Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-07@15:54:14 GMT

سطح زیرکشت محصول جالیزی در ابرکوه ۲۰ درصد کاهش یافت

تاریخ انتشار: ۵ خرداد ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۲۰۳۲۱۷۸

سطح زیرکشت محصول جالیزی در ابرکوه ۲۰ درصد کاهش یافت

علی محمد هوشمند روز چهارشنبه در گفت وگو با خبرنگار ایرنا، تداوم ۲۳ سال پدیده خشکسالی و کاهش سطح آب سفرهای زیرزمینی را از جمله دلایل کاهش سطح زیرکشت ذکر کرد.

وی این محصولات را خربزه، کدو ، طالبی ، مجدی( نوع خربزه محلی) و هندوانه ذکر کرد و افزود: اوایل فرودین ماه  این محصولات با همکاری ۲۰۰ نفر از کشاورزان آغاز شد و  تا اواخراردیبهشت ماه ادامه  داشت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی با بیان اینکه ۲۵ درصد این میزان سطح زیرکشت به روش آبیاری  نوین تجهیز شد و با استفاده از این روش ۵۰ درصد در مصرف آب صرفه جویی می‌شود.

هوشمند با اشاره به اینکه بیشتر محصولات بهاره شهرستان طبیعی(ارگانیگ) است،  پیش‌بینی کرد که در موقع برداشت  محصول که از تیرماه آغاز و  تا اواخر شهریور ماه ادمه دارد، با احتساب ۱۰تا۲۰تن در هکتار مجموعا بیش از چهار هزار و ۵۰۰ تن  محصول تولید و روانه بازار مصرف شود.

 کاهش ۹۰ درصد  کشت هندوانه در ابرکوه 

مسوول تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی ابرکوه نیز با اشاره به کاهش سطح آب سفره‌های زیرزمینی گفت : سطح زیرکشت هندوانه در این شهرستان باتوجه به شرایط بحرانی آب ۹۰ درصد کاهش یافته است .

حسن زارع در گفت و گو با خبرنگار ایرنا ، بابیان اینکه سال آینده نیمی از سطح زیرکشت هندوانه  فعلی با توجه به شرایط منابع آبی منطقه ، اظهار کرد: حدود ۲ دهه پیش سطح زیرکشت این گیاه افزون بر ۵۰۰ هکتار بود که هم اکنون به کمتر ۲۵ هکتار رسیده است.

وی به کشاورزان شهرستان توصیه کرد که سال آینده زراعی در صورتی که مایل به کاشت هندوانه هستند، از روش های نوین آبیاری استفاده کنند.

این توصیه زارع به کشاورزان منطقه در واقع هشدار به آنها و پرهیز  از برنامه ریزی برای کشت هندوانه به روش سنتی  و جلوگیری از ضررهای اقتصادی به خانواده های بهره بردار شهرستان است تا به کشت گیاهان کم آبخواه ترغیب شوند.

ابرکوه یکی از چهار دشت ممنوعه بحرانی استان یزد است

همچنین مسوول امور آب و خاک جهاد کشاورزی ابرکوه گفت: کاهش آب سفره های زیرزمینی و افت سطح آب چاه های کشاورزی ، شوری آب برخی چاه ها و همچنین ایجاد فروچاله ها نشانه بحرانی بودن شرایط آب در این شهرستان است .

احمدرضا زرنگار افزود: به خاطر کم آبی در این منطقه، دشت ابرکوه یکی از چهار دشت ممنوعه بحرانی استان یزد است  و کشاورزان برای استفاده بهینه از مصرف آب ۹۰ درصد باغ های زردآلوی منطقه را مجهز به سیستم های آبیاری قطره ای کردند.

این مسوول ادامه داد: با توجه به محدودیت منابع آبی و فعالیت بیشتر جمعیت ابرکوه در حوزه کشاورزی از لحاظ اجرای طرح های آبیاری نوین این شهرستان در استان یزد در صدر ۱۰ شهرستان استان یزد قرار دارد.

زرنگار اضافه کرد: کشاورزان می توانند از خدمات و کمک های بلاعوض دولت برای استفاده بهینه از آب در بخش کشاورزی فراهم شده ، استفاده کنند.

