟

مناسبات ایران با کشورهای اروپایی در چهار دهه گذشته کم تر تحت تاثیر دولت ها بوده است. چه دولتهای چپ و چه راست در این کشور ها بر روی کار آمده، روابط نسبتا خوبی بین ایتالیا و اسپانیا و ایرلند با ایران وجود داشته است. هر چند آنها بر اساس سیاست های اتحادیه اروپا مواضع یکسانی می گرفتند. اما انچه که مربوط به روابط دو جانبه بوده، روابط خوبی وجود داشته حتی زمانی که تنش بین ایران و اروپا وجود داشته این دسته از کشور ها مواضع دوستانه تر و نرم تری می گرفتند. این برای ایران یک ظرفیت است تا بتواند روابط حسنه در شرایط سخت و دشواری که تهران با آن روبه روست را حفظ کند و از این فرصت ها استفاده کند.

مساله دیگری که مطرح می شد این بود که ایران روابط خود با کشورهای اروپایی را بیش از کشورهای شرقی گسترش داده بود. ایا سفرهای اقای ظریف را می توان در ادامه سیاستی دانست که تهران علاقه بیشتری را به کشورهای غربی نشان می داد؟

مشکل ایران با کشورهای غربی تاثیرات خودش را در رابطه با کشورهای شرقی هم گذاشته است. تا زمانی که تحریم های ایران لغو نشود و احیای برجام صورت نگیرد، قطعا نمی توانیم پیوندهای خود را با کشورهای شرقی تقویت کنیم. روابط ما با این کشورها هم درگیر مناسبات با غرب است. پول های بلوکه شده ما در شرق اسیا تحت تاثیر تحریم هایی است که امریکا علیه ایران اعمال کرده است. تا زمانی که ما نتوانیم روابط خود را با غرب ترمیم کنیم، قطعا با شرق هم نمی توانیم مناسبات خوبی داشته باشیم. ایران کشوری بین المللی است و کشوری است که ظرفیت مناسبی برای ارتباط موازی با همه کشورهای جهان دارد. از این جنبه باید استفاده شود. این اتهام زنی هایی که به دولت یازدهم زده می شد بیشتر جنبه سیاسی و تبلیغاتی داشته است. ما طی چند سال گذشته روابط گسترده ای با روسیه و چین داشته ایم. نکته ای که باید در سطح کلان مورد توجه قرار بگیرد این است که منافع ملی باید مدنظر قرار بگیرد.

مذاکرات ایران در وین در چه حال است؟ اخبار ضد و نقیضی از وین می آید. برخی معتقدند که این دور می تواند اخرین دوره باشد و برخی می گویند ممکن است زمان بیشتری نیاز دارد.

مذاکرات وین درروزهای گذشته به تحقق احیای برجام نزدیک تر شده. آنهم به اراده ایران بر می گردد که قصد دارد تحریم ها را لغو کند. تمام طرفین برجام هیچ آلترناتیوی برای آن ندارند. و نمی دانند که چگونه باید بدون برجام تحریم ها لغو شود و به اهدافشان هم برسند. در داخل امریکا توافق هسته ای مخالفان سر سختی دارد اما دولت بایدن می داند که اگر بخواهد سیاست های خود را در خاورمیانه پیش ببرد و تعهداتش را کاهش داده و متمرکز بر روی چین و روسیه شود، راهی به جز احیای برجام ندارد.  پس دولت او برای احیای برجام مصمم است. با این حال دموکرات ها هم ترجیح می دهند که همه تحریم ها علیه ایران برداشته نشود چرا که به برخی از آنها برای پیشبرد اهداف خود نیاز دارند.

>>> این مطالب را هم بخوانید:
دور پنجم وین؛ مرحله‌ای حساس که طرفین دستاورد می‌خواهند
سرنوشت گفتگوهای آژانس و ایران چه خواهد شد؟
چرا مذاکرات برجامی ۱۴۰۰ امیدوارکننده و پایدار خواهد بود؟

312 310

کد خبر 1518090

منبع: خبرآنلاین

کلیدواژه: محمدجواد ظریف ایران و اروپا اتحادیه اروپایی کمیسیون برجام کشورهای اروپایی احیای برجام تحریم ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.khabaronline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرآنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۰۰۲۷۹۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سازمان‌های بین‌المللی در ایجاد و تداوم صلح و حل منازعات بین دولت‌ها نقش به‌سزایی دارند

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در سخنرانی در ششمین مجمع جهانی گفت‌وگوی بین فرهنگی در باکو گفت: معتقدیم نقش سازمان‌های بین المللی در ایجاد و تداوم صلح و حل منازعات، درگیری‌ها و سوء تفاهمات بین دولت‌ها، بسیار تاثیر گذار است.