وی یادآور شد: با توجه به تداوم خشکسالی و محدویت منابع آبی ، کشاورزان برای تامین آب ، تلاش جدی برای اجرای سامانه آبیاری نوین در مزارع و باغ ها دارند.

وی با اشاره به ارزش افزوده برخی محصولات کم آب خواه تصریح کرد: کشاورزان در کشت بهاره بیشتر به توسعه کشت گیاهان دارویی توجه کنند.

 تجهیز پنج هزار و ۵۰۰ هکتار اراضی ابرکوه به آبیاری نوین 

به گفته این مسوول، ابرکوه یکی از قطب های مهم بخش کشاورزی استان یزد است و با توجه به لزوم استفاده بهینه از آب در تولید محصول باغی و زراعی تاکنون پنج هزار و ۵۰۰ هکتار اراضی به آبیاری نوین تجهیز شد که ۲ هزار و ۷۰۰ هکتار آن مربوط به هفت سال گذشته است.

یکی از تجهیزات آبیاری قطره‌ای، نوار «تیپ »است که بیشتر برای کشت‌های ردیفی مورد استفاده قرار می‌گیرد، در کشاورزی برای آبیاری گیاهان وسیله پخش آب به اندازه کافی نزدیک گیاه نصب می‌شود تا آب از طریق نفوذ عمقی در خاک به محدوده ریشه گیاه برسد.

در این سیستم، آب در نزدیکی منطقه توسعه ریشه گیاه به زمین هدایت می‌شود تا مساحت و عمق کوچکی از سطح خاک خیس شود و  با استفاده از روش آبیاری قطره‌ای می توان هدر رفت آب را به مقدار قابل ملاحظه‌ای کاهش داد.

اراضی قابل کشاورزی ابرکوه به علت کاهش بارندگی، کم آبی و تداوم خشکسالی از ۲۰ هزار هکتار به ۱۵ هزار و ۸۰۰ هکتار در سال های اخیر کاهش یافت و ۴۰ درصد اشتغال مردم وابسته به فعالیت‌های کشاورزی، دامداری و دامپروری است.

هشت هزار و ۵۰۰ خانوار،۱۴۰ میلیون مترمکعب آب مورد نیاز حوزه کشاورزی را از ۶۸۴ حلقه چاه عمیق و نیمه عمیق کشاورزی و همچنین ۱۳ رشته قنات برداشت می کنند.

سالانه ۲۰۰ هزار تن محصول کشاورزی و دامی در ابرکوه تولید و بخشی از آن در بازار استان‌های همجوار و کشورهای حوزه خلیج فارس عرضه می‌شود و در این شهرستان با توجه به شرایط اقلیمی ۵۰ گونه محصولات کشاورزی با کیفیت مناطق گرمسیری و سردسیری به ارزش ۲ هزار میلیارد تومان در سال تولید می شود.

ابرکوه ۲۰۰ سال قبل ۱۲۰ رشته قنات داشت که به دلیل کاهش بارندگی در این مدت در ۴۰ سال گذشته این تعداد به ۹۱ رشته کاهش یافت و هم اکنون از این تعداد ۱۳ رشته دایر است.

مرکز این شهرستان ۵۵ هزار نفری در ۱۴۰ کیلومتری جنوب غربی شهر یزد قرار دارد.

برچسب‌ها برداشت محصول کشاورزی ابرکوه اراضی کشاورزی

منبع: ایرنا

کلیدواژه: برداشت محصول کشاورزی ابرکوه برداشت محصول کشاورزی ابرکوه اراضی کشاورزی اخبار کنکور کشاورزی ابرکوه آبیاری نوین کشت هندوانه سطح زیرکشت هزار و ۵۰۰ استان یزد

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۰۳۲۱۷۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تولیدهندوانه بافلزات سنگین/سلامت محصولات کشاورزی چقدرتضمین می‌شود

به گزارش خبرنگار مهر، امروز کشاورزی جهان در راستای تأمین امنیت غذایی و تضمین سلامت جامعه انسانی و غیرانسانی از تولید محصولات ارگانیک عبور کرده و تولیدات بر اساس استانداردهای گلوبال گپ انجام می‌شود.

استاندارد گلوبال گپ یک برنامه تضمین مزرعه است که نیازهای مصرف کننده را به شیوه‌های کشاورزی خوب تبدیل می‌کند. G.A.P مخفف کلمه Good Agricultural Practices ( شیوه خوب کشاورزی) است که در سال ۱۹۹۰ میلادی از سوی برخی سوپر مارکت‌های زنجیره‌ای در اروپا به نام استاندارد Eurep GAP نامیده شد.

امنیت غذایی محدود به تولید محصولات نشده و تولید کالاهایی سالم در کنار حفظ محیط زیست مدنظر مدیران کشاورزی در کشورهای پیشرفته است. در دوره‌ای صحبت از محصولات ارگانیک می‌شد اما امروز شیوه تولید از این امر عبور کرده و استانداردها سخت‌گیرانه‌تر شده است.

در تولید محصولات ارگانیک هیچ مواد شیمیایی استفاده نمی‌شود. کود و سمی که استفاده می‌شود کاملاً ارگانیک و پایه گیاهی داشته و بیولوژیک محسوب می‌شوند. بنابراین کودها و سمومی که مورد استفاده قرار می‌گیرند نیز باید دارای گواهی ارگانیک باشند.

در استانداردهای گلوبال گپ زمین مورد استفاده باید تغییر کاربری نداشته و بیش از ۳ سال در آن از محصولات شیمیایی استفاده نشده باشد. اگر کود حیوانی استفاده می‌شود نخست باید با استانداردهای جهانی منطبق بوده و بر اساس شاخص‌های استاندارد آمریکا ۶ ماه پیش از برداشت محصول استفاده شود. استفاده از کود حیوانی در زمین‌های کشاورزی اروپا باید به شکل کمپوست باشد و ۴ تا ۵ ماه قبل از برداشت محصولات انجام شود. این کودها نباید از دامداری‌های صنعتی باشد و حیوانات نباید از علوفه تراریخته استفاده کرده باشند.

در گلوبال گپ یک محصول برای اینکه در رسته سالم قرار گیرد، باید ۲۱۰ آیتم را پاس کند؛ در محصولات ارگانیک این عدد بیش از ۱۰۰ مؤلفه است.

ایران در هرم سلامت غذا کجا ایستاده است؟

محمدحسین محمدی، رئیس هیأت مدیره انجمن صنفی تولیدکنندگان فرآورده‌های آلی و زیستی کشاورزی درباره غذاهای ارگانیک و تأمین امنیت غذایی به مهر گفت: هنگامی که در کشور صحبت از محصولات ارگانیک شد تولیدکنندگان نهاده‌های کشاورزی به دنبال این بودند که برای برخی محصولات گواهی bcs آلمان دریافت کنند. چند سالی از این موضوع گذشته و مشخص شد تولیدکنندگان داخلی خیلی دنبال نهاده‌های ارگانیک نیستند. در واقع خیلی از مجوزهای ارگانیک صوری صادر شده و واقعی نیستند.

وی با بیان اینکه تولیدکنندگان خیلی به دنبال استفاده از مواد عاری از مواد شیمیایی نیستند، افزود: هنگامی که گواهی‌های ارگانیک در کشور صادر می‌شود بر اساس روالی که در سایر کشورها برای تولید محصولات ارگانیک طی می‌شود صورت نمی‌گیرد. این در حالی است که نهاده‌های بیولوژیک عامل اصلی حاصلخیزی خاک‌ها بوده و مواد شیمیایی مصرفی طیف تکنوفلور خاک را از بین می‌برند. با از بین رفتن مواد آلی حاصلخیزی خاک نیز از دست می‌رود و نهایتاً کشاورزی ما به یک کشاورزی ناسالم تبدیل می‌شود.

این کارشناس حوزه کشاورزی ادامه داد: امروز در کشور کشاورزانی هستند که با اجاره زمین و مصرف بی رویه کودهای شیمیایی مثل اوره اراضی کشاورزی را از بین می‌برند و متأسفانه هیچ مرجعی برای رسیدگی به این مساله وجود ندارد. به عنوان مثال کشاورز برای یک هکتار زمین تولید پیاز یک تن اوره مصرف کرده در حالی که باید ۱۵۰ تا ۳۰۰ کیلو گرم در هر هکتار کود اوره مصرف شود.