به گزارش خبرگزاری ایمنا و به نقل از مرکز روابط عمومی و اطلاع‌رسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، محمدمهدی اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در سخنرانی در ششمین مجمع جهانی گفت‌وگوی بین فرهنگی در باکو به سخنرانی پرداخت که متن کامل آن به شرح زیر است:

《بسم الله الرحمن الرحیم

خانم‌ها و آقایان؛ سلام علیکم

همانگونه که مستحضرید، در جهان به هم پیوند خورده حاضر، تقویت روابط بین فرهنگی و تلاش برای حفظ ارزش‌ها و میراث فرهنگی در سایه افزایش تعامل مردم جهان و مناسبات متقابل کشورها محقق خواهد شد.

گفت‌وگوی صادقانه و به دور از جهالت و تعصب بین جوامع و سعه صدر در پذیرش تفاوت‌ها ضامن زندگی صلح‌آمیز مردم جهان و همگرایی بین ادیان و فرهنگ‌ها خواهد بود.

حضار گرامی اولویت دولت جمهوری اسلامی ایران در توسعه روابط فرهنگی توجه ویژه به همسایگان و کشورهای نزدیک و ایجاد ارتباطات متعادل و متوازن با قاره‌های آسیا و آفریقا و سایر مناطق جهان است، همچنین تعامل و گسترش روابط از طریق مشارکت در فعالیت‌های سازمان‌های بین‌المللی از جمله اولویت‌های ما است و معتقدیم نقش سازمان‌های بین‌المللی در ایجاد و تداوم صلح و حل منازعات، درگیری‌ها و سو تفاهمات بین دولت‌ها، بسیار تأثیرگذار است.

این توجه و پیگیری سازمان‌های بین‌المللی و منطقه‌ای از جمله سازمان ملل متحد و سازمان همکاری اسلامی و مراکز تابعه آنها و همراهی کشورهای عضو در حل و فصل منازعات و مسائل مهم جهان، از جمله موضوع غزه و جنایت‌های بی وقفه رژیم صهیونیستی علیه غیر نظامیان بویژه زنان و کودکان و تبیین و روشنگری در خصوص این جنایات، بر همگان روشن است و بر عهده تمام کشورهای عضو است که با اجرای قطعنامه‌ها و اعلامیه‌های صادره، اثربخشی این سازمان‌ها را تقویت کنند.

شما رفتار، منافقانه را در قبال فلسطین می‌بنید. امروز دانشگاه‌های غرب و آمریکا نشان از آزادی بیان ساختگی و استفاده ابزاری آن‌ها از مفاهیم ارزشمندی چون حقوق بشر است.

ایران همواره مهد توجه به تفاوت فرهنگ‌ها و قومیت‌ها و مذاهب گوناگون بوده است و اقلیت‌های دینی و مذهبی در ایران از آزادی و حقوق برابر با همه مردم کشور برخوردار هستند.

این تجربه ارزشمند قابل استفاده و توجه در همه کشورها و جوامع، به‌ویژه کشورهای مسلمان است‌.

اسلام به ما می‌آموزد که کرامت انسانی و حقوق فردی و اجتماعی تمام انسان‌ها را محترم بشماریم و در پذیرش تنوعات فرهنگی مدارا کنیم.

پیشوای موحدین و مظهر عدالت علی ابن ابی طالب (ع) می‌فرماید: مردم دو نوع‌اند یا برادر تو هستند یا در خلقت با تو برابرند.

سعدی شاعر نامدار ایرانی نیز این تاکید قرآن را چنین به زیبایی سروده است:

دو عاقل را نباشد گین و پیکار / که به دانایی ستیزد یا سبک بار

اگر نادان ببخشد سخت گوید / خردمندش به نرمی دل بجوید

عالیجنابان

اتخاذ سیاست‌های مناسب و طراحی برنامه‌ها و اجرای پروژه‌های بین فرهنگی چند جانبه به ایجاد توسعه پایدار فرهنگ محور منجر خواهد شد و پذیرش تفاوت‌ها و تنوع فرهنگی و دینی کشورها موجب تبیین روشن مؤلفه‌های فرهنگی خواهد بود.