محمدی عنوان کرد: انجمن صنفی تولیدکنندگان فرآورده‌های آلی و زیستی کشاورزی تلاش کرد که کشاورزی تلفیقی را ترویج کند و شیمیایی و بیولوژیک با هم مصرف شود علاوه بر تولید محصولات سالم، سلامت خاک هم مورد توجه قرار گیرد. متأسفانه در وزارت جهاد کشاورزی مرجعی که سلامت محصول کشاورزی را ترویج کند که کشاورز راغب شود محصول مناسب تولید کند دارای اشکال بوده و این یک چرخه معیوب است.

وی اظهار کرد: کشاورز پایش نمی‌شود و به دلیل عدم آگاهی، هر نوع مدل رفتار را در حوزه خاک که سرمایه ملی و امانتی در دست ما است را در بخش کشاورزی شاهد هستیم.

عضو هیأت مدیره انجمن صنفی تولیدکنندگان فرآورده‌های آلی و زیستی کشاورزی با بیان اینکه خلأ آموزش، ترویج و عدم پایش سبب وضعیت فعلی کشاورزی شده است، گفت: وزارتخانه به دنبال تولید محصول است و تفاوتی نمی‌کند، این محصول به هر شکلی تولید شود.

وی اظهار کرد: مهم نیست محصولات با چه کیفیتی تولید می‌شود. پرسش این است که پیاز و سیب زمینی و محصولات گلخانه‌ای چگونه تولید می‌شود که فقط مصرف داخلی دارند؟

محصولات کشاورزی زیر ذره‌بین

محمدی با بیان اینکه این موضوع بارها مطرح شده است، در ادامه سخنان خود عنوان کرد: در مقطعی سازمان میادین میوه و تره بار تهران، پایشی روی محصولات ورودی تهران گذاشت. نتایج حاکی از این بود که بخش زیادی از محصولاتی که وارد میادین تهران می‌شوند آلوده به باقی مانده سموم و عناصر سنگین هستند. به عنوان مثال هندوانه سموم باقی مانده نداشت اما فلزات سنگین بالایی داشت.

این فعال حوزه کشاورزی با بیان اینکه متأسفانه آماری درباره امنیت غذایی در جایی درج نمی‌شود، ادامه داد: اگر واحدی ایجاد شود که بتواند محصولات کشاورزی را پایش و ردگیری کند مثل بقیه کشورها، حتی مانند کشورهای عربی در حاشیه خلیج فارس، اینکه کشاورز در مزرعه ملزم شود محصولی که تولید می‌کند و به مصرف مردم می‌رساند محصول سالم باشد رسالت را در حوزه امنیت غذایی به سرانجام رسانیده‌ایم.

گفتنی است؛ در حال حاضر ایران برای بازار اتحادیه اروپا، کانادا و آمریکا خرما، کیوی، زعفران، گیاهان دارویی، عسل و.... بر پایه استانداردهای گلوبال گپ تولید و صادر می‌کند. این محصولات مصرف داخل نداشته و فقط برای صادرات تولید می‌شوند.

کد خبر 6098961 فاطمه امیر احمدی

دیگر خبرها

  • خشک شدن دریاچه ارومیه چالش جدی در شهرستان شبستر است
  • تولیدهندوانه بافلزات سنگین/سلامت محصولات کشاورزی چقدرتضمین می‌شود
  • ۵۰ درصد پروژه‌های وزارت جهاد کشاورزی مربوط به آب و خاک است
  • امحای ۹۰ هکتار از مزارع آبیاری شده با فاضلاب در شیراز آغاز شد
  • مزارع کشاورزی که با فاضلاب خام و پساب آبیاری شوند، معدوم خواهند شد/چرخه تصفیه خانه‌ها باید تکمیل شود
  • مازندران سالانه ۴۸۰ هزار تن گندم مصرف می کند
  • رهاسازی آب سد سفیدرود برای آبیاری شالیزار‌های گیلان از امروز
  • سد کنجانچم دشت مهران پرآب شد
  • برداشت ۴۰ درصد گندمزار‌های سیستان و بلوچستان
  • سد کنجانچم دشت مهران را آبیاری می‌کند