با توجه به اهمیت تعاملات فرهنگی در توسعه روابط و مناسبات کشورها، فهم و کاربردی شدن گفت‌وگوهای میان فرهنگی و تسهیل مهندسی این فرایند و ایجاد صلح پایدار و حفظ آن، نیازمند تحقیقات گسترده‌تر، آموزش بیشتر و توجه همگانی است.

خانم‌ها و آقایان؛

توجه به ارزش‌های مختلف در این جوامع چند فرهنگی و چند مذهبی باید مورد مطالبه همه کشورها باشد. در دنیای امروز با توجه به گسترش و پیشرفت سریع علم و تکنولوژی و هوش مصنوعی برای حفظ هویت ارزش‌ها و میراث فرهنگی باید همبستگی و ارتباط فعال بین کشورها برقرار باشد.

با توجه به تأثیرگذاری و قدرت جریان سازی فضای مجازی و رسانه‌های اجتماعی در مسائل مختلف به ویژه امور فرهنگی پیشنهاد می‌شود همه کشورها و نهادها در راستای تسهیل فرایند گفتمان فرهنگی بین ملت‌ها و دولت‌ها برای نیل به اهداف صلح محور از رسانه‌های صلح مدار و روشنگر، حمایت و در این امر تشریک مساعی کنند.

همچنین لازم است علمای بزرگ و روشن بین جهان اسلام در برابر معضلاتی از قبیل افراط گرایی و تکفیر دست به دست هم داده و با وحدت و مودت و اخوت اسلامی در برابر این بلای بزرگ با روشنگری و مجاهدت در تبیین و با زبان روز جوانان امت اسلامی را نسبت به این خطر بزرگ که منابع مادی و معنوی جهان اسلام را نابود می‌نماید، آگاه سازند.

در پایان، امیدوارم که این اجلاس، با تلاش‌ها و پیگیری مقامات و کارشناسان تمامی کشورهای این حوزه هرچه سریع‌تر محقق و بر این اساس شاهد هم افزایی مودت و ارتقا سطح گفت‌وگوها و روابط در همه سطوح باشیم.

از برگزار کنندگان این اجلاس مهم به ویژه وزیر محترم فرهنگ کشور دوست و برادر جمهوری آذربایجان و حسن توجه شما بزرگواران صمیمانه سپاسگزارم.

والسلام علیکم و رحمة الله و برکاته》

کد خبر 749800

دیگر خبرها

  • سرکوب دانشجویان آمریکایی توسط پلیس نقاب دروغین حقوق بشر را از چهره ایالات متحده انداخت
  • (ویدیو) نظر وزیر اسبق بهداشت درباره برجام و ظریف
  • ببینید| نظر وزیر اسبق بهداشت درباره برجام و محمدجواد ظریف/ «هر روز که از خواب بیدار می‌شویم وضعیت عوض شده»
  • ظریف: اسرائیلی‌ها به آمریکایی‌ها هم لگد زدند | اسرائیل به هیچ کس رحم نکرد | آنانکه دل‌شان برای آمریکا لک می‌زند باید بدانند آمریکا چه کرد
  • عادی‌سازی روابط رژیم صهیونیستی و کشورهای منطقه قابل هضم و توجیه نیست
  • سازمان‌های بین‌المللی در ایجاد و تداوم صلح و حل منازعات بین دولت‌ها نقش به‌سزایی دارند
  • ظریف: یکی از دلایل موافقت آمریکا با برجام، کاستن از حضور خود در منطقه بود / اعراب منطقه و اسرائیل به همین دلیل با برجام مخالف بودند؛ نمی‌خواستند شاهد کاهش حضور آمریکا در منطقه باشند / خیال می‌کنیم اگر در روندی شرکت نکنیم شکل نمی‌گیرد / در کاسپین این اشتبا
  • طرح بلینکن برای احیای ناتوی عربی
  • روایت ظریف از دلایل موافقت آمریکا و مخالفت اعراب و اسرائیل با برجام
  • تاکید کشورهای عربی و اروپایی بر پایان جنگ غزه و راه‌حل ۲دولتی در نشست ریاض